• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Alga

Alga, a jövő tápláléka

Alga, a jövő tápláléka

Alga, a jövő tápláléka 1024 683 SuperGreens®

A mikroalgák különféle tápláló és bioaktív vegyületeket tartalmaznak. Képesek lehetnek megelőzni vagy gyógyítani bizonyos akut és krónikus betegségeket. Aki az alga fogyasztása mellett dönt, annak bizonyítottan jobb lesz az egészsége.

Ázsiában évezredes múltra tekint vissza az algák funkcionális táplálékként való alkalmazása, és a népszerűségük világszerte növekszik. Bioaktív komponenseik a kutatók érdeklődését is felkeltették, akik számos vizsgálatot végeztek annak kapcsán, hogy melyik alga, mire jó.

Nélkülözhetetlenek a földi léthez

Az alga, amit a legtöbb ember gyakran zavarónak tart, ha megjelenik például az úszómedencében vagy a strandokon, valójában sok ezer fajból álló csoport, hihetetlenül sokféle érdekes tulajdonsággal. Két típusuk létezik: makro- és mikroalgák. A nagyméretű, többsejtű makroalgák édesvízi környezetben élnek, mint a tavak és patakok, valamint a tengerekben találhatók. Ezek az élőlények könnyen láthatók szabad szemmel. Ezzel szemben a mikroalgák apró egysejtű organizmusok, amelyek mikrométerben mérhetők (a mikrométer a méter egymilliomod része). Általában a mocsarakban találkozhatunk velük, bár egyéb élőhelyeken is előfordulhatnak.

A mikroalgákat évezredek óta fogyasztják a Távol-Keleten. A világ egyik legrégebbi növényének tartják, első megjelenésük körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőttre nyúlik vissza. A becsült fajok száma 200.000 és 800.000 között mozog. Az algák a legfontosabb organizmusok a Földön. Fotoszintézisük során oxigént termelnek, így biztosítva a légkör oxigéntartalmának számottevő részét. A különféle növényekhez képest nagyobb mennyiségben tartalmaznak pigmenteket. Antikarcinogén, antioxidáns és vérnyomáscsökkentő tulajdonságaik miatt, a bioaktív komponensek egyik leginkább vizsgált csoportja. Sok alga gazdag fehérjékben, szénhidrátokban, lipidekben és kiváló vitaminforrások. A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C– és E- vitamint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot és jódot tartalmaznak.

Az első algákkal kapcsolatos tanulmány az 1940-es években látott napvilágot. Két kutató, Jorgenson és Convit nevéhez fűződik, akik Venezuelában leprás betegeknek adtak Chlorellát étrend-kiegészítőként. A leprásoknál megnövekedett vitalitást, egészségjavulást és súlygyarapodást tapasztaltak. Két másik kutató, Barrow és Shahidie szerint a Chlorella-kivonat számos egészségügyi előnyt mutat, például kiváló heptatoprotektív és hipokoleszterinémiás szer, csökkenti a vércukor- és, növeli a hemoglobin koncentrációt. Immunstimulátorokat tartalmaz, 1,3 és 1,6 béta-glükán van benne, amely mérsékli a vér lipidszintjét és szabadgyökfogóként működik. A mikroalgák természetes védelmi rendszerrel vannak ellátva, például klorofillal, karotinokkkal és fikobiliproteinekkel (pigment-protein), amelyek megvédik őket a szabad gyököktől és a nagy oxidatív stressztől. Ezek az összetevők az emberi szervezet számára is rendkívül hasznosak.

Jótékony pigmenteket tartalmaznak

A mikroalgák fotoszintetizáló fajok, amelyek a fajtól és a hozzájuk tartozó színtől függően különböző pigmenteket termelnek. A zöldek klorofillt, a vörös és kék algák fikobiliproteineket (pigment-protein), míg a sárgák, narancs és a vörös színűek karotinoidokat. Utóbbiak provitaminként működnek az emberi testben, és általában a mikroalgák összes szárazanyagának 0,1-0,2 százalékát teszik ki.  Az astaxanthin egy másik olyan, az algában rejlő pigment, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és a C-vitaminhoz, vagy bármely más karotinoidhoz, például a béta-karotinhoz, luteinhez, likopinhez és zeaxantinhoz képest is hatékonynak számít. Többnyire az édesvízi zöld Haematococcus pluvialisból nyerik ki. Nemrégiben számos tanulmányt végeztek annak bizonyítására, hogy az astaxanthin hozzáadása az étrendhez csökkenti a gyulladást, az oxidatív stresszt, és javítja a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegek immunrendszerét.

A klorofillt, amely a zöld pigmentek természetes forrása, az összes fényenergia hasznosító alga szintetizálja. Növeli az epefolyadék kiválasztását, támogatja a máj helyreállítási folyamatait, emellett antikarcinogén (rákos sejtek növekedését gátló), antigenotoxikus (genotoxikus ágensekkel szemben védő) és antimutagén (mutagén anyagok hatását csökkentő) tulajdonságokkal is rendelkezik. A klorofill jól ismert méregtelenítő. [1.]  A fikobiliproteinek vízben oldódó vagy hidrofil fehérjekomplexek, amelyek megkötik a fényenergiát, így segítve elő a cianobaktériumok (kék algák) és más vörös mikroalgák fotoszintézisét. Ezek a pigmenteket gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírusellenes, májvédő és neuroprotektív tulajdonságokkal büszkélkedhetnek.

Védenek az oxidatív stressz ellen

Az emberi szervezet folyamatosan termel szabad gyököket vagy reaktív oxigénfajtákat az olyan külső hatások következtében, mint a dohányzás, a stressz vagy a túlzott napfény. Ezeknek a szabad gyököknek az ellensúlyozására endogén antioxidánsokat szintetizálnak a sejtek. Ennek az egyensúlynak bármilyen zavara a szabad gyökök felhalmozódását eredményezi, ami oxidatív stressz néven ismert. Az oxidatív stressz számos betegséggel összefügg, ilyen a cukorbetegség, autoimmun- és kardiovaszkuláris rendellenességek, érelmeszesedés, rheumatoid arthritis, Alzheimer-kór és szembetegségek. Az oxidatív stressz kulcsfontosságú szerepet játszik a sejt- és szövetkárosodásban, amely krónikus betegségekhez, például rákhoz vezet. A rák utolsó szakaszában az antioxidánsok segítenek megelőzni a szervezet további károsodását a karcinogenezis következtében.[2.] A táplálékkal bevihető, más néven exogén antioxidánsok legjobb forrása az alga.

A jövő tápláléka lehet

A fejlett országokban a lakosság modern életmódja következtében magas kalóriatartalmú ételeket fogyaszt. Ez különféle egészségügyi problémákat eredményez, például elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és más, a szívvel kapcsolatos problémákat. Az egészséges életmódhoz kiegyensúlyozott étrendre van szükség, amely antioxidánsokat, vitaminokat foglal magába.

Az algák az egyik lehetséges alternatív táplálékforrás mind az emberek, mind az általunk fogyasztott állatok számára. Az emberek évezredek óta esznek makroalgákat, például a wakame és a nori tengeri moszatokat, de a közelmúltban a figyelem mikroszkopikus unokatestvéreik táplálkozási és környezeti potenciáljára irányult. A Chlorella és a Spirulina olyan algafajták, amelyek rendkívül táplálóak és a legtöbb ember számára biztonságosak. Számos egészségügyi előny kapcsolódik hozzájuk, beleértve a szívbetegség csökkent kockázatát, és a vércukorszint kezelését.

A mikroalga-termesztés a szárazföldi növényekhez képest magasabb hozammal rendelkezik, nem igényel annyi erőforrást, nem használja ki a környezetet, sőt, súlyos szélsőséges környezeti körülmények is lehetséges. Emberi és állati fogyasztásra, kozmetikumok és bioüzemanyagok előállításának céljából egyaránt tenyésztik. Számos makroalgából származnak hidrokolloidok, mint például az agar-agar és a karragén, amelyeket az élelmiszeriparban széles körben alkalmaznak stabilizáló, sűrítő és zselésítő szerként. Magas fehérjetartalma hatalmas potenciállal rendelkezik a növekvő népesség táplálékigényeinek kielégítésére. A diétás ételek előállításához kevésbé kihasznált növény, pedig magas fehérjetartalma miatt csökkenti az éhséget.

2018-ban a Haematococcus pluvialis édesvízi zöld mikroalgák négy mintáját vizsgálták 25 napon keresztül a Nemzetközi Űrállomáson. A személyzet tagjai rendszeresen ellenőrizték, hogy a mikrogravitáció színváltozást eredményezett-e az algában. A zöldről pirosra változó szín egy antioxidáns, a fent említett astaxanthin termelését jelzi. A NASA úgy véli, ez az algafaj a jövőben táplálékul szolgálhat az űrhajósoknak.

Az algák étrend-kiegészítő formájában kapszula, tabletta és por formájában egyaránt hozzáférhetők.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018301435#bib0425

https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/introduction_508.pdf,

1. https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1751-7915.12800

2. ttps://www.jofs.in/article.asp?issn=0975-8844;year=2015;volume=7;issue=2;spage=71;epage=75;aulast=Kattappagari