Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Részösszeg: 5 890 Ft
KosárPénztár
Az antioxidánsokat sokan csak egyetlen tulajdonságuk miatt ismerik. A szabad gyökök megkötése és semlegesítése mellett azonban kiváló immunerősítők, öregedésgátlók, gyulladáscsökkentők, valamint támogatják az egészséges szív- és érrendszert. Számtalan élelmiszerben megtalálhatóak, de a szervezetünknek sokszor pótlásra van szüksége belőlük.
De vajon mik az antioxidánsok? Milyen előnyökkel szolgálnak és hogyan hatnak a szervezetünkre?
Tisztázzuk a kérdéseket!
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú elemei. Nagy szerepet játszanak a sejteket és a DNS-t károsító szabadgyökök semlegesítésében. Szervezetünk az antioxidánsokkal védekezik ezek ellen, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségben találhatóak meg a testünkben.
Az antioxidáns kifejezés igen elterjedtté vált, tekintve, hogy mindenki egészséges, fitt, és fiatal szeretne maradni. Az antioxidánsban gazdag ételek és táplálékkiegészítők, valamint a természetes kozmetikumok mind jótékonyan hathatnak a testünkre. Fontos szerepet tölthetnek be a szervezetünk mindennapos működésében.
Az egészségünk szempontjából kulcselemnek számító vegyületek, a testünkben kialakuló oxidációs folyamatokat, illetve az ilyen tevékenységekben keletkező melléktermékek kialakulását és felgyülemlését gátolhatják meg. Fő feladatuk a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítése, amelyek a stressz és más környezeti hatás miatt alakulnak ki.
Bár pozitív hatásuk is van, általában túl nagy mennyiségben vannak jelen a testünkben, így károsan hathatnak az élő sejtekre. Kisebb mennyiségben sejtkárosodást okozhatnak, de előfordulhatnak súlyos betegségeket okozó szabadgyökök is. A legjobb ellenszerük az antioxidánsok.
Az antioxidánsok felelhetnek a szabadgyökök megkötéséért és semlegesítéséért. Ezáltal több módon képesek megvédeni a szervezetünket az oxidatív stresszel szemben. Stabilizálhatja őket azáltal, hogy átadnak nekik egy elektront anélkül, hogy maguk is reaktívvá válnának. Ez segíthet megakadályozni vagy csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást.
Az antioxidánsokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az ízületi vagy egyéb gyulladásos állapotok, a stroke, de még a légúti betegségek egy része is. A megfelelő mennyiségű antioxidánssal a szervezetünkben elkerülhetjük az immunhiányos állapotokat, az időskori látásromlást, a tüdőtágulatot, valamint a Parkinson-kórt.
Fontos szerepük van az immunrendszer erősítésében, hiszen védelmet nyújt a különféle kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák ellen. Másik fontos terület, ahol segítséget nyújthat, a már említett szív- és érrendszer. Mivel semlegesíthetik a szabadgyököket, amelyek károsíthatják az érfalakat, hozzájárulva ezzel az érelmeszesedés kialakulásához, így védelmet nyújthatnak ezek káros hatásaitól. Gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak köszönhetően elkerülhetjük a komolyabb érrendszeri betegségeket.
Bizonyos antioxidánsok, mint a béta-karotin és a C-vitamin, hozzájárulhatnak az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez, miközben növelhetik a HDL-koleszterin szintjét. Ez fontos lehet az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hozzájárulhatnak továbbá az érfalak rugalmasságának javításához és az érfalakban lévő izomsejtek védelméhez.
Az antioxidánsok óvják a bőr állapotát, segítenek az öregedésgátlásban, csökkentik az UV-sugárzás káros hatásait. A szabadgyökök semlegesítése miatt később jelennek meg az első ráncok, frissebb, fiatalosabb, és rugalmasabb marad a bőr. Emellett antibakteriális és antivirális hatással is rendelkezhetnek, aminek köszönhetően erősíthetik az immunrendszert.
A legjobb védekezés tehát minden esetben a megelőzés. Ebben az antioxidánsok lesznek a legnagyobb szövetségeseink. Itt kell megemlítenünk, hogy a szervezetünk maga is képes antioxidánsokat előállítani, ahhoz azonban, hogy ne legyen belőlük hiány, érdemes külső forrásból bevinni őket. A teljes értékű ételek és táplálékkiegészítők fogyasztása ezáltal nagymértékben támogathatja meg a szervezetünk normál működését.
A legjobb antioxidánsok a zöldségek és a gyümölcsök. Ezeket a nyomelemekben, ásványi anyagokban, illetve vitaminokban gazdag ételeket szoktuk “superfoodok”-nak, vagyis “szuperélelmiszereknek” hívni. A két legfontosabb antioxidáns a C- és az E-vitamin. Emellett fontosak még az A-vitaminok, a karotinoidok, illetve a flavonoidok.
Növényi forrásként tekinthetünk a bogyós gyümölcsökre, főleg az áfonyára. De ide sorolandó még az utóbbi időszakban nagy népszerűségnek örvendő goji bogyó, valamint a narancs, a répa, a mangó, a spenót, a különféle magvak, a növényi olajok, a zöld levelesek, a hüvelyesek, és persze a teljes kiőrlésű gabonák. Fontos forrásnak számít még a zöld és a fekete tea, a kávé, és persze az étcsokoládé.
Amennyiben valaki állati eredetű forrásokat keres, annak különféle húsokat, halakat, tojást, illetve tejtermékeket érdemes fogyasztania. Ahhoz tehát, hogy a szervezetünk elég antioxidánssal küzdhessen meg a szabadgyökökkel, nem árt ezekből az élelmiszerekből többet fogyasztani.
Ezen ételek nagyobb mennyiségben történő bevitele növelheti a vérplazma likopin koncentrációját. Ennek főleg az középkorú és idős nők esetében van jelentősége, hiszen hatására kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A paradicsomból készült ételek fogyasztása pedig az urak esetében lehet fontos, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez.
Az antioxidánsokat természetes és szintetikus csoportba lehet sorolni. A szintetikus kapcsán két kategóriát különítünk el egymástól, az egyik a fenolos szerkezetek, a másik pedig a nano-antioxidánsok. A természetes csoport szintén két kategóriára oszlik: egzogének és endogének.
Számunkra az egzogének a fontosabbak, hiszen ide sorolhatjuk a vitaminokat, a nyomelemeket, a karotinoidokat, és a polifenolokat. A vitaminok kapcsán a C- és az E-vitamin a két legfontosabb, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. A nyomelemek közül a cink, a mangán, a vas, a réz, valamint a szelén a legjelentősebbek. Ami pedig a karotinoidokat illeti, fontos tagjai a csoportnak a lutein, a lycopene, a zeaxanthin, valamint a kriptoxantin, és persze az astaxanthin.
A polifenolokat pedig senkinek sem kell bemutatni. Nagy mennyiségben tartalmazza őket többek között a ganoderma gyógygomba, a gránátalma, valamint a spenót, a hagymafélék, illetve a lencsefajták is.
A C-vitamin, más néven az aszkorbinsav az egyike a legerősebb antioxidánsoknak, így segíthet megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A megfelelő mennyiségű C-vitaminnal elkerülhetjük a korai öregedést, a rákot, de még a szívbetegséget is. R
endszeres fogyasztásával fenntartható az egészséges immunrendszer, óvja a sejteket, hozzájárulva ezzel az egészséges sejtműködéshez és a szervezet egészségének megőrzéséhez.
A C-vitamin fontos szerepet játszhat az immunrendszerműködésében, fokozhatja a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet. Nélkülözhetetlen továbbá az egészséges kollagén termelődéséhez, amely a bőr, az ízületek, a csontok, illetve más szövetek számára fontos strukturális fehérje.
Végül, de nem utolsó sorban támogathatja a vas felszívódását és csökkentheti a gyulladást. A vashiányos vérszegénység megelőzése és kezelése szempontjából mindenképpen kulcsfontosságú vitaminnak számít.
Citrus flavonoiddal, acerolával, csipkebogyóval és polifenollal
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól. Hozzájárulhat az egészséges sejtek és szövetek védelméhez, illetve a betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Fontos szerepet játszhat továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, könnyebben fenntartható annak egészsége és hatékonysága, növelve a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának hála pedig segíthet csökkenteni az ízületi gyulladásokat, az allergiás reakciókat, vagy más gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát.
Hozzájárulhat még a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, védheti az érrendszeri falakat a károsodástól, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valamint javíthatja a véráramlást.
Fontos szerepet játszik még a bőr egészségének fenntartásában is, hiszen támogathatja annak hidratáltságát, védheti azt a káros UV-sugárzástól, hozzájárulhat a ráncok és más bőrproblémák csökkentéséhez.
Az olyan antioxidáns tartalmú nyomelemek, mint a cink, a mangán, a vas, a réz, vagy éppen a szelén, nagyon fontosak az egészségünk megőrzése érdekében. A cink támogathatja az immunrendszert, szerepet játszhat a sejtosztódásban, emellett szükség van rá a szövetek és a szerveink megfelelő működéséhez.
A mangán aktiválhatja az enzimeket, amelyek fontosak az anyagcsere kapcsán, részt vesz ugyanis a szénhidrátok, a fehérjék, valamint a zsírok lebontásában. A mangánra nagy szükségünk van a csontok és a kötőszövetek egészségének fenntartásához. Segíthet a kollagén termelésében, ami az ízületek és a porcok kapcsán kap fontos szerepet.
A vas főleg a vörösvértestek képződéséért felel, amelyek az oxigént szállítják a vérben a szervezet különböző részeire. A vörösvérsejtek hemoglobin nevű fehérjéje vasat tartalmaz, amely nélkül nem lenne képes hatékonyan oxigént szállítani. Emellett részt vehet az immunrendszer megfelelő működésében, az energiatermelő folyamatokban, de szükség lehet rá a szövetek és a szervek megfelelő működéséhez, beleértve az idegrendszert és az izmokat.
A réz szorosan kapcsolódik a vasanyagcseréhez, segíti annak felszívódását és szállítását. Hozzájárulhat a vörösvérsejtek képződéséhez és az oxigénszállításhoz. Szerepet játszhat továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, segítheti az immunrendszer aktivitását, ezáltal hozzájárul a fertőzésekkel szembeni védekezéshez.
A szelén egy olyan esszenciális ásványi anyag, amely létfontosságú a szervezetünk egészségének megőrzésében. Egy erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a sejteket és szövetek a szabadgyökök okozta károsodástól. Hozzájárulhat az egészséges sejtek és a szervek védelméhez.
Szerepe van továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, fokozhatja az immunrendszer aktivitását, növelheti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.
Mivel kilökődő hatású tulajdonságokkal rendelkezik, így részt vehet a pajzsmirigy hormonok egészséges működésében, szabályozhatja az anyagcserét és más fontos folyamatokat a szervezetben.
A megfelelő szelénbevitel emellett csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, főleg a prosztata-, vastagbél- és tüdőrák esetében. Végül pedig támogathatja a szív- és érrendszeri egészség fenntartását, valamint csökkentheti a gyulladásokat a szervezetünkben.
Mert ezek olyan növényi vegyületek, amelyekre nagy szükség van az egészségünk megőrzése szempontjából. A karotinoidok, mint a béta-karotin, prekurzorként szolgálják a szervezetet az A-vitamin képzésében. Erre a vitaminra nagy szükség van a jó látáshoz, az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a bőr egészségének fenntartásához. Ide sorolható a lutein, a lycopene, a zeaxanthin, valamint a kriptoxantin, és persze az astaxanthin.
Az astaxanthin (ASX) az egyik legerősebb antioxidáns. A természetes eredetű vegyület az óceán mélyéről származik. Számos betegség megelőzésére és kezelésére hatékony megoldást jelenthet. Az astaxanthin nagymértékben javíthatja a szervezet működését, sajátossága, hogy természetes ellenszere lehet az oxidatív stressz által okozott betegségeknek.
Maga a vegyület legerősebb forrása a lazac. 6000-szer hatékonyabb antioxidáns, mint a C-vitamin. Kiváló gyulladáscsökkentő, immunerősítő, öregedésgátló, de megakadályozható vele többek között a súlygyarapodás is.
Az asztaxanthin küzdhet a legerősebben a szervezetünkben található káros szabadgyökökkel szemben. Képes lehet áthatolni a vér-agy gáton, megóvva így az agyat, valamint a központi idegrendszert.
Emellett immunfokozó, immunerősítő, védheti a májat, tumorellenes hatásai lehet, de még a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékonyan hathat. Az astaxanthin szemvédő tulajdonságokkal rendelkezhet, harcol az agyi idegsejteket megtámadó betegségekkel, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ez az egyetlen olyan karotinoid, ami óvja a szem működését.
A természet egyik legerősebb antioxidánsa
Természetes anyagcsere fokozó karotinoid
Az olyan algák, mint a spirulina, a tengeri algák, a barna alga mind nagyon táplálóak, hiszen magas a fehérje-, a vitamin-, az ásványi anyag-, valamint az antioxidáns-tartalmuk. Hozzájárulhatnak az egészséges immunrendszer működéséhez. Egyes fajták, mint a barna alga, jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. Ezekre nagy szükség van az agy és a szív-érrendszer megfelelő működésének fenntartásához.
Az algákban rengeteg rost található, amik lehetővé teszik a jó emésztést, a bélmozgást, megelőzik a székrekedést és más emésztési problémákat. A bennük található vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyszerűbb fenntartani a bőr és a haj egészségét.
A fucoxanthin főleg a tengeri algákban, pl. a wakame barna algában található hatóanyag, aminek számos egészségügyi előnye van, többek között az anyagcsere fokozó hatása miatt vált ismertté. Emellett remek vércukorszint- és inzulinszint szabályozó, de támogatja a súlyvesztést is.
A fucoxanthin mint természetes anyagcserefokozó karotinoid, olyan betegségek megelőzésében és kezelésében is segítséget nyújthat, mint a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség. Gyulladáscsökkentő hatásának hála pedig segíti a máj munkáját, az agy egészségét, a csontok és a bőr épségét.
A magas jód tartalma pozitívan befolyásolhatja az anyagcserét, emellett energetizál, javítja a szellemi teljesítőképességet. Végül, de nem utolsó sorban képes lehet stimulálni a májban az egyik omega-3 zsírsav típus, a DHA szintézisét, ezzel védi a szemet és a szív egészségét.
A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, híres immunerősítők, szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer aktiválásában. A gyulladáscsökkentő flavonoidok az akut és krónikus problémákat egyaránt megelőzhetik, enyhíthetik ezeknek a tüneteit.
Erős antioxidáns tulajdonságai révén védhetik a sejteket és a szöveteket a szabadgyökök okozta károsodástól. Hozzájárulhatnak az egészséges sejtek védelméhez, az immunrendszer m
egfelelő működéséhez. Képesek aktiválni és szabályozni az immunrendszer sejtjeit és molekuláit, így még hatékonyabbá tehetik azt.
Bizonyos flavonoidok antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyeknek köszönhetően megakadályozhatják a kórokozók behatolását és elterjedését a szervezetben. Csökkenthetik a fertőzések kockázatát, támogathatják a védekező képességet.
A gránátalma az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, ami a gyümölcsöket illeti. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat, antociánokat, ellagsavat, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhetnek.
A rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát, javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a magas vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén segíthet az akut és krónikus problémák kapcsán, hozzájárulva ezzel az egészséges immunrendszer fenntartásához. A gránátalma emellett rákmegelőző lehet, csökkentheti a mell-, a prosztata-, illetve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az ellagsav vegyület számos rákkeltő folyamatot gátolhat a szervezetünkben.
Rostokban gazdag, javíthatja az emésztést, a bélflóra állapotát, leve és magja segítheti a székrekedés megelőzését, más emésztési problémák enyhítését.
Természetes antioxidáns és immunerősítő készítmény
Ganoderma lucidum (Reishi)
A flavonoidokban gazdag gyógygombák számtalan betegségre nyújthatnak megoldást. Az egyik ilyen a reishi, vagyis a ganoderma (pecsétviaszgomba), amely erős antioxidáns hatásokkal rendelkezhet. Poliszacharidjai, a triterpének, valamint az egyéb benne található vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.
Ide sorolhatjuk még a shiitake gyógygombát is, amely gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak, mint a polifenolok vagy a szelén. Erősítheti az immunrendszert, csökkentheti az oxidatív stresszt a szervezetben. Ugyanez elmondható a maitake gyógygombáról is, amely béta-glükánokat és poliszacharidokat tartalmaz, ezek támogathatják az immunrendszer hatékonyságát, csökkenthetik a gyulladást.
A chaga gomba szintén kiváló antioxidáns forrás, hiszen melaninokat és polifenolokat egyaránt tartalmaz. Végül a cordyceps gyógygomba, amely az egészséges sejtek és szövetek védelméért felelhet.
Antioxidáns ételek
Természetesen a fent említett források mellett számtalan élelmiszer tartalmaz antioxidánsokat. Egyes típusokat szuperélelmiszernek hívunk, hiszen kiemelt mennyiségben találhatóak meg bennük ezek az antioxidánsok. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna, a szeder, valamint a ribizli. Ezek antocianinokban bővelkednek, amelyek erős antioxidánsok.
A C-vitaminban gazdag gyümölcsöket is ide tudjuk sorolni, mint a citrusfélék, a narancs, a grapefruit, a citrom, a kivi, a papaya, és az ananász. A C-vitamin nagyon fontos antioxidáns a szervezet számára, amely segíthet megvédeni a sejteket a már említett káros szabadgyökök ellen.
Szuperélelmiszernek számít szinte minden zöld leveles zöldség, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó. Ezek a zöldségek gazdagok E- és C-vitaminban, béta-karotinban, valamint más antioxidánsokban.
Az olyan fehérje források mint a lazac, a tonhal, a szardínia, más zsíros halak kiváló hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, erős antioxidánsok, fontosak az agy- és a szív egészségének megőrzéséhez. De ide tartoznak még a diófélék, a dió, a mandula, a kesu, vagy a mogyoró. Ezek szintén bővelkednek E-vitaminban, emellett egészséges zsírokat tartalmaznak.
A kakaóról és az étcsokoládéról mindenki tudja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, emellett flavonoidokban gazdagok. Végül pedig ott vannak nekünk a teák, a zöld és a fekete tea, amelyek kiváló forrásai a katechin nevű antioxidánsoknak. Ezek segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, csökkenteni az oxidatív stresszt.
Ne feledd, antioxidánsok nélkül nincsen egészséges szervezet!
Aki tehát egészséges immunrendszert, testet, bőrt, szív- és érrendszert, agyműködést szeretne fenntartani, annak nagy szüksége van antioxidánsokra. A szabadgyökök bizony erősen reaktívak, hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Az antioxidánsok jelentősége a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében teljesen egyértelmű. Mivel a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, így nagyon fontos, hogy antioxidánsokban gazdag ételeket és gyógynövényeket fogyasszunk.
Sokszor ez nem elég, ilyenkor jönnek szóba azok a bizonyos étrend-kiegészítők, mint a Superum C, amely bioflavonoidokat tartalmaz, vagy éppen a gránátalma kivonat, amely 50% polifenol tartalmával hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.
Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347950/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np9904509
https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=vHH8DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA3&dq=Antioxidants+categories&ots=OO1ey1tUrz&sig=pGWWVmeog4mj_5mxKWQ9C-0I9bI&redir_esc=y#v=onepage&q=Antioxidants%20categories&f=false
https://www.researchgate.net/profile/Rojita-Mishra/publication/283347941_Antioxidants_and_their_charecterization/links/5635bb7808ae75884113af46/Antioxidants-and-their-charecterization.pdf
https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/flavonoids-an-overview/C0E91D3851345CEF4746B10406908F52
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661807000357
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/64/2/64_ess14226/_article/-char/ja/