• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Vitaminpótlás

Vitaminpótlás a tavaszi fáradtság ellen és az erős immunrendszerért

Vitaminpótlás a tavaszi fáradtság ellen és az erős immunrendszerért

Vitaminpótlás a tavaszi fáradtság ellen és az erős immunrendszerért 1024 653 SuperGreens®

Küzd a jó közérzetért, de sehogy sem akar összejönni? Nem csoda, hiszen szervezetünk tavasszal az utolsó tartalékait hasznosítja. Emiatt lényeges a tavaszi vitaminpótlás, amivel a tavaszi fáradtság is gyorsan megszüntethető, vagy akár elkerülhető, sőt, elejét vehetjük a szezonális betegségeknek.

Nincs gond, ha eddig nem jött össze, a vitaminpótlás segít újra formába jönni. Persze vannak, akik azt gondolják, hogy felesleges külön erőfeszítéseket tenniük, hisz hamarosan úgyis itt a jó idő, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása megszünteti a vitaminhiányt. Csakhogy a fertőzéses betegségek idején szervezetünknek hatalmas szüksége van arra, hogy a kiapadt tápanyagraktáraink miatt ne érjenek utol minket a betegségek, ezért nem várhatjuk meg, amíg beköszönt az egyes zöldségek és gyümölcsök szezonja. Nem mindegy azonban, hogy szintetikus vitaminokkal, vagy olyan szuperélelmiszerek fogyasztásával tesszük meg ezt, amelyek felgyorsítják a folyamatot.

 

Szedjünk vitamint vagy ne?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához. A legtöbb vitaminnak a táplálékból kell származnia. Azonban a különféle vitaminok és étrend-kiegészítők szedése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, főként a szezonális betegségek idején. De azok, akik a rossz étkezési szokások ellensúlyozásaként alkalmazzák őket, rosszul teszik, mert növelhetik az egészségügyi problémák kockázatát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a multivitaminok nem csökkentik a szívbetegségek, a rák, a kognitív hanyatlás (például memóriavesztés és lelassult gondolkodás) vagy a korai halál kockázatát. Azt is megjegyezték, hogy a korábbi vizsgálatok során, különösen nagy adagok esetén az E-vitamin és a béta- karotin-tartalmú kiegészítők károsnak bizonyultak.

Néhány ember számára hasznos lehet a vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése. Arra nézve azonban csak korlátozott kutatási bizonyítékok vannak, hogy akinek jó az általános egészségi állapota, azt a vitaminok és ásványi anyagok szedése egészségesebbé-e fogja tenni. Valójában néhány kutatás azt sugallja, hogy bizonyos kiegészítők akár ártalmasak lehetnek.

Vitaminforrásként a táplálkozási szakemberek először az élelmiszerek javasolják, mivel azok ásványi anyagokat, valamint olyan természetes bioaktív vegyületeket és rostokat tartalmaznak, amelyek nagy része nem található meg a vitaminkészítményekben. Ha viszont mindent megteszünk azért, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, de bizonyos vitaminokból még mindig hiányt szenvedünk, a táplálékkiegészítők segíthetnek. Különösen fontos a vitaminpótlás dohányosoknak, mert nekik több antioxidáns vitaminra van szükségük. Teljesen más kérdés az időskori vitaminpótlás, mivel a szervezetnek időskorban eltérő igényei vannak. Az idősek számára létfontosságú például a szellemi hanyatlást lelassító vitaminok bevitele, melyek közé főként a B-vitaminok sorolhatók.

 

Melyek a vitaminhiány jelei?

A vitaminpótlásra számos konkrét jel hívhatja fel a figyelmet, amelyekből következtethetünk arra, hogy melyik vitaminból szenved hiányt a szervezetünk. A legfontosabb vitaminok hiánya esetén az alábbi tünetek megjelenésével számolhatunk:

A-vitamin hiányra figyelmezet a száraz, repedező, ráncos bőr, a lassú sebgyógyulás, a gyengülő látás, a hajhullás fokozódása, és a fertőzéses megbetegedések gyakoribb előfordulása utal rá. Fogyasszunk pisztáciát, sárgarépát, májat, tejtermékeket, ezekkel pótolhatjuk legkönnyebben az A-vitamint.

A B-vitamin-hiány következménye lehet az állandósult fáradtság, az alvászavarok és a letargia, de emésztési zavarokat is okozhat. Az olajos magvak, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák bevitelével visszaállhat a megfelelő szintje.

 

Kevés C-vitamin és egyéb alacsony vitaminszintek

Kevés C-vitamin bevitele esetén a fáradékonyság, rossz közérzet, a tartós ízületi fájdalom, illetve az immunrendszer gyengeségből származó panaszok a leggyakoribb tünetek.  A C-vitamin gyorsan energiát nyújt a szervezetnek, mivel hozzájárul a normál energiatermelő folyamatokhoz. További előnyei közé tartozik a rákbetegség gyorsabb gyógyulása és megelőzése. A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amelyet hozzáadhatunk étrendünkhöz a ragyogó bőr érdekében, mivel segít serkenteni a kollagéntermelést. Természetes C-vitaminhoz viszonylag könnyen hozzájuthatunk, ám nagy mennyiséget kellene megennünk ahhoz, mondjuk narancsból vagy a zöldpaprikából, hogy fedezzük szervezetünk megnövekedett vitaminigényét a fertőzések leküzdése érdekében. A Superum C azonban jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.

Alacsony D-vitamin szint esetén fáradékonyak, ingerültek leszünk. Miután a napfény hatására a bőrben termelődik, a tavaszi napsütés segít növelni a szintjét. Tengeri halak, tej és tojás, a máj és a marhahús fogyasztásával elejét vehetjük a hiányának, vagy pótolhajuk.

Amennyiben nem jutunk elég E-vitaminhoz, annak az alulműködő immunrendszer az egyik következménye. A bőr szárazzá, megemelkedhet a vérnyomás, és gyulladások jelentkezhetnek. Ilyenkor rengeteget segítenek a különféle növényi olajok, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás, a tengeri halak, a spenót is kiváló E-vitamin-forrás.

Az alacsony K-vitamin szint sok esetben visszavezethető a bélflóra egyensúlyának felbomlására. Elégtelen mennyisége esetén ínyvérzés, orrvérzés, és a sérülések esetén hosszabb idő után bekövetkező véralvadást okoz, mivel a K-vitaminnak szerepe van a véralvadásban. Miután nagy részét a probiotikus baktériumok állítják elő, pótlását elsősorban a probiotikumok szedésével oldhatjuk meg.

 

Milyen vitaminokat és étrend-kiegészítőket szabad és nem szabad együtt szedni?

Vannak olyan vitaminokat és étrend-kiegészítők, amelyek segítik, illetve meggátolják egymás felszívódását. Ezek a legfontosabbak:

• Javasolt a vas + C-vitamin

• Javasolt a D-vitamin + kalcium

• Javasolt a B12-vitamin + folát

• Javasolt D-vitamin + omega-3 zsírsavak

• Kerülendő a vas + kalcium együttes szedése

 

A multivitaminokat mindennap be kell venni?

A multivitaminok sokféle formában kaphatók, beleértve a tablettákat, kapszulákat, rágógumikat, porokat és folyadékokat. A legtöbb multivitamint naponta egyszer vagy kétszer kell bevenni. Feltétlenül olvassuk el a címkét és kövessük az ajánlott adagolási útmutatásokat.

 

A legjobb vitaminforrások a szuperélelmiszerek

A vitaminok nagy része csak akkor szívódik fel kifogástalanul, ha természetes formában visszük be, ezért a vitaminpótlás idején próbáljunk inkább az étrendváltásra koncentrálni, melynek részeként számos magas tápértékű szuperélelmiszert fogyaszthatunk. Ezekhez akár por formájában is hozzájuthatunk, ami nagyban megkönnyíti a fogyasztásukat. Miután magas százalékban tartalmaznak vitaminokat és nyomelemeket, a szuperélelmiszerek energiával látják el szervezetünket, így a fáradtság és a rossz közérzet is hamar a múlté lesz. Ha kellően alkalmazzuk őket, a tisztító, gyógyító folyamatok is beindulnak a szervezetünkben. Megszabadulhatunk a tél során felgyülemlett méreganyagoktól, ám nemcsak a méregtelenítést, a sejtmegújítást is nagymértékben elősegítik. Az őrleményekben és kivonatokban koncentrált formában van jelen a szuperételek minden jótékony tulajdonsága, magas az antioxidáns-tartalmuk, aminosavakban és telítetlen zsírokban gazdagok.

 

Konkrét szuperélemiszerek

Energizál és megszünteti a fáradtságot a bio maca gyökér por. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, magasan tartja az energiaszintünket, életerősebbnek és frissebbnek fogjuk érezni magunkat. Nagymértékben javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

A búzafűnek magas az antioxidáns, az A-, C-, és E-vitamin-, valamint a B-vitamin komplex-tartalma. Megakadályozza a baktériumok szaporodását,

A chlorella alga erősíti az immunrendszert, béta-karotint, C-vitamint, és B-vitaminokat foglal magába. Segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, és támogatja a probiotikus baktériumok szaporodását. Utóbbinak azért van jelentősége, mert immunsejtek mintegy 70 százaléka a bélrendszerben található, és a probiotikus baktériumok immunanyagokat szintetizálnak.

A kendermag többek között B-, C-, D- és E-vitaminokat foglal magában. Hatóanyagai feloldják a hurutot, mérsékli a köhögést, és a kendermag az omega-3 zsírsavak gazdag forrása is. Rostban gazdag, így védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

A görög hegyi tea az egyik legjobb immunerősítő gyógynövény. Növényi vegyületeinek köszönhetően baktérium- és vírusellenes, ezért fogyasztásával megelőzhető influenza és a megfázás.

Feltétlenül szót kell ejtenünk a gyógygombákról, amelyek a legjobb természetes immunerősítők.
Mind a bokrosgomba, mind pedig a  pecsétviaszgomba és a shiitake fellendítik az immunrendszert, gyógyhatású antioxidánsokkal és gyulladásgátló vegyületekkel vannak tele, amelyek elejét veszik a fertőzéseknek. Természetes védőkomponensként funkcionálnak, és együttműködnek a rák, a vírusok és a gyulladások elleni harcban.

Természetesen, még egy sor immunstimuláló szuperétel létezik, így nagy valószínűséggel mindenki talál köztük az ízlésének megfelelőt. Érdemes kísérletezni, megízlelni őket, és beiktatni párat az étrendünkbe az egészségünk érdekében.

  • superum c

    Superum C, a természetes C-vitamin

  • Ultra+ multivitamin

    Ultra+ folyékony multivitamin