• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

spirulina alga

A spirulina alga 13 csodás hatása

A spirulina alga 13 csodás hatása

A spirulina alga 13 csodás hatása 1024 683 SuperGreens®

A spirulina alga a világ legnépszerűbb táplálékkiegészítői közé tartozik. Különféle  ásványi anyagok és antioxidáns vitaminok gazdag tárháza, amelyek hasznosak lehetnek az emberi szervezet és az agy számára. Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat, míg összetevői révén erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik legtáplálóbb élelmiszer.

A spirulina alga joggal tett szert a szuperélelmiszer jelzőre. Már az ókori aztékok is kedvelték, ám ismét népszerűvé vált, amikor a NASA azt javasolta, hogy tápanyagainak sokszínűsége és mennyisége miatt, az űrhajósok étrendjük részeként fogyasszák az űrben. Japánban gyógyászati célból alkalmazzák kihasználva, hogy fogyasztása növeli az állóképességet, mindamellett pozitív hatással van a szellemi egészségre.

A tenger- és édesvízben élő spirulina alga olyan típusú cianobaktérium, amelyet gyakran kék-zöld algának neveznek és hihetetlenül egészséges. Javíthatja a vér lipidszintjét, gátolhatja az oxidációs folyamatokat, csökkentheti a vérnyomást és a vércukorszintet. A növényekhez hasonlóan a cianobaktériumok is a fotoszintézisnek köszönhetően állítanak elő szerves anyagokat. Bár egysejtűről van szó az egészségvédő hatásai rendkívül széles skálán mozognak. Azzal, hogy megerősíti az immunrendszert, számos betegségtől megvédhet.

Mi van benne?

Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és fehérjéket, bővelkedik esszenciális zsírsavakban és vitaminokban, illetve rengeteg benne a klorofill. Összehasonlítva a tojással a spirulinában lévő fehérjék minősége kiváló. Magába foglalja az összes nélkülözhetetlen aminosavat, fő aktív komponensét pedig fikocianinnak nevezik, amely az egyedi kékeszöld színét adja. Fogyasztása segít kielégíteni az ember napi vas igényét. B-komplex vitaminok, A- és B-vitamin, D-vitamin és K-vitamin szintén rejlik benne. Ásványi anyagokat, magnéziumot, káliumot és mangánt tartalmaz, valamint kis mennyiségben szinte minden más tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Egy evőkanálnyi 20 kalóriát, 1,7 gramm emészthető szénhidrátot, és alig egy grammnyi zsírt tudhat magáénak, beleértve mind az omega-6, mind az omega-3 zsírsavakat. Cisztein-tartalma a gyomorfekély megelőzésében és kezelésében játszik szerepet, ezért az étrend részeként alkalmazható a bélrendszerben túlszaporodott Candida albicans ellen. Ez az algafajta igen erőteljes természetes baktérium- és gombaölő.

Számos befolyásoló tényező kapcsolódik a szívbetegségek fokozott kockázatához. Mint kiderült a spirulina ezek közül többre is igen pozitívan hat. Remek vértisztító, eltávolítja a nehézfémeket és a rákkeltő dioxinokat a szervezetből. Egészségvédő és betegségmegelőző hatásai azonban nem merülnek ki ennyiben.

1. Normalizálhatja a vérzsírszintet

Ez a mikroalga csökkentheti az összkoleszterinszintet, a LDL-koleszterin („rossz”) és a triglicerid mennyiségét a vérben, miközben növeli a HDL-koleszterin szintjét. Egy 25, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberrel végzett vizsgálatban napi 2 gramm spirulina fogyasztása jelentősen javította ezeket a markereket. A túlzott testzsír hajlamosít az oxidatív károsodásra. Ezt lipidperoxidációnak nevezik, és azért veszélyes, mert számos súlyos betegség kulcsfontosságú mozgatórugója. Érdekes módon a spirulinában található antioxidánsok különösen hatékonyak a lipidperoxidáció csökkentésében. Egy 37, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberrel végzett vizsgálatban, napi 8 gramm spirulina bevitele jelentősen csökkentette az oxidatív károsodás mértékét, miközben növelte az antioxidáns enzimek szintjét a vérben.

2. Erőteljes antioxidánsként mérsékelheti a gyulladást

Az oxidatív károsodás nem csak károsíthatja a DNS-t és a sejteket, hanem krónikus gyulladást okozhat, hozzájárulva a rákhoz és más betegségekhez. Az alga fő a hatóanyaga a már említett fikocianin képes harcolni a káros szabad gyökök ellen, és gátolni a gyulladásos jelátviteli molekulák termelődését, ezzel lenyűgöző gyulladáscsökkentő hatásokat biztosítva.

3. Természetes immunmodulátorként működhet

A spirulina alga az immunrendszer barátja azáltal, hogy fokozza az immunsejtek, az úgynevezett természetes ölősejtek működését. Állatokon és embereken végzett kutatások azt mutatják, hogy ez a hatás elősegítheti a tumor növekedésének lassulását, illetve javíthatja a betegségekkel szembeni ellenállást.

4. Rákellenes tulajdonságokkal bírhat

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a spirulinának rákellenes tulajdonságai vannak. Hatásait a szájüregi rákra – vagy a szájrákra – különösen átfogóan tanulmányozták. Egy tanulmány 87 indiai embert vizsgált rákmegelőző elváltozással, úgynevezett szájnyálkahártya-fibrózissal. Azok körében, akik napi 1 gramm spirulinát szedtek egy éven keresztül 45 százalék tapasztalta az elváltozások megszűnését, ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 7 százalékuk. Amikor ezek az emberek abbahagyták a spirulina szedését, a következő évben csaknem felüknél alakultak ki elváltozások.

5. Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás számos súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés, köztük a szívroham, agyvérzés és a krónikus vesebetegség fő oka. Napi 4,5 gramm alga szedése csökkenti a vérnyomást a normál vérnyomásszinttel rendelkező egyéneknél. Úgy gondolják, hogy ezt a megnövekedett nitrogén-monoxid- termelés eredményezi, amely segít az erek ellazulásában és tágulásában.

6. Mérsékelheti az allergiás nátha tüneteit

A spirulina az allergiás nátha (rhinitis allergica) tüneteinek csökkentésében is nagyon eredményesen lép fel. Egy 127, allergiás náthában szenvedő emberben végzett vizsgálatban napi 2 gramm alga drámai módon csökkentette az olyan tüneteket, mint az orrváladékozás, tüsszögés, orrdugulás és viszketés.

7. Hatékony lehet a vérszegénység ellen

A vérszegénységnek sokféle formája létezik, a leggyakoribbat pedig a hemoglobin vagy a vörösvértestek csökkenése jellemzi a vérben. 40 idős embernél, akiknek a kórtörténetében vérszegénység szerepelt, egy tanulmányban a spirulina-kiegészítők megnövelték a vörösvértestek hemoglobin tartalmát, és javították az immunfunkciót. Ezzel kapcsolatban azonban még további kutatásokra van szükség.

8. Javíthatja az izomerőt és az állóképességet

A testmozgás okozta oxidatív stressz az izomfáradtság fő oka. Bizonyos növényi élelmiszerek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, következésképpen segíthetnek a sportolóknak és a fizikailag aktív embereknek minimalizálni ezt az károsodást. Egyes tanulmányok rámutattak az alga izomerő- és állóképesség javító tulajdonságaira.

9. Segíthet a vércukorszint normalizálásában

Állatkísérletek összekapcsolják a spirulinát a vércukorszint jelentős csökkentésével. Bizonyos esetekben felülmúlta a népszerű diabétesz kezelésére szánt gyógyszereket, például a metformint. Létezik néhány bizonyíték arra nézve, hogy hatékony lehet az emberek esetében is. Egy nyolchetes vizsgálatban, amelyben két, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember vett részt napi 2 gramm spirulina alkalmazása a vércukorszint jelentős csökkenéséhez vezetett. Ez a tanulmány azonban kicsi és rövid volt, így fontos a továbbiak elvégzése.

10. Védheti a belek egészségét

Noha emberekkel végzett vizsgálatokra még szükség van, az állatkísérletek azt mutatják, hogy a spirulina jótékonyan hat a belekre, sőt, sejtfalának szerkezete miatt könnyen emészthető. Egy 2017-es, idősebb egereken végzett tanulmány arra utal, hogy segíthet megőrizni a bélbaktériumok egészségét az öregedési folyamat során.

11. Támogathatja a súlyvesztést

A spirulina szedése támogatja az anyagcsere működését. A gyorsabb anyagcsere következtében úgy érezheti az ember, mintha több energiája lenne, emellett növelheti a naponta elégetett kalóriák számát, ami elősegítheti a fogyást. Az alga magas tápanyagtartalmú, alacsony kalóriatartalmú étel. Bevezetése az étrendbe anélkül segíthet a fogyásban, hogy tápanyaghiány alakulna ki. Egy 2016-os kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy támogatja a súlyvesztést. A vizsgálatban azoknak az embereknek, akik túlsúlyosak voltak, és 3 hónapig rendszeresen fogyasztották, javult a testtömeg-indexük.

12. Antitoxikus hatásokat mutat (méregtelenítő)

A világ bizonyos részein az embereket a mérgezés veszélye fenyegeti a szennyezett ivóvíz és egyéb szennyező források miatt. Korai kutatások szerint a spirulina módot kínálhat ennek kezelésére. Egy 2016-os felülvizsgálat megállapította, hogy a spirulinának antitoxikus tulajdonságai vannak, és ezek ellensúlyozhatják a szervezetet ért toxikus anyagok hatásait, beleértve az arzént, fluoridot, vasat és higanyt. A felülvizsgálat szerzői szerint ez az algaféle hasznos anyag lehet a mérgezések klinikai kezelése mellett.

13. Szerepet játszhat a mentális jólét támogatásában

Egy 2018-as cikk kiemeli a spirulina potenciális szerepét a hangulati rendellenességek kezelésében. Az elmélet szerint a spirulina a triptofán gazdag forrása. A triptofán egy aminosav, amely támogatja a szerotonin termelését. Bizonyos mentális egészségi állapotok, például depresszió és szorongás esetén a szerotoninszint csökkenhet. A triptofán-kiegészítők szedése az egészséges szerotoninszint fenntartása érdekében szerepet játszhat a mentális jólét támogatásában. A spirulina valódi szerepe ezzel összefüggésben még nem teljesen tisztázott.

Ki ne szedjen spirulinát?

Noha a spirulinát általában biztonságosnak tekintik, lehetnek mellékhatásai és hátrányai, különösen bizonyos egészségi állapotú emberek számára. Mivel a spirulina fokozza az immunrendszert, súlyosbíthat bizonyos autoimmun betegségeket (lupus, sclerosis multiplex, reumás ízületi gyulladás). Antikoaguláns hatása van, azaz hígíthatja vért, és meghosszabbíthatja a véralvadási időt. Nem javasolt a terhesség és szoptatás ideje alatt. Azok számára, akik vérhígítót szednek, vagy akiknek vérzési rendellenességei vannak, használata veszélyes lehet.

Milyen mellékhatásai vannak a spirulinának?

A spirulina kisebb mellékhatásai közé tartozik hányinger, álmatlanság és fejfájás. Ezzel szemben ezt a kiegészítőt széles körben biztonságosnak tekintik, és a legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat. A spirulina káros vegyületekkel szennyeződhet, hígíthatja a vért, és súlyosbíthatja az autoimmun állapotokat. Ritkán allergiás reakciót válthat ki. Az algák fenilalanint tartalmaznak, egy olyan vegyületet, amelyet a fenilketonuriában (PKU) szenvedő embereknek – ritka örökletes állapot- szigorúan kerülniük kel.

Hogyan alkalmazható a spirulina alga?

A spirulina alga tabletta vagy por formájában kapható. Porként hozzáadható turmixokhoz, gyümölcs- vagy zöldséglevekhez, valamint beleszórható salátákba vagy levesekbe. Kapszula és tabletta formájában ugyancsak bevehető.

Hivatkozások:

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639401/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19299804/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8584455/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320919/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19298191/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12639401/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19432881/

https://science.naturalnews.com/2008/2414835_A_randomized_study_to_establish_the_effects_of_spirulina_in.html

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2015.1077464

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/