• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astaxanthin a szív védelmére

Astaxanthin a szív védelmére

Astaxanthin a szív védelmére

Astaxanthin a szív védelmére 1024 683 SuperGreens®

Az oxidatív stressz és a gyulladás olyan folyamatok, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri megbetegedésekhez. Ugyanakkor az e betegségek esetén tesztelt antioxidáns-terápiák, mint például az E- és C-vitamin, illetve a béta-karotin sikertelennek bizonyultak a kardiovaszkuláris események és a halálozás csökkentésében. Kiderült, hogy a természet legerősebb antioxidánsa, az astaxanthin alkalmas a szív védelmére, és sikeresen veheti fel a harcot az ilyen és ehhez hasonló elváltozások ellen.

A szív- és érrendszeri betegségek a halálozás leggyakoribb okai világszerte. Elfogadott tény, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az oxidatív stressz és a gyulladás szerves szerepet játszik számos krónikus és kardiovaszkuláris betegség létrejöttében. Az astaxanthin erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, és mint ilyen, terápiás szerként képes lehet ezek megelőzésére és kezelésére. A magas vérnyomásra gyakorolt ​​hatása ugyancsak jelentős. Ellazítja az erek falát, így akadályozva meg a hipertóniát.

A javarészt tengeri eredetű astaxanthin egy xantofill-karotinoid pigment, amely a lazacnak, a ráknak, a homárnak, sőt flamingóknak is és jellegzetes árnyalatot kölcsönöz. Elsősorban a mikroalgákban termelődik (legfőbb forrása a Haematococcus pluvialis) és az őket elfogyasztó tengeri élőlények ettől válnak színessé. Azonban a néha a „karotinoidok királyának” nevezett astaxanthin nemcsak hozzájárul a színükhöz, hanem erőteljes antioxidáns tulajdonságai miatt megvédi ezeket a fajokat a szabad gyököktől és az oxidatív stressztől. Ezt a hatását emberek esetében is érvényesíti.

Miért jó az astaxanthin a szív védelmére ?

A szív egészségét támogató kiegészítők közül az astaxanthin az egyik legkiemelkedőbb. A tanulmányok továbbra is folyamatosan pozitív eredményeket mutatnak az astaxanthin azon képességére nézve, hogy csökkenti az oxidatív stressz okozta károsodásokat és a gyulladásokat, valamint javítja véráramlást. Beszámoltak arról, hogy az antioxidáns-terápia, például az astaxanthin kiegészítés javítja a vér lipidprofiljait.

Az elmúlt években, az orvosi szakirodalomban tucatnyi, szakértő által áttekintett cikk jelent meg, amelyek az astaxanthin jelentős kardiovaszkuláris előnyeire hivatkoznak. Különösen figyelemreméltóak azok a tanulmányok, amelyek kimutatták az astaxanthin alábbi képességeit:

 • Megakadályozza a zsírok oxidációját a szervezetben.
 • Fenntartja az egészséges trigliceridszintet.
 • Növeli a HDL („jó”) koleszterinszintet
 • Csökkenti az artériás elzáródás kockázatát.
 • Csökkenti a vérrögképződést.
 • Csökkenti a szívizomszövet károsodását szívinfarktus után.

Növelheti az artériák falvastagságát

Az astaxanthin elasztinszint fokozásával növelheti az artériák falvastagságát. Az oxidatív stressz a szívrohamot követően negatívan befolyásolja az életminőséget, csökkenti a várható élettartamot és növeli az újabb szívleállás kockázatát. A vér oxidatívstressz-szintjének mérséklésén keresztül az astaxanthin segíthet megvédeni az erek belső falán elhelyezkedő laphámréteget, megakadályozva így a szívkárosodás kiterjedését. Ugyan emberekkel kapcsolatban nem folytatattak átfogó kutatást, a tudósok ennek ellenére úgy vélik, hogy ezek a tulajdonságok nemcsak az állatokkal kapcsolatban mutatkoznak. Mindent egybevetve az astaxanthin az egyik legeredményesebb természetes módszert kínálhatja a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és kezelésére.[1.]

Mérsékli az oxidatív stresszt

A túlsúly növeli az oxidatív stresszt, amely szorosan összefügg az érelmeszesedéssel. Az egyik vizsgálatban a kutatók 23 túlsúlyos vagy elhízott beteget toboroztak és tesztelték, hogy az asztaxantin képes-e csökkenteni az oxidatív stresszt. Három hét napi asztaxantin bevitel után az oxidatív stressz markerei jelentősen csökkentek. [2.] A NASA az astaxanthint elengedhetetlennek tartja az asztronauták egészsége szempontjából. Úgy véli, hogy védelmet nyújthat az űrhajósoknak ugyanazzal az oxidatív stresszel szemben, amelyet a Földön tapasztalnak.

Meggátolja a plakk képződését

Az egyik vizsgálatban az astaxanthinnal táplált egereknél csökkent a plakk képződése az aortában. [3.] Az érelmeszesedésben az artériák eltömődnek és megmerevednek, és csökken a vér és az oxigén áramlása a szívbe és az agyba. Ez végül anginát, szívrohamot, stroke-ot és szívelégtelenséget eredményezhet.

Visszafogja a gyulladást

A Nutrition & Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány az astaxanthin CRP-re gyakorolt ​​hatását vizsgálta. CRP (C-reaktív protein) a gyulladás markere, és alkalmas a szívbetegség kockázatának becslésére is. Egy 8 hetes periódus alatt a napi 2 mg astaxanthint kapó résztvevőinek csökkent a CRP-szintje. [4.]

Mérsékli a magas vérnyomást

A tudósok megállapították, hogy az astaxanthin nagy potenciált mutatott a magas vérnyomás megelőzésében és csökkentésében, továbbá az ezzel összefüggő hatások enyhítésében.[5.] A koleszterint csökkentésén keresztül szintén képes megakadályozni a magas vérnyomást.

A szív védelmén túl az astaxanthin:
 • Megelőzi a gyomorfekélyt.
 • Harcol az agyi idegsejteket megtámadó betegségekkel szemben.
 • Jótékonyan hat a termékenységre.
 • Májvédő.
 • Növeli az immunitást.
 • Csökkenti a klimax tüneteit.
 • Fokozza az állóképességet.
 • Mérsékli az izomgyulladást.
 • Fellép az ízületi gyulladás ellen.
 • Bőrvédő és bőrszépítő.
 • Elősegíti a fogyást.
 • Rákellenes.

A karotinoidok hatása attól függően változik, hogy kölcsönhatásba lépnek-e a sejtmembránokkal. Az olyan karotinoidok, mint a likopin és a béta-karotin membránzavart és lipidperoxidációt okoztak, szemben xantofill-karotinoid astaxanthinnal, amely megőrzi a sejtmembrán szerkezetét.

Ez különleges pigment nem csak a szív védelmére alkalmas. Az astaxanthin előnyös tulajdonságai és biztonsági profilja azt jelzik, hogy ez a vegyület alkalmazható a progresszió megelőzésére, vagy adjuvánsként (kiegészítő kezeléséként) a szív- és érrendszeri betegségek terápiája során, különös tekintettel az érelmeszesedésre. A jövő orvossága lehet.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szív- és érrendszeri betegségek a halálozás legfőbb okai az egész világon. Az oxidatív stressz és a gyulladás olyan folyamatok, amelyek mind-mind hozzájárulnak ezek kialakulásához. Az e betegségek esetén kipróbált antioxidáns-terápiák sikertelennek bizonyultak a halálozás csökkentésében, azonban úgy tűnik, hogy a természet legerősebb antioxidánsaként emlegetett astaxanthin képes a szív védelmére, és sikerrel harcot az ilyen elváltozások ellen. Ezt a vér oxidatívstressz-szintjének mérséklésén keresztül éri el, megvédve így az erek belső falán elhelyezkedő laphámréteget, és megakadályozva a szívkárosodás kiterjedését. Megakadályozza a zsírok oxidációját a szervezetben, fenntartja az egészséges trigliceridszintet, meggátolja a plakkképződést az erek falán, csökkenti ezzel az artériás elzáródás kockázatát. A koleszterint csökkentésén keresztül szintén képes megakadályozni a magas vérnyomást. Az astaxanthin további jótékony tulajdonságokkal is dicsekedhet: növeli az immunitást, mérsékli a változókor tüneteit, és fokozza a fizikai állóképességet. Segíthet izom- és ízületi gyulladás leküzdésében, szépíti a bőrt, támogatja a fogyást és rákellenes lehet. Szemvédő tulajdonságait szintén fontos kiemelni. Erős antioxidáns aktivitásának köszönhetően a jövőben még egy sor betegség megelőzésében és kezelésében számíthatunk rá. Az astaxanthinnal kapcsolatban zajló kutatások folyamatosan új előnyöket tárnak fel, és a nem is olyan távoli jövőben akár gyógyszerkészítésre is alkalmas lehet.

Ez is érdekelheti:

Hogy hat az astaxanthin ízületi gyulladás ellen?

Hogy hat az astaxanthin rák ellen?

Hogyan segít az astaxanthin bőrkárosodás ellen?

Szemvédő astaxanthin.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083660/

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16595899/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27669315/
 2. https://yonsei.pure.elsevier.com/en/publications/effects-of-astaxanthin-on-oxidative-stress-in-overweight-and-obes
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22323762/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845588/
 5. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/29/4/29_4_684/_article/-char/ja/

 

 

 • astaxanthin

  Astaxanthin szoftgél kapszula