• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

őszi immunerősítés

Őszi immunerősítés – 4 szuperélelmiszer, hogy felkészítsd a szervezetedet

Őszi immunerősítés – 4 szuperélelmiszer, hogy felkészítsd a szervezetedet

Őszi immunerősítés – 4 szuperélelmiszer, hogy felkészítsd a szervezetedet 1024 684 SuperGreens®

Az ősz az iskolakezdés mellett az immunerősítés ideje is, melyről gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni, míg egy megfázás vagy vírus le nem dönt a lábunkról és eszünkbe nem juttatja. A téli időszak előtt fontos, hogy feltankoljuk a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiszen a téli hideg és az ekkortájt szezonális vírusok, mint pl. az influenza jókora kihívás elé állítja mindannyiunk immunrendszerét.

Az őszi immunerősítés kapcsán szerencsére több lehetőség is rendelkezésre áll, így mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Közismert tény, hogy az egészség megőrzése érdekében napi szinten kellene viszonylag nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Ha őszinték akarunk lenni, akkor belátjuk, hogy a legtöbb ember számára ez nem opció, hiszen egy-két napig még úgy ahogy tudnák tartani az előírt mennyiséget, hosszú távon azonban visszatérnének a megszokott, kevésbé egészséges étrendhez.

Ebből adódóan az egyik legkézenfekvőbb megoldást a szuperélelmiszerek jelentik, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak több jótékony hatású összetevőt, így kisebb, jóval tarthatóbb adagokkal is el lehet érni ugyanazt a hatást. Azon kívül, hogy vitaminbombák, a szuperélelmiszerek egy holisztikusabb megközelítésből is nagyon hasznosak az immunrendszer és az egészség számára.

Cékla

Ősszel pont aktuális szuperélelmiszer a cékla, hiszen aki esetleg termeszti, az ilyenkor frissen fogyaszthatja. A cékla amellett, hogy az élelmiszeriparban széles körben alkalmazott színezék, rendkívül egészséges is. Magas A, B és C-vitamin tartalma mellett még olyan ásványi anyagok is bőségesen találhatók benne mint a kálium vagy a mangán. Antioxidánsai segítenek megerősíteni az immunrendszert, rosttartalma pedig a belek és a bélflóra egészségét javítja, ami szintén nagyban kihat az immunrendszer működésére. A cékla segít normalizálni a vérnyomást és a teljesítményre is pozitívan hat. Salátaként, savanyúságként könnyen fogyasztható, bár tény, hogy nem mindenkinek a kedvence. Aki nem szereti, annak sem kell teljesen lemondania róla, hiszen por formájában étrendkiegészítőként is ugyanúgy van lehetőség fogyasztani.

Gránátalma

Az alma az egyik legtipikusabb őszi, nyár végi gyümölcs. Az alma kétségkívül egészséges, azonban nincs ez másképp névrokonával a gránátalmával sem. A gránátalma ugyanis fedezi a napi ajánlott C és K vitamin beviteli érték nagyjából 30%-át. Emellett folsavat és rendkívül erős antioxidánsokat is tartalmaz, valamint kiváló gyulladáscsökkentő, mellyel rák elleni szerek fejlesztése során is kísérleteznek. A céklához hasonlóan a gránátalma is jó hatással van a teljesítményre, ezért aki sportol vagy tervezi, hogy fog annak érdemes fogyasztania. A gránátalmát is többféleképpen be lehet illeszteni az étrendünkbe. Smoothie-nak kiváló, de gyümölcssalátaként is ehetjük. Koktélok is készülnek belőle, bár értelemszerűen nem feltétlenül az alkoholos italok formájában való fogyasztás a leginkább célravezető.

Kel

A kel még a szuperélelmiszerek között is előkelő helyet foglal el, hiszen például A, K és C-vitamin tartalma olyan magas, hogy az ezekből szükséges napi mennyiség bőven fedezhető pusztán kel fogyasztásával. Ezek mellett olyan ásványi anyagok is megtalálhatók benne mint a réz, mangán, magnézium, kálium és a kalcium. Gazdag béta-karotinban, polifenolokban és flavonoidokban melyek mind nagyon jó antioxidánsok. Szintén segít helyreállítani a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő valamint a vírusok elleni küzdelemben is hatékony. Mivel a kel alacsony kalóriatartalmú és tele van vitaminnal, ez az egyik legtáplálóbb étel amit csak ehetünk. Aki fogyókúrára adja a fejét annak szinte kötelező, hiszen a fogyókúra alatt is fontos, hogy a szervezet megkapja a számára szükséges létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, nagyobb kalóriabevitel nélkül.

Ashwaganda

Végül egy jóval egzotikusabb növénnyel, az ashwagandhával is próbálkozhatunk. Ez az Indiában őshonos gyógynövény már nagyon régóta ismert, az Ayurveda gyógyászatban alkalmazzák is. Számos különböző probléma kezelésére használható. Segít a stressz oldásában, javítja a vércukorszintet és a zsírégetésben valamint az izomzat fejlesztésében is segít. Férfiak esetében a termékenységre is pozitívan hat, illetve még az agyra is jó hatással van, hiszen javítja a memóriát és a kognitív képességeket. Ezenkívül az alvászavar kezelésében is hatásos lehet.

D vitamin

Nem kifejezetten egy élelmiszer, de a D vitamin is nagyon fontos az immunrendszer működése szempontjából. Nyáron a napsütés hatására nem különösebben kell aggódnunk, hogy legyen elég a szervezetünkben, azonban ahogy rövidülnek a nappalok, felhősebb az égbolt, a D vitamin szintünk is lecsökken, a téli sötétségben ez pedig akár depresszióvá is fajulhat, hiszen a D vitamin nagyban felelős a hangulatunkért. A halak, a tojás vagy a gombák jó D vitamin források, de táplálékkiegészítő formájában ugyanúgy hozzájuthatunk a szükséges napi mennyiséghez.

Mozogj, hogy aludhass … aludj hogy mozoghass

Legyenek bármennyire is egészségesek, a szuperélelmiszerek csak a megoldás egyik felét jelentik. Az immunerősítés többről szól mint egy-két héten át elmajszolni egy nagyobb adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

Ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően fel tudja venni a harcot a kórokozókkal, kiegyensúlyozott életmódra és kipihent szervezetre van szükség. Ehhez leginkább úgy tudunk hozzájárulni, hogy eleget alszunk. A kellel és a céklával ellentétben az alvás nem olyan dolog amit a legtöbb embernek unszolni kellene, mégis sokan hajlamosak elhanyagolni munkájuk miatt vagy egyéb okokból kifolyólag. Valóban nincs rá mindig lehetőség, de érdemes törekedni a napi 8 óra alvásidőre.

Az alváson és a táplálkozáson kívül a másik fontos dolog a rendszeres testmozgás. Az alakformáláson kívül a mozgás az emésztésre is jó hatással van, ami közvetve az immunrendszer hatékonyságát is növeli. A testmozgás nem arról szól, hogy meg kell szakadni, de mindenképpen érdemes ha csak rövidebb, kisebb edzésekkel is, de elkezdeni valamilyen mozgásformát, hiszen nagyban segíti a szervezet ellenállóképességét.

Az immunerősítés nem egy egy tényezős folyamat, ezért érdemes összefüggéseiben vizsgálni a dolgokat. Ha az immunrendszert és az egészséget a táplálkozás-pihenés-mozgás hármasban próbáljuk értelmezni, egyből látszódni fog miért is olyan jók a szuperélelmiszerek. Magas tápértékük mellett hozzájárulnak a teljesítmény növeléséhez, segítve ezzel a testmozgásban, illetve az ashwagandha segít az alvásban is. Az elegendő alvás és kipihentség jól jön egy edzés előtt, a testmozgásból adódó fáradtság pedig szintén segítheti a megfelelő alvást és mivel kalóriát égetünk el vele, éhesek is leszünk. Így mindhárom tényező valamilyen módon hozzájárul a másik kettőhöz, egymást erősítve. Éppen ebből adódóan ha megfelelő eredményeket szeretnénk, akkor nem érdemes pusztán a táplálkozásra koncentrálni, elhanyagolva az egyéb tényezőket.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3549301/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7096075/