• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

őszi diéta

Őszi diéta – Eső után köpönyeg?

Őszi diéta – Eső után köpönyeg?

Őszi diéta – Eső után köpönyeg? 1024 683 SuperGreens®

Ha fogyókúráról van szó, a legtöbben a tavaszra vagy a kora nyárra gondolunk. Tavasszal még van idő ledobni pár kilót, aki kora nyáron áll neki annak pedig nagyon össze kell kapnia magát. Az őszre azonban nem sokan tekintenek úgy, mint a fogyókúra ideje. Elmúlt a nyár, ha sikerült a beach body, akkor azért lehet kicsit hátra dőlni, ha nem jött össze akkor pedig azért. A pufi dzseki alatt senki nem látja milyen alakunk van, majd jövőre újra megpróbáljuk… gondolják sokan. Az ősz azonban a látszat ellenére ugyanúgy jó alkalom a fogyni vágyóknak, így aki erre adná a fejét annak ez semmiképpen se legyen kibúvó.

Ha a fogyás a cél, akkor az őszi diétának alacsony kalória tartalmúnak kell lennie amellett, hogy biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségben. Szerencsére ősszel sincs hiány, hiszen ilyenkor érik be sok zöldség valamint gyümölcs, így ezek frissen kerülhetnek az asztalra. Ha tápláló és sokféleképpen felhasználható zöldségeket és gyümölcsöket keresünk, ezekkel érdemes kísérletezni.

Édesburgonya

Az édesburgonyának igen megtévesztő a neve, ugyanis nem egy burgonyafajta. Viszont tényleg édes. C és A vitaminban igencsak gazdag, illetve a rosttartalma is magas. Egy adag édesburgonya fedezheti a napi A vitamin szükséglet 100%-át, illetve a C-vitamin 20%-át. Főzve és sütve is fogyasztható, köretnek ideális húsok mellé. Cukorbetegek szintén fogyaszthatják.

Brokkoli

Ősszel a brokkoliból sincs hiány, így ezt is frissen megtaláljuk a zöldségesnél. A brokkoli kiváló levesnek, és a napi C-vitamin szükséglet 90%-át képes fedezni. Egy adagban nagyjából 2,3 gramm rost található, mely a napi ajánlott adag 8%-a. A többi keresztesvirágúhoz hasonlóan a brokkoli K vitamin tartalma is magas.

Sütőtök

Az ősz talán legikonikusabb zöldsége a sütőtök. A tök gazdag C és A vitaminban, valamint rosttartalma is viszonylag magas, hiszen egy kisebb adagban több mint 7 gramm rost található ami majdnem a harmadát teszi ki egy ember napi rostszükségletének. Annak ellenére, hogy zöldség, a tök felhasználható édes ételekhez, pl. muffinokhoz is. A tökmag pedig kiváló rágcsálnivaló, mely szintén nagyon egészséges. A tökmag kiváló foszfor illetve magnéziumforrás, utóbbi tekintetében az egyik legjobb választás. A magnézium segít szabályozni a vérnyomást, így a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti, valamint mivel vércukor szint szabályozásában is szerepet játszik, ezért a cukorbetegség megelőzésében is fontos.

A tökmag tele van antioxidánsokkal, melyek gyulladáscsökkentők, illetve a rosttartalma sem elhanyagolható. A benne található triptofán pedig segíti az alvást, így elalvás előtt nem árt néhány tökmagot elmajszolni. Ezen kívül a tökmagban található anyagok a rákos sejtek esetén az apoptózisban vagyis a sejt önmaga által okozott pusztulásában játszanak szerepet, ezért a rákellenes hatásai is figyelemre méltók.

Alma

Szintén egy ikonikus őszi gyümölcs, mely nem hiányozhat az asztalról. Az alma jó rost illetve C-vitamin forrás, valamint a benne található flavonoidok is jó hatással vannak az egészségre. Az almában van egy pektin nevű rost, mely a belekben lebomlik. Lassítja az emésztést, ami által teltebbnek érezzük magunkat és kevésbé akarunk majd többet enni. Éppen emiatt az alma kiváló választás egy fogyókúrához, ugyanis az éhségérzet kialakulásában nagy szerepet játszik a teltségérzetünk, amely az almában található rostnak hála biztosítva lesz. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztható, de sütemények, pite vagy smoothie is készíthető belőle. Sokan meghámozzák az almát, pedig a héja gazdag rostban valamint egy quercetin nevű antioxidánsban, mely az asztma és egyéb légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében hasznos.

Körte

Az almához hasonlóan a körte is gazdag C vitaminban, valamint a kálium és réztartalmának köszönhetően az immunrendszert is támogatja. Hasonlóan az almához, a körte is fontos eleme egy fogyást célzó diétának, ugyanis rosttartalmának köszönhetően teltségérzetet biztosít, csökkentve ezzel az étvágyat. Szintén hasonlóság az almával, hogy a körtében is található quercetin, itt is a héjában. Rosttartalmának köszönhetően a körte is hozzájárul a bélflóra egészségéhez, ami az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú. A körte is fogyasztható több módon, smoothie-ként vagy müzlivel együtt is egy egyészséges és tápláló reggeli részeként.

Gránátalma

Ha fogyás, akkor bizony előbb-utóbb elő fog kerülni a mozgás is, ugyanis e nélkül nehezen képzelhető el a tartós súlycsökkenés és a kívánt alak. Ha pedig mozgás, akkor érdemes úgy összeválogatni az ételeket, hogy elég erőt adjanak hozzá. A gránátalma pont ilyen étel. Amellett, hogy tele van antioxidánsokkal a gránátalma javítja az állóképességet, ami a súlyvesztéshez hasznos, zsírégető gyakorlatokhoz nagyon jól jön. Egy gránátalma C vitamintartalma a napi ajánlott beviteli érték 32%-át fedezi, valamint mivel gazdag rostban, így az éhségérzet is csökkenthető vele. Ezek mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású is, ami az őszi időszakban különösen hasznossá teszi. Ha nincs módunk gránátalmát nyersen fogyasztani, vagy esetleg soknak találnánk az elfogyasztandó mennyiséget, válasszunk valamilyen étrendkiegészítőt, mely gránátalmakivonatot tartalmaz. A hatások étrendkiegészítők esetén is tapasztalhatók, hiszen a kísérletek során sem nyers gránátalmát, hanem gránátalma kivonatot alkalmaznak.

Répa

A második világháború során a német légierő gyakran éjszaka bombázott brit célpontokat, a britek pedig emiatt leoltották a fényeket, hogy a Luftwaffe pilótáinak nehezebb dolga legyen. A brit légierő azonban ennek ellenére is nagyon pontosan képes volt bemérni a német gépeket, így hatékonyan fel tudták velük venni a harcot. A britek azt mondták, hogy ez annak köszönhető, hogy a pilótáik sok répát ettek és ettől javult a látásuk. Igazából csak kifejlesztettek egy új radart és kellett valami fedősztori, viszont nem hazudtak akkorát, hiszen a répa valóban jó hatással van a látásra a benne található béta-karotinnak köszönhetően. Az almához hasonlóan a répában is található pektin, így ez is teltségérzetet ad. Bár nem túl jellemző, de aki sok répát eszik, annál a bőr narancssárgás elszíneződése lesz tapasztalható.

Szintén egy szempont ha szezonális őszi gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, hogy ez által egy kis lépést tettünk a fenntarthatóság érdekében. Mivel ezek a gyümölcsök és zöldségek ilyenkor teremnek, így nem kell országokon át fuvarozni őket, vagy hosszabb időn át hűtőházakban tárolni, amivel energiát és üzemanyagot spórolunk, ami sajnos napról napra aktuálisabb szemponttá válik.

Az ősz semmivel sem rosszabb időszak elkezdeni a fogyókúrát mint a többi évszak. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy nem pusztán az alakformálás az egyetlen haszna egy fogyókúrának. Az olyan súlyos problémák mint a zsírmáj vagy a cukorbetegség, esetleg valamilyen daganatos megbetegedés mind megelőzhetők, vagy legalább minimalizálhatók ha az ember odafigyel a testsúlyára és életmódot vált. Akik a strandszezon előtt állnak neki ledobni pár kilót, hamar elveszítik a lendületet és visszatérnek a régebbi étrendjükhöz, életmódjukhoz; de az sem kizárt, hogy túl gyorsan fogynak, ami szintén egészségtelen. Aki azonban ősszel áll neki életmódot váltani, annak jóval több lehetősége lesz a fokozatosság és a mértékletesség elve mentén haladni, mellyel hosszantartóbb és jobb eredmények érhetők el. Könnyebb lehet kis lépésenként, fokozatosan elhagyni egyes ételeket és újakat beilleszteni az étrendünkbe, mint nagy hirtelenjében minden édességről lemondani és koplalni, csak hogy nyárra jobb legyen az alakunk.

 

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20826254/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30350760/