Szeretnél felélénkülni, de nem szívesen iszol kávét? A matcha latte pillanatok alatt energiát ad, ráadásul olyan összetevőkkel bír, amelyektől nemcsak friss, de egészséges és szép leszel. És van még egy hatalmas előnye: az alakodra is jó hatást gyakorol.
Bár a kávénak továbbra is hatalmas a rajongótábora, egyre többen választják a sokkal egészségesebb alternatíváját. Az ízletes matcha latte épp olyan frissítő, mint egy csésze fekete, ám egészségvédő tulajdonságai messze felülmúlják a hagyományos kávéét. Nem véletlenül lett rövid idő alatt ilyen népszerű. Te kóstoltad már?
Mi a matcha? Milyen összetevői vannak?
A japánok zöld teájaként emlegetett matcha tea az egyedülálló módon termesztett és feldolgozott zöld tea levél finomra őrölt pora. Ellentétben a hagyományos zöld tea levelekkel, amelyeket forró vízben áztatnak, majd kidobják őket, a matcha por teljes egészében elfogyasztható. Az íze és a táplálkozási előnyei nagymértékben eltérnek a hagyományos zöld teáétól; a matcha lágyabb, krémesebb ízű, és tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea főzetek.
A matcha szintén a Camellia sinensis növényből származik, azonban a sima zöld teától eltérő módon termesztik. Egy hónappal a szüretelést megelőzően ugyanis lefedik az ültetvényeket, így a teacserjék árnyékban nevelődnek. Miután így lassabban fejlődnek, magasabb lesz a jótékony L- theanin-tartalmuk. Kellő napfény hiányában a cserjék leveleiben nagyobb mennyiségű klorofillt termelődik, ettől válik a matcha sötétzölddé. A klorofill a szervezetben az aktív oxigénhordozó szerepét tölti be, stimulálja a vörösvérsejtek termelődését. A klorofill révén oxigénnel dúsított vér, hozzájárul a szervezet méregtelenítő folyamatainak felgyorsításához, jótékonyan hat a vérnyomásra és az idegrendszerre, segít álmatlanság, idegesség és fáradtság ellen.
Ezen felül a matcha tea bővelkedik a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen A-, B1-, B2-, B3-, C-, E- és K-vitaminban, továbbá káliumban, kalciumban és vasban.
Matcha latte hatásai
Noha a matcha akár háromszor annyi koffeint tudhat magánénak, mint a hagyományos zöld tea, nem okoz izgatottságot. A fent említett L-theanin nevű aminosav az agy dopamin és a GABA szintjének növekedését okozza, ily módon enyhíti a szorongást és stresszt, és relaxáló hatással bír.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője elősegítheti az agy működését.
Egy 23 fős tanulmányban, melyben az agy teljesítményét vizsgálták, néhány résztvevő fogyasztott matcha teát, míg a kontrollcsoport placebo-teát kapott. A kutatók azt találták, hogy a matchát fogyasztóknak javult a figyelme és a memóriája.
A matcha tea levelei rengeteg antioxidánst, többek között polifenolokat és katekineket tartalmaznak, utóbbi erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Antioxidánsainak köszönhetően, a matcha tea hatékony immunerősítő, segít megkötni a gyulladásokért, rákos folyamatokért, szív- és érrendszeri megbetegedésekért, valamint a sejtek, és így a bőr gyorsabb öregedéséért is felelőssé tehető szabad gyököket.
A matcha tea, illetve a belőle készült matcha latte nagyszerű méregtelenítő, részt vesz a szervezetben felgyülemlő toxinok eltávolításában. Méregtelenítő tulajdonságait erősíti, hogy fokozza az emésztést, valamint máj és a vesék működését. Ösztönzi a felesleges víz távozását a szervezetből, emellett javítja az anyagcserét. További különleges hatása, hogy lassítja a zsír elraktározását fokozó enzimek termelődését, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt a matcha latte fogyasztása.
Csak vess egy pillantást a fogyókúrás étrend-kiegészítőkre, és jó eséllyel látni fogod a zöld tea kivonatot az összetevők között. Egy tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea kivonata a mérsékelt edzés közben 17% -kal növelte a zsírégetést, csökkentette a testsúlyt, és segítette a fogyást. Bár a legtöbb ilyen tanulmány a zöld tea kivonatára összpontosított, a matcha tea ugyanabból a növényből származik.
A növényből nem csak matcha latte készíthető. Az egészségtudatos emberek a matcha teát gyakran teszik édességekbe, smoothiekba, süteményekbe, de még számos módon felhasználható.
Matcha latte készítése
Mivel a tehéntej zavarhatja a zöld tea antioxidánsainak felszívódását (a tejtermékben található kazein a zöld tea katekinjeihez kötődve gátolja az abszorpciót), érdemes valamilyen növényi tej mellett letenni a voksodat.
Amire szükséged lesz:
- 2 teáskanál matcha tea,
- fél csésze (0,5 decitliter) forró víz,
- 1 dl tej (lehetőleg növényi!),
- ha édesszájú vagy valamilyen egészséges édesítőszer, de semmiképp nem cukor!
Tedd a matcha teát egy csészébe, majd önts rá a forró vizet. A felmelegített tejet bambuszból készült keverővel, kézi habverővel verd habosra, vagy használj tejhabosítót, végül öntsd rá a matchás keverékre, és alaposan keverd össze. Ízlés szerint édesítsd, esetleg tegyél hozzá fahéjat. Ugye, milyen egyszerű?
Ha nincs kedved vagy időd bíbelődni, a legjobb, ha az organikus latte italporok mellett döntesz. Többféle ízesítésben is elérhetők, a matcha lattén kívül, létezik banános-acai latte, valamint kurkuma latte is. Ezek az italporok már tartalmaznak növényi tejet, illetve természetes édesítőszert, ezért elég, ha a szükséges mennyiségű vízzel felöntöd őket.
Források:
- https://www.goodfood.com.au/good-health/how-to-make-a-matcha-latte-20150809-gis0w9
- https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea
- http://kblog.lunchboxbunch.com/2015/06/7-tips-for-best-matcha-latte.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
- https://www.eletmod-magazin.com/szuperelelmiszerek/matcha-latte