• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Kurkuma

Kurkuma minden bajra: hogyan hozhatja el a gyógyulást?

Kurkuma minden bajra: hogyan hozhatja el a gyógyulást?

Kurkuma minden bajra: hogyan hozhatja el a gyógyulást? 1024 683 SuperGreens®

Ázsiában a kurkuma amellett, hogy közkedvelt fűszer, állítólagos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, és bizonyítottan antioxidáns tulajdonságai miatt nagyra tartott gyógynövény. A nyugati orvoslás is tanulmányozza a növény egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait.

A latték, fagylaltok és turmixok egyik nem titkolt összetevője a gyógyhatású kurkuma. A növény az egészséges étrend részeként szinte mindenütt jelen van, és tabletták, porok formájában is rendkívül népszerű.  Vannak olyan állítások, amelyek szerint minden betegséget képes orvosolni, és csökkenti a krónikus fájdalmat.

 

Sokrétűen felhasználható

Indiában a kurkuma (Curcuma longa) az emberek mindennapi életének része. Nemcsak az ételek gyakori összetevője, hanem a hagyományos gyógyítás és a vallási szertartások elengedhetetlen kelléke. Évezredek óta alkalmazzák az ajurvédikus gyógyászatban sebkezelésre, és úgy tartják róla, hogy harcol a fertőzésekkel. Hiszik, hogy tejjel összekeverve alkalmas az elme megnyugtatására, és az otthonaik bejáratát is beszínezik a belőle készült pasztával, hogy biztosítsa a jólétet. Elsőrangú fűszer- és gyógynövényként tartják számon, amely méltán érdemelte ki a szuperélelmiszer nevet. A vele készült kurkumás lattét élénkítő hatása miatt nyugaton is egyre gyakrabban emlegetik a kávé alternatívájaként, így érdemes rá lecserélni a reggeli kávénkat, de egy próbát mindenképp megér.

A kurkuma béta-karotint, C-vitamint, rostokat, flavonoidokat, kalciumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 különféle vegyületből áll, közülük a kurkumin az, amely a legtöbb egészségügyi előnnyel jár.

 

Gyógyhatásai

Az indiai sáfránynak vagy aranyfűszernek is nevezett kurkuma (angolul turmeric) sokféle állapot megkönnyítésére szolgál: magas koleszterinszint, szénanátha, depresszió, ínygyulladás, premenstruális szindróma, vagy akár a másnaposság is. Az ajurvédikus gyógyászatban úgy gondolják, hogy vírusellenes, antibakteriális és parazitaellenes szerként működik, és régóta használják cukorbetegség, fájdalom, reuma, osteoarthritis, bőrbetegségek, például ekcéma kezelésére.

Miközben néhány klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a kurkumin valóban alkalmas lehet a depresszió, szénanátha, hiperlipidémia, fekélyes vastagbélgyulladás, osteoarthritis, és a nem alkoholos zsírmáj gyógyítására, még túl korai ezzel kapcsolatban egyértelműen állást foglalni. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a kurkuma és a kurkumin valóban gyulladásgátló, antioxidáns, antibakteriális, antivirális és parazitaellenes hatással rendelkezik. De ezt főleg laboratóriumi vizsgálatok során bizonyították, és a preklinikai kutatások előnyeit sok esetben a klinikai vizsgálatok során nem figyelték meg.

 

Arthitis ellen

Az Arthritis Foundation számos olyan tanulmányt idéz, amelyekben a kurkuma mérsékelte a gyulladást. Ez a gyulladásgátló képesség segíthet megállítani, esetleg csökkenteni az ízületi gyulladásban szenvedők tüneteit, vagy azok súlyosbodását. Az alapítvány azt javasolja, hogy a betegek 400–600 mg kurkuma tablettát vegyenek be naponta háromszor a gyulladás enyhítésére. Sokan, köztük az orvosok , a kurkuma fájdalomcsillapítóként történő anekdotikus tapasztalatait említik. Úgy tűnik, hogy ugyanúgy működik, mint az ibuprofen az arthritissel küzdő embereknél. Bár az adagolási ajánlások látszólag eltérőek, a vizsgálatban részt vevők napi 800 mg kurkumát szedtek kapszula formájában. A tanulmányok azt sugallják, hogy védő hatással van a hasnyálmirigy-, a prosztatarák és a multiplex mieloma ellen. Bár kevés klinikai adat áll rendelkezésre ennek az állításnak az alátámasztására, a tanulmányok szerint a kurkuma enyhítheti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

 

Javítja a májműködést

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a növény antioxidáns hatására, amely olyan erősnek tűnik, hogy megakadályozhatja toxinok okozta májkárosodást. Ez jó hír lehet azoknak, akik olyan erős gyógyszereket szednek a cukorbetegség vagy más egészségügyi állapot miatt, amelyek hosszú távú használat esetén károsíthatják a májat. A kurkuma tisztítókúra keretében ugyancsak megállja a helyét.

Pihentető hatású

A fentebb leírtakból egyértelműen kiderül, hogy a kurkuma számos betegség fennállásakor hozhat enyhülést. Indiában széles körben használják az alvásminőség javítására is. Iktassuk be a lefekvés előtti rituálénkba a jobb pihenés érdekében. A növény javítja a hangulatot, segíthet a depresszió esetén, és csökkentheti a szorongás szintjét

 

Támogatja az emésztést

A turmeric hatása széleskörű. Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai miatt hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, ezért az ajurvédikus gyógyászatban e tulajdonságát is kihasználják. A nyugati orvoslás is megkezdte annak feltárását, hogy a növény miként segítheti elő a bélgyulladás, irritábilis bél szindróma, illetve áteresztő bél szindróma gyógyítását, és miként befolyásolja pozitív irányba az epehólyag és a hasnyálmirigy működését.

 

Kurkumin
A kurkuma legfontosabb hatóanyaga a kurkumin

 

Kurkuma vagy kurkumin?

Nincs hivatalos konszenzus arra nézve, hogy a kurkumint vagy a kurkumát tartalmazó étrend-kiegészítőt jobb-e szedni. A legtöbb vizsgálat során extrahált kurkuma kivonatot használtak magas kurkumin-, vagy kizárólag csak kurkumin koncentrációval.

Az orvosok szerint a kurkumin hatékonyságát befolyásolhatja, hogy a bélrendszerben rosszul szívódik fel. Indiában a főzés során a kurkumát általában zsírral vagy olajjal keverik, ami némiképp ellensúlyozza ezt. Bizonyos étrend-kiegészítők gyártói szintén lépéseket tesznek a kurkumin biohasznosulásának érdekében, azáltal, hogy más komponensekkel kombinálják. Például egy fekete borsban található vegyületet, az úgynevezett piperint adják hozzá, ami fokozza a felszívódását.

 

Segítheti a fogyást?

Talán igen. Egyes tanulmányok szerint a kurkumin, a kurkuma fő hatóanyaga, közel 5 százalékkal növelheti a fogyást, ha 800 mg-ot 8 mg piperinnel együtt 30 napig szedünk.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek a kurkumának?

Noha a kurkuma támogatja az emésztőrendszert, irritációt okozhat, ha nagy mennyiségben vesszük be. Serkenti a gyomorsav-termelődést, ami a fekélybetegek számára előnytelen. Úgy tűnik, hogy a curryvel fűszerezett ételek segíthetnek beindítani a szülést a kurkuma méhösszehúzó hatása miatt, ezért a terhes nőknek inkább kerülniük kell a kurkuma kapszula vagy tabletta szedését. A kurkumin kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, antikoagulánsokkal, vérhígítókkal, savközömbösítőkkel, vagy olyan készítményekkel, amelyeket a kemoterápia során, vagy a vérnyomás szabályozására használnak.

 

Biztonságos a kurkuma szedése minden nap?

Nincs olyan hosszú távú tanulmány, amely kimutatná, hogy biztonságos-e a kurkumát tartalmazó étrend-kiegészítők mindennapos fogyasztása. Az eddig tapasztalatok azt sugallják, hogy kis adagok esetén biztonságos, de a nagy adagok, vagy a huzamosabb ideig történő alkalmazás bizonyos embereknél emésztőrendszeri problémákat okozhat, és befolyásolhat bizonyos gyógyszereket.

 

  • fitform slim kapszula

    FitForm Slim