• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

chlorella alga

Chlorella alga: toplistás szuperélelmiszer, miért érdemes kipróbálni?

Chlorella alga: toplistás szuperélelmiszer, miért érdemes kipróbálni?

Chlorella alga: toplistás szuperélelmiszer, miért érdemes kipróbálni? 1024 683 SuperGreens®

Létezik egy mikroszkopikus élőlény, amelynek rajongótábora világszerte folyamatosan növekszik. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a chlorella alga egy sor potenciális egészségügyi előnnyel rendelkezik, és ezt szeretnék minél többen kihasználni.

A chlorella algát alternatív táplálékforrásként az 1940-es évek óta elemzik, amikor kiderült, hogy az algák szlárítva legalább 50 százalék fehérjét tartalmaznak. Lenyűgöző táplálkozási profilja miatt superfoodnak is nevezik, azonban a chlorella nem csupán élelmiszernek kiváló. Számos módon erősíti az immunrendszert, például az immunsejtek számának növelésével. Tudta, hogy biodízel üzemanyagként is használják? [1.]

Mi a chlorella?

Akárcsak közeli unokatestvére a spirulina, a chlorella is egy tápanyagban gazdag egysejtű, édesvízi alga. Teljes értékű élelmiszer, tele van fehérjével, rostokkal, egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal.
A feltörekvő kutatások azt mutatják, hogy más egészségügyi előnyök mellett segíthet a méreganyagok kiürítésében a szervezetből, és javíthatja a koleszterin- és vércukorszintet. Az algák mindkét fajtája nagy mennyiségű tápanyagot foglal magába. A chlorella azonban gazdagabb omega-3 zsírsavakban, A-vitaminban, riboflavinban, vasban, magnéziumban és a cinkben. Noha a spirulinában valamivel több a fehérje, néhány tanulmány szerint mennyisége a chlorelláéhoz hasonlítható. A chlorella erőteljesebb méregtelenítő.

Noha, a tápanyagtartalma az életkörülményeitől, az alkalmazott fajoktól és a feldolgozás módjától függ egyértelmű, hogy számos értékes összetevőt tartalmaz. A chlorellának kemény a sejtfala, ezért lehetetlen megemészteni. Előnyeinek kiaknázása érdekében étrend-kiegészítő formájában kell szedni. Sötétzöld por, tabletta vagy kapszula formájában kapható.

Az alábbiakat foglalja magába: 

 • Fehérje: 50–60 százaléka fehérje, ráadásul mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
 • B12-vitamin:Egyes fajták tartalmazhatnak B12-vitamint is, de ezzel összefüggésben további vizsgálatokra van szükség.
 • Vas és C-vitamin: A chlorella nagyszerű vas- és C-vitamin-forrás. A C-vitamin segíti a vas felszívódását.
 • Antioxidánsok:Ezek a mikroszkopikus kis zöld algák az antioxidánsok széles skáláját biztosítják.
 • Egyéb vitaminok és ásványi anyagok: Kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, rezet, káliumot, kalciumot, folsavat és más B-vitaminokat.
 • Omega-3 zsírsavak:Mint más algák, ez az algafaj is tartalmazza őket. 3 grammban 100 mg található.
 • Rost:Nagy mennyiségben a chlorella jó rostforrás lehet.

Prebiotikumok, például poliszacharidok és oligoszacharidok gazdag forrása, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a bélben lévő probiotikus baktériumok táplálásában, és így a bélflóra egészségének megőrzésében. Aki retteg a toalettre járástól, annak a chlorella segíthet. Fokozza a bélmozgások gyakoriságát és a széklet puhaságát. 

További jótékony tulajdonságai

Az egészségre vonatkozó állítások egy részét a kutatások jobban alátámasztják, azonban ez nem azt jelenti, hogy az egyéb területeken nincsenek ígéretes eredmények.

Megköti a nehézfémeket, segíti a méregtelenítést

A chlorella a nehézfémekhez és más toxinokhoz kapcsolódva képes a szervezet méregtelenítésére. Állatkísérletek azt mutatják, hogy hatékonyan segít eltávolítani a nehézfémeket és más káros vegyületeket a szervezetből. Bár viszonylag ritkán fordul elő, általában bizonyos foglalkozások, például a bányászoknál, a testben felhalmozódott nehézfémek súlyosan károsíthatják a szervezetet. Az algával kapcsolatban kimutatták, hogy segít csökkenteni különböző káros vegyi anyagok mennyiségét, amelyek néha jelen vannak az élelmiszerekben. Ezek egyike a dioxin, amely súlyos májkárosodást okozhat.

Erősítheti az immunrendszert

Állatokon és embereken végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a chlorella fokozza az immunválaszt, bár az eddigi bizonyítékok korlátozottak. Egy kis tanulmány szerint, szedésekor a férfiak szervezetében több antitest termelődött, mint amikor placebót kaptak. Egy másik kisebb, nyolchetes vizsgálatban egészséges felnőttek, akik algát szedtek, az immunaktivitás fokozott markereit mutatták.

Ennek ellenére a megállapítások vegyesek voltak.

Segíthet csökkenteni a koleszterint

A Nutrition Journal folyóiratban közzétett 2014-es tanulmány szerint, napi 416 milligramm fogyasztása javította a vér lipidszintjét 62 felnőttnél, közepesen magas koleszterinszint mellett. Nemcsak az összkoleszterin, a trigliceridek, hanem az LDL-koleszterin is csökkent. [2.]

A hatást az alga magas karotinoid tartalmának tulajdonították. A benne található rostok és niacin kapcsán ugyancsak kimutatták, hogy természetesen csökkentik a koleszterinszintet, míg az antioxidánsok megakadályozzák az LDL-koleszterin oxidációját. Utóbbi hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

Antioxidánsként hat


A chlorella számos vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidánsnak számítanak, beleértve a klorofillt, C-vitamint, béta-karotint, likopint és a luteint. Állat- és laboratóriumi vizsgálatokban a chlorella befolyásolta a gének öregedését.[3.] Ezenkívül egy humán tanulmány kimutatta, hogy az alga-kiegészítők megnövelték az antioxidánsok szintjét a vérben a dohányzóknál, akiknél nagyobb a kockázata az oxidatív károsodásnak.[4.]

Szerepe lehet a vérnyomás normalizálásban

A chlorella kiegészítők fogyasztása védi a szív és a vese egészségét, ami elengedhetetlen a normális vérnyomáshoz. Egy tanulmányban az enyhén magas vérnyomásban szenvedők 12 héten keresztül naponta négy gramm algát fogyasztottak. A végére ezeknek az embereknek alacsonyabb volt a vérnyomásértéke, mint a placebót szedő résztvevőknek.[5.]

Egy másik, egészséges férfiakkal végzett kis tanulmány úgy találta, hogy az alga szedése csökkentette az artériafal merevségét, ami befolyásolja a vérnyomást. Ennek magyarázatára az egyik elmélet az, hogy a chlorella egyes tápanyagai, köztük az arginin, kálium, kalcium, illetve az omega-3 zsírsavak segítenek megvédeni az artériákat a megkeményedéstől.

Javíthatja a vércukorszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az alga 12 héten át történő fogyasztása csökkentette az éhomi vércukorszintet mind az egészséges embereknél, mind azoknál, akiknél nagy a kockázata az életmóddal összefüggő betegségeknek. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a chlorellával történő kiegészítés szerepet vállal a vércukorszint szabályozásában, valamint növeli az inzulinérzékenységet a nem alkoholos  zsírmájbetegségben szenvedő betegeknél.[6.] Még nincs elég kutatás annak megállapítására, hogy a vércukorszint szabályozásához elegendő chlorellát szedni, de más terápiákkal kombinálva eredményes lehet.

Segíthet a légzőszervi betegségek kezelésében

 A légzőszervi betegségek, például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelése gyakran megköveteli a gyulladásos folyamatok szabályozását. Beleértve az antioxidánsokat, a chlorella tartalmaz néhány összetevőt, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Egy tanulmány megállapította, hogy az algát tartalmazó étrend-kiegészítők javították az antioxidáns státuszt az obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegeknél, de ez nem vezetett a légzési képesség javulásához. További vizsgálatokra van szükség a légzőszervi állapotokra gyakorolt ​​valódi hatásának megállapításához, de a chlorella segíthet a gyulladás mérséklésében.

Fokozhatja az állóképességet

Ugyan mindössze egy tanulmány vizsgálta a chlorella aerob állóképességre gyakorolt ​​hatását, azonban pozitív eredményt mutatott. A kutatók egy fiatal felnőttekből álló csoportnak napi 6 gramm chlorellát vagy placebót adtak négy héten keresztül. A vizsgálat végén az algát szedők körében jelentősen javult a tüdő oxigénfelvevő képessége, ami az állóképesség növekedését eredményezte. A placebo csoport nem tapasztalt változást. [7.] Ennek oka lehet a chlorella elágazó láncú aminosav-tartalma. Az elágazó láncú aminosavak három aminosav gyűjteménye, amelyekről kiderült, hogy különböző vizsgálatok során javítják az aerob teljesítményt.

Depresszióellenes

Korai kutatások szerint, a chlorella tabletták 6 hétig történő bevétele a már felírt antidepresszáns gyógyszerek mellett javíthatja a depresszió és a szorongás egyes tüneteit súlyos depressziós rendellenességben szenvedő betegeknél.

Egyéb lehetséges előnyök

 Számos más lehetséges előnye van annak, ha valaki chlorella alga kiegészítőt szed. Mostanáig nagyszámú kutatás foglalkozott a chlorella alga daganatellenes tulajdonságaival. Megállapították, hogy karotintartalma hozzájárulhat a rák megelőzéséhez, lassítja a tumor növekedését, és fokozza a daganatos sejtek esetében a programozott sejthalált. Korai kutatások azt mutatják, hogy tabletta és folyékony kivonatának szedése segíthet az agydaganatban (glioma) szenvedő embereknek jobban elviselni a kemoterápiát és a sugárkezelést.

 • Védi a szemet: Luteint és zeaxantint, két olyan karotinoidot tartalmaz, amelyek védik a szemet, emellett csökkentik a makuladegeneráció kockázatát.
 • Támogatja a máj egészségét: A chlorellát tartalmazó étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy javítják a máj egészségének markereit a májbetegségben szenvedőknél. Nem világos azonban, hogy van-e előnye az egészséges emberek számára. Májgyulladás esetén, amelyet a hepatitis C vírus okoz, a kutatások azt mutatják, hogy 12 hétig történő szedése enyhíti a májgyulladást, de nem csökkenti a vérben a hepatitis C vírus szintjét.

További bizonyítékokra van szükség a hatékonyságának értékeléséhez a következő felhasználások kapcsán:

 • Trichomonas vaginalis (trichomoniasis) által okozott nemi úton terjedő fertőzés.
 • Crohn-betegség (fekélyes vastagbélgyulladás).
 • Öregedés.
 • Rossz lehelet.
 • Felfekvés.
 • Rák.
 • Bizonyos fertőzések (HIV, AIDS)
 • Megfázás.
 • Székrekedés.
 • Az immunrendszer károsodása a rák kezelésére alkalmazott gyógyszerek következtében.
 • Lábfekély cukorbetegeknél.
 • Emésztési zavarok (dyspepsia).
 • Daganatos gyógyszerekkel kezelt emberek fertőzései.
 • Ólommérgezés.
 • A gyenge vérkeringés által okozott lábfekélyek (vénás lábszárfekély).
 • Higanymérgezés.
 • Premenstruációs szindróma (PMS).
 • Sugárkezelés által okozott bőrkárosodás (sugár dermatitis).
 • Gyomorfekély.
 • A rákellenes szerekkel kezelt emberek fáradtsága.
 • Fekélyek.

Anekdotikus bizonyítékok szerint, a chlorella segíthet a PMS esetén. Kalciumot és B-vitaminokat tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a betegség tüneteit.

A Journal of Medicinal Food folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy rendszeres bevitele 16 hét alatt alacsonyabb testzsír-százalékot eredményezett csökkenő koleszterin- és vércukorszint mellett.[8.] Számos forrás állítja, hogy chlorella megkönnyíti az emésztést, valamint mérsékli a puffadást. Ugyanakkor egyetlen klinikai tanulmány sem értékelte ezeket az előnyöket.

Mivel a chlorella befolyásolja az immunrendszer működését, előfordulhat, hogy zavart okoz az immunhiányos vagy immunrendszerre ható gyógyszereket szedőknél. Fontos továbbá szem előtt tartani, hogy az étrend-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel.

Hogyan kell szedni?

A chlorellával összefüggő jelenlegi tudományos irodalom nem ír elő konkrét dózist. Ennek oka, hogy nincs elegendő bizonyíték a terápiás hatásokhoz szükséges mennyiség meghatározására.

A legtöbb étrend-kiegészítőt gyártó napi 2-3 gramm adagot javasol, ami a kutatásokat tekintve helyesnek tűnik. Vegyük be a chlorellát legalább egy órával bármely más gyógyszer (például fogamzásgátló tabletta) szedése előtt vagy után. Ideális esetben reggel, éjszaka pedig egyéb készítményeket, tablettákat. Ha úgy kényelmesebb, fogyasztható napi 2-3 adagra elosztva, nem pedig egyszerre.

Vannak az alkalmazásának mellékhatásai?

A chlorella a legtöbb ember számára biztonságos, ha szájon át alkalmazzák, rövid ideig (legfeljebb 29 hétig). A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a hasmenés, émelygés, gázképződés, puffadás, a széklet zöld elszíneződése, gyomorgörcs, különösen a használat első két hete alatt. Mivel jódot tartalmazhat, allergiás reakciót okozhat a jódra érzékeny embereknél.

Az immunrendszert gyengítő gyógyszerek (immunszuppresszánsok) kölcsönhatásba lépnek a chlorellával. Az immunrendszer működésének fokozásával csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát. Mivel számottevő mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely befolyásolja a véralvadást, fogyasztása a véralvadásgátlókat szedőknek nem javasolt. Allergiás reakciót okozhat azoknál az embereknél, akik allergiások a penészgombákra. Biztonságos, ha terhesség alatt megfelelő adagban alkalmazzák, azonban nincs elegendő megbízható információ a szedésének biztonságosságáról a szoptatás idején.

Források:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella
https://www.healthline.com/nutrition/chlorella-spirulina#differences
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852407008292
 2. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-57
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20606778/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15986573/
 5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10641960902977908?journalCode=iceh20
 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561416301704.
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25320462/
 8. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2006.0180