• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

emésztési zavarok

Emésztési zavarok: hogyan kezelhetők természetes gyógymódokkal?

Emésztési zavarok: hogyan kezelhetők természetes gyógymódokkal?

Emésztési zavarok: hogyan kezelhetők természetes gyógymódokkal? 1024 686 SuperGreens®

Emésztési zavarok (diszpepszia) szinte mindenkinél előfordulnak. A tüneteket már lehet, hogy te is tapasztaltad:

Az emésztési zavarok főbb tünetei:

  • gyomorfájdalom vagy puffadás
  • gyomorégés
  • hányinger
  • hányás
  • székrekedés/hasmenés

A tünetek lehetnek még:

  • evés közben jóllakottság érzése, mely által már nem tudod befejezni az étkezést
  • normál adag étel elfogyasztása után túlzott jóllakottság érzése
  • égő érzés a gyomorban vagy a nyelőcsőben
  • túlzott gázképződés vagy böfögés

A következő, súlyos tüneteket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben az alábbiak bármelyikét tapasztalatod, sürgősen keresd fel orvosod:

  • súlyos hányás
  • véres vagy kávézaccra hasonlító hányás
  • megmagyarázhatatlan fogyás
  • fekete széklet
  • nyelési nehézség

Az emésztési zavarok okai

Az emésztési zavar oka esetenként a túlevés vagy a túl gyors evés. A fűszeres, zsíros és csípős ételek szintén növelik a panaszok kockázatát. Ezen túl közvetlenül lefekvés előtt sem ajánlott enni, különös tekintettel a nehéz ételekre.

A rossz emésztés egyéb gyakori okai a következők:

  • dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • gyógyszerek mellékhatásai
  • A nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az aszpirin és az ibuprofen

Az életmód és étkezési szokásokon túl emésztési zavar tüneteit a következők is okozhatnak:

  • savas reflux betegség (GERD)
  • gyomorrák
  • hasnyálmirigy vagy epevezeték rendellenességek
  • gyomorfekély

Dyspepsiának nevezzük azokat az emésztési zavarokat, melyek esetében nem ismert a kiváltó ok. A funkcionális diszpepsziát kóros izommozgás okozhatja, mint például a préselés, azon a területen, ahol a gyomorizmok megemésztik és tovább irányítják az ételt a vékonybélbe.

A dyspepsia tünetei között megtalálható az evés utáni kellemetlen teltségérzés, gyomorégés és a gyomorfájdalom is.

Az emésztési zavarok diagnosztizálása

A diagnosztizálás kezdetén az orvos kérdéseket tesz fel a kórtörténettel és az étkezési szokásaiddal kapcsolatban. Ezt követően fizikai vizsgálatra kerül sor, majd röntgenfelvétel is készülhet.

Vért, leheletet és székletmintákat is gyűjthetnek, hogy ellenőrizzék a peptikus fekélyt okozó baktériumok típusát. A kezelőorvos endoszkópos vizsgálatot is elrendelhet, hogy ellenőrizze a felső emésztőrendszeri rendellenességeket.

Az endoszkópia során az orvos egy kis csövet, kamerát és biopsziás eszközt vezet át a nyelőcsövön keresztül a gyomorba. Ezután ellenőrizhetik az emésztőrendszer bélését és szövetmintákat gyűjthetnek.

Kezelési lehetőségek

Az emésztési zavarok kezelésére számos gyógyszer alkalmazható, azonban ezek mellékhatásokat okozhatnak. Ezek általában a következők lehetnek:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • kiütés vagy viszketés
  • székrekedés
  • fejfájás
  • vérzés vagy véraláfutás
  • depresszió
  • szorongás
  • akaratlan mozgások vagy görcsök
  • fáradtság
  • köhögés
  • hátfájás
  • szédülés
  • hasi fájdalom

Életmódváltás és otthoni gyógymódok

A gyógyszeres kezelés nem az egyetlen kiút a panaszokból. Célszerű lehet először olyan gyógymódokkal próbálkozni, melyek nem – vagy kevés – mellékhatással járnak. Emésztési zavarok kezelése házilag:

Masztika

A masztika egy egyedülálló gyanta, mely a görög Híosz-szigeten termő Pistacia Lentiscuc fából származik. Évszázadok óta használják az emésztés, a száj és a máj egészségének védelmére.

Egy tanulmány szerint a masticha jótékony hatással van az emésztésre, alhasi fájdalomra, gyomorégésre valamint általában az emésztési zavarokra. Ennek oka az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai. Nem meglepő, hogy már az ókorban is előszeretettel alkalmazták az emésztési zavarokra. Alkalmazásához vegyél be kb. 250 milligramm masztika kapszulát naponta 4 alkalommal.

Előnyei közt továbbá az is szerepel, hogy a gyógyszerekkel ellentétben minimális mellékhatásokkal rendelkezik, valamint ezek is igen ritkán jelentkeznek. Terhesség és szoptatás alatt azonban az alkalmazása tilos. A lehetséges mellékhatások listája igen rövid: fejfájás, gyomorrontás és szédülés.

A masztika gyomorfekély esetén is hatékony:

Helicobacter pylori baktériumos fertőzés gyomorfekélyt okozhat, azonban a masztika antibakteriális tulajdonságának köszönhetően hatékonyan lép fel aH. pylori baktériumokkal – és 6 más fekélyt okozó baktériummal szemben. Így a masticha a gyomorfekély okán fellépő emésztési zavarokra is jótékony hatással van. Adagolás: Napi egy maszticha kapszula.

Enyhíti a gyulladásos bélbetegség (IBD) tüneteit:

Egy 2015 -ös tanulmányból kiderül, hogy segíthet enyhíteni a Crohn-betegség tüneteit, amely az IBD gyakori formája. Noha igazoltak a masticha jótékony hatásai a gyulladásos bélbetegségek tekintetében, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a masztika pontos működési mechanizmusait. További kutatásokra van szükség, amelyben kifejezetten az IBD-re gyakorolt hatásait vizsgálják.

Borsmenta tea

A borsmenta több mint leheletfrissítő. Görcsoldó hatása is van a szervezetre, így kiváló választás gyomorproblémák, például hányinger és emésztési zavarok enyhítésére. Igyál egy csésze borsmenta teát étkezés után, hogy gyorsan megnyugtasd a gyomrod.

Míg a borsmenta enyhítheti az emésztési zavarokat, nem szabad inni vagy enni, ha az emésztési zavarokat savas reflux okozza. Mivel a borsmenta ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát – a gyomor és a nyelőcső közötti izomzatot – ivás vagy evés következtében a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, és ronthatja a savas refluxot. A borsmenta tea nem ajánlott GERD -ben vagy fekélyben szenvedőknek.

Édesköménymag

Ez a görcsoldó gyógynövény az étkezés utáni panaszokat is orvosolhatja, valamint más gyomor-bélrendszeri problémákat, például a gyomorgörcsöt, az émelygést és a puffadást.

Tegyünk 1/2 teáskanál zúzott édesköménymagot vízbe és hagyjuk forrni 10 percig ivás előtt. Igyál édeskömény teát, amikor emésztési zavarokat tapasztalsz, vagy rágj édesköménymagot étkezés után, ha bizonyos ételek problémát okoznak.

Az édeskömény lehetséges mellékhatásai közé tartozik a hányinger, hányás és a napérzékenység.

Citromos víz

A citromos víz lúgos hatása semlegesíti a gyomorsavat és javítja az emésztést. Keverj egy evőkanál citromlevet forró vagy meleg vízbe, és idd meg néhány perccel étkezés előtt.

A túl sok citromos víz azonban elkoptathatja a fogzománcot. A fogak védelme érdekében öblítsd ki a szád vízzel, miután citromos vizet ittál.

Resveratrol

A rezveratrol nagy dózisban található meg a vörös szőlőben, az étcsokoládéban és a földimogyoróban is. A kutatók szerint még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az anyagcsere gyorsító tulajdonságáról, ezért ezen a téren további klinikai vizsgálatokra van szükség. Jótékony hatásai azonban széles körben ismertek.

Egészséges táplálkozás

A tipikus nyugati étrend – magas finomított szénhidrát-, telített zsír- és élelmiszer-adalékanyagokban – az emésztési rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatával függ össze. Az élelmiszer-adalékanyagok, köztük a glükóz, a só és más vegyi anyagok, hozzájárulnak a fokozott bélgyulladáshoz, ami a bélszivárgásnak nevezett állapothoz vezet.

Nem mindig a mentes a legjobb választás! Egy tanulmány megállapította, hogy 50 gramm mesterséges xilit elfogyasztása az emberek 70% -ában puffadáshoz és hasmenéshez vezetett, míg az eritrit édesítőszer 75 grammja ugyanezeket a tüneteket okozta az emberek 60% -ában.

Szerencsére tudomány segítségével arra a következtetésre juthatunk, hogy a magas tápanyag tartalmú étrend védelmet nyújt az emésztőrendszeri betegségek ellen. Ezért a megfelelő emésztés érdekében a teljes értékű ételekből álló étrend és a feldolgozott ételek bevitelének korlátozása lehet a megoldás.

Mozgás

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer az emésztésnormalizálásra. Csökkentheti a székrekedés tüneteit, valamint segíthet a gyulladás csökkentésében is, ami előnyös lehet a gyulladásos bélbetegségek megelőzésében.

Fokozott rost bevitel

Köztudott, hogy a rost jót tesz az emésztésnek. Az oldható rost blokkolja a zsírokat, megakadályozva őket a felszívódásban. Az oldhatatlan rost a székrekedésen segít, az emésztés serkentés folyamatában is szerepe van.

Oldható rost található a zabkorpában, hüvelyesekben, diófélékben és magvakban, míg a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a búzakorpa jó oldhatatlan rostforrások.

Figyelj a folyadékbevitelre!

Az alacsony folyadékbevitel a székrekedés gyakori oka. A szakértők azt javasolják, hogy 1,5–2 liter koffeinmentes folyadékot fogyasszunk a székrekedés megelőzése érdekében. Ennél a mennyiségnél azonban többre is szükséged lehet, ha meleg éghajlaton élsz vagy rendszeresen sportolsz.

A folyadékbeviteli szükségletek kielégítésének másik módja az, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, amelyekben jelentős mennyiségű víz található, úgymint uborka, cukkini, zeller, paradicsom, dinnye, eper, grapefruit és őszibarack.

Stresszkezelés

A stressz több emésztőrendszeri problémát is okozhat, úgy mint gyomorfekély, hasmenés, székrekedés és IBS. A stresszhormonok közvetlenül befolyásolják az emésztést. Ha tested folyamatos rohanásban van, nincs ideje pihenni és emészteni.

A stresszkezelés, úgymint a meditáció és a relaxációs edzés kimutatták, hogy javítják az IBS-ben szenvedő emberek tüneteit. Más tanulmányok szerint a kognitív viselkedésterápia, az akupunktúra és a jóga javítja az emésztési folyamatokat.

Ezért a stresszkezelési technikák, például a mély hasi légzés, a meditáció vagy a jóga beépítése a mindennapokba nemcsak a gondolkodásmódra van jó hatással, de az emésztés javítása is az előnyök között szerepel.

Egyél tudatosan

Ha nem figyelsz, könnyű bele esni abba a hibába, hogy túl sokat és túl gyorsan eszel, ami puffadáshoz, kellemetlen gázokhoz és emésztési zavarokhoz vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy a tudatosság csökkentheti az emésztési problémákat, úgymint a fekélyes vastagbélgyulladást és az IBS-ben szenvedő ember tüneteit.

Tudatos étkezés:

  • Egyél lassabban
  • Koncentrálj az ételekre: kapcsold ki a tévét és tedd el a telefont.
  • Figyeld meg, hogyan néz ki az ételed a tányérodon, és milyen az illata.
  • Rágd meg alaposan az egyes falatokat.
  • Ügyelj az étel textúrájára, hőmérsékletére és ízére.

Lassú emésztés

A lassú emésztés tünetei ellen több természetes módszer is létezik. Az anyagcsere gyorsító házi módszerek segíthetnek a makacs kilók és centik ellen, azonban elengedhetetlen az egészséges életmód betartása.

Figyelj a fehérjebevitelre: a fokozott fehérjebevitel anyagcsere gyorsító hatással lehet, így a test több kalóriát égethet el. Emellett az éhségérzetet is remekül csillapítja, így a túlevés is megakadályozható a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelével.

Néhány kimagasló fehérjeforrás: csirkehús, tojás, mogyoróvaj és hüvelyesek. Azonban a megfelelő mennyiséget étrend-kiegészítő formájában is beviheted, ami egyszerű és gyors módja a fehérje-pótlásnak.

Aludj eleget: az alváshiány többek között az elégetett kalóriák számát csökkenti, zavarja az étvágy-szabályozó hormonokat és a cukor feldolgozását is nehezíti. Az anyagcsere gyorsító hatás érdekében figyelj az alvás megfelelő mennyiségére és minőségére is.

Válts kókuszolajra: más telített zsírokkal ellentétben a kókuszolaj segít az anyagcsere gyorsító folyamatokban, így megéri megfontolni az egyéb főzéshez használt olajok helyett a kókuszolaj bevezetését.

 

Összefoglalás

Az enyhe és mérsékelt panaszok esetében érdemes először természetes gyógymódokkal próbálkoznunk. Amennyiben emésztési problémáink által súlyos tüneteket tapasztalunk, mielőbbi orvosi (gyógyszeres) kezelés szükséges.

 

Források:

https://www.healthline.com/health/indigestion

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-indigestion

  • masticha 100%

    Masticha kapszula 90 db

  • masticha lozenges pasztillák

    Masticha lozenges pasztillák 20 db

  • Masticha medium tears – kristályok 50 g