• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

stressz okozta gyomorfájás

Stressz okozta gyomorfájás: veled is előfordult már?

Stressz okozta gyomorfájás: veled is előfordult már?

Stressz okozta gyomorfájás: veled is előfordult már? 1024 709 SuperGreens®

 

Mindannyian tapasztalunk stresszt időről időre. Ha úgy érezzük, túlterheltek bennünket a munkahelyi elköteleződések, az anyagi gondok, egy nagy esemény vagy egy határidő lejárta, szervezetünk olyan módon reagálhat, amely kellemetlen tüneteket okoz.

Legtöbbször ezek a tünetek pszichológiai eredetűek – ingerlékenynek érezhetjük magunkat, nem tudunk eléggé koncentrálni, és nagyon aggódhatunk. A stressz tünetei azonban lehetnek fizikaiak is.

A szorongás összetett rendellenesség, amely nemcsak az elmére, hanem a testre is komoly hatással lehet. A stressz, amelyet a szorongás okoz a testben, számos különböző problémához vezethet. Az egyik leggyakoribb közülük a stressz okozta gyomorfájás.

A nehezen leírható gyomorfájdalom, gyomorgörcs és bélrendszeri kellemetlenség mind a tartós szorongás következménye lehet.

Okozhat gyomor- és bélproblémákat a stressz?

Sajnos igen. A stresszes helyzet megtapasztalása rövid távú problémákat okozhat az emésztőrendszerben, úgymint:

Ezenkívül azt tapasztalhatjuk, hogy a stressz befolyásolja az étvágyat, ami miatt többet vagy kevesebbet eszünk, mint általában.

A stressz az emésztőrendszert érintő hosszú távú állapotok kiváltójaként is ismert, az irritábilis bél szindrómát (IBS) gyakran a stressz okozza, és a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás fellángolását is kiválthatja a stressz.

IBS és a stressz

Ha IBS-ed van, valószínűleg tudod, hogy a stressz és a szorongás a tünetek fellángolását okozhatja. Egy nagy esemény előtt vagy egy olyan napon, amikor sok munkával nézel szembe, görcsöket, puffadást, hasmenést vagy székrekedést tapasztalhatsz.

Ha a stressz miatti IBS fellángolására számítasz, jó ötlet lehet olyan gyógyszereket kéznél tartani, amelyekkel rövidtávon kezelheted a tüneteidet. A loperamid jó kezelés a hasmenés ellen, míg a hashajtók segíthetnek a székrekedésben. Puffadásra és görcsökre kipróbálhatod a Buscopant.

Miért okoz problémát a stressz az emésztőrendszerben?

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy fontos kapcsolat van az agy és az emésztőrendszer között. Ezt néha „agy-bél” vagy „bél-agy” tengelynek nevezik.

A kettő közötti kommunikáció befolyásolhatja az agy és az emésztőrendszer aktivitását. Ez az oka annak, hogy a stressz tüneteket okozhat a gyomorban és a bélrendszerben, és ez fordítva is igaz – emésztési problémák esetén nagyon stresszesnek és szorongónak érezhetjük magunkat.

Amikor stresszes helyzetben vagyunk, testünk hajlamos a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Hormonok szabadulnak fel, amelyek felkészítenek bennünket a cselekvésre azáltal, hogy éber és energikus állapotban tartanak bennünket.

Az elmélet az, hogy amikor ezek a stresszhormonok felszabadulnak, az emésztés lelassul, vagy akár teljesen leáll, így a szervezet az energiáját az észlelt fenyegetés kezelésére fordíthatja. Az emésztési folyamat lelassulása puffadást, székrekedést és fájdalmat okoz.

Azt is tudjuk, hogy egyeseknél a stressz éppen ellenkező problémát okozhat, felgyorsítja az emésztési folyamatot és hasmenést okozhat.

Szorongással összefüggő gyomorfájdalom diagnosztizálása

A szorongás okozta gyomorfájdalmat az orvosok nehezen diagnosztizálják, mivel a fájdalom és az emésztési zavar továbbra is valódi fizikai reakciók – ugyanolyan típusú reakciók a szervezetből, amelyek akkor fordulnak elő, ha fizikai vagy szervi egészségügyi problémáink vannak.

Ha a gyomorfájdalom súlyos, lázzal vagy egyéb tünetekkel jár, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Mégis a szorongás valóban okozhat gyomorfájdalmat olyan módon, amely emésztési zavarokhoz vezethet.

A stressz okozta emésztési problémák tüneteinek kezelése

Nincs egyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a stressz okozta gyomorfájás létrejöttét. Az egyik lehetőség az, hogy elkerüljük az evést, ha rövid időn belül különösen feszültnek érezzük magunkat, pl. vizsga vagy nyilvános beszéd előtt.

Az étkezés elkerülése azonban nem jó hosszú távú megoldás. Ha rendszeresen tapasztalsz stresszt, és úgy tűnik, hogy ez gyakori emésztési problémákat okoz, érdemes orvoshoz fordulni.

Háziorvosodnak fel kell tudnia ajánlani néhány stresszoldó technikát, és tanácsadásra vagy terápiára utalhat. Az olyan kezelések, mint a kognitív viselkedésterápia (CBT), jók lehetnek a szorongó gondolati minták megtörésére és a stressz kiváltó okainak felismerésére.

Ezenkívül háziorvosod fel tudja mérni a tüneteid, és ki tudja deríteni, hogy emésztési problémáid esetleg valami más okozza-e.

Az olyan tüneteket, mint a gyomorfájdalmak, a székletürítés megváltozása (pl. székrekedés vagy hasmenés), emésztési zavarok és gyomorégés, háziorvosnak kell ellenőriznie, ha ezek néhány héten belül nem enyhülnek. Akkor is orvoshoz kell menni, ha alulról vérzel, nyelési nehézséget vagy váratlan fogyást tapasztalsz. Orvosod ajánlhat néhány gyógyszert a tünetek enyhítésére.

Érdemes lehet azonban a gyógyszeres kezelés előtt természetes alternatívát is kipróbálni a mellékhatások elkerülése és minimalizálása céljából. A hasi görcsök és az alhasi fájdalom például stressz esetén is jelentkezhetnek, és különféle alternatív terápia is alkalmazható enyhítésükre: ilyen a vitamin- és ásványianyagpótlás, vagy éppen a méltán híres astragalus gyógynövény.

Példák a szorongással összefüggő gyomorproblémákra

A szorongás és a stressz számos problémát okoz, amelyek különféle kellemetlenségeket indukálhatnak a hasban. Néhány példa:

 • Hasi feszültség: Astressz nagymértékű feszültséget okoz a hasban. Ez a feszültség kifáraszthatja a hasizmokat, és belső kellemetlen érzést okozhat.
 • Emésztés:A stressz befolyásolja a hormonszintet, és a hormonokat az emésztés elősegítésére használja. Ha stresszes, ez hormonális egyensúlyhiányhoz, emésztési zavarokhoz, puffadáshoz, bélfájdalomhoz és sok máshoz vezethet.
 • Irritábilis bél szindróma:Az irritábilis bél szindróma vagy az IBS egyik legvalószínűbb oka a stressz. Az IBS akkor fordul elő, ha a szervezet emésztőrendszere határozott ok nélkül rosszul működik; megváltozott székletürítést és hasi kényelmetlenséget okozhat.

A szorongás stresszhormont (kortizolt) is felszabadít, aminek hatására a szervezet extra mennyiségű gyomorsavat termel. Ez a savasság a nyelőcső nyálkahártyájának irritációját okozza, ami gyomorfájdalmat, hányingert és hányást, súlyos esetekben pedig stressz okozta fekélyeket okozhat. Ez csak néhány módja annak, hogy a szorongás fájdalmat vagy negatív gyomorérzetet okozhat.

Honnan tudhatom, hogy ez stressz, és nem fekély?

Nem ritka, hogy aggódunk amiatt, hogy a gyomorfájdalmakkal való küzdelem egyáltalán nem a szorongás vagy a stressz miatt van. Például azon kaphatjuk magunkat, hogy aggódunk amiatt, hogy a szorongás helyett valójában egy fekély okozza a küzdelmeket.

Csak az orvos tudja diagnosztizálni, hogy a fájdalmat fekély okozta-e vagy sem, de van néhány nyom. A legvilágosabb jel az, ha vér van a székletben, vagy ha savas reflux is jelen van. Ez gyakran a fekély egyértelmű jele. Továbbá, ha a fájdalom vagy kellemetlen érzés általában étkezés után jelentkezik, és nem kapcsolódik hasonló állapothoz, a GERD-hez (gyomorégés/savas reflux), akkor lehetséges, hogy fekély áll fenn.

Ezt azonban bonyolítja, hogy a fekélyeket hosszan tartó stressz és szorongás is okozhatja, mivel serkentik a többlet gyomorsav termelődését. Ez a felesleges sav a gyomorban lebontja a gyomor- vagy bélnyálkahártyát, és nyílt sebeket okoz, amelyek károsíthatják az egészséget.

Vannak olyan ételek, amelyek csökkentik a gyomorfájdalmat?

A stressz okozta gyomorfájás általában nem az étrend eredménye (bár a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód növelheti a szorongás kockázatát), így nem feltétlenül szükséges olyan étrendi változtatás, amely segíthet csökkenteni a gyomorfájdalmat.

Ennek ellenére a pánikrohamban szenvedők hajlamosabbak arra, hogy súlyosabb gyomorpanaszokat tapasztaljanak, még akkor is, ha nincs jelen szorongás és stressz. Más szóval, ha pánikrohamaid vannak, pánikroham nélkül is előfordulhat gyomorfájdalmad.

Ezenkívül a szorongásos rohamokban és súlyos szorongásban szenvedők hajlamosak az úgynevezett „túlérzékenységre”. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel észlelnek és éreznek kisebb, normális változásokat a testben, és ezek szorongásos rohamot válthatnak ki náluk. Tehát ha az étrended valóban tartalmaz olyan ételeket, amelyek gázokat, gyomorpanaszokat vagy enyhe emésztési zavarokat okoznak, a legjobb lehet ezeket elkerülni, mert az enyhe kellemetlenség alatt is rosszabbul érezheti magát, mint kellene, és pánikrohamot válthat ki.

Ezért fontos az egészséges táplálkozás azok számára, akik szorongásos gyomorfájdalmat élnek át. Győződj meg arról, hogy a következőket beviszed a szervezetedbe:

 • Gyümölcsök
 • Zöldségek
 • Víz / hidratálás
 • Teljes kiőrlésű szénhidrátok

Továbbá, ha stressz okozta túlzott savasságban szenvedsz, akkor tejtermékek és nem fűszeres ételek fogyasztása javasolt. Mérsékelt mennyiségben vény nélkül kapható savkötő szerekre is szükség lehet.

Ezenkívül, ha lehetséges, próbáld meg elkerülni az evést, amíg túlságosan jóllakott vagy. A súlyos szorongással küzdők néha fájdalomként értelmezik a „telítettség” érzést, és ez pánikrohamot és további fájdalmat válthat ki.

További tippek a gyomor és a bélrendszer egészségének javítására

Van még néhány dolog, amit megtehetünk a tünetek enyhítésére:

 • Leszokni a dohányzásról
 • Egészséges étkezés – ne habzsold az ételt, ne egyél túl, és ne egyél közvetlenül lefekvés előtt
 • Próbálj meg egészséges testsúlyt tartani
 • Ügyelj a mértékletes alkoholfogyasztásra

Összegezve

A stressz valóban okozhat gyomorfájdalmat, azonban érdemes orvos segítségét kérni, ha komolyabb tüneteket észlelünk. Lehetséges, hogy olyan háttérbetegség áll a fájdalom mögött, amin a stressz és a szorongás ronthat.

A gyógyszeres kezelés mellett természetes módszereket is kipróbálhatunk stressz okozta gyomorfájás esetén, ha szeretnénk elkerülni az esetleges mellékhatásokat, emellett néhány stresszkezelő technika is segíthet.

Források:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy/

https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/stress/treatment-for-stress/

https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/diet-lifestyle-and-medicines/