• A legjobb vitaminforrások a szuperélelmiszerek

éjszakai izzadás okai

Éjszakai izzadás – mi állhat a háttérben?

Éjszakai izzadás – mi állhat a háttérben?

Éjszakai izzadás – mi állhat a háttérben? 1024 683 SuperGreens®

Az izzadás természetes élettani folyamat, testünk eszköze hőmérsékletének szabályozására, ezért az alkalmanként tapasztalt erősebb izzadás (akár nappal, akár éjszaka) általában nem ad okot aggodalomra. Éjszakai izzadásról akkor beszélünk, ha a túlzott verejtékezés mindennapossá válik, és olyan mértékű, hogy akár az éjszaka közepén is kénytelenek vagyunk átöltözni, ágyneműt cserélni. 

Az éjszakai izzadás (éjszakai hiperhidrózis) hátterében számos kiváltó ok állhat, melyek többsége ártalmatlan, többnyire a külső környezeti hatásoknak köszönhető, és néhány változtatással könnyen megállítható. Számos különböző típusú és súlyosságú betegség is okozhat éjszakai izzadást, ezért ne vegyük félvállról, ha a szokottnál nagyobb mértékű izzadást tapasztalunk!

Meddig tekinthető normálisnak az éjszakai izzadás?

A nyári kánikulában – de akár télen is, ha túl magas a hálószoba hőmérséklete vagy túl vastag takaró alatt alszunk – teljesen természetes, hogy leizzadunk, ami ugyan kellemetlen, de nem tekinthető kórosnak. Ezzel szemben az éjszakai izzadásban szenvedő egyén szervezete valamilyen belső tényező hatására nem képes a hőmérséklet szabályozására. A felborult egyensúly miatt a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű verejték képződik, melynek hatására a hálóruha, az ágynemű, sőt még az ágy is átnedvesedhet. Ez a túlzott mértékű izzadás az, amikor – különösen, ha más tünetek is társulnak mellé – valamilyen betegségre gyanakodhatunk.

Az éjszakai izzadás leggyakoribb okai

Hormonális eredetű problémák 

Pajzsmirigy túlműködés: egyik jellemző tünete az éjszaka folyamán tapasztalt jelentős mértékű izzadás. Pajzsmirigyünk felelős az anyagcsere szabályozásáért, túlműködése esetén túl sok hormont termel, emiatt testhőmérsékletünk megemelkedik, fokozottabban izzadunk. A betegségre jellemző további figyelmeztető tünet még a fáradtság, súlyvesztés, heves szívdobogás és a gyakori hasmenés is.

Inzulinrezisztencia: az inzulinrezisztencia (IR) egyre gyakoribb betegség napjainkban. Az inzulin feladata, hogy a szénhidrát anyagcsere folyamatokban résztvevő szervek sejtjeit ellássa a működésükhöz szükséges mennyiségű cukorral. Ha valamilyen okból ez nem valósul meg megfelelően, a hasnyálmirigy a vércukorszint szabályozása érdekében egyre több inzulint kezd termelni. A túlzott igénybevétel hatására azonban kimerülhet, ami 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az inzulinrezisztencia fő tünete az éjszakai izzadás, emellett menstruációs panaszok, fokozott szőrnövekedés, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr figyelmeztetnek még a betegség meglétére.

Cukorbetegség: diabéteszben szenvedő betegeknél gyakori, hogy a nap folyamán vércukorszintjük a normális tartományban marad, az éjszaka folyamán viszont leesik. Szervezetük erre válaszként növelni próbálja a kortizol hormon szintjét, mellyel egy időben az izzadságmirigyek is fokozottabb működésbe lépnek.

Menopauza: a változókorhoz kapcsolódó hőhullámok nemcsak nappal, gyakran éjjel is jelentkeznek. A menopauza időszakában a nők közel 80%-a számol be éjszakai izzadásról, és ehhez kapcsolódóan az éjszakai alvás minőségének romlásáról, krónikus álmatlanságról. Hosszútávú tanulmányok bizonyítják hogy ezek a hőhullámok akár hosszú évekig is tarthatnak, jelentősen megnehezítve a mindennapokat. Tájékozódjon a kezelési lehetőségekről, léteznek ugyanis terápiák, gyógymódok, melyekkel a kellemetlen tünetek jelentősen csökkenthetők.

Várandósság: a kismamák is gyakran tapasztalnak a szokásosnál nagyobb mértékű izzadást éjszakánként, különösen a terhesség korai időszakában. Az esetek többségében ez a második trimeszterre magától elmúlik, aggodalomra általában nem ad okot.

Daganatos megbetegedések 

Limfóma: a limfómák az immunrendszerünket alkotó szervek daganatos megbetegedései. A limfóma betegségre figyelmeztető első tünet lehet az éjszakai izzadás, emellett a betegek mintegy egynegyede hőemelkedést is tapasztal. Mivel e súlyos betegség gyógyulási esélyeit nagyban befolyásolja az időben történő felismerés, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha az izzadással egyidejűleg lázat, étvágytalanságot, fáradékonyságot is tapasztalunk.

Karcinoid szindróma: a karcinoid daganatok leggyakrabban az emésztőrendszer szerveiben (vékonybél, hasnyálmirigy, gyomor) alakulnak ki. Jellemzőjük, hogy lassan fejlődnek és sokáig képesek tünetmentesek maradni. Az éjszakai izzadás ezeknek a megbetegedéseknek is tipikus jele. 

Mellékvesevelő daganat: legfőbb tünete az túlzott éjjeli izzadás mellett a fejfájás és a szapora szívverés. Szerencsére a betegség ritkán rosszindulatú, de túlzott hormontermeléssel járhat, amelynek hatására emelkedik a vérnyomás és a pulzus, fokozódik az izzadás. Kialakulásának legfőbb oka a kezeletlen magas vérnyomás betegség, de örökletes tényezők is okozhatják.

Egyéb daganatos megbetegedések: különböző szerveket érintő tumorok és egyéb daganatos betegségek, mint például vese- vagy prosztatarák is okozhatnak fokozott éjszakai izzadást.

Fertőzések 

A tuberkulózis ma már ritka betegség, ám a benne szenvedők közel 50%-a szenved túlzott éjszakai izzadásban. Ha ez súlyos, fájdalmas köhögéssel, magas lázzal, gyengeséggel, étvágytalansággal jár, nagy valószínűséggel TBC-re utal.

A tuberkolózison kívül bakteriális fertőzések, influenza, szívbelhártya-gyulladás, tályogok, HIV fertőzés is okozhat éjszakai izzadást.

Stressz, szorongás 

Nem csak testi, hanem lelki tényezők hatására is tapasztalhatunk az eddigiektől eltérő mértékű izzadást nappal és éjjel egyaránt. A mentális egészségügyi problémák gyakran fizikai tünetekként, leggyakrabban izzadás, alvászavar, emésztési problémák, izomfájdalom formájában jelentkeznek. 

A stressz ellen védekezhetünk pihenéssel, testmozgással, meditációval. Ha úgy érezzük, ezek nem vezetnek eredményre, forduljunk szakemberhez, hogy a háttérben álló kiváltó okok feltárásával a tünetek is enyhüljenek!

Az éjszakánként tapasztalt izzadás bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ha nincsenek társuló tünetek, illetve az orvosi vizsgálatok nem igazolnak fertőzést vagy daganatos megbetegedést, általában a gyógyszereket határozzák meg a normálistól eltérő izzadás okaként. A leggyakoribb ilyen mellékhatással a hormongyógyszerek, szteroidok és az antidepresszánsok járnak, de akár a vény nélkül kapható lázcsillapító készítmények, például az aszpirin is okozhatnak éjjeli izzadást. Ilyen esetekben a gyógyszer elhagyásakor a tünetek is megszűnnek.

Egyéb, ritkábban előforduló kiváltó okok

Alvási apnoé: a betegség jellemzője, hogy alvás közben a légzés rövid időre kimarad, a szervezet nem jut elegendő oxigénhez. A légzés újraindításakor a nagyobb izommunka hatására az izzadás is fokozódik. Az alvási apnoé szív- és érrendszeri problémák és asztma kialakulásához is vezethet. Forduljon orvoshoz, ha az izzadás mellett fáradékonyságot, gyengült koncentrációt, fejfájást, ébredés utáni torokfájást is tapasztal!

Savas refluxban szenvedők is tapasztaltak már éjszakai izzadást kísérő tünetként. Jó hír azonban, hogy a reflux kezelésének eredményeként az éjszakai izzadás is megszűnhet. Ennek érdekében első lépésként kerülni kell a zsíros, savas ételek fogyasztását, valamint javasolt a napi ételmennyiséget több kisebb adagra elosztani.

Neurológiai betegségek: ritkább esetekben neurológiai problémák is állhatnak a háttérben, leggyakrabban a stroke, autonóm neuropátia és a poszttraumás syringomyelia. Az idegrendszeri zavarok hatására a szervezet túlműködésre készteti az izzadságmirigyeket, ami fokozott verejtékezéssel jár.

Autoimmun betegségek: az éjszakai izzadás számtalan autoimmun betegség tünete is lehet. A leggyakoribb autoimmun betegségek, a lupusz, a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz vagy a lisztérzékenység mindegyikének elsődleges tünetei az éjszakai izzadás, a láz és a hőhullámok. 

Hogyan előzhető meg az éjszakai izzadás? 

Amennyiben nem szervi ok áll a túlzott izzadás hátterében, megelőzésére és enyhítésére számos dolgot tehetünk. 

 • Kerüljük a túl sok vagy túl meleg takaró használatát
 • Szellőztessünk ki lefekvés előtt – a hálószoba ideális hőmérséklete 18-20 fok, amely biztosítja a nyugodt, pihentető alvást
 • Válasszunk jól szellőző, nedvesség elvezető anyagból készült ágyneműt, pizsamát, kerüljük a műszálas anyagokat
 • Fogyasszunk elegendő mennyiségű, napi 2-3 liter vizet
 • Kerüljük a nehéz ételek fogyasztását 2-3 órával lefekvés előtt
 • Ne fogyasszunk túl fűszeres, csípős ételeket vacsorára
 • Az esti órákban kerüljük az alkoholt és a nikotint 

Mikor forduljunk orvoshoz? 

 • Ha rendszeresen olyan mértékű izzadást tapasztalunk éjszaka, amire felébredünk, és szükségessé válik a hálóruha vagy az ágynemű cseréje is
 • Ha a probléma legalább 2-3 hónapja fennáll, és nem csak nyáron jelentkezik 
 • Ha fogyás, köhögés, láz vagy hasmenés is társul az izzadás mellé 

Az orvos a felsorolt panaszok alapján próbál fényt deríteni az éjszakai izzadás kiváltó okára. Szükség lehet szakorvosi kivizsgálásra, vérvételre, belgyógyászati vizsgálatokra, hormon- és anyagcsere vizsgálatokra is. Érdemes naplót vezetni a tünetekről, hogy minél részletesebb információkkal szolgálhassunk orvosunknak. 

Ritka esetben az is előfordul, hogy az éjszakai izzadás hátterében nem mutatható ki egyértelmű ok, ezt nevezzük idiopátiás éjszakai izzadásnak. Ilyenkor a fokozott izzadás nem jelez bajt, mindössze a verejtékmirigyek túlzott működésének hatására alakul ki.

Gyógynövények, amelyek enyhülést hozhatnak

Közönséges cickafark: serdülőkortól a változókorig minden nőnek javasolt a fogyasztása, fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően harmonizálja a hormontermelést. Hatásos a hőhullámok okozta panaszok enyhítésében.

Palástfű: jó hatással van a hormonháztartásra, klimax idején csökkenti a verejtékezést.

Barátcserje: enyhíti a változókorral járó tüneteket, szabályozza a hormonháztartást.

Citromfű: hatásos és jóízű gyógynövény álmatlanság, enyhe alvászavarok kezelésére.

Az éjszakai izzadás tehát lehet ártalmatlan, ideiglenes jelenség, de más tünetekkel együtt jelentkezve súlyos betegséget is jelezhet. Ha alvási körülményeink megváltoztatása ellenére nem tapasztalunk változást, vagy az izzadás hosszú időn át fennáll és jelentősen eltér a megszokottól, mindenképpen forduljunk orvoshoz! 

Források:

https://www.hazipatika.com/psziche/alvaszavar/cikkek/bajt_jelezhet_a_tulzott_ejszakai_izzadas/20200728100658

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/12337/ejszakai-izzadas-lehetseges-okai

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16801508/

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2110996

https://www.health.harvard.edu/blog/menopause-related-hot-flashes-night-sweats-can-last-years-201502237745

https://www.healthline.com/health/when-to-be-concerned-about-night-sweats

https://www.medicinenet.com/night_sweats/article.htm

 • relaxin

  Relaxin Night and Day kapszula