• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

kellemetlen szájszag

Otthoni tippek kellemetlen szájszag ellen

Otthoni tippek kellemetlen szájszag ellen

Otthoni tippek kellemetlen szájszag ellen 1024 712 SuperGreens®

A kellemetlen szájszag kínos probléma, hiszen társasági életünkre is hatással lehet. Noha esetenként ártalmatlan, van, hogy komoly egészségi gondra utal. Ezért nem csak szociális életünk miatt, de egészségünkért is fontos, hogy utánajárjunk a kiváltó oknak, és elkezdjük a kezelést a bűzös lehelet megszüntetése érdekében.

Mik a kellemetlen szájszag okai?

A kellemetlen szájszag forrása sokféle lehet

A legtöbb esetben a halitosis, vagyis a kellemetlen lehelet a szájban keletkezik, ahol baktériumok vannak jelen. Evés közben könnyen beékelődhet némi ételdarab a fogaink közé, melyet ha nem távolítunk el időben(fogmosás), baktériumok szaporodnak fel, melyek kellemetlen szagú kénvegyületeket bocsátanak ki.

A halitosis leggyakoribb oka a rossz fogászati ​​higiénia. Megfelelő szájápolási szokások nélkül a szájban lévő baktériumok tovább szaporodnak és a fogakon vékony, lepedékként ismert baktériumréteg halmozódik fel. Ha a lepedéket nem tisztítják le naponta legalább kétszer, akkor kellemetlen szag keletkezik és újabb bűzös folyamat, fogszuvasodás jelentkezik.

Mindenfajta étel képes beszorulni a fogakba, de bizonyos ételek, például a hagyma és a fokhagyma gyakrabban okoz rossz szájszagot. Ezen ételek emésztése kénvegyületeket bocsát ki a véráramba, melyből a tüdőbe kerülve befolyásolhatja a légzést rossz leheletet okozva.

Bár több, mint 90%-ban a rossz lehelet a szájban keletkezik, néha a probléma forrása a test más részeiből származik. A rossz lehelet gyomor panaszokra is utalhat. Egyéb okok lehetnek: savas reflux, fertőzések, cukorbetegség szövődményei és a veseelégtelenség. Egy új diéta megkezdése, például a ketogén diéta is okozhat rossz szájszagot a betegségek mellett.

A különböző szagú lehelet különböző okokra vezethető vissza: az ammónia szagú lehelet például vesekárosodásra hívja fel a figyelmet, míg a záptojás szagú lehelet alvási apnoéra utal.

Kezelés házilag

A kellemetlen szájszag ellen házilag is tehetünk, a megfelelő szájhigiénia fenntartásával és különböző alternatív gyógymódokkal:

Masztika

Az alternatív gyógyászat művelői régóta emlegetik a masztikát, mint természetes gyógymódot az emésztési zavarok, savas reflux, gyomorfekélyek, gyulladásos bélbetegségek (IBD), légzési problémák, ínybetegségek és különböző bakteriális vagy gombás fertőzések ellen. A masticha aromás olajai – amelyek ízét legjobban a fenyő és az eukaliptusz keverékeként írják le – szintén segíthetnek a szájszag elleni küzdelemben.

Alkalmazása: többféleképen is alkalmazható. Nyersen rágva, étrendkiegészítők segítségével vagy olaj formájában: egy-két csepp masztikagumi olaj negyed csésze vízben feloldva fertőtlenítő szájvízként használható.

Petrezselyem

A petrezselyem népszerű népi orvosság halitosis ellen. Friss illata és magas klorofilltartalmának köszönhetően remek szagtalanító hatással bír. Tanulmányok (nem embereken végzett kutatás alapján) kimutatták, hogy a petrezselyem hatékonyan képes leküzdeni a kellemetlen szagú kénvegyületeket.

Alkalmazása: minden étkezés után rágjunk pár friss levelet, vagy vásároljunk petrezselyem étrendkiegészítőt.

Ananászlé

Sokan úgy vélik, hogy az ananászlé a leggyorsabb és leghatékonyabb kezelés a szájszag ellen. Bár nincs tudományos bizonyíték ezen elmélet alátámasztására, egyes jelentések azt sugallják, hogy működik.

Alkalmazása: igyál egy pohár bio ananászlevet minden étkezés után, vagy rágj egy ananászszeletet 1-2 percig.

Víz

Egy kutatás azt bizonyítja, hogy szájszárazság is okozhat kellemetlen szájszagot. A nyál nagyon fontos szerepet játszik a száj tisztaságában, nélküle felszaporodnak a baktériumok, mely rossz lehetet okoz.

Például éjszaka, alvás közben is kiszárad a száj, ezért ébredünk általában kellemetlenebb szájszaggal. A szájszárazság megelőzése a test hidratálásával történhet, amelyet érdemes tiszta vízzel végezni.

Joghurt

A joghurt egészséges baktériumokat, lactobacillust tartalmaz. Ezek az egészséges baktériumok segíthetnek leküzdeni a rossz baktériumokat a test különböző részein, például a bélben.

A kutatások azt mutatják, hogy a joghurt segíthet a halitosison is. Egy tanulmány szerint hat héten keresztül történő rendszeres joghurt evés után a résztvevők 80%-ának csökkent a rossz lehelete. A joghurtban található probiotikumok hatékonyan csökkentik a szájszag súlyosságát.

Alkalmazása: egyél legalább napi egy adag sima, zsírmentes joghurtot.

Tej

A tej jól ismert orvosság a halitosis ellen. A kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma evés utáni tejfogyasztás jelentősen javíthatja a „fokhagymás” leheletet.

Alkalmazása: igyál egy pohár alacsony vagy normál zsírtartalmú tejet étkezés közben vagy után, amely erős illatú ételeket, például fokhagymát vagy hagymát tartalmaz.

Édeskömény- vagy ánizsmag

Az ősi idők óta édeskömény- és ánizsmagot használnak a lehelet frissítésére. India egyes részein a pörkölt édesköménymagot továbbra is „mukhwas” -ként vagy szájfrissítőként használják a vacsora utáni lehelet tisztítására. Édes ízűek és aromás illóolajokat tartalmaznak, amelyek friss illatot kölcsönöznek a leheletnek.

Alkalmazása: az édeskömény és az ánizs magja fogyasztható simán, pörkölve vagy cukorral bevonva.

Narancs

A narancs nemcsak egészséges desszert, hanem elősegíti a foghigiéniát is. Sokaknak az elégtelen nyáltermelés, és ezáltal a szájszárazság miatt kellemetlen szagú a lehelete. A kutatások azt mutatják, hogy a C -vitamin segít növelni a nyáltermelést, ami segíthet megszüntetni a rossz leheletet. A narancs gazdag ebben a vitaminban.

Cink

A cinkkel dúsított szájvizek, rágógumik csökkenthetik a halitosist. A cink ugyanis csökkenti a levegőben lévő kénes vegyületek számát.

Alkalmazása: Próbálj ki egy cinktartalmú rágógumit, melyet kifejezetten szájszárazsággal küzdő embereknek terveztek. Emellett cink étrendkiegészítőket is találhatunk a helyi drogériában, vagy online.

Zöld tea

A zöld tea hatékony otthoni gyógyszer halitosis ellen. Kutatások igazolják, hogy a zöld tea fertőtlenítő és szagtalanító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek átmenetileg felfrissíthetik a légzést. A menta hasonló hatású, ezért egy csésze zöld menta tea ideális leheletfrissítő lehet.

Alkalmazása: lefekvés előtt főzz két csésze teát és tedd a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Öntsd a hűvös teát egy vizespalackba, és vidd magaddal a munkába. Lassan kortyolgass belőle egész nap, a friss lehelet megőrzése érdekében.

Alma

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja? A szájszag esetében lehetséges. Egy tanulmány megállapította, hogy a nyers alma jótékony hatással van a „fokhagyma-leheletre”. Az almában található bizonyos természetes vegyületek semlegesítik a fokhagymában található kellemetlen szagú vegyületeket. Ez különösen hasznos azok számára, akiknek a fokhagymás lehetük nehezen múlik, mert semlegesíti a véráramban lévő vegyületeket, nem csak helyileg száj-szagtalanít.

Házi szájvíz szódabikarbónával

Tanulmányok kimutatták, hogy a szódabikarbóna hatékonyan képes elpusztítani a szájban lévő baktériumokat. Egy kutatás azt jelzi, hogy a nagy mennyiségű szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek hatékonyan csökkentik a rossz leheletet.

Alkalmazása: szódabikarbónás szájvíz készítéséhez adjunk hozzá 2 teáskanál szódabikarbónát 1 csésze meleg vízhez. Tartsd a szájvizet a szádban legalább 30 másodpercig, mielőtt kiöblíted.

Házi szájvíz ecettel

Az ecet természetes savat, ecetsavat tartalmaz. A baktériumok nem szeretnek savas környezetben szaporodni, ezért az ecetes szájvíz csökkentheti a baktériumok növekedését.

Alkalmazása: adjunk hozzá 2 evőkanál almaecetet 1 csésze vízhez. Öblítés előtt legalább 30 másodpercig gargalizáljunk.

Megelőzés, szájhigiénia

Naponta kétszer ajánlott a fogmosás a megfelelő szájhigiénia érdekében. A fogak közé ékelődött ételmaradékok, melyek a kellemetlen szájszag forrásai, fogselyem segítségével távolíthatóak el. A szájvíz alkalmazásával pedig elpusztíthatóak a szájban lévő baktériumok, megelőzve a halitosis kialakulását. Ne feledkezzünk meg a nyelv tisztán tartásáról sem! A nyelv fogkefével vagy nyelvkaparóval történő tisztítása szintén segíthet a baktériumok eltávolításában.

A hidratáció gyakran segíthet megszüntetni vagy megelőzni a rossz leheletet. Igyunk megfelelő mennyiségű vizet, hogy lemossa az élelmiszer részecskéket a fogainkról és nedvesen tartsa a szánkat. A dohányzás kerülése szintén segít, hogy megfelelően hidratált és szagtalan legyen szájüregünk.

Számos rutin segít megelőzni a rossz leheletet:

 • Tisztítsuk fogainkat, nyelvünket rendszeresen, megfelelő módon!
 • 3 havonta cseréljük le fogkefénket.
 • Járjunk fél évente ellenőrző fogászati vizsgálatra.

Források:

https://www.healthline.com/health/bad-breath

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-bad-breath

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-mastic-gum-89480

https://www.healthline.com/health/types-of-bad-breath-smells

 • -18% masticha fogkrém multiaction fluorid mentes

  Masticha fogkrém multiaction

 • masticha lozenges pasztillák

  Masticha lozenges pasztillák 20 db

 • masticha rágótabletta

  Masticha rágótabletta, 40 db