• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Hialuronsav

Hialuronsav – A test motorolaja

Hialuronsav – A test motorolaja

Hialuronsav – A test motorolaja 1000 667 SuperGreens®

A bőrápolás terén a kollagén mellett a másik szinte kihagyhatatlan elem a hialuronsav. Arckrémekben, hidratálókban gyakran megtalálható összetevő. A hialuronsav szerepe hasonlít a kollagénére, bizonyos esetekben helyileg is ugyanott fordulnak elő az emberi testben. Amellett, hogy megkerülhetetlen szereplő a bőrápolásban, a hialuronsavnak más hasznos tulajdonságai is vannak, amikkel hozzájárul az egészséghez.

Mi a hialuronsav és hogy működik?

A hialuronsav egy poliszacharid, azon belül is egy igen hosszú molekula. A hialuronsav molekulája tulajdonképpen gyöngysorszerűen összefűzött cukormolekulák láncolata. Egy hialuronsav molekula nagyjából 5000 – 20 000 cukormolekulából tevődik össze. Ez a szám annak függvényében változhat, hogy honnan nyerik ki az adott molekulákat. Míg az ízületekben található molekulák rövidebbek, addig a köldökzsinórból vett hialuronsavat jóval hosszabb molekulák alkotják.

Előfordulását tekintve hasonlít a kollagénre, hiszen szerte az emberi testben megtalálható. Megtalálható például a szemgolyóban viszonylag nagy mennyiségben. Innen a szemgolyóból, azon belül is a szem üvegtest nevű részéből sikerült elsőként izolálnia Karl Meyer-nek és John Palmer-nek 1934-ben. Nevét is innen kapta, hiszen a hyalos görögül üvegszerűt jelent, az uron pedig a sav fajtája.

A szemen kívül nagyobb mennyiségben fordul még elő az ízületekben, porcokban. Ez amiatt van, mert a hialuronsav rendkívül jó síkosító. Nem kell szerelőnek vagy gépészmérnöknek lenni, hogy az ember tudja, hogy a megfelelő kenés kulcsfontosságú ha mozgásról van szó. Rengeteg szerkezetnél, autónál, biciklinél elengedhetetlen a megfelelő minőségű olaj, és nincs ez másképp a csontoknál se. A csontok egymással való érintkezése komoly fájdalommal jár, hacsak nincs valami ami biztosítja, hogy gördülékeny legyen a mozgás az érintkezési pontokon. Ezek lennének a porcok, a hatásukért pedig többek között a hialuronsav felel.

Síkosító tulajdonságát annak köszönheti, hogy rendkívül jól megköti a vizet és vízzel keveredve zselés anyagot képez. Vízmegkötő képességét illusztrálandó, egy negyed teáskanálnyi hialuronsav nagyjából 5 és fél liter víz megkötésére képes.

Az ízületeken és a szemen kívül még a sejtek közti térben és a bőrben is előfordul, mivel kiválóan képes kitölteni a helyet és rendkívül jól köti meg a vizet. Megtalálható ezen kívül még az izomszövetekben is, hiszen általa sokkal olajozottabban, sokkal hatékonyabban fognak egymásba csúszni az izomrostok az összehúzódás során.

Felhasználása

Alkalmazását tekintve is igen sokrétű a hialuronsav. Az egyik leggyakoribb felhasználási területe a bőrgyógyászat, de nem pusztán arckrémek összetevőjeként. Arckrémekbe azért kerül, mert kiválóan köti meg a vizet és ennek köszönhetően biztosítja a hidratáltságot, ami a szép és egészséges bőr számára elengedhetetlen. A folyamatos hidratáltság megőrzése pedig az öregedés jeleinek csökkentése miatt fontos.

Arckrémeknél komolyabb beavatkozások során is használják, ugyanis a ráncok feltöltésére, kisimítására is alkalmas. Injekció segítségével a célterületre juttatva képes kitölteni a ráncokat. Érdemes azért megjegyezni, hogy a ráncok hialuronsavval történő korrekciója sem tart örökké, hiszen nagyjából 6-12 hónap alatt le fog bomlani és a ráncok újból előjönnek.

Van azonban egy másik haszna is a bőr számára. Mivel a hialuronsav az egyik legfontosabb összetevője az ún. extracelluláris mátrixnak, vagyis a sejteken kívül lévő térben található vegyületek összességének, így a sebek gyógyulásában is fontos szerepet játszik. Segíti a sebeken a var kialakulását illetve az új szövethez szükséges sejtek szaporodását. Elősegíti a gyulladt állapotot, ami elsőre nem hangozhat jól, azonban időlegesen szükség van rá a seb gyógyulásához. Több tanulmány is foglalkozik a hialuronsav alapú sebkezelő készítmények hatásaival, és az eredmények alapján igen hasznos összetevője lehet a különböző kenőcsöknek vagy egyéb készítményeknek, hiszen amellett, hogy nagyban elősegíti az új, friss szövet létrejöttét, a hialuronsav még antimikrobiális hatású is, így a seb sterilen tartásában is fontos szerepet játszik.

A bőrgyógyászati, szépségipari alkalmazáson kívül használja még az orvoslás az ízületi fájdalmak kezelésére. Az egészséges ízületekben nagy mennyiségben található meg ez az anyag, így kézenfekvő, hogy hiányából komoly ízületi problémák adódhatnak. A porckopás viszonylag gyakori betegség, mely nem csupán az időseket érinti. Ha a porc valamilyen oknál fogva – legyen az terhelés vagy gyulladás -elvékonyodik, túl nagy lesz a csontok közti súrlódás és ez fájdalommal jár. Ilyen esetekben az egyik terápia a hialuronsavas injekció. A célterületre juttatva a hialuronsav vízmegkötő képessége révén segít a porcnak visszanyerni az egészséges felületét így az ismét könnyebbé, gördülékennyé tudja tenni a mozdulatokat. A reumatoid arthritisz és az ízületi gyulladás, valamint a teniszkönyök és a bokaficam kezelésében is hatásos lehet.

A szervezet maga is képes előállítani a hialuronsavat, azonban a kor előrehaladtával ennek a mértéke csökken. Éppen ezért idősebb, de már akár fiatalabb korban is – csak úgy mint a kollagén esetén – fontos gondoskodni a pótlásáról valamint a bomlása folyamatának csökkentéséről. Utóbbi leginkább egészséges életmóddal, táplálkozással és a dohányzás kerülésével érhető el.

Mesterségesen baktériumok segítségével, valamint pulyka- illetve kakastaréjból kivonva állítható elő. Utóbbi eljárás ritkább, ugyanis a baktériumok segítségével nagyobb mennyiségben és tisztább, jobb minőségben állítható elő.

Fogyasztását tekintve is több lehetőség közül van mód választani. Létezik folyékony formában, mely vízzel keverve italként fogyasztható. Ezzel együtt por formájában is kapható, melyet szintén vízzel kell elkeverni, hogy az így kapott gélszerű anyagot helyileg alkalmazzuk a bőrön vagy a fejbőrön. Ehhez kapcsolódóan rengeteg bőrápoló krémben, samponban, balzsamban is megtalálható, melyek szintén adott területre kenve fejtik ki hatásukat. Ezeken kívül szemcseppekben is megtalálható, hiszen kiválóan hidratálja a kiszáradt, irritált szemet.

Komolyabb, orvosi alkalmazása során gyakori az injekció, amely a célterültre – például a térdízületbe – fecskendezve éri el a kívánt hatást, de természetesen a ráncok kezelése is történhet injekció segítségével. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a bőr felületén alkalmazott hialuronsavas készítmények csupán ott helyben, a bőr felületén nyújtanak hidratációt, ugyanis a hialuronsav molekulák méretüknél fogva nem vagy csak nehézkesen képesek átjutni a bőrön és behatolni a mélyebb rétegekbe. Mindazonáltal a felszíni hidratáció szerepe sem lekicsínylendő ha bőr szépségének, rugalmasságának megőrzése a cél.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861720305385

https://www.mdpi.com/2076-3417/12/6/3091

https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid