• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

C-vitamin-hiány

C-vitamin-hiány: minden, amit tudni érdemes róla

C-vitamin-hiány: minden, amit tudni érdemes róla

C-vitamin-hiány: minden, amit tudni érdemes róla 1024 683 SuperGreens®

A vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontos szerepet játszanak szervezetünk zökkenőmentes működésében, a C-vitamin pedig talán az egyik legnépszerűbb és legjelentősebb közülük. Számtalan előnnyel rendelkezik: erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet kollagéntermelését, javítja a keringési rendszer működését, és még sorolhatnánk. A C-vitamin-hiány komoly problémákat okozhat, ám ritkán fordul elő.

Miért fontos a C-vitamin?

A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy alapvető tápanyag, amelyet rendszeresen kell fogyasztani annak érdekében, hogy megelőzzük hiányát. Az egészséges életmód egyik alapvető feltétele. A C-vitamin hozzájárul a kollagén képződéséhez és ezáltal az erek, porcok, fogíny, fogak, illetve bőrünk normál állapotának fenntartásához, emellett létfontosságú az emberi szervezet gyógyulási folyamatában is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy másik fontos tulajdonsága az, hogy antioxidánsként segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Szabadgyökök a test természetes folyamatai során keletkeznek: amikor sejtjeink a szabadgyököknek nevezett molekuláknak vannak kitéve, gyorsított öregedési folyamat megy végbe a testben. A szabadgyökök károsítják és lebontják a sejteket, valamint növelik a szívbetegség, illetve a rák kockázatát, ezért fontos, hogy “harcoljunk” ellenük.

Érdekességként megemlíthető, hogy a legtöbb állat szervezete képes C-vitamint előállítani, viszont kivételt képez néhány faj, mint például a tengerimalac, a majom, vagy a lazac. Az emberi test ezekhez hasonlóan nem képes C-vitamint termelni, ezt a képességét elveszítette az evolúció során. Mindig figyelni kell arra, hogy megfelelő táplálkozással bevigyük szervezetünkbe a szükséges mennyiséget, megelőzve a C-vitamin-hiány állapotát.

Mitől alakulhat ki?

A C-vitamin hiánya viszonylag ritkán fordul elő a fejlett országokban, amely annak köszönhető, hogy a friss élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) bárki számára elérhetők, emellett számtalan élelmiszerhez és táplálékkiegészítőhöz mesterségesen is hozzáadják. Nem kell sokat keresgélni a boltok polcain, hogy C-vitamin-tartalmú üdítőt, cukorkát, vagy más mesterségesen előállított élelmiszert találjunk. Sokkal könnyebben eladható és egészségesnek titulálható az a termék, amely C-vitamint tartalmaz. Mondhatni, hogy az aszkorbinsav-tartalom már-már marketingfogásnak minősül.

Leggyakoribb kockázati tényezői a rossz táplálkozás, az alultápláltság, az alkoholizmus, a súlyos mentális betegségek, a dohányzás. Nem meglepő módon a fejlődő, szegényebb országokban a lakosság sokkal nagyobb százalékát érinti.

Az aszkorbinsav-hiány súlyos formája a skorbut, amely több hónapnyi vitaminhiány során alakul ki, nem pár nap alatt. Ez a betegség napjainkban szinte teljesen eltűnt, a legtöbb ember a történelemkönyvekből ismeri. A skorbut főleg a tengerészeknél fordult elő a 16-18. században egyoldalú táplálkozás miatt (zöldségek, gyümölcsök hiánya). Akkoriban még nem ismerték a C-vitamint, azonban arra rájöttek, hogy savanyú káposztával – amelynek magas a C-vitamin-tartalma – gyógyítható és megelőzhető a betegség. Az 1930-as években vált bizonyossá, hogy ezt a kórt alultápláltság, azon belül pedig C-vitamin túl alacsony szintje okozza, amikor Szentgyörgyi Albert felfedezte a C-vitamint. Az aszkorbinsav elnevezés a “scorbicum”, azaz “skorbut” latin szóból ered, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy “skorbut elleni”.

Mennyi C-vitaminra van szüksége a szervezetünknek?

A hivatalos álláspont szerint egy felnőtt nőnek legalább 75 mg, míg egy felnőtt férfinak legalább 90 mg az ajánlott napi mennyiség, ahogyan egy korábbi cikkünkben meg is írtuk. Terhesség során az ajánlott minimális mennyiség 80 milligramm C-vitamin, míg a szoptatás során a javasolt mennyiség 125 milligrammra növekszik. Ez viszont csak ahhoz elég, hogy azokat a betegségeket megelőzzük, amelyeket hiánya okoz. Ennél bátran fogyaszthatunk nagyobb dózist, akár 500 – 2000 milligrammot naponta, főleg a téli, hideg hónapokban, megfázás megelőzéseként vagy gyógyítására. Túladagolni szinte lehetetlen.

Egészséges életmód által könnyen bevihetjük a napi ajánlott mennyiséget, étrend-kiegészítőkkel pedig növelhetjük a napi dózist. Ajánlott olyan komplex C-vitamin-készítményt választani, amely nem csak aszkorbinsavat tartalmaz, hanem flavonoidokat és rutint, a C-vitamin ugyanis csak ezekkel együtt képes eredményesen felszívódni és hasznosulni.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet nem raktároz el és a felesleg a vizelettel, széklettel rövid időn belül távozik. Emiatt érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani, amelyet naponta többször kell bevenni a jó felszívódás érdekében.

Mit okozhat a C-vitamin-hiány?

Sérülékeny, száraz bőr, lassan gyógyuló sebek

A szép bőr nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, különösen az epidermiszben vagy a külső rétegben. Ez a vitamin megőrzi bőrünk egészségét azáltal, hogy megvédi a napsugárzás okozta oxidációtól, valamint olyan szennyező anyagoktól, mint a cigarettafüst, emellett hozzájárul a kollagéntermeléshez.

Zúzódások akkor keletkeznek, amikor a bőr alatti apró vérerek megsérülnek, és a vér a környező területekre szivárog, kék-zöld foltokat eredményezve. A gyakran megjelenő foltok arra utalhatnak, hogy a vérerek fala meggyengült. Ha sérülékeny a bőrünk, az az alacsony kollagénszintnek tudható be, melyet nagyon gyakran a C-vitamin hiánya okoz.

Egy másik tünete a vitaminhiánynak a lassan gyógyuló sebek, mely szintén az alacsony kollagénszint következménye.

Egyenetlen, érdes bőr

Az aszkorbinsav kulcsfontosságú szerepet játszik a kollagén termelésében, amely nagy mennyiségben található meg a kötőszövetekben, tehát a bőrben, hajban, ízületekben, csontokban, illetve az erekben. Ha a vitaminszint alacsony, a keratosis pilaris néven ismert bőrbetegség alakulhat ki, melyet magyarul “csirkebőrnek”, “libabőrnek”, vagy “grízes bőrnek” neveznek. Ebben az állapotban a felkarok, combok vagy fenék hátsó részén göröngyös bőr képződik, mert a szőrtüszők körül elhalt hámsejtek sokasága halmozódik fel a beépült keratinnak köszönhetően. A betegség teljesen ártalmatlan, csak esztétikailag zavaró.

A keratosis pilaris jellemzően akkor jelentkezik, ha három-öt hónapon keresztül túl alacsony a C-vitamin-bevitel, és könnyen orvosolható a szükséges C-vitamin-dózis bevitele által.  A keratosis pilarisnak számos más lehetséges oka is lehet, így önmagában a jelenléte nem elegendő a hiányállapot diagnosztizálásához.

Állandó fáradtság és rossz közérzet, depresszió

A C-vitamin hiányának két legkorábban megjelenő tünete a fáradtság és a rossz közérzet. Ezek a tünetek még a teljes hiány kialakulása előtt is megjelenhetnek, és általában néhány nappal a szükséges dózis után megszűnnek. Ha azonban súlyos vitaminhiány alakul ki, az depresszióval is járhat.

Vérző fogíny és fogvesztés

A vörös, duzzadt, vérző fogíny a C-vitamin-hiány másik gyakori jele. Elegendő mennyiségű C-vitamin nélkül az ínyszövet meggyengül és begyullad, és az erek könnyebben véreznek.  A hiánybetegség előrehaladott szakaszában az íny akár lila is lehet. Súlyos esetekben a fogak meggyengülhetnek és kieshetnek az egészségtelen íny és a gyenge dentin miatt, amely a fogak elmeszesedett belső rétege.

Tartós vashiányos vérszegénység

A C-vitamin-hiány és a vashiányos vérszegénység gyakran együtt fordul elő. A vashiányos vérszegénység jelei közé tartozik a sápadtság, fáradtság, légzési nehézség edzés közben, száraz bőr és haj, fejfájás. Az alacsony C-vitamin-szint csökkenti a vas felszívódását és ezáltal negatívan befolyásolja a vasanyagcserét.

Gyenge csontok

A C-vitamin hiánya, és az ennek következtében az alacsonyabb kollagéntermelés hatással lehet a csontok egészségére. Az alacsony bevitel összefüggésben van a törések és a csontritkulás fokozott kockázatával. Kutatások szerint a C-vitamin kritikus szerepet játszik a csontképződésben, így a hiánya növelheti a csontvesztés kockázatát. A gyermekek csontozatát különösen befolyásolhatja a C-vitamin hiánya, mert még növésben vannak.

Ízületi panaszok

A kollagén nem csak a csontok, de az ízületek egészségében is szerepet játszik. Alacsony C-vitamin-szint következtében az ízületek begyulladhatnak, amely fájdalommal jár, és akár járási nehézségeket is okozhat. Súlyosabb esetekben ízületeken belüli vérzés is előfordulhat, duzzanatot és további fájdalmat okozva.

Gyenge immunrendszer, gyakori betegeskedés

A vitaminok és ásványi anyagok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag az immunrendszer számára. Ha megbetegedünk, szinte mindig az az első teendőnk, hogy megnöveljük a C-vitamin-dózist. Az alacsony C-vitamin-szint gyenge immunitással és nagyobb fertőzésveszéllyel jár, beleértve a súlyosabb betegségeket, mint például a tüdőgyulladás. A skorbutban szenvedő embereknél az esetek nagy részében a rosszul működő immunrendszer okozta a halált.

Gyakori orrvérzés

Az orr belső részében hajszálerek találhatók, melyek az alacsony kollagénszint miatt meggyengülhetnek, sérülékennyé válhatnak és elpattanhatnak, orrvérzést okozva.

Egyéb tünetei:

  • látási problémák;
  • alvászavarok;
  • nyálkahártya-gyulladás.

A C-vitamin legjobb forrásai

Elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök, ezért is fontos, hogy minden nap megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőlük. A legtöbb C-vitamin az acerola cseresznyében található: 180 ml acerola ital körülbelül annyi aszkorbinsavat tartalmaz, mint amennyi 14 liter narancslében van. Elég napi néhány szemet elfogyasztani belőle, hogy pótoljuk a vitaminszükségletet. Magas C-vitamin tartalmú a feketeribizli, pirospaprika, kiwi, citrusfélék (citrom, narancs, lime), eper, brokkoli, petrezselyem.

Ez a vitamin hő hatására gyorsan lebomlik, így a nyers gyümölcsök és zöldségek a legjobb forrásai, melyekből ajánlott minden nap fogyasztani, mivel a szervezetünk nem képes tárolni a C-vitamint, a vizelettel kiürül.

Ha magasabb dózist szeretnénk bevinni aszkorbinsavból, úgy étrend-kiegészítő szedése lehet a megoldás.

Összefoglaló

A C-vitamin hiánya viszonylag ritkán fordul elő a fejlett országokban, inkább a fejlődő országokban jellemző a nem megfelelő táplálkozás következtében.

Mivel az ember szervezete nem képes C-vitamint előállítani vagy nagy mennyiségben tárolni, rendszeres bevitele szükséges a hiány megelőzése érdekében. Ideális esetben különböző gyümölcsök és zöldségek fogyasztása által is pótolhatjuk a szükséges mennyiséget. A vitaminhiánynak számos tünete van, melyek többsége a kollagéntermelés zavaraival függ össze. Az aszkorbinsav-hiány legkorábbi jelei közé tartozik a fáradtság, ínygyulladás, sérülékeny bőr, ízületi fájdalom és érdes bőr.

Szerencsére a hiánytünetek általában megszűnnek, amint a C-vitamin szintje helyreáll.

Források

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamin-c-deficiency

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-deficiency-symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219352

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932

  • C+D3 folyékony vitamin

  • -20% superum c

    Superum C