• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

cickafark

Cickafark, a nők gyógyfüve

Cickafark, a nők gyógyfüve

Cickafark, a nők gyógyfüve 1024 683 SuperGreens®

A cickafark kétségkívül a leghasznosabb gyógynövény a női szervezet számára, mivel számtalan női problémára nyújthat megoldást. Enyhíti a menstruációs görcsöket és a premenstruációs szindróma tüneteit, csillapítja a vérzést, emellett kiváló gyulladáscsökkentő. 

Cickafark – mit érdemes tudni róla?

A közönséges cickafark  Achillea millefolium néven is ismert. Ez egy olyan növény, melyet már évezredek óta használnak a hagyományos orvoslásban egészségügyi előnyei miatt. Az “Achillea” nemzetségnév a görög mitológiából ismert Achilles trójai harcosra utal, mivel a legenda szerint ő ezt a növényt használta katonái vérző sebeinek kezelésére. Hippokratész vérző aranyérre ajánlotta fürdőként, de az amerikai őslakosok is gyakran használták vérzéscsillapítása, fertőzések kezelésére. A középkorban a  leveleit összecsavarták és az orrba tömték, hogy megállítsák ezzel a vérzést.

Az Achillea millefolium Ázsia, Európa meg Észak-Amerika északi féltekéjének mérsékelt égövi régióiban honos. A fészkesvirágúak csoportjába tartozik, évelő növény, szinte bárhol megterem: réteken, legelőkön, gyepes helyeken, utak mellett, kertekben, erdők szélén. Virága jellemzően fehér, de lehet sárga vagy világos rózsaszín is. Júniustól késő őszig virágzik. Hatóanyagai közé tartoznak az alkaloidok, flavonoidok, vas, kén, nátrium, szalicilsav. Több, mint száz vegyületet tartalmazó illóolaja van.

Előnyei

A cickafark köztudottan elsősorban a női szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert, kiváló gyógyír a  női bajokra, hiszen a női medence összes szervére remekül hat. Ezenkívül természetesen más egészségügyi problémára is megoldást jelenthet.

Megoldást nyújthat a menstruációs panaszokra

Rengeteg nő szenved menstruációs görcsökben, mely nehézzé teheti a mindennapokat. Ez azért történik, mert a méh nyálkahártyájának leválása során a méh simaizomzata összehúzódik, ezzel is segítve a tisztulási folyamatot, és ez nem mindenkinél fájdalommentes. Ilyenkor az embernek semmihez nincs kedve, a legjobb, ha nem kell semmit csinálnia és egész nap csak feküdne az ágyban. A legtöbben talán azonnal görcsoldó gyógyszert vesznek be a fájdalom megszüntetésére, pedig a cickafark is megoldást kínálhat a görcsök ellen, természetes gyógyír lévén.

Nem helyettesíthet semmilyen gyógyszert, azonban görcsoldó hatása miatt (ellazítja a méhizmokat) különösen hasznos a menzesz görcsök enyhítésében. Erős vérzéscsillapító lévén csökkentheti a bőséges vérzést. Főként a tinédzserek körében jellemző a rendszertelen menstruáció, a növény pedig az ilyen zavarokban is segíthet. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják a női bajok enyhítésére.

Segíthet a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében

A premenstruációs szindróma, rövidebb nevén a PMS egy tünetegyüttes, amely a ciklus menstruációt megelőző szakaszában lép fel, általában a menstruáció előtt 7-10 nappal. Ez nagyon sok nőt érint, és igen kellemetlen tünetekkel jár. A PMS tünetei az alábbiak lehetnek: hangulatingadozások, érzékeny mellek, súlygyarapodás, vizesedés, éhségérzet, bőrproblémák, szorongás, kimerültség, ingerlékenység. 

Alkalmazása főleg akkor hasznos, hogyha a fő tünet a görcsös fájdalom. Ugyanúgy, ahogy a görcsöket is enyhíti görcsoldó funkciója miatt, a PMS-t is elviselhetőbbé teszi.

Csökkentheti a gyulladást

Már évszázadok óta használják a gyulladás csökkentésére, hiszen természetes módon csökkenti a gyulladást. Kenőcsként szemgyulladás meg bőrgyulladás esetén is alkalmazható. Ha öblögetünk vele, segíthet fogíny- és szájgyulladás esetén. Hüvely- és méhgyulladásra is megoldást kínálhat. Ülőfürdőként alkalmazva nemi betegségekre, aranyérre, prosztatabajokra is bevált módszer.

Fokozhatja a sebgyógyulást

Az ókori Görögországban a kenőcsökben használták sebek gyógyítására. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatása van. Egy állatkísérlet során megállapították, hogy levélkivonatai gyulladást csökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, mindkettő elősegíti a sebgyógyulást. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a cickafark levélkivonata serkenti a fibroblasztok szaporodását, amelyek a kötőszövet regenerálásáért felelős sejtek, és segítik a szervezetet a sérülésekből való felépülésben.

Enyhítheti az emésztési problémákat

A cickafarkot egyes emésztési problémák orvoslására javasolják, akár a fekélyek és az irritábilis bél szindróma, amelyeknek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, hasmenés, puffadás és székrekedés. Számos flavonoidot és alkaloidot tartalmaz, és ezen növényi vegyületekről ismert, hogy enyhítik az emésztési panaszokat. A bélpanaszoknál ugyanakkor szintén előnyös a görcsoldó, gyulladásgátló hatása. Nem hashajtó, azonban segíti a kiürülést, emellett csökkenti a puffadást és javítja az étvágyat.

Enyhítheti a depresszió meg a szorongás tüneteit

A cickafarkfűben található flavonoidok és alkaloidok enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit. Tanulmányok bizonyítják, hogy a növényi alapú alkaloidok, például a cickafark teában lévők is, csökkentik a kortikoszteron szekrécióját, amely egy olyan hormon, melynek szintje magas a krónikus stressz során.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a cickafark illóolajok, amelyeket szájon át adtak patkányoknak, csökkentették a szorongást, és ösztönözték a napi szellemi és fizikai aktivitást. Az ilyen jellegű tanulmányokból azonban jelenleg nagyon kevés van, több kutatásra van szükség a témában.

A cickafark más előnyei:

  • Segíthet a változókori panaszok enyhítésében;
  • Vénás keringési zavarok, visszértágulás ellen is hatásos lehet;
  • Migrénes rohamok enyhítésében is hasznos lehet;
  • Immunrendszer-erősítő;
  • Segíthet a vércukorszint szabályozásában;
  • Védi a májat és az epét;
  • Segíthet alvási problémák esetén;
  • Enyhítheti a szénanátha tüneteit
  • Hatásos a visszérgyulladás kezelésében.

Fogyasztási módjai

Belsőleg

A cickafar belsőleges használatának egyik legegyszerűbb módja az, ha teát készítünk friss vagy szárított leveleiből és virágaiból, majd azt fogyasztjuk. A tea elkészítéséhez használjunk 1-2 teáskanál szárított cickafarkot egy csésze forrásban lévő vízhez. Öntsük a forró vizet rá, majd hagyjuk állni 10-15 percig, ezután szűrjük le. Ízlés szerint édesíthetjük.

Étrend-kiegészítőként cseppek formájában és tinktúraként is megvásárolhatjuk, ez esetben mindig olvassuk el a helyes adagolásra vonatkozó információkat.

Egy másik igen egyszerű felhasználási módja a cickafark tartalmú étrend-kiegészítő tabletta szedése. Ez főként női bajokra és emésztési panaszokra ajánlott.

Külsőleg

A gyógyszertárakban és bioboltokban Achillea millefolium kenőcsöt vagy krémet vásárolhatunk, melyet pattanásos bőr ápolására, sebek gyógyítására, égési és fagyási sérülésekre ajánlanak. Fertőtlenítő tulajdonsága jót tesz a bőrnek.

Még illóolajként is felhasználható párologtatóba csepegtetve. Masszázsolajhoz, arc- vagy testápolókrémhez is hozzáadható ez az olaj.

Aromafürdőt tudunk készíteni belőle, mely kellemes megoldás lehet női bajokra (mint például petefészek-gyulladás) és aranyérpanaszokra. Ehhez egy maréknyi szárított növényt forrázzunk le 0,5 liter forró vízzel, hagyjuk állni pár órán át, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez. Öblögetés is készíthető belőle ugyanígy, mely megoldást nyújt fogíny- és szájnyálkahártya gyulladásra.

Leveleit a friss sebhez dörzsölve képes megállítani, vagy legalábbis csökkenteni a vérzést. A levelek nedve sebtisztításra is alkalmas. Fiatal és zsenge levelét régen levesekbe és salátákba tették enyhe ánizsos íze miatt.

Fogyasztásának ellenjavallatai

Biztonságosnak tekintik gyógyászati felhasználásra, de enyhe mellékhatások még előfordulhatnak fogyasztása során, azonban ezek miatt ritkán kell aggódni:

  • álmosság
  • fokozott vizelési inger
  • bőrirritáció, ha helyileg alkalmazzuk (pl. kenőcsként sebre)

A növény fogyasztása biztonságos a legtöbb ember számára, vannak azonban olyan esetek, amikor nem árt óvatosnak lenni. Valószínűleg nem biztonságos, ha szájon át alkalmazzák a terhesség alatt, mert befolyásolhatja a ciklust és vetélést okozhat. Nincs elegendő kutatás a cickafark szoptatás alatti használatának kockázatáról, ezért nem ajánlott ilyen esetekben fogyasztani.

A cickafark allergiás reakciót okozhat azoknál az embereknél, akik allergiásak a parlagfűre és más rokon növényekre. Ezenkívül a vérzési rendellenességekben szenvedőknek vagy vérhígítót szedőknek kerülniük kell a cickafarkot, mert ez növelheti a vérzés kockázatát.  Ugyanezen okoból nem fogyasztható két hétig műtét előtt és után.

Nem szabad fogyasztani abban az esetben, ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk, mivel a nagy mennyiségű cickafark is lassíthatja a véralvadást és ezek együttes alkalmazása növelheti a véraláfutások és vérzések esélyét. Mivel ez a növény is álmosságot idézhet elő, nyugtató gyógyszerekkel együtt történő alkalmazása nem ajánlott.

Összefoglaló

A cickafark egy rendkívül hasznos gyógynövény, mely elsősorban női bajokra ajánlott, de számtalan más pozitív tulajdonsága van. Segíthet az emésztési problémákban, gyulladáscsökkentő hatása van, gyorsítja a sebek gyógyulását, enyhítheti a depresszió és szorongás tüneteit. Szerencsére nagyon könnyű hozzájutni ehhez a gyógyfűhöz, hiszen júniustól késő őszig szinte mindenhol megterem, akár a saját kertünkben is, így könnyű, gyors és természetes megoldásként szolgál.

Kneipp tiszteletes, aki egyben híres természetgyógyász volt, így nyilatkozott róla: “Nagyon sok bajtól megkímélnék magukat a nők, ha néha cickafarkfűhöz folyamodnának.” 

Források

  • womease pms

    Womease kapszula