• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Astragalus stressz ellen

Astragalus stressz ellen

Astragalus stressz ellen

Astragalus stressz ellen 1024 668 SuperGreens®

Nagyon sokan, nagyon sokszor leírták már, hogy a stressz gyilkolni képes. Mivel a mai világban az emberek az élet szinte minden területén jelentős nyomásnak vannak kitéve, elengedhetetlen a stressz csökkentése. Bár erre számos módszer létezik az adaptogén gyógynövényeket mindenképp érdemes kipróbálni. Azon túl, hogy az astragalus stressz ellen is használható, nem ez az egyetlen jótékony tulajdonsága.

Az emberek évezredek óta alkalmazzák az adaptogén gyógynövényeket, a gyógynövények egy olyan csoportját, amelyekről ismert, hogy támogatják a szervezetet a stressz leküzdésében. A kutatások azt mutatják, hogy az adaptogének a stresszel kapcsolatos egészségügyi problémákat és a kortizolszintet is csökkenthetik. Az astragalus ezen gyógynövények egyike. Gyógyászati célokra elsősorban a közel 2000 astragalus faj közül az Astragalus membranaceust és az Astragalus mongholicust alkalmazzák.

A krónikus stressz negatív hatással lehet több szervünkre

A szorongás, a félelem és az aggodalom egyaránt teljesen természetes emberi érzések. Ha ezek az érzések bekövetkeznek, és hosszabb ideig tartanak az mind a testi, mind a lelki egészségünkre kihat. A krónikus stressz negatív hatással lehet több szervünkre, különösen a mellékveseinkre és a pajzsmirigyünkre. Emellett az asztma, a cukorbetegség, a depresszió, az elhízás, a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a gyomor-bélrendszeri problémák fokozott kockázatával is összefügg. Bár szükséges, hogy a szervezet a stressz hatására kortizolt szabadítson fel, tartósan emelkedett szintje azonban rendkívül káros.

Amikor szembesülünk a fizikai vagy szellemi stresszel, testünk keresztülmegy az úgynevezett általános adaptációs szindróma (GAS) fázisain. A GAS egy háromlépcsős stresszválasz, amelynek első szakaszban a szervezet felkészül a küzdelemre, vagy bekövetkezik a menekülés. A második szakaszban megtörténik az ellenállás kifejlődése, ami hosszú távon felettébb megterhelő. A harmadik szakaszban bekövetkezik a kimerültség, ám ennek huzamosabb ideig történő fennállása számos betegség forrása. Az adaptogének segítenek abban, hogy ne hosszasan, de tovább maradjunk az ellenállási szakaszban, stimuláló hatásuk révén pedig elkerüljük kimerültség fázisát. Amikor képesek vagyunk alkalmazkodni a stresszhez, jobban teljesítünk, jobban érezzük magunkat, és ezzel javíthatjuk az egészségünket és a közérzetünket is.

A stressz és az adaptogének

Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek támogatják a szervezet stresszkezelő képességét, függetlenül attól, hogy az a aggódás miatt, fáradtság, trauma vagy betegségek kapcsán jön létre. Több adaptogén is csökkenti a stressz sejtjeinkre és szerveinkre gyakorolt ​​ járulékos hatását, például a gyulladást. A hormonokra és neurotranszmitterekre kifejtett tulajdonságuk révén az agy működését is javítják. Nagyon hasznosak lehetnek a szorongás, a depresszió és az álmatlanság megelőzésében és kezelésében, valamint az összpontosítás, a memória és a mentális állóképesség javításában. Az immunrendszer megerősítésére és az általános vitalitás növelésére úgyszintén szolgálnak.

Az adaptogének közvetetten segítenek más egészségügyi problémákon, például fájdalom, emésztési problémák és álmatlanság esetén. A stressz olyan fizikai válaszok özönét indítja el, amelyek negatívan befolyásolják az immunműködést, a hormonrendeszert, a kognitív funkciókat és a belső óránkat, az úgynevezett cirkadián ritmust. A növényi gyógymódok, köztük az astragalus oldják a feszültséget, emellett alkalmasak az imént felsorolt rendellenességek kezelésére.

Az adaptogének vizsgálata korlátozott, és sok a gyógynövények egyes összetevőinek tulajdonságaira összpontosítottak, nem pedig a hagyományosan használt gyógynövények egészére. Az egyik elmélet szerint az adaptogének a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyének befolyásolásával működnek, amely a stresszválaszt befolyásolja és jelentős szerepet játszik az immunszabályozásban. Egy tanulmány megállapította, hogy az valóban felhasználhatók az egészség elősegítésére az általános jólét érdekében, és kiegészítéseként más hagyományos gyógyszerekkel speciális állapotok és egészségügyi problémák esetén.[1.]

Astragalus stressz ellen

A legtöbb adaptogénhez hasonlóan az astragalus (kínai csűdfű, Huang Qi vagy baktövis) is hosszú múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban. Többféle fitokémiai vegyületet tartalmaz, amelyekről azt feltételezik, hogy a növény lehetséges egészségügyi előnyeiért felelősek. Fő terápiás komponensei a poliszacharidok, flavonoidok és szaponinok. Ezek a vegyületek főleg immunmoduláló, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antikarcinogén tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Korábbi vizsgálatokban kimutatták, hogy az Astragalus mongholicus szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkezik.[2.]  Szorongásoldó és valószínű antidepresszáns hatásainak kombinációja emlékeztetett a szorongásoldó alprazolam hatására. A vizsgálatok során kifejezetten pszichotróp aktivitást mutatott.[3.]

Astragalus az oxidatív stressz leküzdésére


Az oxidatív stressz felelős lehet egy sor, mind krónikus, mind degeneratív betegség létrejöttéért, emellett felgyorsíthatja a szervezet öregedését. Stroke-ot és rákot okozhat. Az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták számos neurológiai betegséggel, többek között a Parkinson- és Alzheimer-kórral.[4.]  Az oxidatív stressz összekapcsolódik a szív- és érrendszeri betegségekkel, a légzőszervi betegségekkel, az ízületi gyulladással, az immunhiányos állapotokkal és a szem egyes elváltozásaival.  Megkötve a káros szabad gyököket, az antioxidánsok megvédenek minket ezektől a betegségektől és az idő előtti öregedéstől. Képesek ellensúlyozni az oxidatív stressz egészségre gyakorolt ​​negatív hatásait. Ez elmúlt években óriási figyelmet kaptak a kutatók részéről, mivel ezek a vegyületek nemcsak a betegségek megelőzésében és/vagy kezelésében mutattak hatékonyságot, hanem a mellékhatásoktól mentesek.

Adagolás

Tea: 3-6 evőkanál szárított, apróra vágott gyökér 10-15 percig 2-4 csésze vízben áztatva.

Napi 1-3 gramm szárított, porított gyökér kapszula formájában.

Tinktúra: naponta háromszor 2-4 ml.

Amennyiben a legjobb eredményre törekszünk, javasolt az astragalust kúraszerűen alkalmazni, így a kedvező hatásai jobban érvényesülnek. Ez azt eredményezi, hogy végbemennek az ilyenkor szükséges és egészséges változások. Az optimális alkalmazási idő 1-3 hónap.

Bárkit szedhet astragalust?

 A legtöbbek számára az astragalus jól tolerálható. A vizsgálatok során azonban jelentettek kisebb mellékhatásokat: viszketést, orrfolyást, kiütést, hányingert és hasmenést. Várandós vagy szoptató nők nem használjanak astragalus gyökeret. Akinek autoimmun betegsége van, például rheumatoid arthritis, lupus, szklerózis multiplex vagy más hasonló állapot, ne fogyasszon astragalust.

Összefoglaló

Az adaptogén hatású, többféle fitokémiai vegyületet tartalmazó astragalus támogatja a szervezet stresszkezelő képességét. Hasznos lehet a szorongás, a depresszió és az álmatlanság megelőzésében és kezelésében. Antioxidánsainak köszönhetően képes ellensúlyozni az oxidatív stressz egészségére gyakorolt ​​negatív hatásait. Az elmúlt években számos antioxidánst használtak fel az oxidatív stressz elleni jótékony hatásuk miatt, ezek egyike az astragalus. Az astragalusnak legfőképpen a gyökereit alkalmazzák. Különféle táplálékkiegészítőket készítenek belőle, elérhető kapszula, por és tea, továbbá folyékony kivonat formájában. Az általános egészségi állapot, hormonháztartás és az anyagcsere javításával a pihentető alvás természetese elősegítője lehet, és az astragalus stressz ellen is rendkívül hatásos. Oldja a feszültséget, és alkalmas lehet a szorongásos rendellenességek kezelésére.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1347861319344627

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095754819301073#bib61

https://www.healthline.com/health/adaptogenic-herbs#effectiveness

https://www.healthline.com/health/stress/smart-girls-guide-to-adaptogens#how-do-they-work

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
  2. G.M. Molodavkin, Zh Aldarmaa, T.A. Voronina, B. DavgatsérénBehavioral and electrophysiologic analysis of the anxiolytic effect of astragalus Mongolian Biull Eksp Biol Med, 125 (4) (1998), pp. 407-409
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095754819301073#bib61
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
  • relaxin

    Relaxin Night and Day kapszula