• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Alvászavar kezelése gyógynövényekkel

A 7 legjobb gyógynövény alvászavar ellen

A 7 legjobb gyógynövény alvászavar ellen

A 7 legjobb gyógynövény alvászavar ellen 1024 651 SuperGreens®

Az alvás természetes módja az öngyógyításnak, és ha jó minőségű, felkészíti a szervezetet a következő napra, sokakat azonban az alvászavar meggátol abban, hogy kipihenjék magukat.  A gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak nyugtatószerként, hiszen különböző típusú természetes bioaktív vegyületeket tartalmaznak, ráadásul kevés mellékhatással rendelkeznek.

Egyes gyógynövények erőteljes alvást elősegítő hatással rendelkeznek. Az alváshiányt gyakran a mozgalmas életmód, a szorongás és stressz okozza, utóbbi pedig befolyásolja a szerotonin termelését. Néhány gyógynövény javítja a szerotonin szintézisét, míg némelyikük a szorongás csökkentésével, az izmok ellazításával, és a pulzus lassításával könnyíti meg az alvást, és segít a sokakat érintő alvászavar ellen.

Alvás közben az immunrendszer fertőzés elleni anyagokat termel, például antitesteket és citokineket, amelyek felkészítik a szervezetet a baktériumok és vírusok elleni harcra. Ha éjszaka nem pihenünk eleget, annak egészségünk látja kárát. Az alvászavar kezelésérére érdemes a természet patikáját segítségül hívni.

Milyen gyógynövényeket érdemes használni?

A leghatásosabb nyugtató gyógynövények a következők: borágó, levendula, macskagyökér, sáfrány, citromfű, orbáncfű, golgotavirág és komló. Az alvást elősegítők között vezető helyen áll a macskagyökér (valeriana), míg a kamilla egy másik általánosan használt gyógyfű az álmatlanság kezelésére.

Citromfű

Számos tanulmány kimutatta, hogy az adaptogén hatású citromfű elősegítheti az alvást, különösen, ha más gyógynövényekkel, például kamillával, macskagyökérrel vagy komlóval kombinálják. Csökkenti a szorongást, ugyanakkor megnyugtat és enyhíti a depressziót. Alkalmazását biztonságosnak tartják a legtöbb felnőtt és gyermek számára, de terhesség és szoptatás alatt kerülni kell. Cukor- vagy pajzsmirigy betegségben szenvedőknek ugyancsak nem ajánlott. Kismértékben kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel.

Levendula

A levendula depresszióellenes és nyugtató tulajdonságai segítenek jobban aludni. Tanulmányok szerint a levendula ellazítja az idegeket, csökkentheti a szorongás szintjét, emellett hangulatstabilizáló. A csökkent stressz-szint és a pozitív hangulat egyaránt elősegíti a nappali ébrenlétet és a tartósabb éjszakai alvást. A levendula illóolajának belélegzése csökkentheti a migrénes rohamok és fájdalmak súlyosságát, és lehetővé teszi a migrénes betegek jobb éjszakai pihenését.

Macskagyökér

A macskagyökeret gyakran használják álmatlanság, nyugtalanság és szorongás kezelésére. A benne található valerénsav gátolja a GABA neurotranszmitterek lebomlását, ami jobb minőségű alvást eredményez.  A macskagyökér a szorongás elleni gyógyszerek hatásechanizmusaihoz hasonlóan működik, elősegítve a mély alvást, ám kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, főként altatókkal és nyugtatókkal. Nem biztonságos kisgyermekek számára vagy terhesség alatt.

Golgotavirág

A golgotavirág idegnyugtató flavonoidokat tartalmaz, amelyek oldják a stresszt. Ennek a trópusi virágnak jó íze van, és gyakran használják számos gyógynövényes, vény nélkül kapható nyugtatóban. Az idegkimerültség, szorongás vagy a túlterheltség okozta álmatlanság kezelésekor a golgotavirág a szükséges megkönnyebbülést biztosíthatja, mert kiváló nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik mellékhatások nélkül. Nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek.

Rózsagyökér

A rózsagyökér adaptogén gyógynövényként stresszellenes hatással bír. Gyökere több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, amelyek közül a két legerősebb a rosavin és a szalidrosid. Oroszországban és a skandináv országokban évszázadok óta használják a szorongás, fáradtság, alvászavar és depresszió kezelésére. Antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik az agy neurotranszmittereinek kiegyensúlyozása révén. Hatása várandós és szoptató nőkre nézve  még nem tisztázott

Komló

A komló különleges tulajdonságai az 1900-as évek eleje óta ismertek, amikor az orvosok nyugtatóként használták a szorongás vagy ideggyengeség okozta álmatlanságra. A komlóvirág metilbutenolt, egy alvást előidéző vegyületet tartalmaz. Már a virág erős illata alvást vált ki az álmatlanságban szenvedőknél, ám ezek a virágok keserűek, ezért teakészítésnél a jobb íz érdekében kombináljuk kamillateával. A komlót a legtöbb ember számára biztonságosnak tekintik, azonban depresszió idején kerülni kell, mert súlyosbíthatja a tüneteket. Mérsékelten kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, ezért a legjobb, ha használat előtt konzultálunk az orvosunkkal.  Terhesség és szoptatás alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok.

Orbáncfű

A kutatók megállapították, hogy az orbáncfű hasonló hatással bír az enyhe vagy közepes depresszióra, mint az antidepresszánsok. Azt is megjegyezték, hogy az antidepresszánsokhoz képest kevesebb ember hagyta abba az orbáncfű szedését. Hosszú ideig a tudósok úgy gondolták, hogy az orbáncfűben található hipericin nevű vegyi anyag felelős a hangulatjavításért. A legfrissebb információk szerint más vegyi anyagok, például a hiperforin, nagyobb szerepet játszhatnak ebben. Az orbáncfű-kivonatok szájon át történő bevétele javítja a hangulatot, és csökkenti a depresszióval kapcsolatos idegességet és fáradtságot. Nem ajánlott súlyos depresszióban szenvedő egyének számára, és egyes depresszióellenes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Még számos gyógyszerinterakciót okozhat, ezért használata előtt mindenképp egyeztessünk a kelőorvosunkkal. Terhesség és a szoptatás idején, illetve hat éves kor alatt ugyancsak ne alkalmazzák.

Egyéb lehetőségek

Ha a rossz álmok vagy a rémálmok jelentenek problémát, azok a gyógynövények, amelyek segíthetnek távol tartani őket az angyalgyökér, ánizs, izsóp, rozmaring, kakukkfű és bojtorján. A tea mellett a meleg tej és a méz lefekvés előtt elfogyasztása hatékony természetes gyógymód az álmatlanság ellen. A triptofánt tartalmazó ételektől elálmosodik az ember és emelkedik az agy szerotoninszintje, míg a mézben lévő szénhidrátok felgyorsítják ezt a folyamatot.

A Relaxin Night&Day kapszula ® gyógynövény összetevői alkalmasak a különféle alvászavar és az idegesség kezelésére. Segít ellazulni, csökkenti a stresszhormonszintet és a szorongást, pozitív hatással van a mentális egészségre és a szívműködésre. A készítményben található serenzo-, rózsagyökér-, golgotavirág- és citromfű-kivonat önmagában is használható alvászavar és stressz ellen, ám közösen alkalmazva erősítik egymás hatását.

  • ashwagandha por

    Bio Ashwagandha por

  • relaxin

    Relaxin Night and Day kapszula