• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

golgotavirág

Golgotavirág – a szorongás és álmatlanság természetes ellenszere

Golgotavirág – a szorongás és álmatlanság természetes ellenszere

Golgotavirág – a szorongás és álmatlanság természetes ellenszere 1024 680 SuperGreens®

A golgotavirág (Passiflora incarnata) nyugtató, stressz-, és szorongásoldó, fájdalomcsillapító és alvást elősegítő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény. Sokféleképpen felhasználható, pl. teaként, tinktúraként, de megtalálható különböző táplálék-kiegészítők és gyógyszerek alapanyagaként is, általában más gyógynövényekkel kombinálva. Alkalmazása során nem alakulhat ki függőség, így gyermekeknek is adható.

Az Észak-Amerika déli részéről illetve Mexikóból származó, misztikus nevű és különleges kinézetű virágos kúszónövény gyógyhatása már évszázadok óta jól ismert.  A feljegyzések alapján, már az aztékok és inkák is használták nyugtató és alvást segítő céllal. A golgotavirágból nyugtató-fájdalomcsillapító teát főztek, a levelekből készült őrleménnyel pedig sebeket borogattak.

Magát a növényt egy spanyol orvos fedezte fel Peruban 1569-ben, később pedig spanyol misszionáriusok közreműködésével Európába is eljutott, előbb csak, mint dísznövény, később, felismerve gyógyhatásait már gyógynövényként is egyre ismertebb lett.   Széles körben a 17. században terjedt el az öreg kontinensen, ma már hazánkban is termesztik.

Krisztus keresztútjának szimbóluma

A golgotavirág szimbolikus nevét egy spanyol jezsuita botanikusnak, Giovanni Battista Ferrarinak köszönheti, aki a virág érdekes kinézetében, rendkívül összetett szerkezetében, Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és annak jelképeit vélte felfedezni, emiatt nevezte el a növényt a „Passió virága”-nak, (latinul Passiflora). A 1633-ban megjelent De florum cultura című művében ezt részletezi is:

  • Szerinte a virág 10 sziromlevele a tíz apostolt szimbolizálja, (nem számolva az áruló Júdást és a kételkedő Tamást).
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövisét
  • 5 szélső porzó szála az 5 sebet,
  • magháza a keserű kelyhet, amiből ivott,
  • a három bibeszál a háromszöget, amikkel Jézust a kereszthez szegezték
  • a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket,
  • a kacsok a korbácsot jelképezik.

Az első spanyol misszionáriusok, akik elkezdték tanulmányozni a növényt, úgy tartották, hogy Krisztus szenvedéseinek jelképét hordozó golgotavirág a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

Ma már a golgotavirág-félék 400-600 faja ismert. Az évelő, kúszó növény egyes fajtái akár 10 méter magasra is felkúszhat, különleges felépítésű virágai a reggeli órákban nyílnak és alig két napig virágoznak. A Passioflora nemzetség virágai a szivárvány minden színében pompáznak. Egyik legismertebbek a fehér golgotavirág és a kék golgotavirág. Hol kapható golgotavirág? A dísznövényként is nagyon kedvelt télálló golgotavirág Magyarországon is kapható. A cserepes golgotavirág egy egzotikus növény, amely a félárnyékos helyeket kedveli. A szárazságot nem tűri, ezért gyakori öntözést igényel. A kék golgotavirág ár kedvező, így emiatt is sokan választják lakásuk díszeként.

A golgotavirág gyógyhatásai

Gyógynövényként a legismertebb faj a Dél-Brazíliában, Argentínában őshonos kék golgotavirág (Passiflora incarnata).  Gyógyászati célra a növény föld feletti, zöld részét használják fel. Leginkább szorongásoldó, nyugtató hatása, alvást segítő tulajdonságairól ismert, de az idegi eredetű problémák mellett, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt, külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladás csillapítás céljából is használják.

A természetgyógyászatban sokféleképpen felhasználható pl. teaként, tinktúraként, de egyes nyugtató és fájdalomcsillapító készítmény alapanyagát is képezheti. Nagy előnye, hogy nem rendelkezik narkotikus tulajdonságokkal, így nem alakulhat ki függőség, a rászokás veszélye nélkül használható, akár gyerekeknél is alkalmazható.

Golgotavirággal a krónikus stressz okozta tünetek leküzdéséért

A stresszel teli életmód okozta ideges szorongás sokkal több embert érint manapság, mint ámennyien mernek nyíltan beszélni róla, vagy ahányan ezzel szakemberhez fordulnak. Ennek oka általában a szégyenérzet, és az, hogy nem szívesen mutatkozunk gyengének, sebezhetőnek, pedig az ilyen mentális betegség, ha nem kezeljük, hosszútávon megkeserítheti, sőt tönkre is teheti életünket. A stressz okozta tüneteket kezelni lehet és kell is. A folyamatosan szorongó állapot ugyanis, nem csak pszichésen fáraszt, de előbb-utóbb fizikai tüneteket is okozhat, amelyek idővel komoly betegségek kialakulásához vezethetnek. A szorongó ember gyakran érzi úgy, hogy nem irányítja az életét, fél megjelenni sok ember előtt, sőt kerüli az embereket, feszélyezve érzi magát, ha meg kell szólalnia, magába fordul, fellazulnak, majd fel is bomlanak a társadalmi kapcsolatai. A szociális szorongás egy olyan erős érzés, aminek következményeként már a hétköznapi feladatok elvégzésére sem képes az ember.

Stressz során a testünk stressz hormonokat termel.  Az egyik az adrenalin, amelytől megugrik a vérnyomás és szaporább lesz a szívritmus, a másik pedig a kortizol, amely nagy mennyiségben a szervezet védekező mechanizmusát túlhajszolva, legyengíti azt és kimerüléshez, idegösszeroppanást eredményezhet. Tartós stressz hatására, immunbetegségek, allergiák, memóriaproblémák alakulhatnak ki, gyengül a koncentráció, hangulati zavarok uralják az embert és az immunrendszer is legyengül. Emellé egy sor lelki betegség, depresszió, pánikbetegség alakulhat ki, ami aztán megkeseríti a mindennapokban való boldogulást és akár idegösszeomláshoz is vezethet.

A jó hír, hogy tehetünk a stressz ellen, hogy az ne hatalmasodjon el rajtunk annyira, hogy meg is betegítsen. Gyógynövényekkel sikeresen leküzdhetjük a stressz okozta szorongást és a szorongás okozta alvászavart is. Erre pl. az enyhén antidepresszáns hatású, stressz pusztító golgotavirág is kiváló, hiszen éppen erre ajánlják: nyugtalanság, aggódás, idegesség, stressz kezelésére és általános álmatlanság ellen.

A golgotavirág egy olyan természetes megoldás lehet a stressz és a feszültség csökkentésére és az álmatlanság leküzdésére, ami nem okoz függőséget, sőt segít kilábalni a hagyományos-szintetikus nyugtatók és altatók okozta függőségből. Az álmatlanságban szenvedők fokozatosan visszakaphatják a nyugodt pihenés és alvás érzését.

Főbb hatóanyagai melyek felveszik a harcot a stressz ellen:

A gyógynövény nyugtató, antidepresszáns hatását elsősorban a martol- és béta-karbolin-tartalmának és a flavonoidoknak köszönheti. Előbbi az idegrendszerre van nagyon jó hatással, a stressz, depresszió és a szorongásos tünetek kezelésében mutat kiváló eredményeket. A flavonoidok pedig amellett, hogy hatásosan alkalmazhatók a stressz okozta alvási zavarok kezelésére, hozzájárulnak a szervezet természetes védekező képességének növeléséhez, az immunrendszer erősítéséhez is, ráadásul kiváló görcsoldó. Epilepsziás rohamokat is kezelnek vele. A Harmala-alkaloidok és kumarinok magvaiban pedig értékes olajok találhatók, emellett serkentő hatással bírnak. Kutatók szerint a növény „összetett hatást” gyakorol a központi idegrendszerre, – a serkentők megléte ellenére, végeredményben, enyhe nyugtató és fájdalomcsillapító hatás érhető el.

Klinikailag igazolt, hogy amennyiben a GABA (Gamma-aminosav) – amelynek feladata stressz esetén szabályozni a neuronok közti kommunikációt az agyban-, szintje alacsony, szorongást, alvászavart, rossz hangulatot eredményez. A golgotavirág hatóanyagai képesek megnövelni a GABA szintet az agyban, melynek hatására csökken a stressz, és elérhető egy ellazultabb, nyugodtabb állapot.

A golgotavirág hatása azonban gyengébb, mint egyéb hasonló, szorongás oldására használt gyógynövényeknek – ezért leginkább más hasonló hatású gyógynövénnyel kombinálva (citromfű, macskagyökér, komló) fordul elő.

Mire jó még a golgotavirág?

  • Nyugtalanság, szorongás ellen (idegesség okozta rossz közérzet, nyugtalan szorongó állapotok, ingerlékenység, lámpaláz enyhítésére).
  • Ideggyengeség, neurózis, hisztéria kezelésére
  • Alvászavar ellen (feszült idegállapot okozta nyugtalanság, álmatlanság esetén)
  • Emésztésserkentő hatású (idegi alapú emésztési zavarok kezelésében igazán hatékonynak bizonyul. Nyugtató és görcsoldó hatása révén emésztést segítő hatása van).
  • Nőgyógyászati, menstruációs görcsök csillapítására (görcsoldóként nem csak az emésztőrendszert nyugtatja, hanem pl. a méh izmait is).
  • Menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére
  • Epilepsziás rohamok kezelésére
  • Féregűző, gombák és baktériumok ellen hatásos (gombák és baktériumok okozta fájdalmak és sebek kezelésében segíthet).
  • A szívroham megelőzésében segíthet (a növényben találhat harmala-vegyületek tágítják a koronás artériát, amelynek bezáródása a szívroham előidézője.)
  • Égési sérülések, bőrproblémák, aranyeres gyulladás, zúzódások kezelésére
  • Fejfájás és általános fájdalom csillapítására

Golgotavirág alkalmazása az ajurvédikus gyógyászatban és a homeopátiában

A sokrétű nyugtató gyógynövényt előszeretettel használják:

  • aggódás, szorongás feloldására, ideges típusú, gyorsan stresszes állapotba kerülő embereknél
  • álmatlanság esetén, gyenge idegzetű, idegileg kimerült pácienseknél, akik állandóan fáradtak, mégsem tudnak aludni
  • influenza utáni lábadozás esetén, ha az álmatlansággal jár
  • ijedségre, haragra kialakuló görcstevékenység kezelésére, mint amilyen a, izomgörcs, rángás.
  • Elvonási tünetek kezelésére. Segíti a leszokási folyamatot pl. alkohol, opiátok, nikotin esetén. Az idegrendszerre ható enyhe nyugtató hatásával csökkenti a sóvárgást és más pszichikai tüneteket, mint pl. a depresszió.
  • Hipertóniában, mint kiegészítő kezelés jól alkalmazható a vérnyomás csökkentésére.
  • Irritatív, görcsös köhögési rohamok enyhítésére jól használható ez a természetes görcsoldó, főleg a hörgők szűkülete és nehézlégzés kialakulása esetén.
  • Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén, vagy egyéb pszichés alapú görcsös hasmenés kezelésére.

Homeopátiás alkalmazás: nyugtató, ill. kedélyállapot javító céllal alkalmazzák, leginkább virágesszencia formájában.

Mit mond a tudomány? 

A kutatások alátámasztják, amiről már feljebb is szó volt, hogy a Passiflora vagy más néven Golgotavirág kivonat hatásos opiátmegvonás vagy egyéb függőségek kezelésére is.

Egy másik vizsgálat pedig azt kutatta, melyik volt a hatásosabb egy fennálló szorongásos állapot kezelésére, a golgotavirág kivonat, vagy egy gyógyszermolekula- az oxazepam. Ugyan mindkettő hatásosnak bizonyult a szorongásos zavar kezelésében, néhány különbség mégis említésre méltó. Bár a gyógynövény valamivel lassabban fejtette ki hatását -7 nap alatt, szemben az oxazepam 4 napjával- viszont a gyógynövényes kezelés esetében kevésbé volt kimutatható a kísérletben résztvevők munkahelyi teljesítményének romlása.

Megint más tanulmányok arra jutottak, hogy a páciensek, akik szorongásuk oldására golgotavirág kivonatot kaptak a műtéti érzéstelenítés  előtt, kevésbé szorongtak  mint a  placebót kapók, viszont utána ugyanolyan gyorsan felépültek.

A teheráni Orvostudományi Egyetem 2001-ben készült tanulmánya szerint pedig a golgotavirág ugyanolyan hatékony természetes szer, mint a receptre kapható hasonló hatással bíró gyógyszerek.

Milyen formában alkalmazható a golgotavirág?

A golgotavirágból leggyakrabban teát készítenek. Az orvostudomány nyugtalanság, enyhe elalvási zavar, ideges eredetű gyomor- és bélbántalmak esetén javasolja. A pihentető alvás érdekében lefekvés előtt egy kávéskanálnyi szárított golgotavirág forrázata segíthet (a leforrázott leveleket 10 percig állni hagyjuk). Általános szorongás enyhítésére pedig napi 3-4 csésze elfogyasztása javasolt. A golgotavirág-leveléből főzött tea főleg gyermekek alvászavarának megszüntetésére, szorongásos nyugtalansága esetén ajánlott. A golgotavirág kivonat tinktúra formájában is alkalmazható, de fontos, hogy mindig kövessük a címkén vagy betegtájékoztatón található utasításokat. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel hatásosan kombinálható.

Vannak mellékhatásai?

A gyógynövényből készült teák, készítményeknek mellékhatásai nincsenek, még a hosszabb ideig történő fogyasztás esetén sem, ennek ellenére a golgotavirágból sem javasolt az előírt mennyiségnél többet beszedni.

 Golgotavirág ellenjavallat

Várandóság alatt és szoptatás idején nem javasolt a golgotavirág készítmények, teák fogyasztása, és azoknak, akik központi idegrendszerre ható gyógyszereket szednek. Koncentrációt igénylő munkakörökben dolgozóknak, autóvezetésnél, gépkezelés esetén szintén nem javasolt.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Golgotavir%C3%A1g
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5699852/
https://www.verywellmind.com/how-is-passion-flower-used-to-treat-anxiety-3024970
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/mire_jo_a_golgotavirag/20160916120255
https://drimmun.com/golgotavirag-gyogyhatasa
https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/komlo-golgotavirag-macskagyoker-168181