Manapság már szinte mindenki hallott a kollagén valamelyik formájáról, melynek fő feladata erősen köthető bőrünk feszességének megőrzéséhez. Ez nincs is messze az igazságtól, de ennél jelentősebb szerepe van a kollagénnek. Ez egy olyan fehérje, amely nem csak hogy túlnyomó részben a bőrünket alkotja (a víz mellett), hanem egész vázizomzatunkban, a fogakban és a fogínyben is magas arányban van jelen. De melyik a legjobb kollagén típus? Cikkünkből kiderül.
Nézzük meg bővebben, hogy mi is rejlik a fitneszipar egyik legújabb trendi kifejezése mögött.
Mit érdemes tudni a kollagénről?
Milyen formában kapható a kollagén? Melyik a legjobb kollagén?
A por formájú kollagén
Azt érdemes mérlegelni, hogy csak vízzel kevernénk el a kollagén port (létezik kollagénnel dúsított víz is), vagy kísérletezgetésre is hajlandók vagyunk annak kapcsán, hogy melyik ételünk vagy italunk az, amelyikbe passzol. Ez alatt azt értjük, hogy nem változtat az ízén, vagy ha igen, akkor pozitív irányba teszi azt. Sokan például a kávéjukba keverik, de azért azt mindenképp érdemes megnézni, hogy csak hideg vagy akár forró itallal is elkeverhető-e az adott por alapú készítmény.
A felszívódása és ezáltal a hatékonysága függ attól is, hogy mivel keverjük. Ha a vizet vesszük alapul, akkor azt például egy neutrális oldatként kezelhetjük, átlagos gyorsaságú felszívódást biztosít és a hatékonysága sem sérül. A kávéval valamivel gyorsabban kerül a véráramba és ha forró itallal oldható verziót választunk, akkor a hatékonysága terén sem lehet problémánk.
A kollagén, mint ital
Az ital formátum köthető a fenti por alaphoz is, hiszen a port is jellemzően itallal keverve fogyasztják.
Ami viszont erősen emellett a verzió mellett szól:
- eleve olyan oldatot kapunk, mely szakemberek által van összeállítva a legjobb felszívódás és hatékonyság elérése érdekében,
- a mennyiség teljes mértékben egyéni igényeknek megfelelően variálható, napon belül akár többször is fogyaszthatunk ajánlott vagy általunk kitapasztalt mennyiségeket,
- kényelmes, mert semmi másra nincs szükség mellette (még csak egy pohár vízre sem, mint pl. a kapszula esetében).
Vannak kisebb dózisok, kvázi “shot”-ok, illetve pár decis italok. A fogyasztásuk kényelmes így, hogy előre elkészített italok. Ha az ízükkel nem elégedett valaki, akkor természetesen ezeket is keverheti tovább ízlése szerint.
A kollagént tartalmazó kapszula
Mihez vezethet a kollagén szint csökkenése szervezetünkben? Mekkora az ajánlott napi mennyiség belőle?
Miként és mikor lassul le a kollagén természetes termelődése? Mit tehetünk ellene?
- Retinoidok, retinolok: megtalálhatók a májban, vesében, illetve a halakban (tonhal, hering, makréla, angolna), tojásban, sajtban, vajban, kaviárban.
- Alfa-hidroxilsavak (például glikolsav): szerves vegyületek, a karbonsav megváltozott formái, főként olyan krémekben találhatóak meg, melyek a bőr egészségét hivatottak megőrizni.
- Peptidek, melyenkek több fajtájukat is ismerjük és különböztetjük meg, ezek:
- Tejpeptidek, riboszomális és nem riboszomális peptidek, peptonok és még egyéb, például méretbeli különbségek miatt több csoportra is bonthatjuk őket.
- Természetes előfordulásukban valamilyen biológiai-kémiai folyamat mentén jönnek létre alapvetően, állatok tejéből vagy húsából származhatnak például. Ezeket jellemzően előre feldolgozott formában, például cseppekben találhatjuk meg, a bőrápolásban kiemelkedő a betöltött szerepük.
Kinek ajánlott a kollagént szedése?
Azt mondhatjuk, hogy mindenki részére ajánlott, de legfőképp a 30 éves korosztálytól kezdve kiemelt fontosságú a nyomon követése.
Mindenképpen jó hír, hogy egészséges életmódot és kiegyensúlyozott étrendet követve a szintje a szervezetünkben magasabb szinten tartható. Szedése nem okoz problémát, mivel esetleges túladagolása esetén sem vezet kritikus állapothoz. Izmainkat, bőrünket, inainkat és fogínyünket nagyban segíti egészségesnek maradni. A legjobb kollagén típus egyén függő, mindegyiknek más és más előnye van, mindenkinek a saját döntése az, hogy melyiket preferálja.
A kollagén tehát számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik: támogatja a bőr egészségét, erőssé, egészségessé teszi a körmöket, meggátolja a hajhullást, fehérje lévén hozzájárul az izmok növekedéséhez, erősíti a csontokat. Táplálékkiegészítőként való szedése különösen ajánlott, hiszen túladagolni sem igen lehet.
Források
- https://www.livescience.com/collagen.html
- https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/collagen-health-benefits-food-sources-supplements-types-more/
- https://www.news-medical.net/health/What-is-Collagen.aspx
- https://www.healthline.com/nutrition/collagen
- https://www.vitalproteins.com//blogs/stay-vital/collagen-pills-vs-powder#
- https://sprooslife.com/how-to-take-collagen/?fbclid=IwAR1OhD9rrJ_gaQ3dh8Yvfa8nOlqvVhikFwpnnm51B3RZVvGSkmT3TaRvcFU
- https://kalumibeauty.com/blogs/in-the-glow/collagen-pills-vs-powder-which-is-better-for-you?fbclid=IwAR3Gdc1jKnTBQNKrfc9oayprE-gVAg5WYDqevcEzkexXKJzzJFR3lRguE-c