• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Miért fontos a kollagén használata télen is?

Miért fontos a kollagén használata télen is? 150 150 SuperGreens®

Miért fontos télen is a kollagénbevitel?

Talán mondhatjuk, hogy ha szezonális viszonylatban vizsgáljuk a kérdést, akkor nemcsak hogy télen is, hanem legfőképpen télen fontos bőrünk erősítése, támogatása kollagén segítségével. Hogy miért? Mert ilyenkor van a legtöbb olyan tényezőnek kitéve, melyek ártalmasak lehetnek rá nézve és kellemetlenségeket okozhatnak mindennapjainkban.

Ilyen jellegzetesen télen előforduló probléma lehetnek például a bőr szárazsága. Veszít rugalmasságából, a kezdeti hajszálrepedések pedig napokon belül állandó, hetekig, hónapokig tartó panaszokhoz vezethetnek, melyre sokszor csak a tavasszal érkező kedvezőbb időjárás hoz enyhülést.

Milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor testünkben?

A kollagén használata télen azért fontos, mert több olyan folyamat is kedvezőtlen fordulatot vesz ebben az évszakban, amely árthat bőrünknek.

A hőháztartásunk például nagyban átalakul, mert a testünk érzékeli, hogy a kinti hőmérséklet gyorsan csökken. A perifériális területeken gyengül a vérkeringés, mert egy természetes védelmi mechanizmus indul be (egyfajta életben maradási ösztön)  és egyre inkább a testünk középpontja köré koncentrálódik, ahol a létfontosságú szerveink vannak. Leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy a szívünk, tüdőnk vagy egyéb létfontosságú belső szervünk hogyléte egyszerűen jobban érdekli a szervezetünket, mint a bőrünk repedései vagy az ujjaink komfortérzete.

Az emberi szervezet egy bonyolult, gondosan megalkotott és logikus rendszer, azonban szerencsére a mai világban már a fagyás veszélye kevésbé vagy jellemzően nem fenyeget minket. A megjelenésünkre, komfortérzetünkre azonban télen is sokan szeretünk odafigyelni. Többek között erre a problémára szolgálnak megoldásként a kollagén alapú italok, porok, kapszulák, melyekről már egyéb cikkekben is írtunk, bemutatva azt a folyamatot, ahogy a kollagén és a hialuronsav karöltve teszik ellenállóbbá a bőrünket.

A kollagén fogyasztása télen kiemelt fontosságú és nem csak a belső hőháztartásunk átalakulása miatt. A környezetünk télen ugyanis nemcsak a hidegebb levegő által hat bőrünkre rosszul, a szeles időjárás is szárítja bőrünket. Az otthoni meleg, száraz levegő is rátesz egy lapáttal, mely az erős fűtés miatt alakul ki. Ez ráadásul merőben el is tér a kinti hidegtől és bőrünknek pillanatok alatt kell alkalmazkodnia hozzá, amint hirtelen beérünk az általunk preferált melegbe.

Különösen ajánlott az emelt kollagén fogyasztás télen azoknak, akik valamilyen gyulladásos bőrbetegségben szenvednek, mint például ekcéma vagy pikkelysömör. Ezek a bőrbetegségek megváltozott kondíciók miatt fellángolhatnak és még nehezebb kezelni őket. Vannak olyan helyzetek, ahol elkerülhetetlen bőrgyógyász bevonása is, de az emelt kollagénbevitel sokat segíthet a megelőzésben.

Melyek a legérzékenyebb területek?

A kollagén télen valóban még hasznosabb, de miért is? Természetesen azon bőrfelületek miatt, melyek a téllel járó zord időjárásnak leginkább ki vannak téve. Nem meglepő módon jellemzően kezeink és arcunk ez a két kiemelt terület. Óvhatjuk ezeket az érzékeny felületeket öltözetünket alakítva és minél kevesebb időt kinn töltve, de egyrészt a szabadban töltött időre mindig is szükség lesz, másrészt ki nem felejtkezik el néha arról, hogy miként lenne jó felöltözni? Fontos a réteges öltözködés is a bőrünk fedett részei miatt, hiszen ott az a kihívás a bőr számára, hogy a sok-sok réteg alatt még melegebb hőfokot legyen képes tolerálni. Így tehát a kollagén által télen is erősített, feszes bőr ellenállóbbá válik a többrétű kihívásokkal szemben. Mi is jobban tudunk majd feladatainkra koncentrálni ebben az eleve energiaszegényebb, megterhelő időszakban.

Ami külön kihívás, az a koronavírus kapcsán már rengeteget ismételt rendkívül alapos, szappanban és vízben is bő, folyamatos kézmosás. Ez soha nem látott mértékben szárítja ki kezeinken a bőrt. Kezelhetjük ezt külsőleg, különböző hidratáló (például kollagén tartalmú) krémekkel is, sőt, ez ajánlott is. De ahhoz, hogy a teljes napunk ne csak a kézmosás-krémezés duó köré épüljön, érdemes belsőleg is kollagént bevinni ital, kapszula vagy por formájában.

Az arcunk egészséges bőrszerkezetének megóvása érdekében fontos az UV-sugaraktól való védelem is. Azok, akik rendszeresen síelnek, tudhatják a legjobban, hogy az UV-sugárzás télen is hatással van ránk. Legfőképp az arcbőrünkre, hiszen azt a részt hagyjuk gyakran fedetlenül. Hiába van hideg télen, a nap attól még süt, a síelők jól tudják, hogy a hó fehér felülete ezt jól vissza is tükrözi, többek között az arcunkra és az UV sugárzás folyamatosan fejti ki hatását és gyengíti bőrünk feszességét. Javasolt tehát ilyenkor vékony rétegben napvédő krém használata. Az erős szél is szárítja arcbőrünket is, így tehát védenünk kell magunkat, ahogy csak tudjuk. A belső felszívódású kollagén télen ezért különösen hasznos, mert a folyamatos krémhasználat helyett vagy mellett elég csak egy kellemes italt, esetleg kapszulát bedobnunk és máris sokat segítettünk testünknek, hogy ellenálóbb maradjon a hideg évszakban.

Étrendkiegészítők, mint a kollagén fokozott szerepe télen

A tél, akármennyire is szeretik sokan az ünnepek meghitt hangulata miatt, mégis egyfajta kivárás időszaka. Lehetőség szerint több időt töltünk otthonunk melegében, bizonyos ételekből „betárazunk télire”, legalábbis fogalmazzunk így, mégis sokszor alacsonyabb az energiaszintünk ilyenkor. A mai világban persze már bármikor bármilyen ételhez, szezonális gyümölcshöz hozzájuthatunk, persze kérdéses az ára, a minősége és a tápértéke. A természetes források lesznek mindig a legjobbak egészségünk fenntartására, de ha valamikor, akkor télen biztosan a leginkább javallott az étrendkiegészítők fogyasztása egészségünk maradéktalan megőrzése érdekében.

Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy bolygónknak egyre több emberről kell gondoskodnia, így a természetes források tápértéke minden igyekezet ellenére évről-évre romlik. Viszont ezzel a folyamattal párhuzamosan az egyre modernebb technológiákkal előállított kiegészítők minősége pedig egyre csak javul.

Miket érdemes elkerülni télen bőrünk egészsége érdekében?

Lássuk, hogy a kollagén fokozott téli bevitele mellett még mit tehetünk, hogy javítsuk bőrünk egészségét. Korábban már említettük cikkünkben, hogy milyen tényezők miatt romlik bőrünk állapota, kiküszöbölésük gyanánt pedig a következőket ajánljuk tételesen:

 • A forró italok, mint a kávé és tea szárítják a bőrt, főként a magasabb koffeintartalmuk miatt. Télen, mint forró italok előnyt élveznek, de emiatt érdemes limitálnunk fogyasztásukat.
 • Jól esik egy forró zuhany a hidegből betérve, de szintén kiszárítja a bőrt, javallott tehát a langyos vizes tusolást.
 • Fontos a külső hidratálás is krémek formájában, a következő módon: napi kétszer, ajánlottan reggel és este az arcbőr megtisztítása, majd hidratálása, napvédő krém alkalmazása reggelente.
 • Fontos, hogy ha már a kinti levegőre nincs ráhatásunk, úgy benn használjunk párásítót a kívánt páratartalom eléréséhez.
 • A hidratálás nem csak külsőleg, belsőleg is fontos. Hiába a kevesebb mozgás és a kinti hideg, fontos a folyamatos folyadékbevitel a bőr egészsége érdekében.
 • A benti fűtést ne állítsuk túl magas hőfokra, ami még jobban szárítja bőrünket.
 • A D-vitamin alkalmazása kiemelt fontosságú, de erről biztosan sokat olvasott már mindenki.
 • Egészséges étrend követése is nagyon fontos, ne engedjük el magunkat túlzottan a strandszezon elmúltával sem.

Miként segít pontosan a kollagén télen is?

A fehérjék alapvető, életünkhöz esszenciálisan szükséges alkotóelemek. Ennek megfelelően termeli őket a szervezetünk is, típustól függően eltérő mértékben. A bevitelük azonban napjaink egyik legégetőbb, legfelkapottabb kérdésévé vált, nem tudjuk megkerülni, ami nem is baj, csak a megfelelő forrásokból kell tájékozódnunk.

A kollagén az egyik legfontosabb fehérjetípus, vázizomzatunk, hajunk és bőrünk egyik alapvető alkotóeleme. Hogy mást ne is mondjunk, kb. háromnegyed részben a kollagén és a hialuronsav felel a bőrünk egészségéért. Ebből már sejthetjük, hogy mennyire fontos, hogy termelődését, utánpótlását megfelelően és folyamatosan elősegítsük.

Különösen nagy szerepet játszik az évszak mellett az életkor is, 30 éves korunk után ugyanis folyamatosan, évről-évre csökken a termelődése szervezetünkben.

A tél szerepe még azért is kiemelten fontos, mert mint a szervezetünkben szinte mindennek, a kollagéntermelésnek és a táplálkozásunk az egyik leglényegesebb alappillére. Márpedig a legtöbben télen megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben a táplálkozást illetően. Ez nem feltétlenül nagy baj, nem kell mindig és mindenhez katonás szigorral állnunk, hogy siker koronázza kezdeményezéseinket. De alapvetően elmondható, hogy az energiaszegény periódusban a táplálékbevitelünk emelkedik, viszont minőségben ez ritkán eredményezi azt, hogy javuljon belső ellátásunk. Sőt, gyakran kevesebb tápanyagot tartalmazó, napfényt keveset látott összetevőkből készült ételhez jutunk. Ezek kevésbé támogatják a kollagén és egyéb, jótékony hatású vegyületek termelődését, így a külső források bevonása azok fedezése érdekében annál fontosabb szerephez jut.

A kollagén:

 • puhábbá és ellenállóbbá teszi bőrünket, belső és külső alkalmazása egyaránt bizonyítottan segítség, emelkedik általuk a szintje;
 • segít a ráncosodás leküzdésében, ami télen a szárazabb bőrnél még inkább előfordul (már napi 2,5 g bevitele akár 20 %-al is csökkentheti átlagban a ráncosodást kutatások szerint);
 • segít a gyenge, törékeny körmök megerősítésében is;
 • segít megkötni a nedvességet, így hidratált maradhat bőrünk;
 • a keringési rendszerünket, ezáltal szívünket is erősíti, támogatja.

A kollagén használata tehát csupa előnyt jelent szervezetünk számára, télen pedig kiemelten fontos.

Források