• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

kollagén

Legjobb kollagén típus: por, ital vagy kapszula? Melyiket válasszuk?

Legjobb kollagén típus: por, ital vagy kapszula? Melyiket válasszuk?

Legjobb kollagén típus: por, ital vagy kapszula? Melyiket válasszuk? 1024 702 SuperGreens®

Manapság már szinte mindenki hallott a kollagén valamelyik formájáról, melynek fő feladata erősen köthető bőrünk feszességének megőrzéséhez. Ez nincs is messze az igazságtól, de ennél jelentősebb szerepe van a kollagénnek. Ez egy olyan fehérje, amely nem csak hogy túlnyomó részben a bőrünket alkotja (a víz mellett), hanem egész vázizomzatunkban, a fogakban és a fogínyben is magas arányban van jelen. De melyik a legjobb kollagén típus? Cikkünkből kiderül.

Nézzük meg bővebben, hogy mi is rejlik a fitneszipar egyik legújabb trendi kifejezése mögött.

Mit érdemes tudni a kollagénről?

A kollagén, ahogy említésre is került, egy fehérje, mely három különböző aminosav spirál formátumú kapcsolódásából áll össze. A kollagént nem csak külső forrásokból vihetjük be, hiszen a szervezetünk is nagy-nagy erőkkel termeli, azonban a kor előrehaladtával az előállítása csökken. Genetika függő is a szintje, ahogy idősödünk, egyre csökken a termelődése, de tehetünk azért, hogy megőrizzük vagy elősegítsük minél magasabb arányú termelékenységét testünkben. Ajánlott például kerülni a magas UV-sugárzást, mely által bőrünk veszít feszességéből a kollagén szintet negatívan befolyásolva. A dohányzást is érdemes elhagyni, és természetesen az egészséges életmód itt is nagy szerepet játszik.
Nagyjából 75 %-ban a kollagén (és a témakörben “hű társának” nevezhető hialuronsav) felel bőrünk egészséges és fiatalos megjelenéséért. A kor előrehaladtával a bőrünk veszít rugalmasságából, az emberek általában ekkor kezdenek leginkább foglalkozni a hiányával, pótlásával. Az elmúlt pár év tett róla, hogy már ne tudjunk úgy bemenni egy étrendkiegészítő bolt vagy egészséget célzó üzlet sorai közé, hogy polcain ne találkozzunk a kollagén valamelyik formájával (por, ital vagy kapszula). Ez egy jó irány, hiszen túladagolása minimális mellékhatásokhoz vezethet csupán, mint a szájszárazság, a hiánya viszont erősen rányomhatja bélyegét az életminőségünkre, és a bőrünk szépségére. Általánosan elmondható, hogy az, hogy melyik a legjobb kollagén, mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva, de azért adunk néhány támpontot a következő fejezetben.
A kollagén egyéb pozitív hatásai a bőrre gyakorolt előnyei mellett, hogy megerősíti a körmöket, meggátolja a hajhullást, fehérje lévén hozzájárul az izmok növekedéséhez, megerősíti a csontokat. Jó hatással van továbbá szemünk egészségére és hozzájárul a szövetek regenerálódásához.

Milyen formában kapható a kollagén? Melyik a legjobb kollagén?

A kollagén elérhető por, ital és kapszula formájában is, tehát mindenki megtalálhatja a neki tetsző változatot. Alapjául többnyire szarvasmarha-, csirke-, sertés vagy halszövetek szolgálnak, melyet hidrolízises folyamat végrehajtásával nyernek ki ezekből a szövetekből. A vegán életmóddal tehát nem egyeztethető össze a fogyasztása, mivel csak állati eredeti formulából állítható elő.
Ha hosszú távra tervez az ember egy csomag elfogyasztásával, akkor  leginkább a kapszulát érdemes választani, ugyanis például az ital állagú kollagénnél tovább őrzi meg minőségét formátumából adódóan. A kollagén italt célszerű hűtőben tárolni és a felbontástól számított maximum 2 hónapon belül elfogyasztani. A por a kapszulához hasonlítható, viszont a mennyisége jobban variálható, hiszen nem egységekhez kötött, mint a kapszula esetében, tehát például élsportolói igények kielégítésére alkalmasabb lehet. Nem jelenthető ki, hogy melyik a legjobb kollagén típus a három közül, hisz mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.
Arra nincs egységes javaslat, hogy a nap melyik szakában érdemes fogyasztanunk a kollagén készítményt, reggel, délben vagy este hatékonyabb. A C-vitaminnal kombinált formáit talán érdemesebb lehet az esti órákban alkalmazni, mivel a  C-vitamin felszívódása olyankor több okból is jobb hatásfokú.

A por formájú kollagén

Azt érdemes mérlegelni, hogy csak vízzel kevernénk el a kollagén port (létezik kollagénnel dúsított víz is), vagy kísérletezgetésre is hajlandók vagyunk annak kapcsán, hogy melyik ételünk vagy italunk az, amelyikbe passzol. Ez alatt azt értjük, hogy nem változtat az ízén, vagy ha igen, akkor pozitív irányba teszi azt. Sokan például a kávéjukba keverik, de azért azt mindenképp érdemes megnézni, hogy csak hideg vagy akár forró itallal is elkeverhető-e az adott por alapú készítmény.

A felszívódása és ezáltal a hatékonysága függ attól is, hogy mivel keverjük. Ha a vizet vesszük alapul, akkor azt például egy neutrális oldatként kezelhetjük, átlagos gyorsaságú felszívódást biztosít és a hatékonysága sem sérül. A kávéval valamivel gyorsabban kerül a véráramba és ha forró itallal oldható verziót választunk, akkor a hatékonysága terén sem lehet problémánk.

A kollagén, mint ital

Az ital formátum köthető a fenti por alaphoz is, hiszen a port is jellemzően itallal keverve fogyasztják.

Ami viszont erősen emellett a verzió mellett szól:

  • eleve olyan oldatot kapunk, mely szakemberek által van összeállítva a legjobb felszívódás és hatékonyság elérése érdekében,
  • a mennyiség teljes mértékben egyéni igényeknek megfelelően variálható, napon belül akár többször is fogyaszthatunk ajánlott vagy általunk kitapasztalt mennyiségeket,
  • kényelmes, mert semmi másra nincs szükség mellette (még csak egy pohár vízre sem, mint pl. a kapszula esetében).

Vannak kisebb dózisok, kvázi “shot”-ok, illetve pár decis italok. A fogyasztásuk kényelmes így, hogy előre elkészített italok. Ha az ízükkel nem elégedett valaki, akkor természetesen ezeket is keverheti tovább ízlése szerint.

A kollagént tartalmazó kapszula

A kapszula formátum azoknak lehet előnyös, akik számára a standard mennyiségek teljesen megfelelőek. Továbbá azért is kényelmes, mert nem kell például komolyabb mennyiségű folyadékot bevinni mellé, legalábbis nem a bevételekor, elég pár korty víz is. Amiatt is hatékony lehet, hogy amint feloldódik gyomrunkban a kapszula burka, onnantól színtiszta zselatin és víz tartalma ürül ki és fejti ki jótékony hatását.

Mihez vezethet a kollagén szint csökkenése szervezetünkben? Mekkora az ajánlott napi mennyiség belőle?

A korábbi összefoglaló alapján nem meglepő, de a bőr ráncosodásnak indul a kollagén megfelelő szintjének hiányában, az izmok és ízületi szalagok merevebbé és gyengébbé válnak, rosszabb esetben konkrétan fájhatnak is. Úgy lehetne megfogalmazni, hogy nem csak vázizomzatunk és bőrünk stabilitásához járul hozzá, hanem azokat rugalmasabbá és ellenállóbbá teszi, ami legalább olyan fontos a mindennapi életünkben, mint azok erőssége. A káros UV-sugarak negatív hatásait is tompítja, főként arcunkon, amely elszíneződhet, foltossá, ráncossá válhat, ha túl sok sugárzásnak tesszük ki.
Sportolóknak különösen ajánlott a kollagén bevitel külső forrásból, hiszen elkerülhetőbbé válnak általa a sérülések, az inak és ízületi szalagok pedig jobban ellen tudnak állni a folyamatos megterhelésnek.
Az általános konszenzus a külső forrásból történő bevitel esetében napi körülbelül 10 g kollagén-fehérje, rendszerint C-vitaminnal és hialuronsavval van kombinálva a jobb hasznosulás érdekében. Ha megtaláljuk a számunkra legjobb kollagén típust, akkor jellemzően naponta egyszer, egy adagban javasolt fogyasztani. A túladagolás nem mondható veszélyesnek, minimális kockázattal jár, de csak indokolt esetben ajánlatos eltérni az ajánlott mennyiségtől.

Miként és mikor lassul le a kollagén természetes termelődése? Mit tehetünk ellene?

Erre nincs teljesen egységes válasz, mondhatnánk általánosan, hogy a kor előrehaladtával. Azonban a kutatási eredményekre alapozva nagyjából a 30 éves kor környéke az a kritikus pont, ahol szignifikánsabb csökkenésnek indul a kollagén termelése szervezetünkben.
Azontúl, hogy a legjobb kollagén készítményeket alkalmazzuk, van egy másik út is, amivel tehetünk a folyamat ellen. Mégpedig az, hogy ösztönözzük szervezetünket a kollagén szintézis magasabb szintjére. Ezt azzal érhetjük el, hogy a következő tápanyagokban gazdag étrendet igyekszünk követni, illetve krémeket alkalmazunk.
  • Retinoidok, retinolok: megtalálhatók a májban, vesében, illetve a halakban (tonhal, hering, makréla, angolna), tojásban, sajtban, vajban, kaviárban.
  • Alfa-hidroxilsavak (például glikolsav): szerves vegyületek, a karbonsav megváltozott formái, főként olyan krémekben találhatóak meg, melyek a bőr egészségét hivatottak megőrizni.
  • Peptidek, melyenkek több fajtájukat is ismerjük és különböztetjük meg, ezek:
    • Tejpeptidek, riboszomális és nem riboszomális peptidek, peptonok és még egyéb, például méretbeli különbségek miatt több csoportra is bonthatjuk őket.
    • Természetes előfordulásukban valamilyen biológiai-kémiai folyamat mentén jönnek létre alapvetően, állatok tejéből vagy húsából származhatnak például. Ezeket jellemzően előre feldolgozott formában, például cseppekben találhatjuk meg, a bőrápolásban kiemelkedő a betöltött szerepük.

Kinek ajánlott a kollagént szedése?

Azt mondhatjuk, hogy mindenki részére ajánlott, de legfőképp a 30 éves korosztálytól kezdve kiemelt fontosságú a nyomon követése.

Mindenképpen jó hír, hogy egészséges életmódot és kiegyensúlyozott étrendet követve a szintje a szervezetünkben magasabb szinten tartható. Szedése nem okoz problémát, mivel esetleges túladagolása esetén sem vezet kritikus állapothoz. Izmainkat, bőrünket, inainkat és fogínyünket nagyban segíti egészségesnek maradni. A legjobb kollagén típus egyén függő, mindegyiknek más és más előnye van, mindenkinek a saját döntése az, hogy melyiket preferálja.

A kollagén tehát számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik: támogatja a bőr egészségét, erőssé, egészségessé teszi a körmöket, meggátolja a hajhullást, fehérje lévén hozzájárul az izmok növekedéséhez, erősíti a csontokat. Táplálékkiegészítőként való szedése különösen ajánlott, hiszen túladagolni sem igen lehet.

Források