Noha manapság a legtöbben a gyógyszerektől várnak enyhülést, egyre nő azoknak a tábora, akik a természetes megoldások mellett teszik le a voksukat. A shiitake gomba az egyik legjobb választás a gyógyító erejű szuperélelmiszerek közül. Noha Európában kevésbé ismert, megkezdte térhódító útját ezen a kontinensen is.
Miért egészséges?
A shiitake gomba (Lentinula edodes) jelentős tápanyagtartalmánál fogva kiváló része lehet az egészséges táplálkozásnak, ráadásul egy sor betegség ellen szolgálhat gyógyírként. Baktérium- és vírusellenes, immunerősítő, ezért kiemelkedő helyet foglal el a szuperélelmiszerek között és az alternatív gyógyászatban. A shiitake gombának jelentős a B- és a D-vitamin tartalma. Az egészségügyi előnyei között szerepel a fogyás elősegítése, a szív-érrendszer egészségének támogatása, a rákos sejtek elleni küzdelem, az energiaszint növelése, tovább az agyműködés javítása.
A kutatások szerint a shiitake gomba napi fogyasztása csökkenti a gyulladásos markereket és javítja az immunrendszer működését, de alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére is. Az osztriga és az enoki gombák szintén gyulladásgátló hatásúak. Ügyeljen arra, hogy nyersen, alacsony vagy közepes hőmérsékleten feldolgozva fogyassza a gombát a legjobb hatás érdekében.
Bejegyzett gyógyszer
Az ázsiai kultúra szerves része, Kínában és Japánban őshonos gombafaj a shiitake. Az ott élők kellemes íze miatt szívesen fogyasztják, és számos módon készítik el, azonban nemcsak a gasztronómiai élvezetek okán kerülhet az asztalra. A shiitake gomba gyógyereje különösen nagy jelentőséggel bír, okkal alkalmazzák alternatív megoldásként a daganatos betegségek ellen. A shiitake gomba egy gyógygomba. A belőle készült kivonatot gyógyszerként használják. Nagymértékben támogatja az immunrendszer működését, miközben értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet.
Összetevőinek hála, szembeszáll a kórokozókkal, roboráló hatású, és növeli az vitalitást. Mindezek mellett segíti az anyagcserét, és egy olyan rendkívüli hatóanyaggal rendelkezik, mint az antioxidáns lentinán. Utóbbi miatt, Japánban gyógyszerként alkalmazzák, és bejegyzett gyógyszerré nyilvánították.
A lentinán természetes antioxidáns és immunerősítő, egészségvédő tulajdonságai azonban nem merülnek ki ennyiben. Képes elpusztítani a baktériumok, vírusok és gombák számottevő részét, ily módon szerepet játszik a fertőző betegségek elleni védelemben, illetve azok leküzdéséhez is hozzásegít. Mivel a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája növekszik, néhány tudós szerint fontos a shiitake antimikrobiális potenciáljának feltárása.
Mi van még benne?
Az egészséges étrend elkötelezett híveinek jó hír, hogy a shiitake gomba több nélkülözi a zsírokat, ellenben olyan fehérjékben gazdag, mint az arginin, a fenilalanin, a lizin, továbbá a metionin. Fontos vitaminokat tudhat magáénak, A-, többféle B-, C-, valamint D-vitamin is található ebben a gyógygombában. Ásványi anyagokban sem szűkölködik, fogyasszunk belőle rendszeresen, így nem fogunk hiányt szenvedni vasból és káliumból, kalciumból és magnéziumól, mangánból és vasból, rézből és cinkből, szelénből és niacinból. Remek prebiotikum- és rostforrás, és az úgynevezett Active Hexose Correlated Compoundot (AHCC) is tartalmazza. Utóbbi vegyület azért nagy jelentőségű, mert a súlyos betegségeket, köztük méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) bizonyítottan hatásos ellenszere.
Mit kell tudni a lentinánról?
A lentinán a béta-glükánok egy altípusa, noha a szervezet nem képes megemészteni, többféle jótékony hatása van. Egyfelől a probiotikus baktériumok tápláléka, másfelől elsőrangú immunstimuláns. Fokozza a kórokozókat bekebelező falósejtek, más néven fagociták működését, továbbá probiotikus baktériumok táplálásán keresztül elősegíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását. Ha a bélflóra egészséges, megnő a vastagbélben található immunsejtek hatékonysága.
Említésre méltó, hogy a gomba a csontritkulás ellen védő D-vitamin természetes forrása. Sajnos nem lehet pontosan megbecsülni, hogy mennyi D-vitamint tartalmaz, mivel ez jelentősen változhat a gombát ért napfény szintjétől függően. A D-vitamin-koncentrációja azonban néha rendkívül jelentős lehet.
Mire jó?
A shiitake gomba több mint szuperélelmiszer, gógyhatásai hosszasan sorolhatók. Ahogy már említettük, a gyógygombában rejlő kivételes összetevő, a lentinán, fokozza az immunsejtek (T- és a B-lymphocyták) hatékonyságát, így védve a szervezet a különféle fertőzésektől, köztük a szezonális betegségektől.
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel képes visszaszorítani az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szintjét, miközben a HDL koleszterin (jó koleszterin) szintjét növeli a vérben, ezt a eritadenin nevű aminosavnak köszönheti. Cukorbetegek részére különösen ajánlott a shiitake fogyasztása: fokozza inzulintermelést, és gondoskodik az étkezés utáni vércukorszint egyenletesen tartásáról. De nem csak erre képes. Elejét veszi a rákos sejtek osztódásának, programozott sejthalált, más néven apoptózist előidézni bennük.
HPV ellenes, gátolja a vírusok szaporodását
Több kutatás alátámasztotta, hogy a shiitake gombából kinyert AHCC alkalmas a human papilloma vírus (HPV) elpusztítására. A HPV-fertőzést okozó vírus ellen létezik ugyan védőoltás, ám az oltóanyag csak megelőző jelleggel alkalmazható, a fertőzést nem mulasztja el. Habár az AHCC hatását mindeddig nőkön tanulmányozták, minden bizonnyal hatásos lehet a férfiaknál is. Vírusellenes hatása a hepatitis B vírussal szemben is megmutatkozott, a HIV vírus szaporodását ugyancsak lassítja.
A Cancer Research UK brit rákkutató intézet, illetve az Strathclyde Egyetem ismertetőjében a kutatók arról számolnak be, hogy a Lentinula edodes kivonata alkalmas a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásainak csökkentésére. A shiitake gombák két különféle vegyületet tartalmaznak, a psilocibint és a psilocint, amelyek alkalmasak a hallucinációk kiváltására.
Késlelteti az öregedési folyamatokat
A shiitake gomba számos öregedésgátló anyaggal rendelkezik, és a hosszú élet zálogaként is emlegetik. Antioxidáns fitotápanyagainak hatása révén lassítja az öregedést, késlelteti a ráncképződést, valamint a bőröregedés látható jeleit. Fokozza az életerőt, feltölt energiával, véd a korral járó szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Emésztésserkentő hatásának köszönhetően fellép a toxinok szervezetben való felgyülemlése ellen, és segíti azok eltávolítását. Immunerősítő anyagai fiatalítanak.
Védi a szív egészségét
Ez a gyógygomba fokozhatja a szív egészségét. Három olyan vegyülete van, amelyek elősegítik a koleszterinszint csökkentését:
- Eritadenine: gátolja a koleszterin előállításában részt vevő egyik enzim működését.
- Szterinek: megakadályozzák a koleszterin felszívódását a bélben.
- Béta-glükánok: az ilyen típusú rostok csökkenthetik a koleszterinszintet.
Egy magas vérnyomástól szenvedő patkányokkal végzett vizsgálat kimutatta, hogy a gomba kivonata megakadályozta a vérnyomás emelkedését, és az artériák falán lerakódó, érszűkületet okozó plakkok képződését.
Immunerősítő
Egy 21-41 évesek körében végzett, 52 férfit és nőt felölelő tanulmány 4 hétig tartó vizsgálati eredményeit 2015 áprilisában a PubMed publikálta. A kutatók négy héten keresztül minden nap 5-10 gramm szárított shiitake gombát adtak a tanulmányban résztvevőknek. A vizsgálat előtt és után vér- és nyálmintát vettek tőlük a következtetések levonásához. Azt tapasztalták, hogy a T-sejtek 4 hét után óriási számban szaporodtak, javítva ezzel az immunitást.
Súlycsökkentő
Egy egyéves randomizált klinikai vizsgálatban a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport a vörös húst tartalmazó standard étrendet fogyasztotta, a másik csoport a vörös húst shiitake gombával váltotta fel. Az egyéves próbaidőszak után a gombát tartalmazó étrendet követő résztvevők akár 7 kg-ot is fogytak, ezen felül javult a testösszetételük, alacsonyabb lett a vérzsírszintjük és a gyulladásos markereik mértéke is csökkenést mutatott a vörös húst fogyasztó csoportéhoz képest.
Hogyan kell használni a shiitake gombát főzéshez?
A gombát a japán konyha előszeretettel használja levesekhez, sült és egyéb ételekhez. Nem számít, hogy a friss vagy szárított változatáról van-e szó, mindkettő nagyon egészséges. Ezek a gombák hihetetlenül ízesek, húsos és szivacsos textúrájuk van, ennek eredményeként húspótlóként is használhatók a vegetáriánus és vegán étrend részeként. A gomba friss állapotban ízletesebb. A friss gomba összehasonlítva a szárítottal koncentráltabb ízű, és enyhén rágós. Mivel elég kemény, a szárított gomba áztatásra szorul . Legalább egy órás áztatási idő után a gombák megpuhulnak, és készen állnak a főzésre. Forró vízzel leöntve 20 percre csökken az áztatási idő.
Shiitake gombás receptek
Készítsünk belőle pörköltet, használjuk gombaleves készítéséhez, rántottákhoz. Adjuk hozzá a marhahúsos vagy a csirkés ételekhez, ragukhoz, pirított zöldségekhez, esetleg készítsünk belőle rizottót. Főzhetünk belőle gombás-tejszínes tésztát, gombakrém levest. A friss shiitake gombák akár kevés vajon megpirítva is nagyon finomak.
GYIK
Milyen egészségügyi előnyei vannak a shiitake gombáknak?
A shiitake gomba egy gyógygomba. A belőle készült kivonatot gyógyszerként használják. A gomba alkalmas az immunrendszer erősítésére, a HIV és az AIDS vírus szaporodásának megakadályozására, a vér koleszterinszintjének csökkentésére. Gátolja az artériák falán lerakódó, érszűkületet okozó plakkok képződését. Cukorbetegeknél fokozza inzulintermelést, és gondoskodik az étkezés utáni vércukorszint egyenletesen tartásáról. Használható ekcéma ellen, megfázásra és influenzára, prosztata- vagy emlőrák kezelésére, valamint öregedésgátló szerként.
A shiitake gomba gyulladáscsökkentő?
A kutatások szerint a shiitake gomba napi fogyasztása csökkenti a gyulladásos markereket és javítja az immunrendszer működését. Az osztriga és az enoki gombák szintén gyulladásgátló hatásúak. Ügyeljen arra, hogy nyersen, alacsony vagy közepes hőmérsékleten vigye be a gombát a szervezetébe legjobb hatás érdekében.
Miért olyan különleges a shiitake gomba?
A shiitake gombának magas a B- és a D-vitamin tartalma. Az egészségügyi előnyei között szerepel a fogyás elősegítése, a szív-érrendszer egészségének támogatása, a rákos sejtek elleni küzdelem, az energiaszint növelése, tovább az agyműködés javítása. Csökkenti a gyulladást és támogatja az immunrendszert.