• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

sarmanyvirag

Sármányvirág mindenkinek: az összes bajra orvosság

Sármányvirág mindenkinek: az összes bajra orvosság

Sármányvirág mindenkinek: az összes bajra orvosság 1024 683 SuperGreens®

A gyógynövényteák egyre népszerűbbek az egészségtudatos életet folyatók körében. Ezek az italok a természetes bioaktív vegyületek gazdag forrásai, gyógyszerként történő alkalmazásuk gyulladásgátló és antioxidáns, kórokozó ellenes és immunstimuláns hatásukon alapul. A sármányvirág méltó helyet foglal el a legjobb gyógynövények között.

Az egzotikus nevű sármányvirág oly sok gyógyhatással rendelkezik, hogy nyugodtan nevezhetnénk csodanövénynek. A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva jelentősen javíthatja az egészségi állapotot, beleértve a lelki egészséget.

 

Hippokratész is dicsérte

Számos gyógyteát fogyasztanak világszerte, és egyes italok földrajzi eredetüktől függően, nagyobb népszerűségre tettek szert, mint mások. A globalizáció korszakában azonban, ezek a különféle területekről származó gyógynövények már mindenki számára elérhetők. A gyógyteák a különféle hasznos növényi vegyületek gazdag forrásai, a bennük lévő karotinoidok, fenolsavak, flavonoidok, kumarinok, alkaloidok, poliacetilének, szaponinok és terpenoidok egy sor egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonsággal bírnak. A sármányvirág teát gyakran emlegetik sideritis vagy görög hegyi tea néven, és mivel a növény a hegyekben nő, Olympus teaként is ismerik. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja, dicsérte a görög hegyi teát az immun- és légzőrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatásai miatt. Hippokratész rájött, hogy a görög hegyi tea hat a szorongás és a depresszió ellen, ezeket tudományos kutatások is alátámasztják.
A közelmúltban a tudomány is elkezdte feltárni a görög hegyi tea egészségügyi előnyeit, és az elkészült tanulmányok egy része azt jelzi, hogy ígéretes lehet az oszteoporózis, az Alzheimer-kór és a rák megelőzésében.

 

Miért olyan különleges?

A görög hegyi tea egészségügyi előnyei fitotápanyag-tartalmának tulajdoníthatók. Ezek olyan szerves vegyületek, amelyek megóvják a növényeket a kártevőktől, az ultraibolya-sugaraktól és a betegségektől. A pásztor tea a polifenolok és a flavonoidok gazdag forrása, de megtalálhatók benne egyéb fontos növényi tápanyagok, mint a koffeinsav (nem szabad összetéveszteni a koffeinnel) és a luteolin. Több mint 60 olyan alkotóeleme van, amelyek bizonyítottan jó hatással vannak az egészségre.
A görögök évezredek óta fogyasztják ezt a teát egészségvédő tulajdonságai miatt. Széles körben használják emésztőrendszeri rendellenességek, például hasfájás, emésztési zavarok és puffadás ellen, a megfázás tüneteinek enyhítésére, influenza, torokfájás és hörghurut kezelésére. A sideritis fajokat a népi orvoslásban gyulladásgátló, antimikrobiális, antioxidáns, görcsoldó, epilepsziás rohamot megelőző vagy csillapító, fájdalomcsillapító szerekként, illetve a felesleges gázképződés megszüntetése alkalmazzák. Levelének főzetét gyulladásgátló és reumaellenes készítményként, külsőleg a sebek és égések fertőtlenítésére és gyógyítására használják.

 

Tudományos kutatások

Az egész világon növekszik az antioxidáns polifenolokat tartalmazó italok iránti érdeklődés. Az antioxidánsok képesek megkötni a káros szabad gyököket, mielőtt megtámadnák a sejteket.
Számos kutatás vizsgálja az antioxidánsok szerepét a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, gyógynövényekben és más élelmiszerekben. A növényekből izolált antioxidáns polifenolok antibakteriális, karcinogén, gyulladásgátló, antivirális, antiallergén, ösztrogénszint-növelő és immunstimuláló hatásokkal rendelkeznek. Az utóbbi évtizedekben több kutatás zajlott a sideritis nemzetséggel kapcsolatban, elsősorban botanikai, fitokémiai és farmakológiai vonatkozásaikról.
2011-ben a Journal of Ethnopharmacology pubikált tanulmányt a Sideritis nemzetségben található összes növény flavonoid tartalmáról. A rendelkezésre álló fajok – több mint 150 féle létezik – kapcsán a kutatók úgy találták, hogy mind kórokozó-ellenes, gyulladásgátló, antioxidáns és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes antioxidánsban gazdagok, beleértve a flavonoidokat is, és szinte minden faj tartalmazott illóolajokat. 2012-ben a Planta Medica állatkísérletet tett közzé a görög hegyi tea gyomorra és bélrendszerre gyakorolt hatásairól.  A kutatók azt találták, hogy a görög hegyi tea fogyasztása csökkentette a gyulladást, valószínűleg a benne található fenolok és antioxidánsok jelenlétének köszönhetően.

 

A görög hegyi tea egészségügyi előnyeinek összefoglalása:

– antibakteriális,

– gombaellenes,

– vírusellenes,

– antioxidáns,

– fájdalomcsillapító,

– gyulladáscsökkentő,

– harcol a megfázás ellen,

– erősíti az immunrendszert,

– javítja az emésztést,

– koleszterinszint csökkentő,

– védi a légzőrendszert.

 

Hogyan kell megfőzni a teát?

A hegyi tea elkészítése nagyon egyszerű. 250 ml vízhez adjunk hozzá egy kis marék (5-10 gramm) gyógynövényt, és forraljuk fel. Míg sok más teát forrázással állítanak elő, a sármányvirág esetében a hatóanyagok jobb kioldásának érdekében a pár perces főzés előnyösebb.

 

Források: