• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

ekcéma

Ekcéma kezelése természetes módszerekkel

Ekcéma kezelése természetes módszerekkel

Ekcéma kezelése természetes módszerekkel 1024 683 SuperGreens®

Noha az ekcéma nem fertőző, számtalan kellemetlen tünettel jár. Amennyiben krónikussá válik, jelentősen rontja az életminőséget. Sajnos nem mindegyik típusa gyógyítható, de a tünetei a megfelelő módon hatékonyan kezelhetők.

A többnyire erős viszketéssel járó ekcéma kezelése nem csak esztétikai okokból elengedhetetlen. Ha elhanyagolják, beboríthatja a bőrfelület jelentős részét, így okozva egyre több kellemetlenséget. Mivel látványnak sem szép, az ekcémától szenvedő emberek egy része alacsony önbizalommal küzd.

 

Mi az ekcéma?

Az ekcémát gyakran atópiás dermatitisznek is nevezik, azonban ez csak egyik, bár legtöbbször előforduló fajtája.  Gyakori bőrbetegség, és a bőrön megjelenő viszkető és gyulladt bőrfoltok jellemezik. Fő tünete a száraz, hámló, gyulladt és irritált bőr. A betegség fellángolhat, majd szinte teljesen tünetmentessé válik a beteg. Bár nem szép látvány, felesleges azt gondolni, hogy az ekcéma fertőző.

Egyéb tünetei:

 

  • intenzív viszketés
  • vöröses vagy barnásszürke foltok
  • kicsi, a bőrből kiemelkedő, nedvedző hólyagok
  • zsíros tapintású, sárgás színű folt
  • fehér foltok
  • megvastagodott, pikkelyes bőr

Az ekcéma testszerte bárhol előfordulhat, de általában karokat, a könyökhajlatot, a térdet, a fejet (különösen az arcot és a hajas fejbőrt) érinti. Bizonyos esetekben az életkorral a tünetei csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.

 

Mi okozza?

Pontos oka nem ismert (a betegséget az immunrendszer gyengeségével hozták összefüggésbe), de annyi biztos, hogy többnyire környezeti hatások, például hőingadozás miatt üti fel a fejét.
Kialakulást a genetikai tényezők is befolyásolják, a rá való hajlam örökölhető.
Megjelenését generálhatják egyes mosószerek, fémékszerek, a gyapjú, a latex és a nikkel. Kiválthatják szappanok és parfümök, bőrápolási termékek, beleértve a smink készítményeket is.
Egyes növények, oldószerek, gyógyszerek, a penész, a klórozott medencéjű víz, vagy akár a dohányfüst is okozhatnak ekcémát.
Aki olyan helyen dolgozik (fodrászok, takarítónők), ahol rendszeresen különféle vegyszereket használ, amelyek irritálják a bőrt, annak gyakran lesz ekcémás a kézfeje.
Noha a stressz nem okoz ekcémát, előidézheti a tüneteket. Stressz esetén a szervezet egy kortizol nevű hormont szabadít fel, amelynek tartósan magas szintje bőrgyulladáshoz vezet.
Kamaszkori hormonális változások is kiválthatják.

 

Milyen fajtái vannak az ekcémának?

Az ekcémának többféle altípusa létezik, attól függően, hogy mi idézi elő.
Kontaktekcémáról akkor beszélünk, ha bőrirritációt és a gyulladásos reakciót, a fentebb felsorolt anyagok valamelyike váltja ki.
Az allergiás ekcémát ugyanezen anyagok is előidézhetik, azonban a túlérzékenység a szervezet belső válasza az őt érő valamely környezeti hatásra.
A szeborreás ekcémát egy bizonyos sarjadzó gomba, az úgynevezett Malassezia furfur okozza. A gomba előszeretettel telepszik meg olyan testtájakon, mit a hajas fejbőr és a szemöldök, a fülek mögötti rész és az az orr töve, de a törzsön, elsősorban a háton is megjelenhet.
A nummurális ekcéma száraz, kerek, az érméhez hasonló foltokat eredményez a lábon, innen kapta a nevét (az érme latinul nummular).
Meg kell említsük az atópiás ekcémát is. Az elváltozás oka a veleszületett allergiás hajlam. Erős viszketéssel társul, a bőr nagyon szárazzá, pikkelyessé és durvává válik.
Az ekcéma dyshidrosis kialakulási helye a tenyér és a talp, az ujjakon gyulladás kíséretében kicsi, nedvedző hólyagok jelennek meg.
Státis, azaz a vénás eredetű ekcémáról nem igazán hallani, holott nagyon is létező jelenség. Alapja a krónikus vénás elégtelenség, és a tünetei csúnyák: visszértágulat, bőrelszíneződés, megvastagodott bőr.

 

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az ekcéma tünetei ugyan gyógyszerekkel eredményesen kezelhetők, de mint a legtöbb gyógyszer, ezek is mellékhatásokat okozhatnak. A szteroidos krémek, vagy a viszketés miatt állandóan kivakart bőr elfertőződésének megelőzésére alkalmazott antibiotikumok egytől egyig ártalmasak lehetnek. A vény nélkül kapható antihisztaminok enyhíthetik a viszketést, azonban számos antihisztamin álmosságot okozhat. A kortizontartalmú szteroidos krémek és kenőcsök ugyancsak hatásosak a viszketést és a pikkelyesen hámló bőr ellen, de hosszú távú használatuk olyan mellékhatásokat okozhat, mint a bőr elvékonyodása, elszíneződése, és az irritáció. Súlyos esetben szájon át szedhető szteroidokat írhat fel az orvos, amelyek huzamosabb ideig történő szedése, többek között testsúlynövekedést és csontritkulást okozhat.

Az immunszuppresszánsok megakadályozzák az immunrendszer túlzott reagálását, így gátolva meg az ekcéma fellángolását. Ezek mellékhatásai közé tartozik a rák, a magas vérnyomás és vesebetegség fokozott kockázata.
Bizonyos ételek súlyosbíthatják az ekcémát. Ilyenek a cukor, a finomított szénhidrátok, a glutén, a vörös húsok és a tejtermékek. Kerüljük el ezeket, egyébként sem képezik az egészséges étrend részét. Táplálkozásunkba érdemes beiktatni  a bőr állapotát javító,  az antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszereket, köztük az  immunerősítő chlorella algát.
A  fényterápia ugyancsak hasznos lehet a betegség kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy az a kezelés, ami az egyik ember számára működik, nem biztos, hogy másnak is beválik. Lehet, hogy különféle kezelésekkel kell kísérletezünk, amíg meg nem találjuk a számunkra megfelelőt.

Források: