Serpenyős quinoa
Hozzávalók:
- 300 g quinoa,
- 40 g zöldborsó,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 db piros kaliforniai paprika,
- 2 db kisebb cukkini,
- 1 db kisebb vöröshagyma,
- extraszűz olívaolaj,
- 2 csipetnyi kurkuma,
- ízlés szerint só, bors.
Elkészítés:
A quinoat főzzük meg a kurkuma hozzáadásával háromszor annyi vízzel, mint a tömege. Amíg fő (ez 10-15 perc legyen), mossuk meg a zöldségeket, és daraboljuk falatnyi részekre, majd kevés olívaolajon, fedő alatt, pirítsuk őket lassú lángon ropogósra. A borsót külön pároljuk. Ha minden alapanyagunk kész, öntsük az egészet egy nagyobb serpenyőbe és élénk lángon, pár percig „érleljük” össze a hozzávalókat. Azonnal fogyaszthatjuk, de langyosan és hidegen is finom.
Quinoás keksz
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 g quinoa,
- 100 ml növényi tej,
- 80 g növényi kukorica olaj,
- 50 g finomítatlan nádcukor,
- 1 kk fahéj.
Elkészítés:
Sótlan vízben főzzük addig a quinoát, amíg teljesen megpuhul. Idő közben keverjük össze a lisztet, a nádcukrot, és a fahéjat. A masszához adjuk hozzá a főtt quionoát. Ha kész, folyamatos öntsük fel a tejjel és az olajjal. A tésztamasszát pihentessük a hűtőszekrényben 30 percig, majd nyújtsuk ki, és ízlés szerinti formákat szaggassunk belőle. Kikent sütőpapíron, előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig süssük. Remek reggeli, vagy nasi válhat belőle!