• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

PMS megelőzése gyógynövényekkel

PMS megelőzése és enyhítése gyógynövények segítségével

PMS megelőzése és enyhítése gyógynövények segítségével

PMS megelőzése és enyhítése gyógynövények segítségével 1024 683 SuperGreens®

A PMS, azaz premenstruációs szindróma egy tünetegyüttes, amely a ciklus menstruációt megelőző szakaszában lép fel, és nagyon sok nő életét megnehezíti. Hangulatingadozások, súlygyarapodás, vizesedés, bőrproblémák – hogy csak néhányat említsünk a kellemetlen tünetek közül. Szerencsére létezik megoldás a probléma enyhítésére, vagy akár megelőzésére.

Mi az a PMS?

Valószínűleg minden nőnek jelzi a teste valamilyen módon, hogy hamarosan megjön a menstruációja. A legtöbb nő számára ez nem nagy probléma – lehet, hogy jobban kívánja az édességet, vagy érzékenyebbé válnak a mellei. Sokak számára azonban a menstruáció előtti napok sokkal stresszesebbek, nehezebbek, lelkileg megterhelőbbek. Ha mindez ez kihatással van a mindennapi életre, akkor premenstruációs szindrómáról beszélhetünk.

A PMS olyan tünetek csoportja, amelyek különöző módon érinthetik a nőket: lehetnek fizikaiak, érzelmiek és/vagy viselkedésbeliek. Ezek a tünetek általában egy vagy két héttel a menstruáció előtt jelentkeznek. Egyes csak nagyon enyhe tünetek jelentkeznek. Mások számára a PMS tünetei olyan súlyosak lehetnek, hogy megnehezítik a mindennapi tevékenységeik elvégzését, például a munkába vagy az iskolába járást. A legsúlyosabb PMS-tünetek a premenstruációs dysphoriás rendellenesség (PMDD) jelei lehetnek.

Leggyakrabban a 30 év körüli nőknél fordul elő.  Terhesség után visszatérhet, de az is előfordulhat, hogy más tünetekkel. Tünetei súlyosbodhatnak a kor előrehaladtával, ez különösen igaz azokra a nőkre, akiknek hangulata érzékeny a menstruációs ciklus során változó hormonszintekre. A menopauzát megelőző években a hormonszint is megjósolhatatlan módon emelkedik és csökken, ahogy a szervezet lassan átáll a menopauzába. A PMS szerencsére elmúlik a menopauza bekövetkeztével.

A kutatók még nem tudják pontosan, hogy mi okozza a PMS-t. A menstruációs ciklus során bekövetkező hormonszint-változások szerepet játszhatnak benne. Ezek a változó hormonszintek egyes nőket jobban érinthetnek, mint másokat.

Kiknél jelentkezhet ez a betegség?

Négyből három nő mondja azt, hogy élete során valamikor PMS-tüneteket tapasztalt. A legtöbb nő esetében enyhék a tünetek. A fogamzóképes korú nők kevesebb, mint 5%-át érinti a PMS súlyosabb formája, az úgynevezett premenstruációs diszfóriás rendellenesség.

A PMS gyakrabban fordulhat elő azoknál a nőknél, akik:

  • Stresszes életmódot folytatnak;
  • Családjában előfordult a depresszió;
  • Szülés utáni depresszióval küzdenek.

A PMS-sel szenvedő nők körülbelül felének más egészségügyi problémái is vannak, amelyek a menstruáció előtti időszakban súlyosbodhatnak. Ezek az egészségügyi problémák a PMS-hez hasonló tüneteket produkálnak, többek között:

  • Depresszió és szorongásos zavarok. Ezek a leggyakoribb betegségek, melyek átfedésben vannak a PMS-sel. A depresszió és a szorongás tünetei hasonlóak a PMS-hez, és a menstruáció előtt vagy alatt súlyosbodhatnak.
  • Krónikus fáradtság szindróma. Egyes nők arról számolnak be, hogy tüneteik gyakran rosszabbodnak közvetlenül a menstruáció előtt. A kutatások azt mutatják, hogy a krónikus fáradtságban szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő erős menstruációs vérzés és korai vagy korai menopauza.
  • Irritábilis bél szindróma. Az IBS görcsöket, puffadást okoz. Tünetei közvetlenül a menstruáció előtt rosszabbodhatnak.
  • Hólyagfájdalom szindróma. A hólyagfájdalom-szindrómában szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek fájdalmas görcsök a PMS alatt.

Melyek a premenstruációs szindróma leggyakoribb tünetei?

Tünetei minden nőnél eltérőek és időközben változhatnak, súlyosbodhatnak.

Fizikai tünetei a következők lehetnek:

  • Duzzadt vagy érzékeny mellek;
  • Székrekedés vagy hasmenés;
  • Puffadás;
  • Görcsölés;
  • Fej- vagy hátfájás;
  • Alacsonyabb zaj- vagy fénytűrés.

Mentális, érzelmi tünetei a következők lehetnek:

  • Ingerlékenység;
  • Fáradtság;
  • Alvásproblémák (túl sok vagy túl kevés alvás);
  • Étvágyváltozások;
  • Problémák a koncentrációval vagy a memóriával kapcsolatban;
  • Feszültség vagy szorongás;
  • Depresszió, sírógörcsök;
  • Hangulatingadozások;
  • Libidó csökkenése.

Gyógyszerek a betegség kezelésére

A legtöbb patikában megvásárolható, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek csökkenteni a fizikai tüneteket, például görcsöket, fejfájást, hátfájást és mellérzékenységet. Ilyen például az Ibuprofen, Naproxen, Aszpirin.

Vényköteles gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, amennyiben a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem hatnak. Az antidepresszánsok segíthetnek enyhíteni a PMS mentális tüneteit egyes nőknél, ha más gyógyszerek nem segítenek. A vízhajtók csökkenthetik a puffadás és a mellérzékenység tüneteit. A szorongás elleni gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a szorongás érzését.

Hasznos vitaminok a kezelésére

Az alábbi vitaminok szintén segíthetnek a premenstruációs szindróma kezelésében:

  • folsav-kiegészítők
  • B-6 vitamin-kiegészítők
  • kalcium-kiegészítők
  • magnézium-kiegészítők

Tippek a PMS-tünetek enyhítésére

Bár léteznek gyógyszerek a tünetek enyhítésére, a legtöbb nő mégis inkább a természetes gyógymódokat részesíti előnyben.

Az alábbi tippek segítenek általánosságban egészségesebbé válni, és enyhíthetik a PMS tüneteit:

  • Végezzünk rendszeres aerob fizikai aktivitást. Ajánlott naponta 30 percet mozogni. Az edzés segíthet az olyan tüneteken, mint a depresszió, a koncentrációs nehézség és a fáradtság.
  • Az idő nagy részében válasszunk egészséges ételeket. Ha a menstruáció előtti két hétben kerüljük a koffeint, sót és cukrot tartalmazó ételeket és italokat, ez csökkentheti a PMS tüneteit.
  • Aludjunk eleget. Próbáljunk meg minden este körülbelül nyolc órát aludni. Az alváshiány összefügg a depresszióval és a szorongással, és erősíthetia PMS-tüneteket, például a rosszkedvűséget.
  • Találjunk egészséges módszereket a stressz kezelésére. Beszélgessünk a barátainkkal, írjunk naplót. Egyes nők a jógát, a masszázst, vagy a meditációt is hasznosnak találják.
  • Ne dohányozzunk! Egy  tanulmány alapján a dohányzó nők több és erősebben jelentkező PMS-tünetről számoltak be, mint a nem dohányzók.
  • Igyunk sok folyadékot a hasi puffadás csökkentésére.

Gyógynövények, melyek segíthetnek a premenstruációs szindróma enyhítésében

Sokan a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a gyógyszerekkel szemben egy ilyen probléma esetén. A premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében gyógynövények is segíthetnek, melyek sokkal kevesebb (vagy semmilyen) mellékhatással járnak.

Gyömbér

gyömbér számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, segíthet a szervezetnek „kirúgni” a megfázást, valamint megnyugtathatja a gyomrot, ha hányingerünk van.

A gyömbér gyulladáscsökkentő: gátolja a felesleges prosztaglandin képződést (gyulladást elősegítő vegyi anyagok). A prosztaglandinok elősegítik a méh összehúzódását a menstruáció során, és elválnak a nyálkahártyájától. A túlzott prosztaglandinszintet összefüggésbe hozták a menstruációs görcsökkel és a súlyos fájdalommal. A gyömbér segíthet ezek enyhítésében. Melegítő tulajdonságai miatt a gyömbért különösen hatékonynak találták azokban az esetekben, amikor a görcsök meleg hatására enyhültek.

Fehér árvacsalán

A fehér árvacsalánt elsősorban női bajokra használják, a női szervezet számára az egyik legfontosabb gyógyfű. Kiváló gyógynövény a túlságosan erős menstruációs vérzés csökkentésére, a rendszertelen és fájdalmas havi vérzés helyreállítására, különböző hüvelygyulladások kezelésére. Nőgyógyászati gombás fertőzésekre ülőfürdőként alkalmazható. Hagyományos gyógymódként szolgál a szokatlan hüvelyváladék, fehér folyás kezelésére. Menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmazzák, és ami a legfontosabb, premenstruációs szindróma esetén is hatékony lehet. A női panaszokra gyakran cickafarkkal együtt alkalmazzák, hiszen úgy még hatásosabb. Antioxidáns tartalmának köszönhetően enyhíti a puffadást, hasmenést és a méh gyulladásait.

Kányabangita

A kányabangita cserje szárított kérgéből készült gyógynövény-kiegészítőt hagyományosan az izomgörcsök, különösen a menstruációs görcsök okozta fájdalom kezelésére használták, bár a növény más részei is gyógyhatással bírhatnak. A frissítő hatású kányabangita hatásos görcsoldó tulajdonsága mellett képes megszüntetni a menstruáció során gyakran jelentkező húgyúti bántalmakat, hányingert és hányást.

Cickafark

cickafark köztudottan elsősorban a női szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt ismert, kiváló gyógyír a  női bajokra, hiszen a női medence összes szervére remekül hat. Nemcsak a menstruációs fájdalmak csökkentésére használják, hanem a PMS-görcsök enyhítésére is kiváló gyógyír. Hatékonyan enyhíti a méh gyulladásait és vérpangását, így az erős vérzéssel járó periódus során mindenképp segítséget jelenthet. A késő vagy kimaradó menstruáció esetén is támogatást nyújthat annak beindításával.

Kínai angyalgyökér

A kínai angyalgyökér gyógyhatása az anyagcsere fokozásában és a méregtelenítésben rejlik. Alkalmazása segít a hasi puffadás, teltségérzés csökkentésében, nyugtató hatása pedig enyhíti a feszültségérzetet és jótékonyan hat a közérzetre. Tehát összességében a PMS több tünetének enyhítésében is segíthet.

Görögszéna

A görögszéna természetes szteroid tartalma révén részt vesz a női hormonok szabályozásában, így nem csupán a premenstruációs, de a változókori panaszok esetén is alkalmazható. Enyhíti a tüneteit, csökkenti a menopauza panaszait, emellett mérsékli a depressziót.

Kamilla

A kamilla feszültségoldó és fájdalomcsillapító hatása közismert, hiszen az egyik legismertebb természetes gyógymód hasi problémák esetén. Emellett a szorongás elleni küzdelemben is segíthet, hiszen számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek nyugtatóan hatnak a szervezetre, akár elfogyasztva, akár belélegezve.

Womease kapszula: természetes segítség PMS és menstruációs fájdalmak ellen

Jó hírünk van: létezik egy kapszula, amely az itt felsorolt gyógynövények közül mindegyiket tartalmazza, ezáltal igen hatásos a premenstruációs szindróma ellen! A Womease természetes megoldás a menstruációt megelőző időszak és a nehéz napok okozta panaszok enyhítésére.

A Womease kapszula 7 tudatosan kiválasztott gyógynövényt tartalmaz, ezek mind hozzájárulnak a menstruációs panaszok és zavarok, valamint a PMS (premenstruális szindróma) kellemetlen tüneteinek enyhítéséhez és megszüntetéséhez. Ezt a terméket olyan nők számára fejlesztették ki, akik természetes megoldást keresnek az erős fájdalommal, levertséggel, ingerlékenységgel vagy vérzési rendellenességgel járó havi ciklus ellen, valamint akiknek az életét megkeseríti a PMS. A készítmény vegán, valamint tartósítószer, GMO-, hozzáadott színezék-, laktóz és gluténmentes.

A Womease kapszula (738 mg) összetevői a következők:

  • Gyömbér kivonat (Zingiber officinale, min. 5% gingerol): 250 mg
  • Fehér árvacsalán (Lamium album) kivonat: 100 mg
  • Kányabangita (Viburnum opulus) kivonat: 50 mg
  • Kínai angyalgyökér (Angelica Sinensis) kivonat: 50 mg
  • Görögszéna (Trigonella foenum-graecum) kivonat: 50 mg
  • Cickafark (Achillea Millefolium) kivonat: 50 mg
  • Kamilla (Matricaria chamomilla) kivonat: 30 mg

Segédanyagok: Mikrokristályos cellulóz, Numag, Kolloid szilícium-dioxid

Ajánlott adagolása napi 2×1 kapszula. A kapszula alkalmazását 2-3 héttel menstruáció előtt javasolt elkezdeni, majd 3 hónapon át rendszeresen szedhető. 3 hónap után 1 hetes szünetet lehet tartani. Ne lépjük túl az ajánlott napi mennyiséget! Ha gyógyszereket szedünk vagy bármilyen egészségügyi problémával rendelkezünk, konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Száraz helyen, lezárt dobozban, gyermekektől elzárva tárolandó.

Források

    Ügyfélszolgálatunk kiérdemelt szabadságát tölti, ezért a következő időszakban: július 24-26 között nem lesz elérhető.  

    A bejövő e-maileket leghamarabb július 28-án fogjuk megválaszolni.

    Köszönettel,
    SuperGreens csapata