• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

kínai angyalgyökér

Kínai angyalgyökér: előnyök, felhasználások és mellékhatások

Kínai angyalgyökér: előnyök, felhasználások és mellékhatások

Kínai angyalgyökér: előnyök, felhasználások és mellékhatások 1024 709 SuperGreens®

Az angyalgyökér egy gyógynövénynemzetség, amelyet gyakran használnak a hagyományos orvoslásban, különösen az ázsiai országokban. Számos fajának gyökerét használják gyógynövénykészítmények előállítására.

Elnevezése azonban jellemzően az orvosi angyalgyökér (A. archangelica ), vagy a kínai angyalgyökér  (A. sinensis) fajra utal.

Mindkét növény gyökereit és más részeit régóta használják a hagyományos és gyógynövénygyógyászatban, bár az A. sinensis -t alaposabban kutatták.

Az A. sinensis -t a hagyományos kínai gyógyászatban különféle célokra használják, beleértve a hormonális egyensúlyt, az emésztés támogatását és a máj méregtelenítését.

Másrészt az A. archangelicát az európai országokban hagyományosan emésztési problémákra, keringési problémákra és szorongásra használják.

Ennek ellenére kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, amely alátámasztja a legtöbb ilyen felhasználást bármelyik típus esetében.

Ez a cikk áttekinti, hogy mi a kínai angyalgyökér, mi a különbség az A. archangelica és az A. sinensis között, hogyan használják őket, előnyeiket és hátrányaikat, valamint az általános adagolást.

Mi az angyalgyökér?

Az Angelica nemzetséghez tartozó növények akár 3 méter magasra is megnőnek, és gömbszerű fürtjeik vannak, amelyek kis sárga gyümölcsökké nyílnak.

Erős, egyedi illatúak a bennük található aromás vegyületek miatt. Az illatát gyakran pézsmásnak vagy földesnek írják le.

Az A. sinensis sokféle néven ismert, beleértve a dong quai-t és a női ginzenget. Kínában és Kelet-Ázsia más országaiban őshonos, ahol elsősorban a hagyományos orvoslásban használják női hormonális problémák kezelésére.

Másrészt az A. archangelica vadzeller vagy norvég angyalgyökér néven ismert. Ez a típus főleg az európai országokban terem, ahol ételekhez vagy gyógynövényként használják.

Bár az angyalgyökér név azt sugallja, hogy csak a gyökerét használják fel, a legtöbb A. archangelica kiegészítő és gyógynövénykészítmény tartalmazza a növény gyökerét, magjait, gyümölcseit és/vagy virágait. Az A. sinensis termékek jellemzően csak a növény gyökerével készülnek.

ÖSSZEGZÉS

Az A. sinensis és az A. archangelica rokonok, jellemzően az A. sinensis növénynek csak a gyökerét, míg az A. archangelica esetén a teljes növényt felhasználják a gyógykészítményekben.

Felhasználása

Az angyalgyökér, különösen az A. archangelica néhány esetben étkezési célokra is felhasználható. Időnként gin és más szeszes italok előállításához használják, és a levelek kandírozhatók köretként vagy díszítésként.

Azonban elsősorban gyógynövényként használják. Hagyományos gyógyszerként régóta alkalmazzák Európában és Oroszországban, ahol vadon nő.

A női ginzenget is hasonlóképpen a hagyományos kínai gyógyászatban használják, elsősorban nőgyógyászati ​​célokra.

ÖSSZEGZÉS

Az A. sinensis-t a nők egészségügyi problémáira használják a hagyományos kínai orvoslásban, míg az A. archangelicát Európa bizonyos részein gyógynövényként és szeszes italok készítésére használják.

A kínai angyalgyökér jótékony hatása

Összességében nagyon kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre az angyalgyökér előnyeiről – mind az A. sinensis, mind az A. archangelica esetében. Tekintsük át, milyen jótékony hatásokat kapcsolnak a dong quai-hoz:

Úgy gondolják, hogy az A. sinensis potenciális előnyeinek nagy része a ligustilidből származik, amely egy erős vegyület, a növény körülbelül 1%-át teszi ki, és biztosítja annak erős illatának nagy részét.

Rákellenes tulajdonságok

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatokban az A. sinensis kivonat elpusztítja a glioblasztóma sejteket, ami az agresszív agyrák egyik formája.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy embereken is ilyen hatás érhető el vele. Valójában sokkal több kutatásra van szükség embereken, mielőtt az A. sinensis potenciális rákkezelésnek tekinthetjük.

Bár ezek az eredmények ígéretes kiindulópontot jelentenek a jövőbeli kutatásokhoz, ha rákos megbetegedésben szenvedsz, kövesd az orvosod tanácsát.

Sebgyógyulás

A dong quai elősegítheti a sebgyógyulást azáltal, hogy serkenti az angiogenezist vagy új erek képződését.

Van néhány korai bizonyíték arra is, hogy kifejezetten elősegítheti a diabéteszes lábsebek gyógyulását. Ezek súlyosabbak és lassabban gyógyulóak lehetnek, mint más sebek a magas vércukorszint által okozott ér- és szövetkárosodás miatt.

A menopauzás hőhullámok enyhítése

Az A. sinensis egyik leggyakoribb felhasználási módja, különösen a hagyományos kínai orvoslásban, a menopauza tüneteinek és más női hormonális problémáknak a kezelése.

A kiegészítő terápiák is egyre népszerűbbek, mivel egyre többen keresik a menopauza tüneteinek, például hőhullámok vagy éjszakai izzadás természetes megoldásait.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a szervezetben a szerotoninszint csökkenése hozzájárulhat a menopauzás hőhullámokhoz, az angyalgyökér pedig segíthet fenntartani vagy növelni a keringő szerotoninszintet – ezáltal csökkenti a hőhullámok súlyosságát és gyakoriságát.

Ennek ellenére nagyon kevés jó minőségű bizonyíték áll rendelkezésre az A. sinensis menopauza tüneteinek kezelésére való alkalmazásának alátámasztására, és nincs hosszú távú bizonyíték a biztonságosságára a menopauzás nőknél.

Az ízületi gyulladás enyhítése

Az A. sinensis védelmet nyújthat mind az osteoarthritis, vagyis az ízületi „kopás”, mind a rheumatoid arthritis (RA), az ízületek gyulladásos, autoimmun állapota ellen.

Az A. sinensis kiegészítése csökkentheti a gyulladást, megelőzheti a további ízületi károsodást, és elősegítheti a porc helyreállítását osteoarthritisben.

Ami az RA-t illeti, az A. sinensis csökkentheti a gyulladásos választ, csökkentheti a fájdalmat és enyhítheti néhány egyéb tünetét.

Ezeket a vizsgálatokat azonban kémcsöveken és állatmodelleken végezték, ezért további kutatásokra van szükség.

ÖSSZEGZÉS

Az A. sinensis potenciális előnyökkel jár a sebgyógyulás, a menopauza és az ízületi gyulladás esetén. Az A. archangelica szorongásoldó és antimikrobiális hatású lehet. Mindkét típus elpusztíthat bizonyos rákos sejteket a kémcsöves vizsgálatok során, de még több kutatásra van szükség embereken.

Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást

A dong quai gyógyhatása az anyagcsere fokozásában és a méregtelenítésben rejlik. Alkalmazása segít a hasi puffadás, teltségérzés csökkentésében, nyugtató hatása pedig enyhíti a feszültségérzetet és jótékonyan hat a közérzetre. 

Állatkísérletek kimutatták, hogy az angyalgyökérben található poliszacharid megvédheti a gyomorkárosodást azáltal, hogy növeli az egészséges sejtek és az erek számát az emésztőrendszerben.

Emiatt segíthet leküzdeni az oxidatív stressz okozta bélkárosodást is azoknál, akik vastagbélgyulladást okozó fekélyes vastagbélgyulladásban szenvednek.

Gyógyhatása segít a PMS tüneteinek enyhítésében is, hiszen enyhíti a puffadást, csökkenti az alhasi fájdalmat és nyugtató hatásának köszönhetően a közérzetet is javítja.

ÖSSZEGZÉS

Jótékonyan hat puffadás esetén, így segít leküzdeni az oxidatív stressz okozta bélkárosodást, és a premenstruális szindróma tüneteit is enyhítheti.

Hátrányok és mellékhatások

Az Angelica ismert mellékhatásokkal rendelkezik, és bizonyos gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. Noha az A. archangelica-nak is lehetnek lehetséges mellékhatásai, nem vizsgálták annyit, mint az A. sinensis -t.

Feltételezhetően nagy dózisú A. sinensis – kiegészítők szívproblémákat okoztak. Az A. sinensis szintén növelheti a vérnyomását.

Az A. sinensis hasonlóképpen kölcsönhatásba léphet vérhígítókkal, például warfarinnal, ami bizonyos esetekben veszélyes és potenciálisan végzetes vérzést okozhat. Ha vérhígítót szedsz, ne használd az A. sinensis-t anélkül, hogy előzetesen konzultáltál volna orvosoddal.

Ezen kívül az Angelica nemzetség tagjai furanokumarinokat is tartalmaznak, amelyek ugyanazok a grapefruitban lévő vegyületek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek számos gyógyszerrel, beleértve bizonyos koleszterin- és görcsoldó szereket.

Beszélj egészségügyi szolgáltatóddal, mielőtt kipróbálnád alkalmazását, ha olyan vényköteles gyógyszereket szedsz, amelyek kölcsönhatásba léphetnek vele.

Mindemellett a fotodermatitisz, amely az ultraibolya (UV) sugárzásra adott abnormális bőrreakció, és a kontakt dermatitisz kezelésekor szintén probléma léphet fel.

Végül, mivel nincs bizonyíték a biztonságosságukra vonatkozóan terhes és szoptató nőknél, kerülni kell a szedését terhesség esetén, és ha teherbe akarsz esni vagy szoptatsz.

ÖSSZEGZÉS

Az A. sinensis növelheti a vérnyomást, szívproblémákat okozhat, és kölcsönhatásba léphet a vérhígítókkal.

Adagolás és óvintézkedések

Az angyalgyökér-kiegészítőket kapszula és folyékony kivonat formájában értékesítik. Kínai angyalgyökér tea, valamint angyalgyökér csepp is kapható.

Szabványos adagolást nem állapítottak meg, és az sem világos, hogy mi lenne a biztonságos adag a szövődmények és a lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében. A legtöbb angyalgyökér-kiegészítő adagonként 500-2000 mg porított angyalgyökeret vagy angyalgyökér-kivonatot tartalmaz.

Ha vérhígítót szedsz, vagy szívproblémáid vannak, esetleg magas vérnyomással küzdesz, kerüld ezt a gyógynövényt, kivéve, ha orvosod mást javasolt.

Angyalgyökér vásárlása

Győződj meg arról, hogy a megvásárolt termék tartalmazza az általad keresett angyalgyökér típust, és összhangban van a kiegészítéstől származó kívánt hatásokkal.

Sok angyalgyökérnek nevezett étrend-kiegészítőről nem határozzák meg, hogy melyik típusból készül. Ilyen esetben érdemes más forgalmazót keresni.

Egy kínai angyalgyökér fórum segíthet, hogy mások által megtapasztalt jótékony hatásokról tájékozódjunk, azonban ezeket az információkat fenntartásokkal kezeljük.

ÖSSZEGZÉS

Szabványos adagolást nem állapítottak meg. A legtöbb angyalgyökér-kiegészítő adagonként 500-2000 mg porított angyalgyökeret vagy angyalgyökér-kivonatot tartalmaz. Ezenkívül ellenőrizd, hogy a termékben használt gyógynövény faja fel van-e tüntetve a címkén.

Összegezve

Az angyalgyökér egy népszerű gyógynövény, amelyet Európa és Kelet-Ázsia egyes részein régóta használnak. Az angyalgyökér az A. archangelicára vagy az A. sinensisre utalhat.

Bár mindkettőnek rengeteg felhasználási területe van, nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre ezek alátámasztására, és a legtöbb létező bizonyíték állatkísérletekből és kémcsöveken végzett vizsgálatokból származik.

Ha az angyalgyökér szedésén gondolkozol, győződj meg arról, hogy a megvásárolni kívánt kiegészítő az angyalgyökér azon fajtája, amelyet keresel.

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/angelica-root

  • womease pms

    Womease kapszula