• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

endometriózis

Az endometriózis tünetei, kezelése és következményei

Az endometriózis tünetei, kezelése és következményei

Az endometriózis tünetei, kezelése és következményei 1024 709 SuperGreens®

Mi az endometriózis?

Az endometriózis olyan rendellenesség, amelyben a méh nyálkahártyájához hasonló szövet nő a méh üregén kívül. A méh nyálkahártyáját endometriumnak nevezik.

Az endometriózis akkor fordul elő, amikor méhnyálkahártya-szerű szövet nő a petefészkekben, a belekben és a medencét bélelő szövetekben. Ritka, hogy az endometrium-szerű szövet a kismedencei régión túlra terjed, de nem lehetetlen. A méhen kívül növekvő endometriumszerű szövetet endometriális implantátumnak nevezik.

A menstruációs ciklus hormonális változásai hatással vannak a rosszul elhelyezkedett méhnyálkahártya-szerű szövetekre, amitől a terület begyullad és fájdalmas lesz. Ez azt jelenti, hogy a szövet növekedni fog, megvastagodik és lebomlik. Idővel a lebomlott szövetnek nincs hova mennie, és beszorul a medencébe.

Ez a medencében rekedt szövet több negatív hatással is lehet. Az endometriózis következményei:

 • irritáció
 • hegképződés
 • összenövések, amelyek során a szövet köti össze a kismedence szerveit
 • súlyos fájdalom, amely a menstruációs ciklus során jelentkezik
 • termékenységi problémák

Az endometriózis tünetei

Az endometriózis tünetei eltérőek. Néhány ember enyhe tüneteket tapasztal, míg másoknak közepesen súlyos vagy súlyos tünetei lehetnek. A fájdalom súlyossága nem jelzi az állapot mértékét vagy stádiumát. Lehet, hogy a betegség enyhe formája van, mégis gyötrelmes fájdalmat okoz. Súlyos formája is előfordulhat csekély kellemetlenséggel.

Fontos megjegyezni, hogy előfordulhat, hogy nem tapasztalunk semmilyen tünetet.

A kismedencei fájdalom az endometriózis leggyakoribb tünete. A következő tünetek is előfordulhatnak:

 • fájdalmas menstruáció
 • görcsök 1-2 héttel a menstruáció körül
 • erős menstruációs vérzés vagy vérzés a menstruáció között
 • meddőség
 • fájdalom a közösülés során
 • kellemetlen érzés a székletürítéssel
 • alsó hátfájás, amely a menstruációs ciklus során bármikor előfordulhat
 • alhasi fájdalom

Fontos, hogy rendszeresen járj nőgyógyászati ​​vizsgálatra, így nőgyógyászod nyomon követheti az esetleges változásokat. Ez különösen fontos, ha két vagy több tüneted is van.

Endometriózis kezelése

Érthető, hogy gyorsan szeretnél megszabadulni a fájdalomtól és az endometriózis egyéb tüneteitől. Ez az állapot kihívásokat okozhat a mindennapi tevékenységekben, ha nem kezelik. Az endometriózist nem lehet gyógyítani, de tünetei kezelhetők.

Orvosi és sebészeti lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek csökkentésére és a lehetséges szövődmények kezelésére. Orvosod először konzervatív kezelést próbálhat ki. Ezután műtétet javasolhatnak, ha állapotod nem javul.

Mindenki másképp reagál ezekre a kezelési lehetőségekre. Kezelőorvosod segít megtalálni a számodra legmegfelelőbbet.

A kezelési lehetőségek a következők:

Fájdalomcsillapítók

Kipróbálhatsz vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például az ibuprofént, de vedd figyelembe, hogy ezek nem minden esetben hatásosak.

Hormonterápia

A kiegészítő hormonok szedése néha enyhítheti a fájdalmat és megállíthatja az endometriózis progresszióját. A hormonterápia segít a szervezetnek szabályozni a havi hormonális változásokat, amelyek elősegítik az endometriózissal járó szövetnövekedést.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók csökkentik a termékenységet azáltal, hogy megakadályozzák az endometriumszerű szövetek havi növekedését és felhalmozódását. A fogamzásgátló tabletták, tapaszok és hüvelygyűrűk csökkenthetik vagy akár megszüntethetik a fájdalmat kevésbé súlyos endometriózis esetén.

A medroxiprogeszteron (Depo-Provera) injekció szintén hatékony a menstruáció leállításában. Megállítja az endometrium implantátumok növekedését. Enyhíti a fájdalmat és egyéb tüneteket.

Előfordulhat azonban, hogy nem ez lesz a legjobb választás, mert fennáll a súlygyarapodás, a csontképződés csökkenése és bizonyos esetekben a depresszió gyakoribb előfordulása. A gyógyszeres kezelés esetében a nők gyakran további panaszokat tapasztalhatnak, ez esetben a nőgyógyászat felkeresése illetve esetleges új kezelési terv segíthet.

Gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonisták és antagonisták

Az emberek úgynevezett gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonistákat és antagonistákat szednek, hogy blokkolják a petefészket stimuláló alacsony ösztrogén termelődését.

Az ösztrogén az a hormon, amely főként a szexuális jellemzők kialakulásáért felelős a nőknél. Az ösztrogén termelésének gátlása megakadályozza a menstruációt és mesterséges menopauzát hoz létre.

A GnRH-terápia olyan mellékhatásokkal jár, mint a hüvelyszárazság és a hőhullámok. Kis dózisú ösztrogén és progeszteron egyidejű bevétele segíthet korlátozni vagy megelőzni ezeket a tüneteket.

A diagnózis felállítása és a kezelési lehetőségek miatt a betegség korai szakaszában kihívást jelenthet. Ezért stresszes lehet az olyan tünetekre gondolni – vagy megbirkózni –, mint a termékenységi problémák és a fájdalom, amihez félelem társulhat. Már pedig itt nem csak a testen belüli panaszokat kell kezelni, hanem a pszichétől való problémákat is.

A betegséggel kapcsolatban felmerült leggyakrabban feltett kérdések, melyek a betegek csak nem egészét érinti: milyen élet élhető a betegséggel? Fontos, hogy mentális jólétét általános jólétének részeként kezeld. Fontold meg, hogy felkeresel egy támogató és tájékoztató csoportot, és tájékozódj a fennálló helyzetről. Ezen lépések megtétele hasznos lehet állapotod kezelésének kiegyensúlyozott megközelítésében. Néhány online endometriózis tünetei fórum is segíthet, ahol olyan emberekkel léphetsz kapcsolatba, akik szintén azon mennek keresztül, mint te.

Danazol

A Danazol egy másik gyógyszer, amelyet a menstruáció leállítására és az endometriózis tüneteinek csökkentésére használnak. A danazol szedése közben a betegség tovább fejlődhet. A danazol mellékhatásokat okozhat, úgymint a pattanásos bőr és a hirsutizmus. A hirsutizmus a túlzott szőrnövekedés az arcon és a testen.

Más gyógyszereket is tanulmányoznak, amelyek javíthatják a tüneteket és lassíthatják a betegség progresszióját.

Segíthetnek a gyógynövények

Menstruációs görcsök ellen is hatásosnak bizonyult a kányabangita, amelyet természetes görcsoldónak tartanak. Mivel az endometriózis különösen erős görcsökkel járhat, ez a gyógynövény remek alternatívája lehet a különböző fájdalomcsillapító gyógyszereknek, melyek mellékhatásokkal járhatnak.

Műtét

Kétféle műtétet is megkülönböztetünk: konzervatív műtét és a végső esetben alkalmazott méheltávolítás.

A konzervatív műtétet jellemzően olyan betegeknél alkalmazzák, akik teherbe szeretnének esni, vagy akik súlyos fájdalmat tapasztalnak, és a hormonkezelések nem működnek. A konzervatív műtét célja a méhnyálkahártya növekedésének eltávolítása vagy elpusztítása a reproduktív szervek károsodása nélkül.

Orvosod végső megoldásként teljes méheltávolítást javasolhat, ha állapotod más kezelésekkel nem javul.

A teljes méheltávolítás során a sebész eltávolítja a méhet és a méhnyakot. A petefészkeket is eltávolítják, mivel ezek a szervek ösztrogént termelnek, és az ösztrogén az endometriumszerű szövet növekedését idézheti elő. Ezenkívül a sebész eltávolítja a látható elváltozásokat.

Mi okozza az endometriózist?

Mik a kialakulásának okai? A rendszeres menstruációs ciklus során a tested kiüríti a méh nyálkahártyáját. Ez lehetővé teszi a menstruációs vér kiáramlását a méhből a méhnyakon lévő kis nyíláson keresztül, majd ki a hüvelyen keresztül.

Az endometriózis pontos oka nem ismert. Van számos elmélet azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka, bár egyetlen elmélet sem bizonyított tudományosan.

Az egyik legrégebbi elmélet szerint az endometriózis a retrográd menstruációnak nevezett folyamat következtében alakul ki. Ez akkor történik, amikor a menstruációs vér a petevezetéken keresztül visszaáramlik a medenceüregbe, ahelyett, hogy a hüvelyen keresztül elhagyná a testet.

Egy másik elmélet szerint a hormonok a méhen kívüli sejteket a méh belsejét bélelő sejtekhez hasonló sejtekké alakítják át, amelyeket endometrium sejteknek neveznek.

Az is előfordulhat, hogy a menstruációs vér a kismedencei üregbe szivárog egy műtéti heg révén, például császármetszés után, amelyet C-metszetnek is neveznek.

Az endometriózis kialakulása összefüggésbe hozható a genetikával vagy akár a környezeti toxinokkal isAz űrlap tetejeAz űrlap alja

Az Endometriózis stádiumai

Az endometriózisnak négy szakasza vagy típusa van. Ez a következők bármelyike ​​lehet:

 • minimális
 • enyhe
 • mérsékelt
 • súlyos

Különböző tényezők határozzák meg a rendellenesség stádiumát. Ezek a tényezők magukban foglalhatják az endometrium sejtek helyét, számát, méretét és mélységét.

 1. szakasz: Minimális

Az 1. szakasz esetén kis elváltozások vagy sebek és csekély endometrium implantátumok vannak a petefészkeken. Gyulladás is előfordulhat a medenceüregben vagy környékén.

 1. szakasz: Enyhe

A 2. szakasz enyhe elváltozásokat foglal magában a petefészek és a medence nyálkahártyáján.

 1. szakasz: Mérsékelt

A 3. szakasz sok mély implantátummal jár a petefészek és a medence bélésében. Több elváltozás is előfordulhat.

 1. szakasz: Súlyos

A 4. stádiumú endometriózis a legsúlyosabb stádium, sok mély implantátummal jár a kismedencei nyálkahártyán és a petefészkekben. Lehetnek elváltozások a petevezetéken és a belekben is. Lehetnek ciszták az egyik vagy mindkét petefészken.

Diagnózis

Az endometriózis tünetei hasonlóak lehetnek más állapotok, például petefészekciszták és kismedencei gyulladásos betegségek tüneteihez. Az állapot hasonló tüneteket mutat az irritábilis bél szindrómához (IBS) is, ami meghosszabbíthatja az endometriózis vizsgálat időszakát.

Amennyiben a nőgyógyászati vizsgálat gyakori, rendszeres, akkor az orvosok előbb észlelhetik betegséget, hiszen panaszaink hátterében lehetséges, hogy endometriosis áll, és ez alapján felmerülhet a gyanú. Ez lehet a véres vizelet, a hüvelyi együttlét mellett előforduló fokozott krónikus fájdalom, a hashártya és a hasüregbe irányult magas fájdalom, széklet ürítési gondok.

A fájdalom kezelésének lényege a pontos diagnózis felállítása. Fontos megjegyezni, hogy a diagnózis folyamata eltérő lehet. A 2019-ben közzétett kutatás szerint bizonyos helyzetekben 4-11 év is eltelhet a tünetek megjelenésétől a diagnózisig. A nőgyógyász endometriózis esetén segíthet a diagnózis felállításában. Az orvosod kitérhet egyes követendő diétákra is, mint például a bél endometriózis diéta.

Próbálj türelmes lenni önmagaddal és a folyamattal szemben, miközben egészségügyi szakemberekkel dolgozol.

Az endometriózis szövődményei

A termékenységi problémák súlyos szövődményei az endometriózisnak. Az enyhébb szakaszú egyének teherbe eshetnek és kihordhatják a babát.

Bár léteznek gyógyszerek az endometriózis kezelésére, ezek nem javítják a termékenységet.

A tüneteid idővel súlyosbodhatnak, ami megnehezítheti a természetes fogantatást. Orvosodnak a terhesség előtt és alatt felmérést kell végeznie.

Rizikófaktorok

Az endometriózis általában évekkel a menstruációs ciklus kezdete után alakul ki. Fájdalmas állapot lehet.

A kockázati tényezők megértése azonban segíthet meghatározni, hogy nagyobb valószínűséggel alakul-e ki ez az állapot, és mikor kell beszélni az orvossal.

 • Kor
 • Családi kórtörténet
 • Terhesség története

Összegzés

Az endometriózis egy krónikus állapot, amely idiopátiás, vagyis azt, hogy mi okozza, még nem határozták meg. Jelenleg nincs gyógymódja.

Azonban hatékony kezelések, például gyógyszerek, hormonterápia és műtét állnak rendelkezésre a mellékhatások és a szövődmények, például a fájdalom és a termékenységi problémák kezelésében. Valamint az endometriózis tünetei általában javulnak a menopauza után.

Fontos, hogy azonnal fordulj orvoshoz, ha úgy érzed, hogy endometriózisod van, hogy elkezdhesse a pontos diagnózis felállítását.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/endometriosis

https://www.healthline.com/nutrition/cramp-bark-guelder-rose