• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

PCOS

Mi a PCOS, és hogyan kezelhető természetes módszerekkel?

Mi a PCOS, és hogyan kezelhető természetes módszerekkel?

Mi a PCOS, és hogyan kezelhető természetes módszerekkel? 1024 709 SuperGreens®

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan állapot, amely befolyásolja a nők hormonszintjét.

Ebben az állapotban szenvedő nők a normálisnál nagyobb mennyiségű férfi nemi hormont termelnek. Ez a hormonális egyensúlyhiány arra készteti a szervezetet, hogy kihagyja a menstruációt, és megnehezíti a teherbeesést.

A betegség az arcon és a testen is szőrnövekedést, valamint kopaszodást okoz, és hozzájárulhat olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.

A fogamzásgátló tabletták és a cukorbetegség elleni szerek (amelyek az inzulinrezisztencia ellen küzdenek) segíthetnek javítani a hormonális egyensúlyhiányt és a tüneteket.

Mi az a PCOS?

Egy hormonprobléma, amely a fogamzóképes korú (15-44 éves korig) nőket érinti.

Sok nőnek van policisztás ovárium szindrómája úgy, hogy nem is tud róla. Egy tanulmányban a betegségben szenvedő nők 70 százalékát nem diagnosztizálták.

Hatással van a női petefészkekre, a nemi szervekre, amelyek ösztrogént és progeszteront termelnek – a menstruációs ciklust szabályozó hormonokat. A petefészkek kis mennyiségű férfi hormont is termelnek, úgynevezett androgéneket.

Ez egy „szindróma” vagy tünetcsoport, amely a petefészket és az ovulációt érinti. Három fő jellemzője a következő:

 • ciszták a petefészekben
 • a férfi hormonok magas szintje
 • rendszertelen vagy kihagyott menstruáció

Policisztás ovárium szindrómában sok kis, folyadékkal teli zsák nő a petefészkekben. A „policisztás” szó „sok cisztát” jelent.

Az ovuláció hiánya megváltoztatja az ösztrogén, a progeszteron, az FSH és az LH szintjét. A progeszteronszint a szokásosnál alacsonyabb, míg az androgénszint magasabb a szokásosnál.

Az extra férfi hormonok megzavarják a menstruációs ciklust, így a betegségben szenvedő nőknek a szokásosnál kevesebb menstruációjuk van.

Ez nem új állapot. Antonio Vallisneri olasz orvos 1721-ben írta le először a tüneteket.

Mi okozza?

Az orvosok nem tudják pontosan, mi okozza a policisztás ovárium szindrómát. Úgy vélik, hogy a férfi hormonok magas szintje megakadályozza, hogy a petefészkek hormonokat termeljenek és normálisan működjenek.

A gének, az inzulinrezisztencia és a gyulladás mind összefüggésbe hozható a túlzott androgéntermeléssel.

Gének

A tanulmányok azt mutatják, hogy öröklődhet. Valószínű, hogy sok gén – nem csak egy – hozzájárul az állapothoz.

Inzulinrezisztencia

Ebben az állapotban szenvedő nők akár 70 százalékának inzulinrezisztenciája van, ami azt jelenti, hogy sejtjeik nem tudják megfelelően használni az inzulint.

Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel, hogy segítse a szervezetet az élelmiszerekből származó cukrok energiatermelésében.

Ha a sejtek nem tudják megfelelően használni az inzulint, a szervezet inzulinigénye megnő. A hasnyálmirigy több inzulint termel a kompenzáció érdekében. A többlet inzulin a petefészkeket több férfihormon termelésére készteti.

Az elhízás az inzulinrezisztencia egyik fő oka. Az elhízás és az inzulinrezisztencia egyaránt növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Gyulladás

A PCOS-ben szenvedő nők szervezetében gyakran megnövekszik a gyulladás szintje. A túlsúly is hozzájárulhat a gyulladáshoz. A tanulmányok összefüggésbe hozták a túlzott gyulladást a magasabb androgénszintekkel.

A PCOS gyakori tünetei

Egyes nők az első menstruációjuk körül kezdenek tüneteket tapasztalni. Mások csak azután fedezik fel, hogy policisztás ovárium szindrómájuk van, miután sokat híztak, vagy nehézségekbe ütköztek a teherbeesés során.

Honnan tudom hogy PCOS vagyok?

A leggyakoribb tünetei a következők:

 • Szabálytalan ciklusok. Az ovuláció hiánya megakadályozza, hogy a méhnyálkahártya minden hónapban leváljon. Néhány PCOS-es nő évente nyolcnál kevesebb menstruációt tapasztal vagy egyáltalán nem menstruál.
 • Erős vérzés. A méhnyálkahártya hosszabb ideig halmozódik fel, így a menstruáció a szokásosnál erősebb lehet.
 • Fokozott szőrnövekedés. Az ilyen állapotú nők több mint 70 százaléka fokozott szőrnövekedést tapasztal az arcán és a testén – beleértve a hátát, a hasát és a mellkasát.
 • Pattanásos bőrA férfi hormonok zsírosabbá tehetik a bőrt a szokásosnál, és pattanásokat okozhatnak olyan területeken, mint az arc, a mellkas és a hát felső része.
 • Súlygyarapodás. A PCOS-ben szenvedő nők akár 80 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
 • Férfi típusú kopaszság. A fejbőr hajszálai elvékonyodnak és hajhullás tapasztalható.
 • A bőr sötétedése. Sötét bőrfoltok képződhetnek a test ráncaiban, például a nyakon, az ágyékban és a mellek alatt.
 • Fejfájás. A hormonális változások egyes nőknél fejfájást válthatnak ki.

Hogyan hat a PCOS a szervezetre?

A kezdődő PCOS befolyásolással lehet a szervezetre. A normálisnál magasabb androgénszint hatással lehet termékenységre és az egészség egyéb vonatkozásaira.

Pajzsmirigy PCOS? A két betegség közti kapcsolat egyelőre nem tisztázott, azonban több közös vonásuk is van.

Covid esetén előfordulhat néhány esetben a nem pontos peteérés, ilyenkor keressük fel nőgyógyászunkat, és adott esetben endokrinológus felkeresése is segíthet.

Meddőség

Ahhoz, hogy teherbe tudj esni, ovulálni kell. Azok a nők, akik nem ovulálnak rendszeresen, nem tudnak (vagy csak nehezen) megtermékenyülni. A policisztás ovárium szindróma a nők meddőségének egyik vezető oka.

Metabolikus szindróma

Ebben az állapotban szenvedő nők 80 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mind az elhízás, mind a PCOS növeli a következők kockázatát:

 • magas vércukorszint
 • magas vérnyomás
 • alacsony „jó” koleszterinszint
 • magas „rossz” koleszterinszint

Ezeket a tényezőket együtt metabolikus szindrómának nevezik, és növelik a következők kockázatát:

 • szívbetegség
 • cukorbetegség
 • stroke

Alvási apnoe

Ez az állapot ismétlődő légzési szüneteket okoz az éjszaka folyamán, ami megszakítja az alvást.

Az alvási apne gyakrabban fordul elő túlsúlyos nőknél.

Depresszió

Mind a hormonális változások, mind a tünetek, például a nem kívánt szőrnövekedés negatívan befolyásolhatják érzelmeket és fokozódhat a stressz. Sok PCOS-es végül depressziót és szorongást tapasztal.

Hogyan diagnosztizálják a PCOS-t?

Az orvosok általában olyan nőknél diagnosztizálják a PCOS-t, akiknél a lenti három tünet közül legalább kettő fennáll:

 • magas androgénszint
 • szabálytalan menstruációs ciklusok
 • ciszták a petefészekben

A kismedencei vizsgálat felderítheti a petefészkekkel vagy a reproduktív traktus más részeivel kapcsolatos problémákat.

A vérvizsgálatok a férfi hormonok normálisnál magasabb szintjét vizsgálják.

Az orvos vérvizsgálatot is végezhet koleszterin-, inzulin- és trigliceridszintjének ellenőrzésére, hogy felmérje a kapcsolódó betegségek, például a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.

Az PCOS ultrahang kép hanghullámokat használ a rendellenes tüszők és a petefészkek és a méh egyéb problémáinak keresésére.

Terhesség és PCOS

A PCOS megszakítja a normál menstruációs ciklust, és megnehezíti a teherbeesést. A PCOS-ben szenvedő nők 70-80 százalékának termékenységi problémái vannak.

Ez az állapot növelheti a terhességi szövődmények kockázatát is.

A PCOS-ben szenvedő nők azonban teherbe eshetnek olyan termékenységi kezelésekkel, amelyek javítják az ovulációt. A fogyás és a vércukorszint csökkentése javíthatja az egészséges terhesség esélyeit.

Diéta és életmód tippek a PCOS kezelésére

Policisztás ovárium szindróma természetes kezelése általában életmódbeli változtatásokkal kezdődik, például fogyással, diétával és testmozgással.

Számos esetben az emelkedett vitamin bevitel segíthet az általános egészség megőrzésében.

A testtömeg mindössze 5-10 százalékos elvesztése segíthet a menstruációs ciklus szabályozásában és javíthatja a PCOS tüneteit. A fogyás ezen kívül még:

 • javítja a koleszterinszintet
 • csökkenti az inzulinszintet
 • csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát

Bármilyen diéta, amely segít a fogyásban, javíthatja az állapotot. Egyes diétáknak azonban lehetnek előnyei másokhoz képest.

A PCOS étrendjét összehasonlító tanulmányok azt találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták mind a fogyásban, mind az inzulinszint csökkentésében hatékonyak.

Segíthetnek még a különféle szuperélelmiszerek is: ezek a növény-alapú élelmiszerek tele vannak antioxidánsokkal, és megszámlálhatatlan jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul a fogyásban is szerepük van. Ilyen például a gránátalma, a goji-bogyó, a chia mag vagy éppen az algák.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy heti legalább 3 nap 30 perc közepes intenzitású testmozgás segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek a fogyásban. A testmozgással történő fogyás javítja az ovulációt és az inzulinszintet is, valamint stressz ellen is hatásos.

A testmozgás még előnyösebb, ha egészséges táplálkozással párosul. A diétával és a testmozgással több súlyt veszíthetünk, mint bármelyik beavatkozással önmagában, és csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is.

Van néhány bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az akupunktúra segíthet a PCOS javításában, de további kutatásra van szükség ezzel kapcsolatban.

Általános orvosi kezelések

A fogamzásgátló tabletták és más gyógyszerek segíthetnek szabályozni a menstruációs ciklust és a PCOS ciszták felszívódása is kívánt eredmény.

Sebészet

A PCOS műtét lehetőség lehet a termékenység javítására, ha más kezelések nem működnek. A petefészek-fúrás egy olyan eljárás, amelynek során lézerrel vagy vékony, fűtött tűvel apró lyukakat képeznek a petefészekben a normál ovuláció helyreállítása érdekében.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Keress fel orvost, ha:

 • Kimaradt a menstruációd, és nem vagy terhes.
 • PCOS tüneteid vannak, például szőrnövekedés az arcon és a testen.
 • Több mint 12 hónapja próbálsz teherbe esni, de nem jársz sikerrel.
 • Cukorbetegség tüneteid vannak, mint például túlzott szomjúság vagy éhség, homályos látás vagy megmagyarázhatatlan fogyás.

Ha PCOS-ed van, tervezz rendszeres látogatásokat az alapellátó orvosoddal. A rendszeres vizsgálatok mellett szükséges és fontos a nőgyógyászati látogatások rendszeressége is. Rendszeres tesztekre lesz szükség a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más lehetséges szövődmények ellenőrzéséhez.

Összegzés

A PCOS megzavarhatja a nők menstruációs ciklusát, és megnehezítheti a teherbeesést. A férfi hormonok magas szintje olyan nemkívánatos tünetekhez is vezet, mint a szőrnövekedés az arcon és a testen.

Az életmódbeli beavatkozások az orvosok elsőként javasolt módszere a PCOS kezelésére, és gyakran jól működnek.

A fogyás kezelheti a PCOS tüneteit és javíthatja a teherbeesés esélyét. A diéta és a rendszeres edzés a fogyás két hatékony módja.

A gyógyszeres kezelés is egy lehetőség, ha az életmódbeli változtatások nem működnek.

Források:

https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#bottom-line

https://www.healthline.com/health/pcos-hair-loss-2

https://www.healthline.com/health/pcos-acne