• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

kányabangita, görcskéreg

Kányabangita, avagy görcskéreg: a természetes görcsoldó!

Kányabangita, avagy görcskéreg: a természetes görcsoldó!

Kányabangita, avagy görcskéreg: a természetes görcsoldó! 1024 709 SuperGreens®

A kányabangita, más néven görcskéreg (Viburnum opulus) egy magas, virágzó cserje piros bogyókkal és fehér virágcsoportokkal. A kertészeti fajtája labdarózsa (Viburnum opulus roseum) néven ismert.

Európában őshonos, de megtalálható az Egyesült Államokban és Kanadában is. A lombhullató cserjék, virágok közé tartozik.

A cserje szárított kérgéből készült gyógynövény-kiegészítőt hagyományosan az izomgörcsök, különösen a menstruációs görcsök okozta fájdalom kezelésére használták, bár a növény más részei is gyógyhatással bírhatnak.

A kiegészítő ígéretes lehetőséget mutat a fájdalom enyhítésére és az egészséges veseműködés elősegítésére, valamint a feltörekvő kutatások azt sugallják, hogy számos egyéb előnnyel is járhat.

Ez a cikk bepillantást nyújt a görcskéreg felhasználásaiba, lehetséges előnyeibe és az azt tartalmazó kiegészítők szedésébe.

A kányabangita gyógyhatása

A görcskérget az alternatív gyógyászatban különféle célokra használják.

A kutatások azt állítják, hogy segít enyhíteni a görcsök okozta fájdalmat, és néhány friss tanulmány azt mutatja, hogy segíthet megelőzni a vesekő kialakulását is.

Ezen kívül néhány ember görcskéreg-kiegészítőket szed a premenstruációs szindróma (PMS) egyéb tüneteinek enyhítésére, valamint az álmatlanság, a szorongás és a rák kezelésére.

A kányabangita mérgező piros bogyói általában nem szerepelnek a görcskéreg-kiegészítőkben, ám olyan egészségügyi előnyökkel járhatnak, mint a székrekedés enyhítése.

Mindazonáltal az ezeket a hatásokat alátámasztó bizonyítékok korlátozottak.

Segíthet enyhíteni a görcsök okozta fájdalmat

A görcskéreg elnevezése a görcsök, különösen a menstruációs görcsök fájdalomcsillapítójaként való használatából ered.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a gyümölcskivonatai segítenek ellazítani az izmokat és az ereket, ami enyhíti a fájdalmat és csökkenti a vérnyomást. A Viburnum családból származó egyéb gyógynövény-kiegészítők , mint például a fekete héja, hasonló hatást fejthetnek ki.

Annak ellenére, hogy a menstruációs görcsök ellen szolgáló gyógyszerként régóta alkalmazzák, kevés tudományos bizonyíték támasztja alá ezt az állítást.

Vannak, akik a PMS tüneteinek kezelésére is használják.

Egy tanulmány azt találta, hogy a görcskérget tartalmazó gyógynövény-kiegészítő, egyéb összetevők mellett, segített csökkenteni a PMS tüneteit. Azonban több kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy maga a görcskéreg hatékony-e erre a felhasználásra.

Elősegítheti az egészséges veseműködést

A kányabangita segíthet megelőzni a vesekő kialakulását.

Néhány embernél vesekő alakulhat ki a citrát hiánya miatt a vizeletben. Az egészségügyi szolgáltatók gyakran azt javasolják ezeknek az embereknek, hogy speciális étrendet folytassanak. Ide tartoznak a magas citráttartalmú ételek, például a citrom és a lime.

A kéreggyümölcsben magas a citráttartalom is, ami hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknél vesekő alakul ki.

Egy 103 vesekőben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálatban azok, akik a diklofenak mellett kányabangitát szedtek, rövidebb idő alatt több vesekövet ürítettek ki, mint azok, akik csak diklofenakot szedtek.

Azoknak, akik görcskérget szedtek, kevesebb további kezelésre volt szükségük a vesekő eltávolításához, és kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.

Azonban további kutatásokra van szükség a görcskéreg vesekövekre gyakorolt ​​​​hatásának vizsgálatához.

Endometriózis

Az endometriózis olyan állapot, amelyben a méh belsejét általában bélelő szövet a méhen kívülre nő. A kányabangita gyümölcskivonatai segítségével enyhítheti az endometriózis okozta panaszokat.

Egy tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a V. opulus gyümölcskivonatának hatékonysága részben a klorogénsavnak tulajdonítható. Más fenolos vegyületek mennyiségüknél fogva fokozhatják az aktivitást.

Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a görcskéregben lévő antioxidánsok segíthetnek az endometriózis kezelésében.

Egyéb előnyök

A görcskéreg nagy mennyiségű flavonoidot és karotinoidot tartalmaz – két antioxidánst, amelyek segíthetnek megelőzni és visszafordítani a sejtkárosodást a szervezetben.

Segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Valójában ezeknek az antioxidánsoknak antidiabetikus hatásuk van állatkísérletekben és kémcsöveken végzett vizsgálatokban.

A kutatók görcskérget is használnak olyan anyagok mellett, mint a réz és az ezüst, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező mikroszkopikus nanostruktúrákat hozzanak létre. Bár a nanoszerkezetekkel kapcsolatos kémcsövekkel és állatkísérletekkel kapcsolatos kutatás a kezdeti szakaszban jár, új gyógyszerek, orvosi eszközök kifejlesztésére is felhasználhatók.

Ezen kívül a görcskérget általában az alternatív gyógyászatban használják álmatlanság és szorongás kezelésére. Az ezekkel az előnyökkel kapcsolatos kutatások azonban egyelőre rendkívül korlátozottak.

Végül a kutatók azt is megállapították, hogy a Viburnum O. leve lassította a daganatok növekedését patkányokban.

Mindazonáltal, mivel ez a bizonyíték az állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatokra korlátozódik, további kutatásokra van szükség embereken, hogy teljes mértékben megértsük a görcskéreg hatását ebben a tekintetben.

Még több felhasználási forma:

  • Nyugtató szerként is használják idegi állapotok kezelésére.
  • A kéreg „skopoletint” tartalmaz, egy kumarint, amely nyugtató hatással van a méhre.
  • A teát belsőleg mindenféle görcs enyhítésére használják, beleértve a menstruációs görcsöket, a szülés utáni görcsöket és a vetélés veszélyét.
  • Idegi panaszok és gyengeség kezelésére is használják.
  • Levelei és termései skorbutellenes, hánytató és hashajtó hatásúak.
  • A friss kéregből homeopátiás gyógyszert készítenek.
  • Szülés utáni menstruációs fájdalmak és görcsök kezelésére alkalmazzák.

ÖSSZEGEZVE

A kányabangita enyhítheti a görcsök okozta fájdalmat, csökkentheti a PMS tüneteit és megelőzheti a vesekövek kialakulását, azonban sokkal több kutatásra van szükség embereken, mielőtt ajánlható lenne ezekre az alkalmazásokra.

Óvintézkedések

A görcskéreg-kiegészítőkkel kapcsolatos mellékhatásokról avagy nemkívánatos eseményekről nem számoltak be.

Ha azonban terhes vagy, avagy szoptatsz, konzultálj orvosoddal, mielőtt kipróbálnád valamely felhasználási módját.

Arra is ügyelj, hogy a nyers kéregbogyók, bár ehetőek, enyhén mérgezőnek minősülnek, és nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat okozhatnak.

Hogyan alkalmazzuk?

A kányabangita-kiegészítők leggyakrabban tea vagy koncentrált folyékony kivonat formájában kaphatók, azonban kapszula formájában is megvásárolhatod őket.

Egyes görcskéreg tartalmú étrend-kiegészítők – különösen a menstruációs görcsökre vagy PMS-re készültek – más gyógynövényeket is tartalmazhatnak, mint például a kínai angyalgyökér vagy a fehér árvacsalán.

A legtöbb görcskéreg-kiegészítő csak a növény kérgéből készül, de néhány a virágokat vagy a bogyókat is tartalmazza.

Mivel a táplálékkiegészítőket semmilyen irányító testület nem szabályozza, csak olyan termékeket vásárolj, amely megbízható forrásból származik.

Kulináris felhasználása

  • A gyümölcsöket tea vagy kávé helyettesítésére is használják.
  • A gyümölcs nyersen vagy főzve fogyasztható.
  • Áfonya -helyettesítőként használják zselékben, befőttekben stb.
  • Kanadában a gyümölcsök az áfonya népszerű helyettesítői.
  • Oroszországban, Szibériában és Ukrajnában italokhoz, szószokhoz és süteményekhez használják.
  • Törökországban az erjesztett gyümölcslevét „gilaburu” néven ismerik.

ÖSSZEFOGLALÓ

A görcskéreg-kiegészítőket általában a növény kérgéből készítik. Vásárolhatók tea, folyékony kivonat vagy kapszula formájában.

Röviden

A kányabangitát széles körben használják az alternatív gyógyászatban a görcsös fájdalmak kezelésére, különösen a menstruációs görcsök okozta fájdalmak kezelésére.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy segíthet a vesekő és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.

Ez a kutatás azonban korlátozott, és a legtöbbet kémcsövekben vagy állatokon végezték.

Míg a görcskéreg-kiegészítőkkel kapcsolatos kezdeti kutatási eredmények ígéretesnek tűnnek, további vizsgálatokra van szükség az előnyeik teljes megértéséhez.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/cramp-bark-guelder-rose

https://europepmc.org/article/med/27647013

https://www.healthbenefitstimes.com/guelder-rose/

  • womease pms

    Womease kapszula