• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

hialuronsav

A hialuronsav meglepő előnyei: nemcsak a bőrt teszi tündöklővé

A hialuronsav meglepő előnyei: nemcsak a bőrt teszi tündöklővé

A hialuronsav meglepő előnyei: nemcsak a bőrt teszi tündöklővé 1024 683 SuperGreens®

A hialuronsav a bőrrel kapcsolatos előnyös hatásairól ismert. Enyhíti a bőrszárazságot, halványítja a finom vonalakat és a ráncokat, lassítja a kialakulásukat, valamint felgyorsítja a sebgyógyulást. Segíthet az ízületi gyulladásban szenvedő emberek fájdalmainak enyhítésében, szerepe és alkalmazhatósága tehát széleskörű. Vannak, akik étrend-kiegészítőként szedik, de használják különféle arcszérumokban, krémekben, szemcseppekben és ízületi injekciós készítményekben. 

 

A hialuronsav (hialuronán) sűrű, ragacsos anyag, amelyet a szervezet természetesen termel. Egy glikozaminoglikán, amit hosszú szénláncú glükózmolekulák alkotnak, és képes megkötni a vizet. Legnagyobb mennyiségben a bőrben, a kötőszövetekben és a szemben van jelen.  Azon túl, hogy vízmegkötő, az izmokban és ízületekben kenőanyagként szolgál. Egyfajta nedvesítőszerként működik, segíti megtartani a vízmolekulákat a bőr felületén, hogy az szép és hidratált maradjon. A fül-orr-gégészet számos területén hasznát veszik, a degeneratív ízületi elváltozások, illetve a parodontális gyulladások gyógyításában. 

 

Tudományosan igazolt hatásai
Szedésének számos, tudományosan is alátámasztott előnye van. Azon túl, hogy elősegíti az egészségesebb, rugalmasabb bőrt, felgyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti az ízületi fájdalmat és a savas reflux tüneteit. Gyakran használják a száraz szem enyhítésére, jó hatással van a csontok egészségére, és az intersticiális cystititis, más néven fájdalmas hólyag szindróma kezelésében is jó szolgálatot tehet. Indokoltnak tartják azt feltételezni, hogy az orálisan alkalmazott hialuronsav felszívódik az emésztőrendszerben, és eljut a megfelelő kötőszövetekbe. Bizonyítékok vannak arra is, hogy biológiai hatásai lehetnek anélkül, hogy felszívódna.

 

Bőrgyógyító 

A hialuronsavat tartalmazó étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak a bőr nedvességtartalmának növeléséhez. A helyi kezelések enyhíthetik a bőrpírt és a dermatitist, míg a töltőanyagként alkalmazott injekciók által a bőr feszesebbé és teltebbé válik. A hialuronsav koncentrációja a bőrben természetesen növekszik, ha azt valamilyen sérülés éri, aminek be kell gyógyulnia. Szabályozza a gyulladás mértékét és „jelzi”a szervezetnek, hogy több, a bőrt behálózó eret hozzon létre. A sebeikre történő közvetlen alkalmazásról kimutatták, hogy csökkenti a sebek méretét és a fájdalmat. A hialuronsavnak antibakteriális tulajdonságai is vannak, így csökkentheti a fertőzés kockázatát, ha közvetlenül nyílt seben alkalmazzák. Hasznát veszik az ínybetegségek elleni küzdelemben, mivel a bőrhöz hasonlóan, az íny kapcsán is felgyorsítja a fogműtét utáni gyógyulást, és megszünteti a fekélyeket. 

 

Ízületvédő

Az ízületek kenésével a csontok kisebb valószínűséggel dörzsölődnek egymáshoz, és okoznak kellemetlen fájdalmat. A hialuronsav-kiegészítők éppen ezért nagyon hasznosak az osteoarthritisben, azaz a degeneratív ízületi elváltozásban szenvedő embereknél. A napi 80-200 milligramm legalább két hónapon át történő bevételről kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a térdfájdalmat az osteoarthritises betegekben, különösen a 40-70 éves korosztály körében. A hialuronsavat közvetlenül az ízületekbe is be lehet injektálni fájdalomcsillapítás céljából. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők és az injekciók párosítása hozzájárulhat a fájdalomcsillapító hatás növekedéséhez.

 

Csökkenti a savas reflux tüneteit

Savas reflux esetén a gyomortartalom visszaáramlik a torokba, fájdalmat, és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását okozza. A hialuronsav segíthet nyugtatni a nyelőcső hámját, és felgyorsíthatja a helyreállítási folyamatot. Az egyik in vitro vizsgálat azt mutatta, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát keverékének a sav által károsodott torokszövetre történő felvitele hozzájárult a gyorsabb regenerációhoz. Szintén beigazolódott, hogy a keverék savcsökkentő gyógyszerrel együtt történő alkalmazása 60 százalékkal csökkentette a reflux tüneteit, mint a savcsökkentő gyógyszer önmagában. Az ezen a területen folytatott kutatások még mindig viszonylag újak, ezért továbbiakra van szükség. Mindazonáltal ezek az eredmények ígéretesek.

 

Hidratálja a szemet

Hét idősebb felnőttből kb. egy szenved a száraz szem tüneteitől, ami a csökken könnytermelődés következménye. Mivel a hialuronsav kiválóan megköti a nedvességet, gyakran használják a probléma orvoslására, és hialuronsavat tartalmazó kontaktlencsék is léteznek. Noha bebizonyosodott, hogy közvetlenül a szembe történő csepegtetése csökkenti a szárazságot, és javítja a szem általános egészségét, nem világos, hogy az orális kiegészítőknek ugyanilyen hatása van-e.

 

Jót tesz a csontoknak

Két tanulmány kimutatta, hogy a hialuronsav-kiegészítők hozzájárulhatnak a csontvesztés ütemének lecsökkentéséhez olyan patkányokban, amiknél osteopenia jelentkezik. Ez a csontvesztés kezdeti stádiuma, amely megelőzi a csontritkulást. Emellett fokozhatják az új csontszövet felépítéséért felelős osteoblastok aktivitását. Bár az emberi csontok egészségére gyakorolt ​​hatását még nem vizsgálták, az állatokkal és a kémcsövekben végzett korai vizsgálatok bizakodásra adnak okot.

 

Regenerálja a húgyhólyagot

A nők nagyjából 3-6 százaléka szenved a fájdalmas hólyagszindrómának nevezett állapottól. Ez a rendellenesség hasi fájdalmat és érzékenységet okoz, valamint erős és gyakori vizelési ingert. Okai nem ismertek. A hialuronsavról kimutatták, hogy enyhíti az ehhez kapcsolódó fájdalmat, amikor katéteren keresztül közvetlenül a hólyagba juttatják. Nem világos, miért segít mérsékelni ezeket a tüneteket, ám a kutatók feltételezik, hogy támogatja a hólyagszövet károsodásának helyreállását. 

 

Melyik a legjobb hialuronsav?

Ha kozmetikumot vásárolunk, válasszunk olyan szérumokat, amelyek természetes hialuronsavval és C-vitaminnal készültek, irritáló összetevők, például alkohol, szulfátok és parabének nélkül. Ellenőrizzük, hogy szerepel-e címkén a termék molekulatömege. Egy korábbi tanulmány szerint az alacsonyabb molekulatömegű hialuronsavak könnyebben behatolhatnak a bőrbe. 

Ahhoz, hogy a hialuronsavat öregedésgátló összetevőként maximálisan kihasználhassuk, alkalmazzuk szérum vagy cseppek formájában. Vigyük fel nedves bőrre, majd kenjünk rá hidratáló krémet. Ez bezárja a nedvességet.  Ha a hialuronsav kapszula mellett döntünk, szintén ügyeljünk a minőségre.

 

Kollagén vagy hialuronsav?

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy a hialuronsav vagy a kollagén jobb? A kollagén és a hialuronsav az egészséges, fiatalos bőr (valamint az ízületek) kulcselemei. Egy erős duó, amelyek támogatják egymást, de külön-külön is többféle előnyökkel járnak. A kollagén erősíti a bőrt, míg a hialuronsav táplálja és hidratálja. De miben van hialuronsav? Az állati eredetű inak, csontok és porcok tartalmazzák, míg a gyógyszerként használt hialuronsavat kakastaréjból vonják ki. Előállítható bakteriális fermentációval, létezik növényi változata is. Utóbbi esetén a fermentációja növényi alapú táptalajon folyik.

 

Vannak mellékhatásai?

Szájon át történő bevétel esetén  nagyon biztonságos, ritkán allergiás reakciókat válthat ki. Bizonyos bizonyítékok vannak arra nézve is, hogy a rákos sejtek érzékenyek a hialuronsavra, és a kiegészítők szedése gyorsabb növekedést eredményezhet. Ezért általában azt tanácsolják, hogy a rákban szenvedő vagy a kórtörténetük alapján veszélyeztetett emberek kerüljék a hialuronsav tabletta és a folyékony hialuronsav szedését. 

  • swedish nutra halkollagén

    Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

  • Marhakollagén ital

    Hidrolizált marhakollagén ital 10000 mg

  • ultrakoncentrált hialuronsav

    Ultrakoncentrált folyékony hialuronsav