A helicobacter pylori korunk egyik legelterjedtebb kórokozója, a Föld népességének körülbelül a fele fertőződött meg vele. A legtöbb embernél a baktérium nem okoz különösebb tüneteket, viszont számos betegséghez vezethet, ha a szervezetünkben jelen van.
Mi az a Helicobacter pylori?
A Helicobacter pylori (H. pylori) a legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó. A baktérium bejut az emberi szervezetbe, majd az emésztőrendszerben él. Alkalmas a gyomor zord, savas környezetében való életre. Ezek a baktériumok megváltoztathatják a körülöttük lévő környezetet és csökkenthetik annak savasságát, így maradva életben. Sok év után sebeket, úgynevezett fekélyeket okozhat a gyomor nyálkahártyáján vagy a vékonybél felső részében, emellett növelheti az emésztőrendszeri tumorok kialakulásának kockázatát is.
A Föld népességének körülbelül 50-60 százalékában jelen van ez a kórokozó. A harmadik világ országaiban ez az arány 80-90 százalék is lehet a felnőtteknél, a fejlett országokban viszont 50 százaléknál kevesebb az arány. A H.pylori fertőzések általában ártalmatlanok, a legtöbb ember számára nem okoznak semmilyen tünetet vagy komolyabb gondot.
Ahogy egyre több és több ember jut tiszta vízhez és higiénikus életkörülményekhez, úgy egyre kevésbé terjed a kórokozó, ugyanis az alapvető higiéniai szabályok betartásával sikeresen megelőzhető a H.pylori fertőzés.
Hogyan lehet elkapni a Helicobacter pylori fertőzést?
A H. pylori fertőzőnek tekinthető, és emberről emberre továbbadható:
- nyál,
- székletszennyezés (ételben, tárgyakon vagy vízben),
- rossz higiéniai állapotok által.
A szájból szájba, nyál általi fertőzés a legritkább. A gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki H. pylori fertőzés a szegényesebb higiénia miatt.
A fertőzés kockázata nagyrészt az embert körülvevő környezettől függ. Nagyobb a kockázat azoknál az embereknél, akik:
- fejlődő országban élnek,
- nem egyedül élnek, hanem lakótársakkal vagy családtagokkal,
- túlzsúfolt körülmények között élnek,
- nincs hozzáférésük tiszta vízhez.
Mik a fertőzés tünetei?
A legtöbb H. pylori fertőzésben szenvedő embernek szerencsére soha nem lesz semmilyen tünete. Nem teljesen tisztázott, hogy miért van ez, de valószínűleg néhány ember nagyobb ellenálló képességgel születik a baktérium káros hatásaival szemben.
A kórokozó által okozott fertőzések tünetei a következők lehetnek:
- Hasi fájdalom
- Hányinger
- Étvágytalanság
- Gyakori böfögés
- Puffadás
- Megmagyarázhatatlan fogyás
- Gyomorégés
- Kellemetlen lehelet
Javasolt azonnal felkeresni a kezelőorvosunkat, ha az alábbiakat tapasztaljuk:
- nyelési nehézség
- anémia
- vér a székletben vagy a hányásban.
A Helicobacter pylori által okozott szövődmények
A H. pylori fertőzéssel járó szövődmények a következők:
- Gyomorfekély. A H. pylori károsíthatja a gyomor és a vékonybél védőbélését. Ez lehetővé teheti a gyomorsav számára, hogy nyitott sebet, azaz fekélyt hozzon létre. A H. pylori-ban szenvedők kb. 10 százalékánál alakul ki fekély.
- A gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A H. pylori fertőzés irritálhatja a gyomrot, gyulladást (gyomorhurutot) okozva.
- Gyomorrák. A H. pylori fertőzés erős kockázati tényező a gyomorrák bizonyos típusaiban.
A fertőzés diagnosztizálása
A baktérium csak a hordozók 15-20 százalékánál okoz tüneteket, ezekben az esetekben érdemes kivizsgálásra menni. A baktérium jelenlétét a szervezetben többféleképpen lehet kimutatni:
- Szövettani vizsgálat, melynek során gyomortükrözés segítségével állapítják meg, jelen van-e a szervezetben a Helicobacter pylori.
- Kilégzési teszt, mely fájdalommentes, és melynek során a páciens szájon át bevehető C-karbamidot kap, ezt követően pedig egy légzési kártyába kell fújnia a levegőt 1-4 percig. A vizsgálatot követően a kártyát a mérőkészülékbe helyezik, az eredmény pedig azonnali.
- Székletvizsgálat, melynek során a székletből vett mintából állapítják meg a kórokozó jelenlétét a szervezetben.
- Vérvétel, amely a baktérium ellen termelt ellenanyagot mutatja ki.
A Helicobacter pylori fertőzés kezelése
Az emberek többsége semmilyen kezelést nem igényel, mivel nincsenek tüneteik. Ha azonban jelentkeznek a tünetek és a baktérium jelenléte bizonyítottan kimutatható, akkor a kiirtására kell törekedni, hogy ne okozzon további kellemetlen problémákat. Általában gyógyszeres kezelés javasolnak az orvosok.
A gyógyszeres kezelés során a betegnek rendszerint két különböző antibiotikum kombinációját kell bevennie egy savgátló (protonpumpagátló) gyógyszerrel együtt. A gyomorsav csökkentése segíti az antibiotikumok hatékonyabb működését. Ez az úgynevezett “hármas kezelés”, mely a legtöbb esetben (körülbelül 90 százalékban) sikerrel végződik. A kezelést követően 6-12 héttel utóvizsgálatot kell végezni, és amennyiben a baktérium még mindig jelen van a szervezetben, újabb antibiotikum kúra szükséges, ezúttal négy különféle gyógyszer kombinációjával. A legtöbb esetben csak egy kör antibiotikum kúrára van szükség a fertőzés megszüntetéséhez.
A gyomorfekély megelőzése
Néhány egyszerű szabály betartásával máris sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a fertőződést, illetve a gyomorfekély kialakulását:
- Mindig mossunk kezet a fürdőszoba használata után, főzés előtt és evés előtt. Tanítsuk meg gyerekeinket is ugyanerre.
- Mindig kerüljük a nem tiszta étel vagy víz fogyasztását.
- Ne együnk meg semmit, ami nincs alaposan megfőzve.
- Bár a stressz és a fűszeres ételek nem okoznak gyomorfekélyt, megakadályozhatják a gyors gyógyulást vagy súlyosbíthatják a fájdalmakat. Beszéljünk orvosunkkal a stressz kezelésének, az étrend javításának lehetséges módszereiről, és ha dohányzunk, kérjünk segítséget a leszokáshoz.
A helicobacter pylori természetes kezelése
A gyomorfekély kezelése, mint már megírtuk, rendszerint antibiotikum-kúrával történik, az ilyen kezelések körülbelül a betegek 90 százalékánál hatékonyak. Az antibiotikum-kúrának azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, és az is előfordulhat, hogy antibiotikum-rezisztenciát okoznak. Ezekben az esetekben – de nem csak -, érdemes probiotikumok alkalmazásával kísérletezni, ugyanis ezek elősegíthetik a baktérium elpusztítását, sok esetben hatékonyabb és kíméletesebb megoldást jelentve, ugyanakkor az ilyen típusú betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak. A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, amelyek úgynevezett “jó” baktériumokat tartalmaznak, tehát előnyösek a szervezetünk számára.
Bizonyos kutatások megállapították, hogy a probiotikumok bevitelének növekedése csökkentheti a H. pylori újbóli fertőzésének kockázatát. A fertőzés miatt bekövetkező hányinger, hányás és hasmenés gyakoriságának és intenzitásának jelentős csökkenését figyelték meg a probiotikumok használatát követően, ugyanis ezek a baktériumok gátolják a gyomorban, bélben és vizeletben lévő kórokozók elterjedését.
A probiotikumok tartós használata tehát kedvezően befolyásolhatja a H.pylori által okozott fertőzések lefolyását, különösen azáltal, hogy csökkenti a magas fokú gyomorgyulladással járó rendellenességek kialakulásának kockázatát, de az ilyesfajta betegségek megelőzésében még nagyobb szerepet játszanak. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a probiotikum önmagában gyógyítja a gyomorfekélyt, ugyanis nem áll rendelkezésre elegendő kutatás ebben a témakörben.
A probiotikumok mellett a híoszi masticha is híres a gyomorra és emésztésre gyakorolt jótékony hatásáról. A masticha a Pistacia Lentiscus fa gyantájának az elnevezése, mely kizárólag a görög Híosz-sziget déli részén terem. Az antioxidánsokat tartalmazó gyantát évszázadok óta használják az emésztés, a száj egészségének és a máj egészségének javítására. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a mastichából készült rágógumi segíthet elpusztítani a Helicobacter pylorit. A kutatás során 52 résztvevőből 19 sikeresen megszabadult a fertőzéstől a két hetes kúra után. Azoknál a résztvevőknél volt a legsikeresebb a kúra, akik antibiotikumot is szedtek a masticha rágógumi mellett.
Források
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
- https://academic.oup.com/jn/article/137/3/812S/4664764
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori
- https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2016.1233432
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711309002396?via%3Dihub