Gondolná, hogy a cékla (Beta vulgaris) szuperélelmiszer? Pedig okkal érdemelte ki ezt kitüntető címet. Szinte nem létezik olyan egészségügyi probléma, amire ne jelentene gyógyírt. Érdemes a céklát nyersen is fogyasztani, nemcsak savanyúság formájában.
A cékla az egyik leghatékonyabb egészségvédő zöldség, még olyan dolgokra is képes, mint a méregtelenítés. Mégsem kap annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Pedig már az ókori rómaiak is felfigyeltek a gyógyhatására, és előszeretettel fogyasztották.
Mi van a céklában?
A rubinvörös, egy kissé föld ízű, mégis kellemesen édeskés cékla bővelkedik A- , B-, C, E-, K- és a J-vitaminban, emellett biotint, bórt, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, ként, likopint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, pantoténsavat, szilíciumot, kalciumot, vasat és rostot is tartalmaz. A színét adó, természetes ételfestékként is használt betacianin erős szívvédő antioxidáns.
A cékla leve hasonlít a vérhez, ami az érhálózaton keresztül szállítja a vasat. A vas nélkülözhetetlen forrása az életerőnek: megköti a testben az oxigént. Oxigénhiány következtében gyulladásos folyamatok indulnak meg a szervezetben. A cékla az a zöldségféle, amely sok más zöldség mellett vérszaporító, mégis azt mondhatjuk, hogy ebből tudja a szervezet leginkább hasznosítani a vasat.
Hogyan hat?
A préselt céklalé természetes nitrátokban gazdag, amit a szervezet nitrit és nitrogén monoxid előállítására használ fel. Előbbi óvja az ereket a sérülésektől, utóbbi pedig rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal jobb lesz a vér- és oxigénáramlás a sejtekhez, megnő az izmok teljesítőképessége, és az állóképesség. Mivel a cékla természetes cukrot tartalmaz, serkenti a hangulatjavító és „boldogsághormonként” emlegetett dopamin termelődését az agyban, így a hangulatunkat is javítja.
A céklát méltán nevezik gyógynövénynek. Vastartalma miatt lé formájában fogyasztva gyógyír a menstruációs zavarokra, de a terhes nők is nyugodtan ihatják, hiszen a gumó bővelkedik folsavban, amelynek optimális mennyiségű bevitele fontos a fejlődő magzat számára. Enyhíti a változókor tüneteit, tápanyagai táplálják a hajat és a körmöket, gyógyítják a gyulladt, pattanásos bőrt, emellett védik a szem egészségét.
A lúgosító hatású céklát használhatjuk méregtelenítésre, rostjai révén kipucolja a bélrendszerből a lerakódott salakanyagokat és toxinokat, míg a benne rejlő metionin és béta-glicerin segítségével a májból és a vesékből is segít eltávolítani a mérgeket.
Mivel béltisztító és székletlazító, aranyér és szorulás esetén is kifejezetten ajánlott, ráadásul a cékla parazitaellenes tulajdonságú.
A céklapor is hatásos
A rómaiak a céklára bórtartalma – növeli a tesztoszteronszintet – miatt afrodiziákumként és gyógynövényként tekintettek, láz- és fájdalomcsillapítóként alkalmazták, csak jóval később kezdődött a gasztronómiai pályafutása.
100 gramm céklában mindössze 31 kalória van, fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott, akár magában, akár cékla salátaként, esetleg sütve, vagy párolva.
Noha rendkívül ízletes, nem mindenki számára okoz élvezetet a cékla fogyasztása, vagy épp nincs ideje a céklalé elkészítésére. Számukra ajánlott a céklapor, amely a friss növény valamennyi jótékony hatóanyagát koncentrált formában tartalmazza.
Figyelem! A cékla túlzott fogyasztása oxaláttartalma miatt, vesekövet okozhat, ám attól senki ne ijedjen meg, ha a vizelete és széklete rózsaszínes-pirosas színű lesz, ha céklát evett. Ezt a cékla pigment anyagai idézik elő, és teljesen ártalmatlan jelenség.