• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Processzor illusztrációja az emberi agyban, mely a biohacking futurisztikus, technológiai természetére utal

Mi fán terem a biohacking?

Mi fán terem a biohacking?

Mi fán terem a biohacking? 1024 768 SuperGreens®

Minden fejben dől el – tartja a régi mondás, mely azt jelenti, hogy kellő akarattal, koncentrációval és kitartással elérhetjük céljainkat. Habár napjainkban is használjuk ezt a motiváló kifejezést, a biohacking követői sokkal mélyebb mögöttes tartalmat fűznek hozzá, mint mások.

Az agyunk kétségkívül azon szervünk, amiről összetettsége miatt a tudomány a mai napig rendkívül keveset tud. Egy azonban biztos: szervezetünk számos folyamatát befolyásolja. Egy Szilícium-völgyből indult újdonsült irányzat, a biohacking ezt a manipulációs képességet igyekszik tudatosítani, és kiterjeszteni valamennyi élettani procedúrára. Ha elemeire bontjuk a fogalom nevét, talán jobban megérthetjük jelentését. A “bio” előtag a test biológiájára utal, a “hacking” utótag pedig egy rendszer feltörését és megváltoztatását jelenti. Voltaképpen, az emberi test kémiai reakcióinak átalakításáról van szó.

Az irányzat követőinek nevezett biohackerek tehát különféle módszerekkel igyekeznek hosszú távon, kedvező hatást gyakorolni testi és szellemi funkcióikra. Ilyen lehet például a produktívabb munkavégzés, hosszabb ébrenlét, jobb szexuális teljesítőképesség, pihentetőbb alvás, vagy az emésztőrendszer folyamatainak támogatása. Sőt, egyes manipulátorok arra esküsznek, hogy ezekkel a praktikákkal az emberi élettartam megsokszorozható. Olyannyira, hogy véleményük szerint ezzel a technikával még akár az is elérhető, hogy az ember ezeréves kort éljen meg. Ez már önmagában is elég futurisztikus, ugye? Nos, akkor ráteszünk még egy lapáttal: az irányzat szélsőséges tagjai úgy vélik, az első ilyen ember már meg is született.

Biohacking gyakorlatnak megannyi tevékenység minősülhet, melynek skálája a mérsékelt szinttől az extrém végletekig terjedhet. Éppen ezért, a fogalom hatáskörébe tartozik a kávé-és táplálékkiegészítő fogyasztás éppúgy, mint különféle microchipek és fém kütyük bőr alá ültetése az élettani folyamatok jótékony manipulációja érdekében.

Mivel egy igencsak szárnyait bontogató mozgalomról van szó, tekintsük át részletesen, hogyan működik a biohacking, követői milyen kategóriákba sorolhatók, és milyen „csináld magad biológia” taktikákat alkalmazhatunk otthon.

Hogy működik a biohacking?

Mindenekelőtt kiemelendő szempont, hogy a biohacking titka a módszerességben rejlik. Tehát, válasszunk ki egy alapállapotot, eszközöljünk rajta valamilyen változtatást, majd figyeljük meg annak hatásait.

Például, ha egy gyors és eredményes tesztre vágyunk, próbáljuk ki, hogyan befolyásolja szervezetünket az, ha az edzést megelőző órában iszunk egy kávét.

Az igazán eltökélt biohackerek a kávézást is új szintre emelik. Úgynevezett „golyóálló kávét” (bulletproof coffee) fogyasztanak, mely lényegében egy csésze üres kávé 15 gramm bio vajjal vagy ghí vajjal, és 10 gramm kókuszzsírral vagy 1-2 evőkanál MCT olajjal. Ez egyébként nem csak a biológia-manipulátorok, hanem a ketogén diétázók körében is elterjedt, koncentrációt segítő, fogyókúrás ital.

Valamivel időigényesebb, azonban ugyanolyan érdekes felmérés lehet az is, hogy mit eredményez az, ha három héten át minden nap elfogyasztunk egy adag párolt zöldséget, vagy mi történik akkor, ha alvás előtt tíz percet meditálunk.

Mint látható, a köznapi biohacking kulcsa az új szokások próbálgatása. Kísérletezzünk hát napi tevékenységeinkkel, és a kedvező változással járókat iktassunk be napirendünkbe, életminőségünk fokozása érdekében. Éppen ezért, hatalmas eltérés van az efféle biológiai manipuláció és a diétázás között. Hiszen, míg utóbbi esetén hetekig folyamatosan szenvedünk az étrendünkből kivont ételek miatt, miközben megfosztjuk szervezetünket értékes tápanyagoktól, addig az előbbi során olyan új szokásokkal tarkítjuk mindennapjainkat, melyek hosszútávú, örömöt okozó, tartósan pozitív eredményeket produkálnak.

A biohackerek típusai

 • Nutrihackerek: Az irányelv ezen követői arra összpontosítanak, hogy az elfogyasztott étel hogyan lép kölcsönhatásba az emberi génekkel. Ez a népszerű, bár ellentmondásos módszer azon az elgondoláson alapszik, hogy a test teljes genetikai kifejeződése feltérképezhető és optimalizálható annak tesztelésével, hogy a különféle tápanyagok hogyan befolyásolják az egészséget, érzéseket, gondolkodást és a viselkedést.
 • Naturálhackerek: Ezek a biológia-manipulátorok a természet erejét, mint például a napfényt vagy a mágnesességet használják élettani folyamataik befolyásolására.
 • Grinderek: Ezen biohacking szubkultúra tagjai úgy vélik, az emberi test minden része megváltoztatható. Céljuk olyan „kiborgokká” (emberi gépezet) válni, akiknek teste mindenféle kütyüvel, számítógépes chippel, szenzorral, fém elemek, implantátumok beültetésével és vegyi anyagok befecskendezésével működik. Ezek az elemek megannyi funkciót ellátnak, a ház bejárati ajtajának vagy a kocsi ajtajának kinyitásától, egészen a szervezetben fellelhető glükóz mennyiségének kimutatásáig.

A biológiai folyamatok mérőeszközei

 • Vörösfény lámpa: A vörösfény terápia a biohackerek napirendjének egyik alapvető építőköve. Előnyei közé tartozik a hegek és striák eltüntetése, ízületi gyulladások csökkentése és a tesztoszteronszint emelése.
 • Okosórák: Az irányzat követői a legmodernebb technikával ellátott okosórákat szerzik be, melyek pulzusmérővel, aktivitásmérővel és alvásminőség ellenőrzővel segítik az élettani folyamatok figyelemmel kísérését.
 • Okosgyűrű: Hasonlóan, mint az óra, az okosgyűrű is nyomon követi a testjeleket, hogy az összegyűjtött adatok alapján teljes képet adjon az egészségről. A nap 24 órájában viselendő, és kimutatja a test felkészültségét, alvási igényét és aktivitását.

A legtöbbet tesztelt módszerek és tevékenységek

 • Meditáció és jóga
 • Alvásrend átalakítása
 • Időszakos böjt
 • Eliminációs diéta
 • Edzés
 • Fényterápia (vörösfény használata vagy a kék fény hárítása)
 • A levegő páratartalmának módosítása
 • Munkakörnyezet átalakítása
 • Gyógynövények és illóolajok használata
 • Nootropikumok használata
 • Hidegterápia
 • Szaunázás

Az imént felsorolt szempontok közül vegyük szemügyre részletesebben azokat, melyek az emésztés folyamatait befolyásolhatják.

Időszakos böjt

Az időszakos böjt rendszeresen és hosszabb ideig megkívánja az étkezés elhagyását – akár naponta, akár hetente két alkalommal. Akik élnek ezzel a módszerrel úgy nyilatkoznak, hogy mivel nem tapasztalnak étkezés utáni kiugró energialöketet vagy elkényelmesedést, képesek jobban kordában tartani súlyukat, egészségi állapotukat és koncentrálóképességüket.

Azonban, a böjt következményeképp gyomorégés is kialakulhat; az ételhiány ugyanis a gyomorsav csökkenéséhez vezet, amely az étel emésztéséért és a baktériumok elpusztításért felel. A táplálékmegvonás idején ezért, ha egyes ételekre gondolunk vagy megszagoljuk azokat, arra késztetjük az agyat, hogy gyomorsavtermelésre szólítsa fel a gyomrot. Ez felelős a kellemetlen tünetek megjelenéséért.

Eliminációs diéta

Az eliminációs étrend pontosan az, aminek hangzik. Lényege az, hogy el kell távolítani egyes elemeket az étrendből, majd egy-két hét múlva lassan újra bevezetni azokat. Ezzel a módszerrel egyértelműen kiderülhet például, hogy milyen élelmiszer(ek)re vagyunk allergiások.

Ha a diéta során egyes ételeket újból elkezdesz fogyasztani, az alábbi, allergiára vagy gyulladásra utaló tünetekre figyelj:

 • kiütések
 • gyomorfájás
 • puffadás
 • székrekedés
 • hasmenés
 • fáradtság
 • egyéb rendellenes tünetek

Nootropikumok használata

Mindegy, hogy egy vizsgáira készülő egyetemistáról, egy elfoglalt szakemberről vagy egy demenciával küzdő idős emberről van szó, annak a gondolata, hogy egy tabletta fokozhatja az agy teljesítőképességét, meglehetősen vonzó lehet. Nem meglepő hát, hogy az úgynevezett nootropikumok – másnéven kognitív serkentők vagy intelligens gyógyszerek – egyre nagyobb rajongótábort verbuválnak. Na de valóban működnek ezek a szerek? És biztonságos a használatuk?

A nootropikum kifejezés kezdetben olyan vegyi anyagokra vonatkozott, melyeknek nagyon specifikus kritériumoknak kellett megfelelniük. Manapság azonban már olyan természetes vagy szintetikus anyagokra is használják a szót, amelyek pozitívan befolyásolhatják a mentális képességeket és szervrendszeri folyamatokat. Ezek az anyagok általában három általános kategóriába sorolhatók: táplálékkiegészítők, szintetikus vegyületek és vényköteles gyógyszerek. Ezek közül a táplálékkiegészítőkre érdemes részletesebben kitérni, ugyanis ezek rendelkeznek emésztésre is előnyös tulajdonságokkal.

Az alábbiakban említett anyagok pozitív hatásai kutatások által bizonyítottak, használatuk pedig a megfelelő mennyiséget betartva biztonságos. Azonban, ha nootropikum tartalmú táplálékkiegészítő alkalmazását tervezed, és tartósan gyógyszert szedsz, előbb konzultálj orvosoddal arról, hogy a készítmény nem befolyásolja-e negatívan a gyógyszer hatását.

Biohacking táplálékkiegészítőkkel

Nem is gondolnánk, de szinte mindannyian élünk táplálékkiegészítésre szolgáló nootropikumokkal. Ezek közül a koffein a legelterjedtebb, mely tanulmányok kimutatása szerint nem csak éberebbé teszi fogyasztóját, hanem jótékonyan befolyásolja rövidtávú memóriáját és tanulási képességeit is. Ezeken kívül, a metabolikus folyamatokra is kedvezően hat, így a lassú anyagcsere egyik hatékony házi orvossága lehet.

Ha nem a kávéból jutunk hozzá a koffeinhez, szervezetünkbe juttathatjuk tabletta formájában is. Ezt javasolt kiegészíteni L-teanin fogyasztásával, mely egy vízben oldódó aminosav, ami természetes formában leginkább a zöld teában fordul elő. A folyadékban található anyag kellemes, sós ízt hagy maga után, melyet umami íznek is neveznek. Egy kutatás úgy találta, hogy az umami íz csökkentheti az étvágyat, ami elősegíti a fogyást. Továbbá, serkentheti az anyagcserét és fokozhatja a teltségérzetet is.

A Bacopa Monnieri nevezetű indiai gyógynövény is rendelkezik emésztőrendszeri problémákra jótékony hatásokkal. Kapszulaként és természetes módon fogyasztva egyaránt eredményes, ugyanis a leveléből készített lé enyhíti a hasmenés panaszait. Ezen felül, a Bacopa használatos a székrekedés és egyéb gyomorbántalmak kezelésére is.

Továbbá, a gyógynövény az irritábilis bél szindróma (IBS) szimptómáit is hatékonyan redukálta, egy 169 résztvevővel végzett vizsgálat során.

A Közepes láncú trigliceridek (MCT-zsírok) szintén nagyszerű emésztést támogató nootropikumok. Az MCT természetesen megtalálható a kókuszolajban, vagy szedhető egyedülálló táplálékkiegészítőként is. Lényege, hogy több hőt termel a testben, lehetővé téve a nagyobb és gyorsabb zsírégetést. Ez beindítja az anyagcsere folyamatokat is.

Végezetül, érdemes kiemelni a rostok emésztőrendszeri panaszok visszaszorításában betöltött szerepét is. Egyrészről, a rostok hamar teltségérzetet okoznak, így megakadályozzák az étel utáni sóvárgást. Másrészről pedig, támogatják az emésztőrendszer tisztítását, és elősegítik a méreganyagok kimosását a gyomorból és a belekből.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/295914#The-potential-benefits-of-intermittent-fasting
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326379#safety
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326379#over-the-counter
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324120
https://perfectketo.com/bacopa-monnieri-benefits/

 • fucoxanthin

  Fucoxanthin + MCT kapszula