• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

állandó fáradtság

Állandó fáradtság: mit tehetünk ellene?

Állandó fáradtság: mit tehetünk ellene?

Állandó fáradtság: mit tehetünk ellene? 1024 682 SuperGreens®

Eléggé megbélyegezheti a mindennapjainkat, ha fáradtnak érezzünk magunkat. A konstans fáradtság következtében kevésbé vagyunk produktívak, nehezebben tudunk koncentrálni feladatainkra. Szerencsére létezik megoldás a problémára. 

Állandó fáradtság: miért alakul ki és mikortól tekinthető kórosnak?

Ép testben ép lélek. Közhelyesnek tűnhet, de jelentéstartalma vitathatatlan. Természetes, hogy időnként fáradtnak érezzük magunkat. A kérdés az, hogy a gyakorisága, sőt, rosszabb esetben folyamatossága felveti-e azt, hogy testi-lelki egyensúlyunk csorbát szenvedett, amely egy önmagát gerjesztő folyamat mentén elindított minket a lejtőn. 

Vannak köztünk olyan emberek, akik helytelen életvitellel sodorják magukat az állandó fáradtság áldatlan állapotába. Néha különböző betegségek állnak a krónikus fáradtság hátterében, de nem csak.  Bizonyos élethelyzetekben minden stabilitásra való törekvésünk ellenére is áldozatául eshetünk a fáradtságnak. Ilyen például jelenleg a koronavírus járvány is, melynek a folytonos fáradtság, levertség az egyik mellékhatása. Emellett szintén aktuális lehet a tavaszi fáradtság érzése is. 

Nehéz elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a mozgásban gazdag életmód, a változatos étkezés és a megfelelő mennyiségű alvás. Ez azonban leírva sokkal könnyebb, mint a való életben a stresszben gyakran nem szűkölködő mindennapjaink közepette. Arról nem is beszélve, hogy az étkezés egyénspecifikus, az alvásigény életkortól és egyéb tényezőktől is nagyban függ, sportolási lehetőségeinket pedig napi teendőink be tudják korlátozni.

A krónikus fáradtságot megbetegedések széles skálája okozhatja, melyek feltérképezésében háziorvosunk és szükség esetén szakorvosok sokat segíthetnek, de az első védelmi vonal mi magunk vagyunk. Ahogy egyre népesebb földünk lakossága, úgy nem is lehet kérdéses, hogy több élelmiszerre van szükségünk. Ebből adódik, hogy az egy porcióra jutó ugyanazon táplálék értéke, vitamin – és rosttartalma gyengül, egyes területeken már-már silánynak mondható.

Részesíthetjük előnyben egyes biogazdálkodásuk reform termékeit, remélve azok magasabb tápértékét, de a mai világunkban a célzott vitaminpótlás szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A folyamatosan tartó fáradtság definíciója nem tűnik bonyolultnak, akkor tekinthetjük konstans állapotnak, ha egy (vagy 2-3) kiadós alvás egyáltalán nem segít rajta és hosszabb ideig fennáll. Egyénenként eltérő persze a toleranciánk szintje.

Az állandó fáradtság okai

Kezdjük néhány konkrét példával, mert ezek egyéb mellékhatásainak tanulmányozásával könnyebben diagnosztizálhatjuk magunkat. Ezeken belül is érdemes két csoportot alkotni, a fizikai kórképekét, illetve a lelki okokat. 

Fizikai okok:

 • Vérszegénység,
 • Alvási apnoe (alvászavar),
 • Pajzsmirigy alulműködése,
 • Kezeletlen cukorbetegség,
 • Krónikus fáradtság szindróma (jellemzően hónapokig is eltart),
 • Gluténérzékenység,
 • Hepatitisz,
 • Szívelégtelenség,
 • Hipotrófia (ez lehet szervi eredetű vagy étkezésen alapuló hiány),

Ha a fentiek már kialakultak, akkor sajnos nehéz mit tenni, de az egészséges életvitel kialakításával, vagy akár a vitaminok alkalmazásával javíthatunk helyzetünkön.

Többet tehetünk viszont a lelki okok mentén kialakult folyamatos fáradtság érzése ellen, ráadásul környezetünk is erősen szerepet játszik annak elkerülésében.

Lelki okok:

 • Depresszió,
 • Szorongás,
 • Stresszkezelési problémák,
 • Kényszeres idegi alapú mozgások (lábdobogás például),
 • Bizonytalanság, önmagunkba vetett hit hiánya.

Mit tehetünk ellene? Vitaminok és lelki egyensúly

A tavaszi állandó fáradtság egy érdekes jelenség, hisz ezt az évszakot mindenki a felfrissüléssel, a megújulással köti össze. Ez persze nem véletlen, de van egy olyan aspektusa, mellyel ritkán számolunk. Mégpedig az, hogy bár fejben már könnyen előrehaladott állapotban találjuk magunkat és várjuk a megváltást. Ezt a naposabb idő és ezáltal mi magunk és környezetünk pozitívabb hangulatváltozása idézheti elő, de erre szervezetünk nem feltétlenül áll készen.

Mit jelent ez? Azt, hogy kell egyfajta átállási idő a megnövekedett energiafelhasználással járó időszakra. Télen szervezetünk raktárai könnyebben kiürülhetnek, jóval kevesebb D-vitaminhoz juthatunk természetesen úton a napsütés hiánya miatt, illetve a megnövekedett alvásigényünkön is nehéz úrrá lenni egyik napról a másikra. A bioritmusunkat tehát hirtelen változásra sarkallja a környezetünk, de erre tudatosan is felkészülhetünk.

Annak érdekében, hogy lelki egyensúlyunk ne inogjon meg, felkészíthetjük testünket. Egy tudatos étrend és megfelelő aktivitás végzése mellett napjainkban már erre specializált készítmények sora áll rendelkezésünkre annak érdekében, hogy fittségünkkel elvarázsoljuk környezetünket.

Az alábbiak segíthetnek minket a folyamatos fáradtság érzésének leküzdésében:

 • A témakör örök “bajnoka”, a D-vitamin,
 • Ginzeng,
 • Ashwagandha,
 • Maca gyökér.

Ha a jelenleg napjainkat felforgató koronavírust vesszük alapul, mint potenciális veszélyforrás, vagy a depressziót, mely testi épségünkre is jócskán kihat, akkor is ajánlottak ezek a készítmények, hogy védőpajzsként felvértezve immunitásunkat segítsenek a fáradtság érzésének leküzdésében. Amennyiben ez az állapot sokáig fennáll, érdemes megváltogatni egy szakembert, az orvos válaszol a felmerülő kérdéseinkre.

Mit érdemes tudni róluk?

D-vitamin

A D-vitaminról és annak jelentőségéről már biztosan sokan és sokat hallottak, azonban egy rövid összefoglaló sokat segíthet helyes alkalmazásában.

Ami igazán különlegessé teszi és megalapozta “hírnevét” a vitaminok között, az az, hogy étkezés útján igencsak nehéz hozzájutni, speciális étrendet igényel. Nem biztos pedig, hogy ezt a speciális étrendet érdemes és szeretnénk is követni folyamatosan a mindennapokban, mert fő forrásai a halmájolajak és a tojássárgája, ami egyeseknek nehézséget okozhat.

Ami jó hír: a szabadban tartózkodva, napfényes időszakban egyszerűbb hozzájutni, hisz szervezetünk a napfény hatására veszi fel és a zsírokkal felszívódva hasznosítja. Megóv ezzel minket többek között a konstans fáradtság érzésétől, illetve olyan komolyabb hatásaitól, mint a csontritkulás. 

Ajánlott napi adagja:

 • Újszülöttek esetében: 400-1000 Nemzetközi egység (NE)
 • Gyermekkorban: 600-1000 NE
 • 14-18 éves korosztály számára: 800-1000 NE
 • Felnőtteknél 1500-2000 NE

Ginzeng

A Ginzeng egy nagyon különleges, kínai eredetű tradíciókon alapuló teljesítményfokozó növény, elég lassan nő és a telt, húsos gyökerei teszik különlegessé.

Számos alkalmazója számolt be általános erő – és motiváció szintjének növekedéséről az alkalmazása eredményeként, emellett potencianövelő szerként is hasznosítják. Természetes mivolta miatt sokan szívesebben alkalmazzák egyéb, a piacon kapható hasonló készítményekkel szemben.

Nemcsak a folyamatos fáradtság leküzdésében segíthet, hanem rákos, illetve cukorbeteg pácienseknél is segíthet fenntartani egy jobb közérzetet, mely a gyógyulás alapja. Gyulladáscsökkentő hatása szintén fontos.

Napi adagolása eltérő lehet attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni vele, de általános érvényűen elmondhatjuk, hogy a fáradtságérzet leküzdésére napi egyszer 500 – 1000 mg javasolt.

Ashwagandha

A Ginzenghez hasonlóan ázsiai eredetű növény az ashwagandha, bár más típusú növény, burgonyaféle és inkább Indiában honos. Az általános fáradtság elleni harcban szintén élen jár, melyet már a fitnesz ipar is felfedezett, így a legismertebb gyártók termékei között már az ashwagandha kapszulás formái is megtalálhatóak.

Napi adagja kapcsán az ajánlatos nagyjából 200 és 300 mg között mozog.

Maca gyökér

A Maca gyökér  egy olyan Dél-Amerikában honos növény, melynek fogyasztása már régre nyúlik vissza. Bár mind az előző két gyógyhatású növényt, mind pedig ezt is nemtől függetlenül javasolják, általánosságban elmondható, hogy a maca gyökér inkább a nőknek hasznos, a ginzeng és az ashwagandha értékesítésével pedig inkább a férfiakat célozzák. Az általános fáradtság legyűrése mellett libidónk növelésében a maca gyökér is hatékony segítséget nyújthat, illetve az edzőtermek polcain ezt is megtalálhatjuk feldolgozott formában.

Napi adagját illetően a maca gyökér kivonatból az előzőeknél nagyobb dózis is gond nélkül fogyasztható, akár 1200-1800 mg is.

Hogyan alakítsuk át étkezésünket és mindennapjainkat a folyamatos fáradtság megelőzése vagy csökkentése érdekében?

Segítséget nyújthatnak a fenti étrend-kiegészítők a fáradtság leküzdése terén, de ha az alapok hibásak, akkor a maximum a “lyukak” foltozása lehet velük a cél. Egyre általánosabb jelenség napjainkban az enervált, motiválatlan állapot, melyért könnyű a “mai világot” és környezetünket hibáztatni.

Az igazi áttörést egy tudatos életmód felépítése jelentheti, melyben akár szakorvosokkal közreműködve és környezetünket is “hadba fogva” tehetünk nap mint nap egy kívánatosabb testi-lelki egyensúly eléréséért. 

Magas tápértékű, rostban és vitaminokban gazdag étkezés az alapja mindennek. Azt azonban nem szabad hagynunk, hogy eluralkodjon rajtunk az, hogy ha ettől eltérünk, akkor bevonzzuk saját magunk számára a lelki megingást. Fontos a konzisztencia, de még fontosabb a magunkba vetett hit, amit pedig nemcsak a tányérunk tartalma, hanem konstruktív gondolkodásmódunk épít ki leginkább. 

Források

 • https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-you-are-tired
 • https://www.verywellmind.com/why-am-i-always-tired-1067496
 • https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/

 

 • maca gyökér por

  Bio Maca gyökér por

 • ginseng

  Ginseng Energy folyékony ginzeng gyömbérrel