• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Afrikai mangó

Az afrikai mangó valóban a zsírpárnák ellensége? Úgy tűnik, igen

Az afrikai mangó valóban a zsírpárnák ellensége? Úgy tűnik, igen

Az afrikai mangó valóban a zsírpárnák ellensége? Úgy tűnik, igen 1024 683 SuperGreens®

Az afrikai mangó körüli legizgalmasabb kutatások azt sugallják, hogy ígéretes lehet számos gyakori és súlyos egészségügyi probléma kezelésében, amelyek gyakran az elhízással kapcsolatosak. Az egyik oka tehát annak, hogy ez az egzotikus gyümölcs a közelmúltban ekkora figyelmet kapott ennek köszönhető, azonban jótékony tulajdonságai nem merülnek ki ennyiben.

Az afrikai mangó ugyan nem csodaszer, de segíthet megvédeni az elhízástól, javíthatja az anyagcserét, emellett gyógyászati ​​és ipari felhasználása is létezik. Tudja meg, miért ajánlott  még a fogyasztása.

Mi az afrikai mangó?

Az afrikai mangó (Irvingia gabonensis) egy Közép- és Nyugat-Afrikában őshonos trópusi fa, amelynek a mangóhoz hasonló termése van. Vadmangónak, bokormangónak és dikadiónak is nevezik. Azokon a területeken, ahol megterem, a gyümölcsét széles körben fogyasztják, azonban nem ez a fa legértékesebb része, hanem a magja, amely kiváló tápanyagforrás. Rostokat, különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, beleértve a kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és vasat tartalmaz.  Antioxidáns tulajdonságú flavonoidokat, kvercetint és kaempferolt foglal magába, emellett olyan egészséges zsírsavakat, mint a mirisztin-, laurin-, palmitin- és sztearinsav. A magolaj bővelkedik béta-karotinban.

Az afrikai mangó ​​minden része jó valamire. A gyümölcs húsos részét és pépjét ételként fogyasztják, vagy lekvárok, gyümölcslé és bor készítéséhez használják. A magokat nyersen eszik meg, valamint különféle ételek (például kenyér, csokoládé) és kiegészítők elkészítése során alkalmazzák. A magból kivont olajjal főznek. A növény gyökereiből, kérgéből, leveléből és magjából Afrikában hagyományos gyógyszereket állítanak elő.  A vad mangófának számos ipari felhasználása létezik. Mivel erős, kiállja a próbát nagy igénybevétel esetén is. Vasút- és hajóépítéshez, valamint épületek tartószerkezetének építéséhez egyaránt megfelelő alapanyag. A mezőgazdaságban gyakran azért ültetik, hogy árnyékot nyújtson a kávé- vagy kakaóbab ültetvények számára. Erős gyökérzettel rendelkezik, így megállíthatja a talajeróziót. A gyümölcs pépje a fekete színű ruhafesték egyik összetevője. Afrikában a magok értékes árucikkek.

Milyen hatásai vannak az afrikai mangónak?

Számos vizsgálatot végeztek az afrikai mangó különféle részeinek kivonataival kapcsolatban. Ezek során úgy találták, hogy hatóanyagai nemcsak az általános koleszterinszint csökkentésében segíthetnek, hanem stimulálhatják az anyagcserét, sőt jelentősen fokozhatják a zsírégetést. A benne található antioxidáns hatású vegyületek semlegesítik az anyagcsere során termelődő szabad gyököket, amelyek károsítják a szöveteket és a sejteket, számos betegséget, köztük rákot okozva. A növény gyógyító tulajdonságainak többsége ezen vegyületek szabadgyökfogó képességéhez kapcsolódik.

Baktérium-, gomba – és parazitaellenes

A vad mangó gyümölcskivonata flavonoidokat, tanninokat, alkaloidokat és antocianinokat, míg a levél-, kéreg- és gyökérkivonatok gombaellenes és antibakteriális vegyületeket (terpenoidokat és ellagsavhoz hasonló vegyületeket) tartalmaznak. Ezek a molekulák roncsolják a baktériumok és a gombák sejtmembránját, és gátolják az általuk termelt enzimek aktivitását. [1.] A levél- és gyökérkivonatok mutatták a legnagyobb antimikrobiális aktivitást. A fa leveléből származó vegyületeknek parazitaellenes hatása lehet. Kémcsőben végzett vizsgálatok során elpusztították a fonálférgek lárváinak jelentős részét. [2.] Ezek azonban nagyon előzetes eredmények. További klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy az afrikai mangó segíthet-e ezen organizmusok által okozott fertőzések leküzdésében, ha normál dózisban fogyasztják őket.

Súlycsökkentő

A Judith L. Ngondi vezetésével készült tanulmány, amelyet Lipids in Health and Disease című folyóiratban 2005-ben publikáltak azt vizsgálta, hogy az afrikai mangó milyen hatással volt az elhízással diagnosztizált egyének súlyára. A vizsgálatban 128-an vettek részt, akiket két csoportra osztottak.  Az egyik csoport tagjai négyhéten keresztül fogyasztották az afrikai mangó gyümölcskivonatát, míg a kontroll csoport placebót adott. Az eredmények azt mutatták, hogy az intervenciós csoport átlagosan 5,26 font (2, 39 kg) súlycsökkenést tapasztalt, míg a kontrollcsoport átlagosan 1,32 fontot (0,6kg) fogyott. Bár ezen állítások érvényesítéséhez további kutatásokra van szükség, az eredmények ígéretesek. Ugyanebben a tanulmányban Ngondi azt is megjegyezte, hogy az intervenciós csoportba helyezett alanyoknak jelentősen csökkent a vér lipidszintje, ideértve a triglicerideket és az LDL-koleszterint is. Ezenkívül a résztvevők magas sűrűségű lipoprotein szintje, más néven „jó” koleszterin, jelentős javulást mutatott. A placebo csoportban viszont semmilyen változást nem tapasztaltak e téren.[3.]

Egy 2009-es tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik 10 héten keresztül minden nap szedték az afrikai mangót jelentősen csökkent a testtömeg és a testzsír-százalék, a derékméret, a koleszterin- és vércukorszint, illetve a gyulladásos markerek (C-reaktív protein) szintje. [4.] Szedése 30-60 perccel étkezés előtt elveszi az étvágyat. Mérsékelheti a vér koleszterin- és a trigliceridszintjét, csökkentheti a zsírsejtek növekedését, fokozhatja a zsírok lebontását, és szerepet vállalhat a vércukorszint szabályozásában. Gyakran más összetevőkkel, például zöld teával kombinálják.

Gyógyászati ​​felhasználása

Afrikában a vadmangónak gyógyászati ​​felhasználása is létezik. Kérge gyomor-, bélrendszeri- és májbetegségek, sterilitás, sérvek és húgycsőbántalmak kezelésére szolgál. Afrodiziákumnak tartják, hasmenés, vérhas, fogfájás, sebek és sebek megszüntetéséhez szintén segítségül hívják. A kéregben található bioaktív vegyületek egy része képes elpusztítani mind a baktériumokat, mind a különféle gombafajokat. Ez megmagyarázhatja, hogy a helyiek miért fogyasztják már régóta a gyümölcsöt a fájdalom és a fertőzés kezelésére. Az erős fájdalomcsillapító hatást a vad mangó egy valószínűleg egy olyan ismeretlen vegyület okozza, amely akár a morfinhoz is hasonlítható. További kutatásokra lesz szükség a vegyület azonosításához és tulajdonságainak teljes megértéséhez. Az afrikai mangó szárából és kérgéből izolált vegyületek enyhítették a hő és a nyomás okozta fájdalmat az egerekben. Bár a hatásmechanizmus nem világos úgy gondolják, hogy a fájdalom csökkentésében szerepet játszó opioid receptorokat aktiválják.[5.]

Adagolás

Nem létezik pontos adagolási útmutató. A klinikai vizsgálatok során 150 mg afrikai mangómag-kivonatot alkalmaztak 30 perccel az ebéd és vacsora előtt, vagy 1050 mg-ot naponta háromszor az étkezést megelőzően. A kapszulák általában 150 mg afrikai mangót tartalmaznak, és a por vagy folyadék formájában is érdemes ennyit szedni.

Ellenjavallatok

Kerüljük az afrikai mangó alkalmazását bármely összetevőjével szembeni allergia vagy túlérzékenység esetén. A terhesség és a szoptatás idején történő biztonságosságára vonatkozó információk hiányoznak.

Mellékhatások

A klinikai vizsgálatokba kisszámú beteget vontak be, és enyhe mellékhatásokat dokumentáltak. A mellékhatások között fejfájás, szájszárazság, puffadás, alvászavar és influenzaszerű tünetek voltak. Kevés tudományos ismeret áll rendelkezésre a gyógyszerkölcsönhatásokkal kapcsolatban. Mivel a vad mangó késlelteti a gyomor kiürülését, a vényköteles gyógyszereket körültekintően kell alkalmazni.

Összefoglaló

Az afrikai mangó elsőrangú és ízletes tápanyagforrás. Rostokat, különféle vitaminokat és ásványi anyagokat foglal magába. Felhasználás sokrétű: húsát és pépjét ételként fogyasztják, lekvárkészítésre használják. A magokat nyersen eszik meg, de olajat és gyógyszert is előállítanak belőle. Gyökereiből, kérgéből, leveléből Afrikában szintén hagyományos gyógyszereket készítenek. Erős fájdalomcsillapító, stimulálja az anyagcserét, fokozza a zsírégetést, emésztőrendszeri- és májbetegségek, meddőség kezelésére alkalmazzák. Baktérium-, gomba – és parazitaölő. A legújabb fogyókúrás készítmények.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Irvingia_gabonensis

https://www.drugs.com/npp/african-mango.html

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Irvingia+gabonensis

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17766070/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23153212/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19254366/
  4. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-8
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7776661/
  • FitForm Fibre

  • fitform slim kapszula

    FitForm Slim