Aki úgy gondolja, hogy mindent tud a vitaminok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól, annak ez a cikk tartogathat néhány meglepetést.
Az egészségünk szempontjából betöltött jelentőségük ellenére a vitaminok túlnyomó részét a szervezet nem tudja előállítani, és külső forrásból kell beszerezni. Egy ideális világban minden szükséges tápanyaghoz hozzájutnánk a táplálkozás útján, de ez nem mindig lehetséges. Amikor kevesebb tápanyagban gazdag élelmiszert eszünk, nem meglepő, ha utolér bennünket a vitaminhiány. Mindez az immunrendszer legyengülésével jár, ami különösen veszélyes a koronavírus-járvány idején.
Mik is azok a vitaminok?
A vitamin elnevezés egy lengyel biokémikus, Kazimierz Funk nevéhez fűződik, aki egy, a rizsben található anyagot tanulmányozott. 1912-ben rizskorpából sikerült kinyernie, és miután ez a vegyület egy bizonyos amino csoportot is tartalmazott, a vita amine nevet adta neki. A vita (latinul élet) és amine (nitrogéntartalmú vegyület) szavakat vonta össze. A kutatók később rájöttek, hogy a vitaminok nem csupán csak nitrogéntartalmú aminók lehetnek, így kihúzták a szó végéről az e betűt.
Hogy egy kicsit konkrétabbak legyünk, a tudósok ezeket az anyagokat mikroelemekként osztályozzák, megkülönböztetve azokat a makrotápanyagoktól, amelyek fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és rostokat tartalmaznak. Az ásványi anyagokkal együtt alapvető tápanyagoknak tekintjük őket, mivel egymással összehangolva, több száz funkciót töltenek be a szervezetben. Segítenek a csontok és az immunrendszer megerősítésében, a sebgyógyításban, emellett energiává alakítják az ételt, és helyreállítják a sejtkárosodást. 13 esszenciális vitamin létezik, amelyek közül négy (A-, D-, E- és K-vitamin) zsírban oldódik. A B-komplex és a C vízoldékony. Kétféle vitamint különböztetünk meg: zsírban oldódót és vízben oldódót. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek zsírban oldódókat tartalmaznak, azok a zsírszövetben és a májban tárolódnak, amíg a szervezetnek szüksége lesz rájuk. A vízoldhatókat folyamatosan pótolni kell.
Noha az antioxidáns vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet optimális működéséhez, egy kutatás elképesztő eredményre jutott. Kiderült, hogy agy azon részére is befolyással vannak, amely az éhség- és a jóllakottság érzetéért felelősek. A Yale School of Medicine kutatói úgy találták, hogy az antioxidánsok fokozott mennyiségben történő bevitele, nagymértékben csökkentheti a súlygyarapodást, és sikeresebbé teheti a diétát.
Íme, az 5 szupersztár!
Többségük úgynevezett koenzimként vagy kofaktorként működik a különféle biológiai folyamatok során. Közülük 5 különösen fontos szerepet tölt be a fertőzések és a betegségek megelőzése érdekében. Lássuk, melyek ezek.
A-vitamin
Elsőrangú antioxidáns. Növeli a szervezet ellenálló képességét. Szabadgyökfogóként védi a sejteket az oxidációtól, hozzájárul azok megújulásához és osztódásához. A Harvard University tanulmánya szerint, elégtelen mennyisége összekapcsoltatható az immunrendszer gyengülésével, illetve a fertőző betegségek megjelenésével. Csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, lelassítja a természetes öregedési folyamatokat, és védi a szem egészségét. Gyulladáscsökkentő vitaminként ismert, továbbá szabályozó szerepet játszik a sejtek immunválaszaiban. Terápiás hatású a fertőző betegségek kezelésében.
Miben található?
Nagyobb mennyiségben van jelen a húsokban, halfélékben, vesében és májban, vesében, tejtermékekben és sajtokban. Jelen van a sárga és narancssárga ételekben, például a sárgabarackban, sárgarépában és tök és tökben.
B-vitamin komplex
Részt vesznek az emésztésben és elősegítik az idegrendszer megfelelő működését, szerepük az immunrendszer erősítésében ugyancsak elengedhetetlen. Állatkísérletek támasztják alá, hogy a B2-vitamin fokozza a szervezet ellenállását a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben, a B9-vitamin pedig csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a B6-vitamin hiánya hatással van a humorális és a sejtek által közvetített immunválaszokra. Befolyásolhatja a tumor növekedését, továbbá a betegség folyamatait.
Miben található?
A legtöbb B-vitamint a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségfélék, tojás, máj, hal, vörös húsok, banán, illetve élesztő tartalmazza.
C-vitamin
Szintén erős antioxidáns, de ezt a legtöbben tudják róla. Azt azonban nem, hogy fokozza az energiatermelést a B-vitaminnal együttműködve, az E-vitamin antioxidáns hatását ugyancsak. Megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől és fertőzésektől, gyorsítja a sebek hámosodását, gyulladáscsökkentő, hozzájárul a szívbetegség és a daganatos betegségek megelőzéséhez. Elengedhetetlen a kollagéntermeléshez, a vas felszívódásához, folyamatos és fokozott bevitele segíthet elkerülni a szezonális betegségeket. A csipkebogyó szintén bővelkedik benne.
Miben található?
Friss gyümölcsökben és zöldségekben. Például a paradicsomban, paprikában, zöldleveles zöldségekben, a citrusfélékben.
D-vitamin
A legfontosabb immunfokozók között van. Mérsékli a gyulladásokat és segít elkerülni a bakteriális és vírusok okozta fertőzéseket. Szerepet játszik a veleszületett és adaptív immunválasz modulálásában, valamint a nyálkahártyák védekező képességének stimulálásában. Megelőzi a keringési megbetegedések és a rák kialakulását. Egyenletesen tartja vércukorszintet, támogatja a kalcium felszívódását, megóvva így a csontritkulástól. Csökkent mennyisége az autoimmun betegek tekintélyes százalékánál kimutatható. Egy, az USA-ban 1988-1994 között elvégzett felmérés szerint, az alacsony szintje hajlamosít a felső légúti fertőzések többségére.
Miben található?
A növényi olajok és az olajos halak tartalmazzák a legtöbbet belőle. Ezek közé tartozik a lazac, makréla, szardínia és a tonhal. Az étcsokoládé és gombák szintén jó források. Napfény hatására a bőr termeli, azonban a napfényhiányos hónapokban ez nem jön létre.
E-vitamin
Immunfokozó és antioxidáns hatásának hála, megóvja a szervezetet a káros szabad gyökökkel szemben, megvédve így többek közt a daganatoktól. Összekapcsolódva az oxigén molekulákkal meggátolja, hogy peroxiddá alakuljon át, ezáltal a vérben több szabad oxigénmolekula. Ezen kívül, segít megelőzni a máj és a vese betegségeit, beállítja a vércukor- és koleszterinszintet. Az University of Maryland Medical Center kutatásai úgy találták, hogy a szívbetegségek kockázatát jelentősen lecsökkenti.
Miben található?
Gazdag forrása a búzacsíra, tojás, diófélék, májban és tojás, napraforgómag, növényi olajok, valamint a zöldleveles zöldségek.
Egyéb tippek
A hogy öregszünk, több vitaminra és ásványi anyagra lesz szükségünk. Ezt az igényünket táplálékkiegészítők szedésével is kielégíthetjük. Ahhoz, hogy a többségükhöz egyszerre hozzájussunk, a komplex készítmények szedése javasolt. A reggeli órákban történő bevétel a multivitamin tabletta vagy kapszula, és bármely B-vitamin esetében a legjobb. Stimulálhatják az anyagcserét és az agy működését, ami a pihentető alvás szempontjából nem ideális. Az egészség megőrzéséhez az összes szuperélelmiszer hozzájárul. Olyan ételekről és italokról van szó, amelyek jelentős mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezet számára fontos tápanyagokat, beleértve az ásványi anyagokat.
Az alábbi szuperélelmiszerek kifejezetten javasoltak:
- spirulina alga
- gyömbér
- gyógygombák
- kurkuma
- ashwagandha
- astragalus
Források:
https://www.helpguide.org/harvard/vitamins-and-minerals
https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements
https://www.mdpi.com/2077-0383/7/9/258
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21527855/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8302491/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin