• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

fogyás algák segítségével

Fogyás algák segítségével – meggyőző érvek az algák mellett

Fogyás algák segítségével – meggyőző érvek az algák mellett

Fogyás algák segítségével – meggyőző érvek az algák mellett 1024 683 SuperGreens®

Fogyjunk algákkal!

A legtöbb fogyókúra alapja az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, ezek kombinációja kellő kitartással meghozza a kívánt eredményt. Ha még természetes táplálékkiegészítőket is bevetünk a cél érdekében, a folyamat jelentősen felgyorsítható. Az elmúlt években, évtizedekben a fogyni vágyók egyre gyakrabban hallhattak a különféle algákról, mint a fogyókúrát segítő élelmiszerekről. Egyre növekvő népszerűségük a kutatók figyelmét sem kerülte el, ennek eredményeként pedig sorra láttak napvilágot az algák és a fogyás közötti kapcsolatot alátámasztó tanulmányok. 

Az algák Földünk legősibb és legváltozatosabb formát mutató élőlényei. A keleti kultúrákban, például Japánban évszázadok óta a táplálkozás fontos részét képezik. Magas tápértékük és az emberi szervezetre gyakorolt jótékony egészségügyi hatásuk miatt az utóbbi évtizedekben a fejlődő országok étrendjében is egyre nagyobb szerephez jutnak a tudatos fogyókúra részeként.

Az algák tápanyagtartalma 

A különböző algafajták ugyan különböző felépítéssel és tápértékkel bírnak, általánosságban azonban a következő összetevőkből állnak: 

  • fehérjék és aminosavak körülbelül 60% ban 
  • vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok (B1, B2, B6, B12, biotin, niacin, folsav, pantoténsav), C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin 
  • omega-3 zsírsavak: EPA, DHA, GLA
  • ásványi anyagok és nyomelemek: jód, vas, réz, kalcium, magnézium, mangán, kálium, nátrium, cink 
  • fitokémiai anyagok: klorofill, fucoxanthin, növényi pigmentek

Az algák igazi szuperélelmiszerek, több ezer fajtájuk létezik, melyek mindegyike kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és fehérjeforrás, kedvező tulajdonságaik révén egészségünket számtalan területen támogatják. Lássuk, ezek közül melyek azok, amelyek a fogyókúra hatásos kiegészítőjévé teszik.

Fogyás algák segítségével? Lehetséges! 

Ha nem csupán általános egészségünk megőrzése céljából kívánunk algákat fogyasztani, hanem fogyni is szeretnénk segítségükkel, a legjobb választás a spirulina, a chlorella vagy a kombu fogyasztása. Ez a három algafajta a legtöbb hatás tekintetében nagyon hasonló, és mindegyik rendelkezik valamilyen további, fogyást segítő előnnyel is. 

A spirulina alga a kék-zöld algák csoportjába tartozik, fő komponense a fikocianin, melynek a színét is köszönheti. Magas fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően a vegán és vegetáriánus étrendbe is beilleszthető, a szükséges mennyiséget kapszula vagy szárított por formájában is bevihetjük szervezetünkbe. Az ENSZ 1974-es konferenciáján a jövő számára legjobb élelmiszernek minősítette a spirulinát, részben a fogyás terén betöltött szerepe miatt.

A chlorella zöld színű, édesvízi alga. Kemény sejtfala miatt az emberi számára nyers formájában nem emészthető, étrendkiegészítőként por, tabletta vagy kapszula formájában fogyaszthatjuk. Komplex fehérjeforrás, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

A kombu a barna algák fajtájához tartozik. Nem tartalmaz cukrot, a benne lévő szénhidrátok nagyrészt rostokból és keményítőből tevődnek össze. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért bármilyen diétába, fogyókúrába beilleszthető. 

Hogyan segítenek az algák a fogyásban?

Elősegítik a negatív energiaegyensúly elérését 

A fogyáshoz elengedhetetlen az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása. Az algák rendszeres fogyasztása segít a negatív energiaegyensúly megteremtésében, vagyis az energialeadás több lesz, mint az energiafelvétel, ez pedig súlycsökkenést eredményez. Az algák nagyon alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkeznek, annál több viszont bennük a fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalom. Bármely típusú fogyókúrába beilleszthetők, ellensúlyozzák a fogyókúrából fakadó esetleges tápanyaghiányt. Bátran tegyük a reggeli turmixba vagy gyümölcslébe, így nem kell aggódnunk a túl sok kalória fogyasztása miatt. 

Hosszútávú teltségérzetet biztosítanak

Az összes fajta közül a kombu rendelkezik a legmagasabb, több, mint 50%-os rosttartalommal. A fogyni vágyóknak a rostok fogyasztása nagyon fontos. Egyrészt hamarabb biztosítják a teltségérzetet, másrészt az élelmi rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a zsír felszívódási arányát.

A spirulina mintegy 60%-ban fehérjéből és aminosavakból áll. Mivel a fehérjék emésztése hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátoké, ezért ez az alga hosszabb távra biztosítja a teltségérzetet. A fehérjék izomtömeget építenek, a nagyobb izomtömeg pedig jobb energiafelhasználást, gyorsabb zsírégetést tesz lehetővé.

Csökkentik az étvágyat

A spirulinában található kolecisztokinin nevű peptidhormonnak köszönhetően – melynek fő funkciója a zsírok és fehérjék lebontása – csökken a gyomorkiürülés sebessége, és lassul a gyomorsav termelődése. Hatására a hasnyálmirigy sejtjei olyan enzimeket választanak ki, amelyek meggyorsítják a bélben a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontását. 

A kombu fogyasztása hatással van a szervezetünkben a leptin nevű hormon szintjére. A leptin egyszerűen fogalmazva az étvágy szabályozásért felelős. A kombu segíti a leptinek receptorokhoz való kötődését, melynek hatására telítettségérzet alakul ki, az étvágy pedig csökken.

Hatékonyan égetik a zsírt

Az algák rendszeres fogyasztása blokkolhatja a zsírsejtek termelődését, sőt, a meglévő zsírsejtek méretét is zsugoríthatja. A kombuban található fucoxanthin különösen hatékony a deréktáji és hasi zsír mennyiségének csökkentésében. A fucoxanthin egy, a barna algákban megtalálható antioxidáns. Elősegíti a zsírszövetben a zsírsejtek (lipidek) anyagcseréjét, amely megnövekedett hőtermeléshez, így a zsírsavak oxidációjához vezet. Hatékonyan veszi fel a harcot az elhízás, és ezzel összefüggésben a kettes típusú cukorbetegség ellen is. Az állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a fucoxanthin hatásos lehet az elhízás, a  cukorbetegség és az ezekkel összefüggő egyéb krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében. A kilátások nagyon biztatóak, hiszen a fucoxanthin egyszerűen kivonható az algákból, fogyasztásának pedig semmilyen mellékhatása nem ismert.

Orosz kutatók ígéretes eredményekről számoltak be a fucoxanthin és a gránátalma magolaj kombinálásával végzett kísérlet során. A résztvevők nem csak hogy veszítettek súlyukból, de a nyugalmi állapotban történő energiafelhasználásuk is nőtt, ami szintén ösztönzi a fogyást és a zsírégetést.

Csökkentik a vérzsír- és koleszterinszintet

Az algák hatékonyan képesek csökkenteni a vérben található lipidek (vérzsírok) szintjét, csökkentik az úgynevezett “rossz” koleszterinszintet, miközben a “jó” koleszterinszintet növelik. Egy 12 emberen végzett klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a naponta adott mennyiségű spirulinát fogyasztó emberek vérzsír százaléka a kísérlet végére jelentősen csökkent, emellett csökkent  a koleszterinszint, az éhgyomri vércukorszint és a diasztolés vérnyomás is.

Normalizálják a vércukorszintet 

A sikeres fogyáshoz elengedhetetlen a stabil vércukorszint. Ha ugyanis ez a szint túlzottan leesik, farkaséhesek leszünk, emiatt sokkal többet fogunk enni, mint amennyire valójában szükségünk lenne. A nagy mennyiségű, rövid idő alatt bevitt tápanyag feldolgozásához a szervezetnek nagyobb adag inzulinra van szüksége mint általában. A tartósan vagy gyakran magas inzulinszint pedig elősegíti a zsírok elraktározását.

Egy japán tanulmányban 17 egészséges és 17 életmódból adódóan krónikus betegség kockázatának kitett alanyt vizsgáltak négy hónapon keresztül. A vizsgálatban chlorella algát kaptak a résztvevők, melynek bevétele előtt és után is mérték a testzsírszázalékot, a koleszterinszintet és a vércukorszintet. A vizsgálatok végén a rögzített adatok alapján kimutatták, hogy mindkét csoportban csökkent a vércukorszint, a teljes koleszterinszint és a testzsírszázalék is.

Szabályozzák az emésztést

A jól működő emésztőrendszer a fogyás egyik sarkalatos pontja. Az algák alternatív prebiotikumként működnek a bélrendszerben, vagyis csak a kedvező hatású bélbaktériumok szaporodását segítik elő. Ezáltal helyreáll a bélflóra egyensúlya, a tápanyagok hatékonyabban lesznek képesek felszívódni, a méreganyagok pedig könnyebben távoznak.

Felgyorsítják az anyagcserét

Az algák fogyasztása az anyagcserére is jótékony hatással van. A gyorsabb anyagcsere miatt szervezetünk több kalóriát használ fel, és beindul a fogyás. Egy Görögországban hat hónapig végzett kísérleti tanulmány bebizonyította, hogy napi 6 g spirulina fogyasztása fellendítette a résztvevők anyagcseréjét, és általános egészségi állapotukat is javította.

Méregtelenítenek

A spirulina és a chlorella alga egyaránt nagyon hatékony méregtelenítő. Megakadályozza a nehézfémek felszívódását a szervezetben, megtisztítja az egész testet a káros anyagoktól. A régóta elraktározott méreganyagokat is képes feloldani és kiüríteni testünkből. A benne lévő nagy mennyiségű klorofill elősegíti az emésztőrendszer, a nyirokrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer, a máj és az epe méregtelenítési folyamatait. Segít felvenni a harcot a szervezet elsavasodásával szemben, a lúgosítás helyreállítja a szervezet felborult sav-bázis egyensúlyát. A kék-zöld algák magas klorofill tartalmuk miatt a leglúgosabb táplálékok közé tartoznak. Egészséges étrend követése mellett lúgosító hatásuk kiváló, segítenek megelőzni a súlygyarapodást.

Lehetséges mellékhatások, kockázati tényezők

Az algák, és a belőlük készült étrendkiegészítők fogyasztása egészségügyi problémákkal nem rendelkezők számára, és az ajánlott adagolást betartva biztonságos. Bizonyos krónikus betegségek megléte esetén azonban javasolt orvosi véleményt kérni, mielőtt bevezetnénk étrendünkbe.

Kinek nem javasolt a spirulina alga fogyasztása?

  • Gyermekek számára
  • Terhesség, szoptatás: nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy biztonságosan szedhető-e terhesség és szoptatás alatt
  • Műtét előtt állóknak: vércukorszint csökkentő hatásuk miatt javasolt abbahagyni az algák fogyasztását a műtét előtt körülbelül két héttel
  • Autoimmun betegségben szenvedők: a kék-zöld algák fokozott aktivitásra késztethetik az immunrendszert, ami negatívan befolyásolhatja az autoimmun betegségben szenvedők állapotát
  • Fenilalanin tartalma miatt fenilketonuriában szenvedők nem fogyaszthatják

A bizonytalan forrásból, rossz minőségű, szennyezett vízből származó spirulina rosszullétet, hányást, fejfájást, gyomor fájdalmakat, erős szívdobogást okozhat.

A chlorella fogyasztása ellenjavallt:

  • Terhesség és szoptatás alatt
  • Penészgomba allergia esetén
  • Jódérzékenységben szenvedőknek: allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyeknél
  • Immunbetegségekben szenvedőknek: a chlorella kölcsönhatásba léphet az immunrendszer működését csökkentő gyógyszerekkel, csökkentheti azok hatékonyságát 
  • Véralvadásgátlók szedésekor: magas K-vitamin tartalma miatt befolyásolhatja a véralvadásgátló gyógyszerek hatékonyságát

A kombu fogyasztása nem javasolt:

  • Halakra, tenger gyümölcseire allergiás emberek számára 
  • Pajzsmirigy betegségben szenvedők számára a rendkívül magas jódtartalom miatt 
  • Kálium tartalmú gyógyszerek szedésekor 
  • Vérhígítók szedése esetén

A fenti algafajták nemcsak a fogyókúránkat segíthetik, hanem számos más területen is kedvezően hatnak egészségünkre. Erősítik az immunrendszert, rákellenes hatásúak, általános gyulladáscsökkentők, támogatják a szív- és érrendszer működését, javítják a szem és az agy egészségét. Érdemes tehát bevezetni ezeket a szuperélelmiszereket étrendünkbe, és meggyőződni pozitív hatásaikról.

 

Források:

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Agro-okologia/ch04s03.html

https://www.un.org/en/ecosoc/docs/statement08/iimsam.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027

https://www.okostanyer.hu/mire-van-szuksege-a-szervezetunknek/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolecisztokinin

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/fucoxanthin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461761/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25331487/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19840063/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-923/blue-green-algae

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella