• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Némelyik vitamin nőknek terhesség alatt szinte kötelező.

Vitamin nőknek – A női egészség védelmezői

Vitamin nőknek – A női egészség védelmezői

Vitamin nőknek – A női egészség védelmezői 1000 667 SuperGreens®

A vitaminok fontossága ma már magától értetődő. Gyerekkortól kezdve azt sulykolják belénk, hogy azért kell enni sok zöldséget és gyümölcsöt mert abban van a vitamin. Az egészséges étrend is nagy részben az összetevői vitamintartalmának köszönhetően egészséges. Az, hogy az embernek szüksége van a vitaminokra nem is lehet kérdés, az viszont már annál inkább, hogy kinek melyikre. A nők és a férfiak amellett, hogy rengeteg mindenben hasonlítanak, anatómiai szempontból ugyanúgy sok mindenben különböznek is.

Nem pusztán szervi és testalkatbeli, de kémiai – pl. hormonális – különbségek is vannak köztünk. A férfiak csontjai például sűrűbbek, keményebbek, illetve az izomtömegük is nagyobb, míg a nők immunrendszere erősebb a férfiakénál. Ez utóbbi miatt van az, hogy az a betegség ami mellett egy nő még gond nélkül tud dolgozni, főzni stb. egy férfit már ledönt a lábáról. Ha a szervezetünk másképp működik, úgy logikus, hogy a tápanyag szükségletünkben is lesznek kisebb-nagyobb eltérések. Nem kell persze túlgondolni a dolgokat, alapvetően a férfi és a női szervezet is ugyanazokból az anyagokból építkezik, ugyanazokat az anyagokat igényli, nüansznyi különbségek azonban mégis vannak. Némely vitamin nőknek kifejezetten ajánlott, ezért összeszedtünk néhányat amire nőként érdemes különösen odafigyelni.

Multivitaminok

Sok féle vitamin van, melyek még több féle ételben találhatók. A legjobb természetesen az lenne, ha mindent természetes forrásból, zöldségekből, gyümölcsökből tudnánk beszerezni, ez azonban a legtöbb ember számára túlzottan körülményes ahhoz, hogy kivitelezhető legyen. A vitaminokra márpedig szükség van, ezért érdemes valamilyen multivitamint szedni, mely tartalmazza a legszükségesebbeket. Ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatunk magunknak, hiszen egy kapszula multivitamin beszedése könnyebb mint 10 féle zöldség elfogyasztása.

Példaként a B vitaminok említhetők, melyek a szervezet energiaháztartását hivatottak szabályozni. Ilyen vitamin a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3), a pantotén sav (B5), a piridoxin (B6), a kobalamin (B12) vagy a biotin. Utóbbi különösen fontos lehet nőknek, hiszen a haj szépségének megőrzésében játszik kulcsfontoságú szerepet. A biotin segíthet a hajhullás ellen és hozzájárul a szép, egészséges és erős hajhoz. A B12 és B6 vitamin pedig a szív és érrendszeri betegségek ellen nyújt védelmet.

D vitamin

A D vitamin a csontok megfelelő állapota mellett a hangulat kialakításában is nagy szerepet játszik. Köze van ugyanis az egyik boldogsághormon, a szerotonin szintjének szabályzásához. Nyáron, a napsütéses időszakban a napfény hatására van elég D vitamin a szervezetben, azonban a sötétebb évszakok beköszöntével gondoskodni kell a pótlásáról. Tejben, tejtermékekben megtalálható, de értelem szerűen ez sem opció mindenki számára. Nőknek azért is különösen fontos a D vitamin, mert ők 4-szer hajlamosabbak a csontritkulásra mint a férfiak, valamint a terhesség és a szoptatás is sokat elvon a szervezetükből. Terhesség alatt a megfelelő D vitami9n szint nem pusztán az anya, de a fejlődő magzat egészsége szempontjából is lényeges. 50 éves kor felett is érdemes jobban odafigyelni, hiszen ebbe a korban a szervezet már nem képes olyan hatékonyan feldolgozni a D vitamint mint korábban, így szüksége lesz némi segítségre.

Kalcium

Szorosan kapcsolódik a D vitaminhoz a kalcium, hiszen a szervezetben egymást segítik. Mivel nők esetén a D vitamin az egyik sarkalatos pont, így a megfelelő kalciumbevitel sem hanyagolható el. A kalcium a csontok és a fogak keménységéért felel, valamint az izomműködésben is fontos szerepet vállal. Minden mozdulatunk – ha csak behajlítjuk a karunkat is – kalciumot igényel, ugyanis az izmok ezt használják ahhoz hogy megváltoztassák az izomrostokat alkotó molekulák hosszát, vagyis hogy összehúzódjanak. Értelemszerű tehát, hogy ebből az ásványi anyagból nem lehet hiány. A D vitamin pedig segít a kalcium felszívódásában, ezért együtt is érdemes szedni őket. A menopauza után különösen fontos figyelni a kalciumbevitelre, ugyanis az ekkortájt bekövetkező hormonális változások felgyorsítják a csontritkulást.

Folsav

A folsav a B vitaminok egyik fajtája. Leginkább a DNS szintéziséhez szükséges, mely a sejtek szaporodásánál történik. A bőr és a haj sejtjei például folyamatosan megújulnak, cserélődnek, így a folsav fontos szerepet játszik az egészséges haj és bőr kialakításában. Ennél is fontosabb szerepe van a terhesség során, különösen az első néhány hét alatt. Folsav hiányában a magzatnál különféle rendellenességek léphetnek fel, pl. nyitott gerinc. A terhes vitaminok mind tartalmaznak folsavat, azonban ezeket csupán akkor kezdik el szedni sokan amikor már fény derült a terhesség tényére és sokszor ilyenkor már késő. A magzat fejlődése szempontjából kritikus az első néhány hét, ezért aki tudatosan tervez gyermeket annak érdemes a szervezetét is megfelelően felkészíteni a terhességre és már a fogantatás előtt szedni vitaminokat.

Lutein

A lutein egy karotinoid mely leginkább leveles zöldségekben található meg. A szem és a látás egészsége szempontjából van kiemelt szerepe, mely időskorban sokaknak problémát jelent. Segíthet a szürkehályog kialakulásának megelőzésében is valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti. A lutein ezen felül a kognitív vagyis a szellemi működésre is pozitív hatással van, ezért nem érdemes elhanyagolni a szedését már fiatalabb korban sem. Zöldségeken kívül a tojás sárgájában és a kukoricában is megtalálható.

Vas

Nem vitamin ugyan, de nem hiányozhat a listából a vas. Ez az elem ugyanis nélkülözhetetlen a megfelelő vérellátáshoz, hiszen a vörösvérsejtek vas segítségével szállítják az oxigént a többi sejtnek. Oxigén nélkül a sejtek elpusztulnak, így nem is szorul különösebb magyarázatra a vas és a vérellátás fontossága. Terhesség alatt különösen érdemes figyelni rá, hiszen a magzat szervezetének is szüksége van elegendő mennyiségre, amit valahonnan pótolni kell. A vas nagyobb mennyiségben a leveles zöldségekben, pl. a spenótban fordul elő, de a húsok is tartalmazzák. A vasat érdemes C vitaminnal kombinálni ugyanis ez segíti a felszívódását.

A vitaminok és ásványi anyagok legjobb forrásai a zöldségek, gyümölcsök, tojás, halak stb. Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend képes biztosítani a női szervezet számára szükséges tápanyagokat, ez azonban sokak számára túl körülményes ahhoz, hogy a mindennapi életben, hosszú távon megvalósítható legyen. Az elfogyasztandó zöldség és gyümölcs mennyiség sokak számára tarthatatlan, a szervezet viszont ettől függetlenül ugyanúgy igényli az értékes tápanyagokat. Azok akik nem tudják az étrendjük által bevinni ezeket, választhatják a táplálékkiegészítőket is melyek általában egyben tartalmazzák a szükséges vitaminokat és sok olyan anyagot is mely támogatja a felszívódásukat.

Érdemes kiemelni, hogy terhesség alatt különösen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód, hiszen a vitamin és ásványi anyag hiány nem pusztán az anya, de a magzat egészségét is veszélyezteti. A terhes vitaminok és sok táplálék kiegészítő ilyenkor és már a terhesség előtt is képes rendbe hozni a szervezet vitaminszintjét, ezért érdemes megfontolni a napi szintű alkalmazásukat.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-women#vitamin-overview

https://www.everydayhealth.com/womens-health/7-essential-supplements-women/