• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

vitaminok szedése

Multivitaminok: mit érdemes tudni róluk?

Multivitaminok: mit érdemes tudni róluk?

Multivitaminok: mit érdemes tudni róluk? 1024 724 SuperGreens®

Manapság a multivitaminok egyre inkább a mindennapi életünk részei válnak, fontosságuk megkérdőjelezhetetlen. Ez sok tényezőnek köszönhető. Egyrészt az emberek egyre egészségtudatosabbak, másrészt az élelmiszereink minősége, vitamintartalma romlott a tömeggyártás miatt, ezenkívül pedig az egészségügy gyorsan fejlődik, így egyre jobb hatékonyságú készítményeket találni a piacon. 

De mit is viszünk be a szervezetünkbe, amikor beveszünk egy multivitamin kapszulát, bedobjuk a pezsgőtablettát poharunkba vagy épp folyékony, koncentrált formában fogyasztjuk a minél jobb felszívódás érdekében? Cikkünkből kiderül. 

 Általános tudnivalók

Ahogy a neve is mutatja, egy komplex formuláról beszélünk, amely mikrotápanyagokat, tehát vitaminokat tartalmaz, valamint ásványi anyag tartalma is magas. Azért különösen fontos ezeknek a pótlása, mert a szervezetünk ezeket önmagában nem, vagy csak igen kis mennyiségben képes előállítani. Legfontosabb összetevői a B-, C-, D- és E-vitaminok, de gyakori még a kálium – és mangántartalom, illetve cink, szelén, folsav és vas.

Szilárd táplálékból a legcélszerűbb ezeket bevinni és úgy a legjobb a hasznosulásuk is, de a mai világban ez egyre nehezebb feladattá válik. Sokan élnek rohanó életet, rendszertelenül táplálkoznak és élelmiszereink minősége is egyre silányabb. Ez annak köszönhető, hogy Földünk népessége egyre csak gyarapszik, ami ahhoz vezet, hogy egységnyi idő alatt már a korábbiakhoz képest a sokszorosát kell előállítani egy-egy élelmiszerből. Ez egy olyan körforgáshoz vezet, melyben a növények egyre kevesebb természetesn napfényhez jutnak és egyre kevesebb tápanyagot vesznek fel. A haszonállatok is ezeken a növényeken élnek és sokkal rövidebb idő alatt kénytelenek fejlődni. Ennek a körforgásnak a csúcsán pedig az ember áll – nem nehéz kitalálni így, hogy a mi életminőségünk is romolhat ezáltal.

Ahogy ez a folyamat zajlik, azzal párhuzamosan azonban az egészségügy is olyan léptekben fejlődik, hogy ma már ennek kiküszöbölésére multivitaminok, étrend kiegészítő tabletták sora áll rendelkezésre az egészségtudatos fogyasztók számára.

A multivitaminok legfontosabb alkotóelemei 

Nem nagy titok és a neve is beszédes – “multivitamin” – hogy legfőképp a szervezetünk számára legszükségesebb vitaminok alkotják, ezek a teljesség igénye nélkül:

 • A-vitamin,
 • C-vitamin,
 • B-vitamin különböző alfajai (bővebben lásd a cikkben: )
 • Folsav,
 • D3-vitamin,
 • E-vitamin,
 • K-vitamin,
 • Szelén,
 • Cink,
 • Vas,
 • Kálium,
 • Magnézium,
 • Mangán. 

Az A-vitamin leginkább a látást befolyásolja, hiánya esetén gyengülhet látásunk, azonban túl sok is raktározódhat belőle a májban. Hétköznapi neve a retinol, de karotinból képes a szervezetünk is előállítani.

A C-vitamint ki ne ismerné, mint szervezetünk egyik, ha nem a legfőbb védelmi vonalát, mely általános egészségünkért, immunrendszerünkért felel nagyban.

A B-vitamin, mint összefoglaló név 12 különböző vitamin takar, ezek mind más és más módon támogatják szervezetünket.

A D-vitamin pótlása különösen a téli időszakban élvez kiemelt fontosságot, hisz a napfényből meríti szervezetünk.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, megfelelő szintje fiatalon és frissen tart minket.

A K-vitamin a vérzékenységünket tereli a helyes mederbe megfelelő bevitel esetén, a zöld növények a fő forrásai.

A vas egy nyomelem, szintén a vérzékenység meggátolásában segít a szervezetnek. Hiánya a keringésünket is nagyon negatívan befolyásolja.

A cink szintén nyomelem, nagy mennyiségben kimondottan káros, de az egészséges mennyiségre nagy szüksége van belőle szervezetünknek sejtjeink védelme érdekében.

A szelén a cinkhez hasonlóan a sejtjeink egészséges működéséhez jarul hozzá, legfőbb forrása a tengeri állatok.

A kálium az anyagcsere folyamatainkat segít szabályozni, de hozzájárul a vércukorszint egészséges mértékének fenntartásához is.

A mangán hiánya ritkán fordul elő változatos táplálkozás esetén, ahogy egyébként igaz ez a fenti káliumra is, de fontos elem. Koncentráltabban az olajos magvakban van jelen, jótékony hatású lehet daganatos megbetegedések esetében.

Kiknek ajánlott leginkább a szedése?

Hivatkozva a korábbi bekezdésekre, gyakorlatilag bárkinek, hiszen mindannyiunkat befolyásol valamilyen mértékben az élelmiszerek tápértékének romlása. Kiemelten fontos azonban az olyan élethelyzetben lévők életében a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása, akiknek életkorukból, életvitelükből vagy egészségügyi kondíciójukból fakadóan hiányos állapotba kerülnek mikrotápanyag-raktárai. Leginkább tehát az idősebb korosztálynak, a sportolóknak és a krónikus betegségekben szenvedőknek érdemes körülnézni az ilyen készítmények piacán.

Időskorban a test veszít a korábbi, automatikus és dinamikusabb funkcionalitásából, csökkenhet mind a szellemi teljesítmény, mind pedig a fizikai, az anyagcsere lassul. Egyesek életmódváltásra is kényszerülnek, ha azt szeretnék, hogy drasztikus mértékben ne romoljon az életminőségük. Egy kiegyensúlyozott étrenddel, folyamatos mozgással és multivitamin alkalmazásával azonban elérhető egy kívánatos szint, a vitaminok pozitív hatásai pedig aktívabb mindennapokhoz segíthetnek hozzá. Természetesen ezek sem csodaszerek, pozitív hatásuk nem vitatott, azonban a mértéke egyénfüggő is. A szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése érdekében komplexebb védekezésre is szükség van, illetve tudatosságra.

A sportolók esetében nem is lehet kérdés, hogy a megemelkedett fizikai igénybevétel, folyamatos magas intenzitás komoly pótlást igényel, melyek a mikrotápanyagok szintjén kezdődnek, alapját képezik egy energikus test karban tartásának. Ennek megfelelően különböző táplálékkiegészítők is rendelkezésre állnak, ahol az egyes alkotóelemek mennyisége a fiatalabb test gyorsabb anyagcseréjét figyelembe véve készül, reflektálva a megnövekedett igénybevételre. A profi sportolók számára egyértelmű, hogy odakerüljön a polcra a megfelelő komplex vitamincsomag, de a tudatosabb hobbisportolóknál is kezd alapvető lenni napjainkban.

A krónikus betegségben szenvedők csoportja már az állapotuk realizálásától tudja nagyrészt, hogy mennyire fontos a megfelelő mikrotápanyag-pótlás. A szakorvossal való konzultálás után érdemes kiválasztani olyan terméket, melynek összetevőinek aránya kívánatos és jól reflektál a krónikus állapotban elszenvedett diszfunkciókra.

Mik azok a szuperélelmiszerek?

A szuperélelmiszerek tulajdonképpen a természet által megalkotott multivitaminok. Ez azt jelenti, hogy természetesen fordulnak elő és a bennük található vitaminok és ásványi anyagok kombinációja testünk raktárait úgy tölti fel, ahogy az számunkra optimális.

A csoport nevéből talán arra is következtethetnénk, hogy nehezen fellelhető, nagyon különleges ételekről van szó, azonban ez közel sem igaz. Ízlés dolga is, de könnyen lehet, hogy nem is tudatosan, de nap mint nap tányérunkon tudunk belőlük többet is üdvözölni.

Elég például a hagymára gondolnunk, még ha egy jókora szalonna és fehér kenyér mellett is képzeljük el, akkor is jót teszünk fogyasztásával a szervezetünknek (az egyéb említett falatokkal azért persze csak óvatosan). A fiatalabb generációknál egyre kevésbé elterjedt, de még mindig gyakran előforduló étel a savanyú káposzta, amely a bélrendszerünk egészségét nagyban elősegíti. Vannak olyan ételek, amelyek hozzáférhetőek most már teljes mértékben, de kicsit drágább árkategóriába sorolhatók, ilyen például a lazac, főként a vadlazac. Magas a fehérjetartalma, illetve olyan mikrotápanyag összetétele van, amely nemcsak az izomzatot fejleszti, de a bőrt és a hajat is erősíti. Kiemelendőek még a zöld levelű növények, mogyoró, mandula es egyéb magvak. A paradicsom az a szuperélelmiszer, amely a hétköznapi étkezésünkben is jó eséllyel megtalálható.

Webshopunkban olyan készítmények sora elérhető, melyek a kevésbé hétköznapi szuperélelmiszerek felhasználásával készültek, fokozott koncentrátumban tartalmazzák azokat.

A szuperélelmiszerek fogyasztása már csak azért is ajánlott, mert a multivitaminok hatásfoka eltérő. A kutatások egybehangzóan arra jutottak, hogy abból probléma nem lehet, ha szedjük őket, de az, hogy mennyire váltanak ki pozitív hatást egészségünk megőrzése terén, igencsak változó lehet. A mentális frissességünk, agyi funkcióink kívánatos szintje megőrzése szempontjából ajánlottak, csakúgy, mint anyagcserénk felgyorsításához, testünk jó kondíciójának segítéséhez.

Források

https://www.health.harvard.edu/mens-health/do-multivitamins-make-you-healthier

https://utswmed.org/medblog/multivitamins-supplements/

https://www.healthline.com/nutrition/do-multivitamins-work

https://www.health.harvard.edu/blog/10-superfoods-to-boost-a-healthy-diet-2018082914463

 • Man multivitamin

  Man folyékony multivitamin férfiaknak

 • Ultra+ multivitamin

  Ultra+ folyékony multivitamin

 • Woman multivitamin

  Woman folyékony multivitamin nőknek