• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

C-vitamin

A természetes C-vitamin

A természetes C-vitamin

A természetes C-vitamin 1024 683 SuperGreens®

Tudtad,
…hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását? Ezért vaspótlásnál ne feledkezzünk meg a C-vitamin elégséges bevitelről sem.
…hogy a legtöbb flavonoid vegyület kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin)
együtt fejti ki?
…hogy a túlzott mennyiség visszaüthet, így egyes antioxidánsok (béta-karotin, A-, C-, E-vitamin)
külsőleges pótlása nem minden esetben egészségvédő tényező?

Életünk részei, a mikroelemek

Szervezetünk megfelelő működéséhez, és jó közérzetünkhöz, többek között, a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be szervezetünkben a vitaminok, ezek (is) felelnek az immunrendszerünk működéséért, a szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért. Ezért, ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez, hiánytüneteket tapasztalhatunk. Ezeket időben felismerve, a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával, és kiegészítő vitaminkészítmények szedésével, elkerülhetjük a még súlyosabb következményeket. Vitaminhiányhoz az elégtelen táplálkozás vezethet, azonban bizonyos máj- és bélbetegségek – főként felszívódási és emésztési zavarok – is előidézhetnek vitaminhiányt. Vannak ugyanakkor vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben, és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez.

Mikor beszélünk vitaminhiányról?

A jó idő beköszöntével a tavaszi fáradtságot vitaminhiánnyal szoktuk magyarázni. De, vajon ismerjük az egyes vitaminok hiányának tüneteit? És a tavaszi fáradtságot valójában, melyik vitamin alacsonyabb szintje okozza?
A tavaszi fáradtságot elsősorban a D- és C-vitamin télen jelentősen lecsökkent szintje válthatja ki, ha a téli, borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről.
Változatos étrenddel a kellő vitamin mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára.
Így elkerülhető a tényleges vitaminhiány. A tavaszi fáradtságot pedig a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán kívül a harsány színük és ízük is „kezelni tudja”.

Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, ezért a vitaminhoz köthető működési funkció zavart szenved, és hiánytünetek alakulnak ki.

Mitől függ, hogy milyen gyorsan ürül ki a szervezetből egy vitamin?

A vitaminok a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Két csoportjuk van, a vízben oldódó vitaminok, a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és a zsírban oldódó vitaminok, A-, D-, E- és K-vitamin. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ezért viszonylag ritka, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, amelyek a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinnünk belőlük, hogy elkerüljük a hiányukkal fellépő kellemetlen tüneteket.

Milyen tüneteket okozhat a C-vitamin hiánya?

Manapság C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő, és nem a régen gyakori skorbut kezelésére, vagy elkerülésére használjuk. Ez a nagyon sokrétű vitamin méltán az egyik legismertebb a vitaminok között.

Vízben oldódó antioxidáns, amely a szabad gyökök károsító hatása ellen véd. Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig szívbetegségek és szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. Átlagosan napi 100-150 mg C-vitamin ajánlott, ami már 3 deciliter, frissen facsart narancslében megtalálható. Tudományos ismeretek szerint – bár vízben oldódó vitaminról van szó – napi 500 mg-nál nagyobb bevitel nem ajánlott.
A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiányban mindig C-vitaminnal együtt pótoljuk a vasat. Az E-vitamin működését is segíti, együtt szedve magasabb lesz a vér E-vitamin koncentrációja és az antioxidáns ezáltal újra felhasználhatóvá válik.

A C-vitamin, mint antioxidáns

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek tartoznak ebbe a csoportba. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színéért is felel.
Szerepük a szervezetben, vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyulnak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek, vagy azzal kapcsolatosak (például: szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások).

Mikor van szükség emelt mennyiségű C-vitamin bevitelre?

A C-vitamin igényünket növeli a tartós stressz, a dohányzás, a lázas betegségek és egyes gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták. Fontos akkor is több C-vitamint juttatni a szervezetbe, ha várandós, vagy éppen szoptat.

Leggazdagabb források

Természetes C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, brokkoli, karfiol, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom és a cékla. Viszont hőre és erős fényre lebomlik, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mert ezek természetes formában tartalmaznak C-vitamint.
Az érettebb zöldségeknek, gyümölcsöknek és a házi termesztésűeknek általában magasabb a C-vitamintartalma, így érdemes ezeket választani.
Miután megvásároltuk a terméket mi is sokat tehetünk azért, hogy minél inkább megőrizzük a C-vitamin-tartalmát. Mivel a C-vitamin igen érzékeny, hőre, fémionokra, fényre, ezért fontos odafigyelni a tárolás módjára és a megfelelő elkészítésre. Természetesen a legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk el a terméket.
Ha hőkezeljük, akkor csak rövid ideig és kíméletes módon tegyük, például párolással készítsük el, és kerüljük a fémedények használatát.

A C-vitamin hatása

Hatása az egész testre kiterjed.

  • Nélkülözhetetlen anyag a növekedéshez, a fogak és az íny épségéhez.
  • A sebgyógyulás folyamatában is jelentős a szerepe.
  • Erősíti a hajszálerek falát.
  • Számos hormon és a kollagén fehérje képződéséhez szükséges, valamint részt vesz a csont- és a kötőszövetek kialakulásában és növekedésében
  • A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel.

Különleges szerepkörben a C-vitamin

Dúsítás:
A vas felszívódás és hasznosulás során szervezetünkben a hem-vas sokkal jobban szívódik fel, mint a nem-hem vas.
Az élelmiszerek dúsításakor nem-hem formában adagolják a vasat, de javítható a hasznosulása C-vitamin és állati fehérjék hozzáadásával.
A C-vitamin amellett, hogy elősegíti a vas felszívódást, javítja az A-vitamin stabilitását is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2012_03_vitaminhiany.pdf
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_04_dusitas.pdf

  • C+D3 folyékony vitamin

  • superum c

    Superum C, a természetes C-vitamin