• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

ördögnyelv

Az ördögnyelv nyomában: fogyókúra, emésztés, vércukorszint

Az ördögnyelv nyomában: fogyókúra, emésztés, vércukorszint

Az ördögnyelv nyomában: fogyókúra, emésztés, vércukorszint 1024 709 SuperGreens®

Az ördögnyelv, más néven glükomannán, egy gyógynövény, amely Ázsia egyes részein nő. Keményítőtartalmú gumójáról ismert, ami a szár gumószerű része, és a föld alatt nő.

A konjak zselatin helyettesítőként, valamint az ételek sűrítésére vagy textúrájának növelésére használatos. A hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák. Nyugaton az ördögnyelv leginkább a fogyás és a koleszterinszint kezelésére szolgáló étrend-kiegészítőként ismert.

Az ördögnyelv felhasználása

Hosszú múltra tekint vissza gyógynövénykeverékekben és olyan hagyományos ételekben, mint a tofu, a tészta és a konjac-zselé.

Amellett, hogy étrend-kiegészítőként értékesítik, élelmiszer-adalékanyagként használják-emulgeálószerként és sűrítőszerként, E425-ii E-számmal jelölve.

A glükomannán kivételes vízfelvételi képességgel rendelkezik, és az egyik legviszkózusabb ismert élelmi rost.

Annyi folyadékot szív fel, hogy egy kis mennyiségű glükomannán egy pohár vízhez adva a teljes tartalmat géllé alakítja. Úgy gondolják, hogy ezek az egyedülálló tulajdonságok állnak a súlycsökkentő hatása mögött.

Számos különböző formában találkozhatunk vele, beleértve:

  • Konjac liszt: Atermelők ezt úgy készítik, hogy a száraz konjac gumókat ledarálják lisztté. Ezt követően tészta készíthető belőle.
  • Konjac zselé:A további feldolgozás után a konjac liszt zselét vagy gumit képezhet. Ez a zselatin alternatívájaként szolgálhat, amelyet az emberek élelmiszer-sűrítőként használhatnak.
  • Konjac oldható rost:A konjac zselé tisztítása oldható rosttá alakítja, amely étrend-kiegészítőként szolgál.

Az ördögnyelv előnyei

A konjac magas rosttartalma számos egészségügyi előnnyel jár. Az oldható rost segít csökkenteni a koleszterin- és vércukorszintet. A rostban gazdag étrend segíthet a bélmozgás szabályozásában, az aranyér megelőzésében és a divertikuláris betegségek megelőzésében is. Íme, amit a kutatás mond:

Ördögnyelv és székrekedés

Egy tanulmány megállapította, hogy a glükomannán segíthet a székrekedés megelőzésében. A tanulmány kimutatta, hogy a glükomannán hozzáadása egy alacsony rosttartalmú étrendhez növelte a probiotikus baktériumok mennyiségét a székletben. 30 százalékkal növelte a bélmozgás funkcióját is.

Konjak és fogyás

A rostok jól telítenek, ezért rendszeres fogyasztása segít hosszabb ideig megőrizni a jóllakottságot, így kevésbé valószínű, hogy túl eszel vagy nassolsz az étkezések között. A konjac a gyomorban is kitágul, hogy segítsen a jóllakásban.

Egy tanulmány szerint, a glükomannán rost-kiegészítő hozzáadása egy kiegyensúlyozott, 1200 kalóriás étrendhez nagyobb fogyást okozott, mint egy 1200 kalóriás étrend plusz placebo. További rost-kiegészítő (guargumi vagy alginát) hozzáadása nem volt hatással.

A többi oldható rosthoz hasonlóan számos módon elősegíti a fogyást:

  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma.
  • Elősegíti a teltség (telítettség) érzését, csökkentve a táplálékfelvételt a következő étkezésnél.
  • Késlelteti a gyomor kiürülését, hozzájárulva a jóllakottság fokozásához.
  • Más oldható rostokhoz hasonlóan csökkenti a fehérje és zsír felszívódását.

Ezen kívül táplálja a bélben lévő barátságos baktériumokat, amelyek rövid szénláncú zsírsavakra, például butirátra változtatják, amelyről bizonyos állatkísérletek kimutatták, hogy megvédik a zsírfelszaporodást.

A glükomannán különbözik a legtöbb más oldható rosttól, mivel rendkívül viszkózus, így különösen hatékony a fogyásban.

Konjac és koleszterin

Egy szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a konjac segíthet csökkenteni az összkoleszterin, az LDL (rossz) koleszterin és a trigliceridek szintjét. A Konjac csökkentette a testsúlyt és az éhgyomri vércukrot is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a glükomannán adjuváns terápia lehet a vércukorszint csökkentés és a magas koleszterinszint csökkentés céljából.

Egy későbbi tanulmány megállapította, hogy a konjac csökkentette az LDL-t, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében javasolta használatát.

Cukorbetegség kezelése

Egy kutatás azt sugallja, hogy a glükomannán és az amerikai ginzeng keverékének fogyasztása mérsékelt javuláshoz vezethet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Egy 2015-ös áttekintés azt is megállapította, hogy a glükomannán miatt a cukorbetegek kevésbé valószínű, hogy olyan ételeket esznek, amelyek növelhetik a vércukorszintjüket. Ennek az az oka, hogy hosszabb ideig teltebbnek érezték magukat.

Konjac és a bőr egészsége

Egy tanulmány szerint a konjac csökkentheti a pattanásos bőr tüneteit és javíthatja a bőr egészségét. Úgy gondolják, hogy csökkenti az allergiás reakciót és javítja a sebgyógyulást.

Egyéb érdekes előnyök

  • Javítja az emésztést
    Vízben oldódik, ezért segíti az emésztést. Képes erősíteni az emésztőrendszert, így kiváló természetes gyógymód azok számára, akik emésztési zavarokban szenvednek. Segíthet székrekedésben és aranyérben is.
  • Felszívja az ásványi anyagokat
    Segíthet a szervezetnek az ásványi anyagok felszívásában, így sokkal hasznosabbá teheti a bevitt egészséges ételeket. Az ásványi anyagok felszívódásának elősegítésével minden elfogyasztott étel és ital hatékonyabban használható fel.
  • Szájhigiénés előnyök
    Mivel antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet kisebb szájüreg betegségek, például fogfájás esetén. A konjac növény segíthet a fogak tisztításában és a baktériumok elleni küzdelemben is.
  • Fokozott immunitás
    A konjac növény antibakteriális tulajdonságai és antioxidánsai miatt úgy gondolják, hogy megnövekedett immunitást szerezhet. Lehetséges, hogy a szervezet hatékonyabban tud küzdeni olyan gyakori betegségek ellen, mint a megfázás és az influenza.
  • Fokozza az anyagcserét
    Konjac felhasználható az energiaszint növelésére és az anyagcsere fokozására. Ez egy nagyszerű lehetőség azok számára, akik szeretnék növelni a testmozgás hatását, és segít a fogyásban.

Alkalmazása

A konjac-kiegészítők online vagy a legtöbb természetgyógyász üzletben kaphatók. A táplálék-kiegészítőket nem az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szabályozza, ezért csak neves gyártóktól vásároljuk meg őket.

A konjakot bő vízzel vedd be, lehetőleg étkezés előtt. Nincs jóváhagyott, standardizált konjac adag. Az ajánlott adagok gyártótól és felhasználási céltól függően változnak, általában 2 és 6 gramm között mozognak. Kövesd a gyártó adagolási utasításait, vagy fordulj orvosodhoz, illetőleg képzett természetgyógyászhoz tanácsért.

Az ördögnyelv mellékhatásai

A glükomannán általában jól tolerálható. A legtöbb magas rosttartalmú termékhez hasonlóan azonban emésztési problémákat is okozhat, például:

  • puffadás
  • hasmenés vagy laza széklet
  • hasi fájdalom
  • gázképződés
  • hányinger

A konjac kockázatai és óvintézkedések

Az FDA szerint egyes konjac cukorkák fulladásos halált okoztak időseknél és gyermekeknél. Ez arra késztette az FDA-t, hogy 2011-ben import riasztást adjon ki a konjac cukorkákra. A konjac cukorkák zselatinos szerkezetűek, nem oldódnak fel a szájban, mint más zselatin termékek.

A Konjac-kiegészítők a nyelőcsőben vagy a bélben is kiterjedhetnek, és elzáródást okozhatnak. A kockázat nagyobb, ha:

  • víz nélkül veszed be a konjacot bármilyen formában
  • nyelési problémáid vannak
  • időskorúaknál

Számos országban betiltották a konjac használatát a bél- vagy torokelzáródás gyakori előfordulása miatt. Gyermekek és terhes vagy szoptató nők nem szedhetnek konjac-kiegészítőket.

Hagyd abba a konjac szedését és kérj orvosi segítséget, ha allergiás reakció tüneteit észleled, mint például:

  • nehéz légzés
  • csalánkiütés vagy más kiütés
  • viszkető bőr
  • gyors szívverés
  • duzzanat

A konjacról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet. Lelassíthatja a cukor felszívódását, ezért a cukorbetegeknek fokozottan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. A konjac alkalmazása előtt konzultálj orvosoddal, ha inzulint vagy más cukorbetegség elleni gyógyszert szedsz.

Végezetül

Az ördögnyelv használata némi kockázattal jár, ám ha betartjuk az adagolási előírást, és körültekintően alkalmazzuk, nem jelenthet problémát. Mellékhatások esetén forduljunk orvosunkhoz, és hagyjuk abba a használatát. Segíthet a székrekedés leküzdésében és a koleszterinszint csökkentésében, azonban további vizsgálatokra van szükség a konjac fogyásra gyakorolt hatásáról. A legjobb módszer a mérlegen lévő szám csökkentésére továbbra is az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, azonban az ördögnyelv jó kiegészítése lehet ezeknek.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319979

https://www.healthline.com/health/konjac

https://www.healthline.com/nutrition/glucomannan

  • FitForm Fibre

  • -30% fitform program

    FitForm program