Alig 100 gramm maca gyökér por a napi C-vitamin-szükséglet több, mint négyszeresét fedezi, de nem csupán ezért érdemes étrendünk részévé tenni ezt az Andokból származó, különleges szuperélelmiszert. Rendkívül hatékony immunerősítő és teljesítményfokozó, fogyasztásával fittebbnek, frissebbnek érezzük magunkat.
Az Andok magasan fekvő területein, főleg Peruban termő, és a retekkel rokon maca növény (Lepidium meyenii) egészségvédő hatásaival már az inkák is tisztában voltak. Felismerték, hogy jelentősen és rendkívül gyorsan megemeli a szervezet energiaszintjét, ezáltal növeli az állóképességet. Férfiaknál javítja a potenciát, ezért perui ginszengnek is nevezik, utalva a két növény vágyfokozó tulajdonságára.
Egészségvédő gyökér
Gyógyászati szempontból a maca legértékesebb része a gyökérhús, ebben találhatók a növény legfontosabb aktív tápanyagai. Tápértéke egészen lenyűgöző, ez az oka annak, hogy a maca helyet kapott a szuperélelmiszerek táborában.
100 gramm maca gyökér a szervezet napi C-vitamin-szükségletének közel négyszeresét tartalmazza. Rézből 300, Vasból 82, káliumból 57 százalék ugyanez az arány, ahogyan gazdag cinkben, kalciumban, mangánban, B2-, B3-, B6-vitaminban, fehérjében, flavonoidokban, szterolokban, aminosavakban és rostokban is.
Antioxidáns immunerősítő
Kimagasló C-vitamin-tartalmának és flavonoidjainak köszönhető az antioxidáns hatása. Ezek az összetevők képesek semlegesíteni a túltermelődő, és ezért a rák, a gyulladások, a szívbetegségek kockázatát növelő, valamint a DNS-t károsítva az öregedést felgyorsító szabad gyököket. Koncentrált fehérjetartalma is hozzájárul ahhoz, hogy kiváló immunerősítő, javítja a szervezet védekezőképességét, segít legyőzni a káros mikroorganizmusokat.
Sportolóknak különösen ajánlott
Mivel a benne található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok egyedi kombinációjának eredményeképpen, gyorsan megemeli, majd magasan tartja az energiaszintet, kifejezetten előnyös a sportolók, nehéz fizikai és szellemi munkát végzők számára. Fogyasztása nemcsak kitartóbbá tesz, és csökkenti a fáradtságérzetet, hanem a koncentrációt is növeli. További előnye, hogy a benne található aminosavak és fehérjék ösztönzik az izomnövekedést. Ezt bizonyítja az angliai Northumbria University kutatóinak kísérlete, melynek során 14 napig a maca gyökérnek a kivonatát és placebót adták férfiaknak, akik a kúra előtt és után egyaránt 40 kilométert kerékpároztak. Kiderült, hogy a maca gyökeret kapóknak jelentősen nőtt a teljesítménye, valamint elmondásuk szerint javult a szexuális potenciájuk.
Javítja a termékenységet
A maca gyökér por többféleképpen támogatja a termékenységet. Megemeli a tesztoszteron- és a szerotonin szintjét, valamint az afrodiziákumokhoz hasonlóan, a medencetájékon vérbőséget okoz, így javítja a férfi potenciát – utóbbi tulajdonságát már a perui indiánok is felismerték. Impotencia esetén rendkívül hatásos lehet, nem véletlenül tartják természetes viagrának. A termékenységet a sperma minőségének javításával (a spermiumok mozgását ösztönzi) és a spermaszám mennyiségének növelésével is támogatja. Nőknél az ösztrogénszint szabályozásával segíti elő a fogamzást.
Menstruáció és Menopauza
A középkorú nőknél jelentkező, a menopauzát kiváltó hormonális változások hatására kialakuló hőhullámok, és hangulatingadozás mértéke, illetve gyakorisága csökkenthetők a maca gyökérének a segítségével. Ennek az az oka, hogy a növény hatóanyagai segítenek fenntartani a test természetes hormonális egyensúlyát, így depresszióban szenvedők, vagy az antidepresszánsok szedését.
Szintén a hormonháztartásra gyakorolt előnyös hatására vezethető vissza, hogy fogyasztásával enyhíthetők a menstruációs (premenstruációs) görcsök, illetve helyreállítható a rendszertelen vagy túlzottan erős menstruáció.
Megszépíti a bőrt, elűzi a depressziót
Nem csupán a menstruációt és a termékenységet szabályozó hormonokat befolyásolhatjuk a maca gyökérének a segítségével. Rendszeres fogyasztásával a hormonális okokból kialakuló pattanásoknak is búcsút mondhatunk, ráadásul mindkét nem esetében hatásosnak bizonyulhat.
Fokozza az agyműködést, oldja a szorongást, a szerotoninszint emelése miatt, a depresszióban szenvedők számára különösen hasznos lehet a fogyasztása, aminek egyáltalán nincsenek az antidepresszánsokhoz hasonló mellékhatásai.
Jót tesz a csontoknak
Adjuk hozzá étrendünkhöz a maca gyökér port, és tapasztalni fogjuk a csontokra gyakorolt jótékony hatását. Elsősorban mangán- és kalciumtartalmára vezethető vissza, hogy közreműködik a csontritkulás folyamatának lassításában, egészségesen és erősen tartja a csontokat.
Érdemes por alakban fogyasztani
Bár nyersen is hozzáférhető, alkalmazásával azonban érdemes vigyázni. Ha nem megfelelően készítjük el, akár komoly emésztési panaszokat is okozhat. Ezért válasszunk inkább porított változatát, amiből elegendő naponta 1-2 evőkanállal bevenni.
Ellenjavallatok
Terhesség, strúma és szívbetegségek esetén a fogyasztásról konzultáljunk orvosunkkal!
Hivatkozások:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-maca.html
http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2193874/0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928177/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856628/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19781622