• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Kollagén hajra

Javíthatják-e a hajat a kollagén kiegészítők? Igen!

Javíthatják-e a hajat a kollagén kiegészítők? Igen!

Javíthatják-e a hajat a kollagén kiegészítők? Igen! 1024 683 SuperGreens®

A hajhullás és az őszülés a nők rémálma. Mindenki azt szeretné, hogy az egészséget és fiatalságot tükröző haja fényes és dús legyen. Ebben a kollagén óriási szerepet játszhat. Mutatjuk, hányféle módon segítheti elő ezt a folyamatot.

Látható összefüggés van a haj vastagsága, hidratáltsága, a szőrtüszők száma és a szervezetben termelődő kollagén mennyisége között. Tudományosan bizonyított tényekről beszélünk, ami azért örvendetes, mert a kollagénpótlással lehetőségünk van számos hajproblémát orvosolni.

A szabad gyökök károsítják a hajat

A kutatások azt mutatják, hogy a szabad gyökök negatívan befolyásolják a haj állapotát. Normális esetben a metabolikus folyamatok révén keletkeznek, és ha túl sok van belőlük, károsítják a hajhagymákat és hajhulláshoz vezetnek. Mivel a szervezet védekezése a szabad gyökök ellen csökken az öregedéssel, az idősebb felnőttek különösen hajlamosak a hajproblémákra. Míg az oxidatív stressz szerepét széles körben megvitatták a bőr öregedésével összefüggően, kevés hangsúlyt fektettek a hajra gyakorolt ​​hatására. [1.] A kutatások során kiderült, hogy kollagén segíthet semlegesíteni a szabad gyököket, lehetővé téve a haj normális növekedését, és regenerálódását

Hogy működik?

A kollagén az emberi test számos részének építőköve. Egy meglehetősen hosszú aminosavláncból áll, amely gyakorlatilag „összetart” bennünket, összekapcsolja és felépíti a kötőszöveteinket, valamint a bőrünket és a csontjainkat. Sőt, a hajunkban is jelen van. A szervezetben található leggyakoribb fehérje, de idősödve csökken a mennyisége. Ez az öregedés jeleihez vezet, például ráncokhoz, megereszkedett bőrhöz és hajhulláshoz. El kell fogadnunk, ez egyszerűen az élet része, azzal azonban nincs semmi baj, ha a lehető legjobban akarunk kinézni és érezni magunkat. Szerencsére, a kollagénnel történő kiegészítés hozzájárulhat az öregedési folyamatok ellensúlyozásához, mivel a szervezet képes lehet használni a kollagénben lévő aminosavakat a hajfehérjék felépítésére, és a haj gyökereit tartalmazó bőr megerősítésére. Megakadályozhatja a szőrtüszők károsodását, az őszülést, a hajhullást, és a haj életkorral összefüggő elvékonyodását.

A keratin a haj legfőbb alkotórésze. A szervezet többféle aminosavat használ a keratin felépítéséhez, ezek egy része megtalálható a kollagénben. A kollagén elsősorban 3 nem esszenciális aminosavból áll, prolinból, glicinből és lizinből. A prolin a keratin fő alkotóeleme is, ezért a prolinban gazdag kollagén fogyasztása biztosítja a szervezet számára a haj létrehozásához szükséges építőelemet.

Ahogy öregszünk, a hajunk törékennyé és fénytelenné válhat. Ez azért történik, mert a szőrtüszők alatt faggyúmirigyek találhatók, amelyek olajat választanak ki, védve a hajszálakat. A kollagén fontos szerepet játszik az egész folyamat szabályozásában.

Megakadályozhatja az öregedéssel járó hajritkulást

Míg a fényes hajkorona az egészségről és a vitalitásról árulkodik, addig a ritka haj a mögöttes problémára vagy egyensúlyhiányra utalhat. A bőr legnagyobb egyben középső részét a dermisz (irha) alkotja, amelynek 70 százalékát a kollagén teszi ki. A dermisz tartalmazza a hajszálak gyökerét, ezért különösen fontos, hogy vastag és erős legyen. Az öregedés következményeként a kollagénrostok szintézise csökken, ezért elvékonyodik, és nem tartja meg olyan erősen a hajszálakat. Ha a szervezetben nincs elegendő kollagén, az töredezett, fénytelen, száraz és fakó hajat eredményez. A hajhagymák legnagyobb károsodását a szabad gyökök okozzák. Mint említettük, a haj a tüszőkből nő. Ha sérültek vagy gyengék, ez csökkent hajnövekedéshez vezethet. A szabad gyökök károsodásának leküzdéséhez antioxidánsokra van szükség. Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy a tengeri kollagén fokozott antioxidáns tulajdonságokkal bír. Bár nincs sok tanulmány a hajnövekedésre gyakorolt ​​hatásáról, rengeteg anekdotikus bizonyíték áll rendelkezésre.

Segíthet a lassítani az őszülést

Az életkorral összefüggő őszülést nagymértékben befolyásolja a genetika, de szerepet játszhat a hajszínt termelő sejtek szabadgyökök okozta károsodása is. Az életkor előrehaladtával leáll a melaninnak, azaz a haj festékanyagának a termelődése, ezt pedig siettetik az oxidációs folyamatok.[2.] Ha tehát nincs elegendő antioxidáns a szervezetben a szabad gyökök károsodásának leküzdésére, a haj elkezd őszülni. A kollagénről kémcsövekben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy harcol a szabad gyökök ellen, így elméletileg segíthet megakadályozni a melaninkárosodást. Ennek eredményeként megakadályozhatja a korai, vagy lelassíthatja az életkorral összefüggő őszülést.

Egy kutatócsoport, köztük japán tudósok, felfedezték az öregedéssel járó hajhullás mögött álló mechanizmust, amely utat nyithat a kopaszság kezelésének új módjai előtt. A Tokyo Medical and Dental University’s Emi Nishimura által vezetett tanulmányában résztvevő kutatók megállapították, hogy a haj elvékonyodásának kulcsa a XVII-es típusú kollagén, amely a fejbőr alatt található szőrtüsző őssejtek közelében található. Ha kevés van belőle, a hajunk kihullik. [3.]

A kollagén kiegészítők többféle változatban kaphatók. Ide tartoznak a kollagénpeptidek, a kollagénpor, a kollagén hidrolizátum, a tabletták és egyebek. A tengeri kollagén 1,5-szer gyorsabban szívódik fel, mint más kollagénforrások. Úgy gondolják, hogy ez biztosítja a legjobb eredményeket és a legtöbb egészségügyi hasznot, beleértve a simább, egészségesebb és fiatalabb bőrt. A tengeri kollagén elsősorban I-es, míg a szarvasmarha általában az I. és III. típusú. II-es típusú kollagén ízületi porcokra, mozgásszervi panaszokra, míg I-es típusú kollagén hajra, körömre és bőrre való.

Összefoglalva:

Elméletek szerint a kollagén kiegészítőkben lévő aminosavak a vastagabb haj építőelemeként működnek. Feltételezik, hogy segítenek a szervezetnek több keratint előállítani, ami alapja a vastag, egészséges hajnak. Maga a kollagén aminosavakból áll – konkréten glicinből, prolinból és hidroxiprolinból.

A kollagén megerősíti a szőrtüszőket tartó bőrréteget. Amikor az öregedés miatt a kollagéntermelés csökken, a hajhagymák sérülékennyé válnak, míg az őket tartó bőrréteg kiszárad, ami hajhullást eredményez. Mivel a haj a bőrből nő ki, a kollagén azon képessége, hogy ellensúlyozza a bőr öregedésének hatásait, hozzájárulhat a jobb hajnövekedéshez és csökkenti annak elvékonyodását. A kollagén hajritkulásra gyakorolt ​​hatásáról azonban nem áll rendelkezésre elegendő kutatás.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/collagen-for-hair

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20805969/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24033376/
  3. https://www.japantimes.co.jp/news/2016/02/05/national/science-health/age-linked-hair-loss-caused-disappearing-collagen-researchers-say/#.WuJ0J8iUvIU
  • Swedish Nutra Hair Skin Nails vitamin

    Haj, bőr és köröm folyékony vitamin kollagénnel

  • swedish nutra halkollagén

    Hidrolizált halkollagén ital 10000 mg

  • -20% collagen complex

    Kollagén komplex tabletta