• A legjobb vitaminforrások a szuperélelmiszerek

Kézfertőtlenítő házilag

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből 1024 683 SuperGreens®

A kézfertőtlenítő gél segít megelőzni a baktériumok a koronavírus terjedését, ha szappan és víz nem áll rendelkezésünkre. Ha nehézségekbe ütközik a beszerzése a helyi üzletekben, csak néhány összetevőre van szükségünk (például alkoholra, aloe vera gélre, illóolajra) ahhoz, hogy odahaza percek alatt elkészíthessük. Mutatjuk, hogyan állítható elő a kézfertőtlenítő házilag.

A koronavírus-fertőzés miatt jelentősen megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti kereslet, beleértve a kézfertőtlenítőt is. Sajnos a legtöbb helyen már hiánycikk, ám kétségbeesésre semmi ok, mert néhány egyszerű összetevő segítségével percek alatt összedobható a kézfertőtlenítő, ha már sehol nincs.

 

Elengedhetetlen a kézmosás

A koronavírus (COVID-19) kitörése esetén nem meglepő, hogy sok ember további lépéseket tesz a biztonsága megőrzése érdekében, ideértve kézfertőtlenítő házilag történő készítését.

Noha általa hatékonyan megszabadulhatnak a baktériumoktól, az egészségügyi hatóságok továbbra is javasolják a kézmosást, amikor csak lehetséges, hogy megóvjuk magunkat a betegségektől.
A kézmosás elengedhetetlen, rengeteg mégsem veszik komolyan. Legalább most, a koronavírus-fertőzés idején illene több figyelmet fordítani rá. Egy bolti bevásárlás alatt mérhetetlen mennyiségű szennyeződés kerülhet a kezünkre, és ez alól akár a koronavírus sem kivétel. A kórokozók megtelepszenek a bevásárlókosáron, illetve a fémpénzen, a kilincseken és a bankautomaták gombjain. Járvány idején a legveszélyesebb helyek közé tartoznak a tömegközlekedési eszközök. A kapaszkodókon és üléshuzatokon is fellelhetők vírusok, amelyek az utastérben zavartalanul terjedhetnek, ha valaki eltüsszenti magát. A koronavírus a kartonpapíron egy teljes napig, műanyagon és rozsdamentes acélon 48-72 óráig marad életképes, ezért is fontos a kézmosás.

 

Hogyan kell szabályosan kezet mosni?

A higiénia kulcsfontosságú az egészség fenntartásában. A megfelelő kézmosás az egyik legjobb megelőző intézkedés, amely megakadályozza a betegségeket, legyen az a megfázás, vagy a koronavírus. Kiválóan alkalmas a szennyeződések, baktériumok és vírusok mechanikus eltávolítására.
A legtöbb ember nem gondolja, hogy különbség van a kezek alapos mosása, illetve siető szappanozása és leöblítése között. Valójában a kéz megfelelő mosásához a CDC (Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja) a következőket javasolja:

 •  Először nedvesítsük meg a kezünket, majd alkalmazzunk szappant.
 • Erősen dörzsöljük össze a kezünket, hogy  a szappan habot képezzen.
 • Folytassuk a dörzsölést és súrolást 20 másodpercig.
 • Jól öblítsük le a kezünket folyó víz alatt.
 • Szárítsuk meg papírtörlővel vagy légszárítóval.
 • Ha lehetséges, papírtörülközővel zárjuk el a csapot.
 • Nyilvános helyen használhatunk papírtörülközőt az ajtó kinyitásához is, miután megmostuk a kezünket, így elkerülhetjük a kilinccsel való érintkezést.
 • Ha nem férünk hozzá szappanhoz és folyó vízhez, alkalmazzunk alkohol alapú gélt vagy törlőkendőt.

 

Milyen a jó kézfertőtlenítő gél?

A hordozható kézfertőtlenítők szerepet játszanak a légúti vírusfertőzések és az influenzaszezon csúcsidőszakában (nagyjából novembertől áprilisig), mert könnyen megtisztítják a kezet útközben, vagy valamilyen szabadtéri tevékenység közepette. Akár baktériumokat, akár vírusokat akarunk elpusztítani, számos kutatás kimutatta, hogy a hatékonyság eléréséhez legalább 60 százalékos alkoholra van szükség. Ha már használunk kézfertőtlenítő gélt, ellenőrizzük, hogy tartalmaz-e ilyet. Vannak olyan készítmények, amelyek alkoholmentesek, és ezek nem lesznek olyan hatékonyak a baktériumok és vírusok elpusztításában, ideértve az új SARS-CoV-2 koronavírust. A 100 százalékos alkohol nem jó megoldás, mivel túl gyorsan elpárolog, így nem elég ahhoz, hogy eredményesen elpusztítsa a baktériumokat vagy vírusokat a bőrön, különösen télen, amikor a levegő kevésbé párás. Ráadásul nagyon kiszárítja a bőrt, és irritációt okozhat. Ez sokaknál azt eredményezi, hogy nem fertőtlenítik a kezüket a szükséges gyakorisággal. A jó minőségű kézfertőtlenítő gél bőrpuhítókat is tartalmaz, ezek segítik a bőr lágyítását és hidratálását. Vannak, akik gyógyszertári alkohol helyett vodkát használnak. A vodka azonban jellemzően csak 40 százalék alkoholt tartalmaz, ami nem elég ahhoz, hogy hatékonyan megölje a mikrobákat. Ha a kézfertőtlenítő házilag készül, ne tegyünk bele semmilyen más alkoholt (például metanolt, butanolt), mivel ezek mérgezőek!

 

Konkrét házi recept

Öntsünk 1 dl gyógyszertárban megvásárolható, minimum 70 százalékos etil alkoholt egy tálba. Ha 70 százaléknál magasabb töménységű az alkohol, lehet egy kevés desztillált vagy tisztított vízzel is hígítani. Majd adjunk hozzá 50-60 ml aloe vera zselét. Tegyünk illóolajokat a keverékbe, ha szükséges. Nem feltétlenül kell, de hasznos lehet, ha szeretjük a különleges illatokat, emellett puhítják a bőrt. Elegyítsük el az összetevőket kanállal, és egy tölcsér segítségével öntsük őket műanyag palackokba. A kézfertőtlenítő készen áll a használatra.

 

Melyik illóolaj a legjobb?

Amellett, hogy illatot kölcsönöznek a kézfertőtlenítőnek, a kiválasztott, szigorúan 100 százalékos tisztaságú illóolaj segíthet védelmet nyújtani a baktériumok és vírusok ellen is. Például a kakukkfűnek és a teafaolajnak antimikrobiális tulajdonságai vannak. Antimikrobiális olajok használatakor csak egy-két cseppet használjunk, mivel ezek az olajok általában nagyon erősek, így irritálhatják a bőrt. Más olajok, például a levendula vagy a kamilla segíthetnek megnyugtatni a bőrt. A citromolaj vírusellenes hatású, ahogyan az eukaliptusz is, ezekből jó, ha van otthon.

Fontos! A kézfertőtlenítő gél nem lesz hatékony, ha a kezünk túl szennyezett vagy zsíros.

Noha kezünk tisztántartása az egyik leghatékonyabb védekezi mód a kórokozók ellen, az immunrendszer megerősítésével segíthetnek a szuperélelmiszerek és a C-vitamin fogyasztása. Ugyanilyen hatékonyak a különféle gyógygombák, például a shiitake gomba.

 • -20% superum c

  Superum C