• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Kézfertőtlenítő házilag

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből

Kézfertőtlenítő házilag, gyorsan és egyszerűen, kevés pénzből 1024 683 SuperGreens®

A kézfertőtlenítő gél segít megelőzni a baktériumok a koronavírus terjedését, ha szappan és víz nem áll rendelkezésünkre. Ha nehézségekbe ütközik a beszerzése a helyi üzletekben, csak néhány összetevőre van szükségünk (például alkoholra, aloe vera gélre, illóolajra) ahhoz, hogy odahaza percek alatt elkészíthessük. Mutatjuk, hogyan állítható elő a kézfertőtlenítő házilag.

A koronavírus-fertőzés miatt jelentősen megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti kereslet, beleértve a kézfertőtlenítőt is. Sajnos a legtöbb helyen már hiánycikk, ám kétségbeesésre semmi ok, mert néhány egyszerű összetevő segítségével percek alatt összedobható a kézfertőtlenítő, ha már sehol nincs.

 

Elengedhetetlen a kézmosás

A koronavírus (COVID-19) kitörése esetén nem meglepő, hogy sok ember további lépéseket tesz a biztonsága megőrzése érdekében, ideértve kézfertőtlenítő házilag történő készítését.

Noha általa hatékonyan megszabadulhatnak a baktériumoktól, az egészségügyi hatóságok továbbra is javasolják a kézmosást, amikor csak lehetséges, hogy megóvjuk magunkat a betegségektől.
A kézmosás elengedhetetlen, rengeteg mégsem veszik komolyan. Legalább most, a koronavírus-fertőzés idején illene több figyelmet fordítani rá. Egy bolti bevásárlás alatt mérhetetlen mennyiségű szennyeződés kerülhet a kezünkre, és ez alól akár a koronavírus sem kivétel. A kórokozók megtelepszenek a bevásárlókosáron, illetve a fémpénzen, a kilincseken és a bankautomaták gombjain. Járvány idején a legveszélyesebb helyek közé tartoznak a tömegközlekedési eszközök. A kapaszkodókon és üléshuzatokon is fellelhetők vírusok, amelyek az utastérben zavartalanul terjedhetnek, ha valaki eltüsszenti magát. A koronavírus a kartonpapíron egy teljes napig, műanyagon és rozsdamentes acélon 48-72 óráig marad életképes, ezért is fontos a kézmosás.

 

Hogyan kell szabályosan kezet mosni?

A higiénia kulcsfontosságú az egészség fenntartásában. A megfelelő kézmosás az egyik legjobb megelőző intézkedés, amely megakadályozza a betegségeket, legyen az a megfázás, vagy a koronavírus. Kiválóan alkalmas a szennyeződések, baktériumok és vírusok mechanikus eltávolítására.
A legtöbb ember nem gondolja, hogy különbség van a kezek alapos mosása, illetve siető szappanozása és leöblítése között. Valójában a kéz megfelelő mosásához a CDC (Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja) a következőket javasolja:

  •  Először nedvesítsük meg a kezünket, majd alkalmazzunk szappant.
  • Erősen dörzsöljük össze a kezünket, hogy  a szappan habot képezzen.
  • Folytassuk a dörzsölést és súrolást 20 másodpercig.
  • Jól öblítsük le a kezünket folyó víz alatt.
  • Szárítsuk meg papírtörlővel vagy légszárítóval.
  • Ha lehetséges, papírtörülközővel zárjuk el a csapot.
  • Nyilvános helyen használhatunk papírtörülközőt az ajtó kinyitásához is, miután megmostuk a kezünket, így elkerülhetjük a kilinccsel való érintkezést.
  • Ha nem férünk hozzá szappanhoz és folyó vízhez, alkalmazzunk alkohol alapú gélt vagy törlőkendőt.

 

Milyen a jó kézfertőtlenítő gél?

A hordozható kézfertőtlenítők szerepet játszanak a légúti vírusfertőzések és az influenzaszezon csúcsidőszakában (nagyjából novembertől áprilisig), mert könnyen megtisztítják a kezet útközben, vagy valamilyen szabadtéri tevékenység közepette. Akár baktériumokat, akár vírusokat akarunk elpusztítani, számos kutatás kimutatta, hogy a hatékonyság eléréséhez legalább 60 százalékos alkoholra van szükség. Ha már használunk kézfertőtlenítő gélt, ellenőrizzük, hogy tartalmaz-e ilyet. Vannak olyan készítmények, amelyek alkoholmentesek, és ezek nem lesznek olyan hatékonyak a baktériumok és vírusok elpusztításában, ideértve az új SARS-CoV-2 koronavírust. A 100 százalékos alkohol nem jó megoldás, mivel túl gyorsan elpárolog, így nem elég ahhoz, hogy eredményesen elpusztítsa a baktériumokat vagy vírusokat a bőrön, különösen télen, amikor a levegő kevésbé párás. Ráadásul nagyon kiszárítja a bőrt, és irritációt okozhat. Ez sokaknál azt eredményezi, hogy nem fertőtlenítik a kezüket a szükséges gyakorisággal. A jó minőségű kézfertőtlenítő gél bőrpuhítókat is tartalmaz, ezek segítik a bőr lágyítását és hidratálását. Vannak, akik gyógyszertári alkohol helyett vodkát használnak. A vodka azonban jellemzően csak 40 százalék alkoholt tartalmaz, ami nem elég ahhoz, hogy hatékonyan megölje a mikrobákat. Ha a kézfertőtlenítő házilag készül, ne tegyünk bele semmilyen más alkoholt (például metanolt, butanolt), mivel ezek mérgezőek!

 

Konkrét házi recept

Öntsünk 1 dl gyógyszertárban megvásárolható, minimum 70 százalékos etil alkoholt egy tálba. Ha 70 százaléknál magasabb töménységű az alkohol, lehet egy kevés desztillált vagy tisztított vízzel is hígítani. Majd adjunk hozzá 50-60 ml aloe vera zselét. Tegyünk illóolajokat a keverékbe, ha szükséges. Nem feltétlenül kell, de hasznos lehet, ha szeretjük a különleges illatokat, emellett puhítják a bőrt. Elegyítsük el az összetevőket kanállal, és egy tölcsér segítségével öntsük őket műanyag palackokba. A kézfertőtlenítő készen áll a használatra.

 

Melyik illóolaj a legjobb?

Amellett, hogy illatot kölcsönöznek a kézfertőtlenítőnek, a kiválasztott, szigorúan 100 százalékos tisztaságú illóolaj segíthet védelmet nyújtani a baktériumok és vírusok ellen is. Például a kakukkfűnek és a teafaolajnak antimikrobiális tulajdonságai vannak. Antimikrobiális olajok használatakor csak egy-két cseppet használjunk, mivel ezek az olajok általában nagyon erősek, így irritálhatják a bőrt. Más olajok, például a levendula vagy a kamilla segíthetnek megnyugtatni a bőrt. A citromolaj vírusellenes hatású, ahogyan az eukaliptusz is, ezekből jó, ha van otthon.

Fontos! A kézfertőtlenítő gél nem lesz hatékony, ha a kezünk túl szennyezett vagy zsíros.

Noha kezünk tisztántartása az egyik leghatékonyabb védekezi mód a kórokozók ellen, az immunrendszer megerősítésével segíthetnek a szuperélelmiszerek és a C-vitamin fogyasztása. Ugyanilyen hatékonyak a különféle gyógygombák, például a shiitake gomba.