• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzés és felfázás: mit tehetünk ellene?

Húgyúti fertőzés és felfázás: mit tehetünk ellene?

Húgyúti fertőzés és felfázás: mit tehetünk ellene? 1024 683 SuperGreens®

A húgyúti fertőzés egy rendkívül fájdalmas és kellemetlen betegség. Az emberi populáció nagyjából 80%-a tapasztalhatja meg élete során a vele járó egészségügyi panaszokat. A nők esetében a rövidebb húgycső miatt nagyobb a kialakulásának az esélye, illetve férfiaknál pedig az idősebb korban  megnagyobbodott prosztata növeli a megjelenése kockázatát.

Vannak egyértelmű jelei és sokszor könnyen beazonosítható és kezelhető, de esetenként akár komolyabb vizeletvizsgálat és speciálisan kitenyésztett antobiotikum alapú ellenanyag is szükséges lehet a leküzdéséhez.

Napjainkban szerencsére egyre több specializált készítmény segít enyhíteni kellemetlen tüneteit, melyről szintén lesz szó a cikkben, illetve arról is, hogy milyen egyéb úton kerülhetjük el a húgyúti fertőzéseket és azok súlyosbodását.

A húgyúti fertőzésekről bővebben: mi a felfázás, mi a hólyaghurut?

Mindhárom fenti elnevezést jellemzően az alsó húgyutak gyulladására használják (húgyhólyag, – vagy húgyvezeték gyulladás). Más irányból és más folyamatok által indulva, de hasonló, illetve valamivel súlyosabb fertőzéssel járhat a vese- és vesemedence- gyulladás.

Gyakran – és egyben tévesen – használjuk a felfázást összefoglaló néven a jellegzetes tünetegyüttesre, mely főként gyakori vizelési ingerrel és fájdalmas, akár véres, gennyes vizelettel jár együtt. A felfázás pedig szinte kizárólag nőknél fordul elő, méghozzá a meglehetősen rövid húgycső/húgyvezeték miatt. Azért befolyásoló tényező ez, mert a végbél környékén tanyázó kórokozók terjedése okozza ezt a folyamatot. Ezen kórokozók felfázás következtében gyorsabban kúsznak fel a húgyhólyagig a rövidebb úton. Előbb a gátra jutnak fel, aztán a húgycsőnyílásba, végül pedig a húgycsőből a húgyhólyagba, ott gyulladást okozva.

A fent említett kórokozók közül az escherichia coli (E coli) baktérium a legjellegzetesebb felelős, mellette pedig a staphylococcus saprophyticus, a proteus és klebsiella túlburjánzása lehet kiváltó ok. Egy-egy vírus vagy gomba is okozhatja a nem kívánt állapotot. Ez főként akkor fordul elő, ha valaki eleve immungyenge kondíciókkal született vagy hasonló, ideiglenesen komoly immungyengeséget kiváltó vírust szed össze. Az E coli nagyjából 85%-ban felel a húgyúti fertőzések kialakulásáért, tehát ez a bélflórában honos baktérium a fő kiváltó ok.

A megléte a szervezetben nem baj, sőt, előnyös is, azonban ha a nem megfelelő helyre kerül és nagyobb arányban, akkor jönnek a kellemetlen tünetek. Nagy hidegben vagy a felfázáskor ugyanis a húgyhólyag védekezőképessége legyengül és átengedi a fenti baktériumokat és az elszaporodásuk gyulladáshoz vezet.

Ebből adódóan a legélénkebb időszakok a tavaszi és az őszi, amikor már tapasztalhatunk hidegebb időt, de nem feltétlenül számítunk rá és nem öltözünk az időjárásnak megfelelően. Télen azért kevésbé gyakori, mert eleve melegen, rétegesen öltözünk. Illetve a klímarendszerek elterjedésével az irodákban, autókban, hotelekben és otthonainkban is már nyáron is gyakoribb a túlzott használatuk miatt.

vese – és vesemedence gyulladás már komolyabb lecsengésű, a legtöbb esetben úgy alakul ki, hogy a fenti folyamatból indulva “felszáll” az alsó húgyutakból a gyulladás. Ott aztán hosszabb távon és súlyosabb mértékben okoz problémákat. Ilyenkor már láz és alhasi fájdalom is kísérheti a korábbi tüneteket. Itt nem 3-5 nap a gyógyulási idő, mint a húgyhólyag gyulladásnál, hanem akár a kétszerese. Nemcsak a húgyutak, hanem a véráram felől is érkezhet egyébként a fertőzés, de azért ez mondható a lényegesen ritkább esetnek.

Megkülönböztetünk:

 • akut gyulladást, mely intenzív fájdalommal és magas lázzal jár, de hamar kikezelhető, főként megfelelő antibiotikum kúra alkalmazása esetén;
 • illetve krónikus gyulladást, mely bár kevésbé intenzív, de a kórokozók állandó jelenlétét feltételezi és romló közérzetet, életminőséget, a vizelet pangását idézi elő, a legyengült státusza az immunrendszernek ekkor jó eséllyel állandósult hosszabb időre.

A húgyúti fertőzés tünetei

Fontos, hogy nagyon hamar történhet a tünetek érzékelése, gyakorlatilag a felfázástól, meghűléstől számított 1-2 napon belül, mivel nagyon hamar tud emelkedni a kiváltó kórokozók csíraszáma. Ez főként akkor jellemző, ha húgycső gyulladásról vagy hólyaghurutról beszélünk, tehát az alsó húgyúti panaszokról.

Az alábbiakkal kell számolni:

 • erős és tartós vizelési inger,
 • égő érzés vizeletürítés közben,
 • gyakori, kis mennyiségekben távozó vizelet,
 • vér a vizeletben,
 • erős, kellemetlen szagú vizelet,
 • kismedencei fájdalom nőknél, medence közepe és szegycsont környéke,
 • illetve láz és alhasi fájdalom a már felszállott gyulladásoknál (vese, vesemedence).

A húgyúti fertőzés diagnosztizálása és kezelése

Vannak egyértelmű esetek, amikor jellegzetesek a tünetek és a beteg jelzi is, hogy a felfázás mikor és hogyan történhetett. Ilyenkor nincs szükség laboratóriumi vizsgálatokra, mielőbb meg kell kezdeni a gyógyító kúrát.

A bő és egyenletes folyadékbevitel a megelőzésben is nagy szerepet játszat, az akut betegség kezelésében pedig kötelező elem. A tőzegáfonyát és/vagy medveszőlőt tartalmazó gyógykészítmények, mint az Uro Balance és az Uro Balance Forte, redukálják a kórokozók csíraszámát azokat az egészséges szinten tartva, de leginkább a megelőzésben hatékonyak. A heveny gyulladás kezelésére is ajánlott alkalmazásuk. Természetesen nagyon fontos a pihenés és az ágynyugalom is, eleve kellemetlenebb lenne az aktív mozgás a tünetek miatt. A legtöbbször emellett 3-5 napos antibiotikum kúrára van szükség a gyógyuláshoz, de néha elég egyszeri granulátum alapú gyógyszer bevitele is.

Ha a tünetek a fentieket követően sem enyhülnének 2-3 napon belül, akkor további vizsgálatokra van szükség. Elemezni kell a vizeletet és amennyiben annak pozitív a tenyészete, ki kell keverni az annak a semlegesítésére legmegfelelőbb antibiotikum készítményt.

Ha vese – vagy vesemedence gyulladás alakul ki, akkor további pihenés, illetve a láz csillapítása is fontos, szükség esetén görcsoldó alkalmazása. Ha társbetegség okozza vagy fokozza a betegséget, akkor annak a kezelése is elmaradhatatlan. Fontos, hogy a felszálló ágban lévő gyulladásoknál már nem csak a vizeletet kell kivizsgálni, hanem ultrahangos vizsgálat vagy CT is szükséges a teljes diagnózishoz.

A gyógyulásra az esély az esetek nagy többségében 100%-os az. Inkább az szokott fontos lenni, hogy a kellemetlen tüneteknek mielőbb búcsút inthessen a beteg, ezért érdemes követni és betartani a fentieket és a kezelőorvos utasításait.

Természetes módszerek a húgyúti fertőzések ellen

A tőzegáfonya a piacon kapható, gyógynövény alapú készítmények “sláger” összetevője, nem véletlenül. Szuperélelmiszerként emlegetik, hiszen magas antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatással bír. Az Uro Balance és az Uro Balance Forte egyik fő alkotóeleme is ez az értékes növény, van azonban még egy olyan adalék, mely ennél is hasznosabb lehet számunkra a húgyúti fertőzésekkel való küzdelem idején.

Ez pedig az úgynevezett D-mannóz, cukormolekula, amely természetesen például a vörösáfonyában található meg. Ha felszívódik a készítmény által, akkor úgy fejti ki jótékony hatását, de a nem felszívódó része talán ennél is fontosabb. Az E coli és egyéb, húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok ugyanis megtapadnak a húgyutak falain és nehezen választja ki és távolítja el a vizelettel a szervezet a többletet. Azonban a D-mannóz molekulákhoz hozzá tudnak kapcsolódni, így a vizelettel az átlagosnál lényegesen több tud távozni, ezzel enyhítve a kellemetlen tüneteket és lerövidítve a betegség lefolyását.

Alkotója még a nyírfalevél, mint ismert növényi vízhajtó, illetve a méltán ismert C-vitamin, mely sok egyéb pozitív hatása mellett savasítja a vizeletet, gátolva ezzel a káros baktáriumok elszaporodását.

Összegző javaslatok

Annak érdekében, hogy elkerüljük a húgyúti fertőzéseket, figyeljünk az alábbiakra

 • Nem csak télen, de más évszakokban is az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, hogy elkerüljük a meghűlést, felfázást.
 • Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre.
 • Azonnal forduljunk szakorvoshoz, amint észleljük a kellemetlen tüneteket.
 • Alkalmazzuk a kiírt antibiotikumot akkor is, ha ódzkodunk az ilyen jellegű készítményektől.
 • Tőzegáfonya, C-vitamin, nyírfalevél és D-mannóz tartalmú készítményt fogyasszunk a megelőzés vagy gyorsabb gyógyulás érdekében.

Ne vegyük félvállról ezeket a betegségeket, mert károsabb, akár krónikus végkimenetele is lehet egy egyszerű felfázásnak vagy hólyaghurutnak.

Források: