• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Hideg láb

Hideg láb: van-e okunk az aggodalomra?

Hideg láb: van-e okunk az aggodalomra?

Hideg láb: van-e okunk az aggodalomra? 1024 683 SuperGreens®

A hideg láb kialakulásának számos oka lehet, a legbanálisabbaktól, a vérkeringési és idegi rendellenességekig. Ha időnként fázik a lábuk az teljesen normális, tartós tünetek esetén azonban keressük fel az orvost.  Az alapvető ok kezelésének elő kell segítenie a probléma megszüntetését.

Szervezetünknek elképesztően kifinomult mechanizmusai vannak, amelyek révén a létfontosságú belső szerveinket pontosan a megfelelő hőmérsékleten tartja. Hideghatás esetén ezek egyike a végtagok – elsősorban a kezek és a lábak – keringésének csökkentése, és az összes meleg vér belső szerveinkbe történő irányítása.

Sokféle probléma okozhatja

A zavaró hideg láb a szervezet egyik normális reakciója az alacsonyabb hőmérsékletre. Ilyenkor a végtagjainkban lévő erek összehúzódnak, ami csökkenti a véráramot ezeken a területeken, így kisebb lesz a hőveszteség. A lábak véráramának csökkentése segít fenntartani a megfelelő hőmérsékletet és a véráramot a fontosabb testrészekben. Nagy stressz, illetve szorongás hatására a lábaink hidegek lehetnek. A szervezet egyik stresszre vagy idegességre adott természetes reakciója az adrenalin hormon  pumpálása a véráramba, ami összehúzza a perifériás ereket. A modern világ tele van stresszfaktorokkal, a stressz és a feszültség csökkentése mérsékelheti a tüneteket.

Keringési zavar gyakori előidézője. A rossz vérkeringéssel küzdő embereknél nem jut elegendő meleg a végtagokhoz. Hátterében állhat érszűkület, visszérbetegség, illetve alacsony vérnyomás.

Az ülő és mozgásszegény életmód csökkentheti a lábak keringését, míg a dohányzás megnehezítheti a vér eljutását a test minden területére. A dohányzók nagyobb valószínűséggel panaszkodnak hideg lábakra, ráadásául a cigaretta a már fent említett érszűkületet, továbbá perifériás érrendszeri betegség is okozhat. A emelkedett koleszterinszint az artériákban plakkok kialakulásához vezethet, amely rontja a lábak keringését. Egyes szív- és érrednszeri betegségek, vakamint daganatos betegségek szintén előidézhetik. Közepesen súlyos, vagy súlyos vérszegénység esetén ugyanez jellemző.

A vérszegénység jól reagál az étrend megváltoztatására, illetve vastabletták szedésére.

Cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedő embereknél gyakori magas vércukorszint az artériák szűküléséhez, és a szövetek vérellátásának csökkentéséhez vezethet, ami hideg lábat okoz. Egyes embereknél a cukorbetegség perifériás neuropátiát idéz elő, amely az idegkárosodás egyik formája. Ez gyakorta azoknál fordul elő, akiknek hosszú ideig ellenőrizetlen, emelkedett vércukorszintje van. A diabéteszes idegkárosodás egyéb tünetei közé tartozik a bizsergés, szúró érzés, zsibbadás, égő fájdalom a lábakban. A diabetikus perifériás neuropátia a hideg lábak egyik leggyakoribb oka. A cukorbetegségben szenvedő emberek körülbelül hatvan-hetven százalékánál idővel kialakul valamilyen neuropátia. A perifériás artériás betegség, amelyet a lábakban beszűkült artériák okoznak, csökkentheti a vérkeringést, ami ugyancsak hideg lábhoz vezethet.

A test anyagcseréje hatást gyakorol a vérkeringésre, a szívverésre és a testhőmérsékletre, tehát bármi, ami befolyásolja a pajzsmirigy működését, és a pajzsmirigy-alulműködés kialakulását, hideg lábhoz vezethet. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő emberek érzékenyebbek a hidegre, és a betegség más tünetekkel is járhat, például fáradtsággal, súlygyarapodással, memóriaproblémákkal.

Nem szokatlan, hogy a terhesség alatt alakul ki. Terhesség idején a hormonszint változása befolyásolhatja az autonóm idegrendszert, ami hat az alsó végtagok vérkeringésére. Ezen kívül növekedik az alapanyagcsere. Az enyhén emelkedett hőmérséklet következtében a környező levegőt hűvösnek érezhetjük, különösen az alsó végtagok esetében. Vérszegénység is kialakulhat a várandósság idején.

A Raynaud-szindróma olyan állapot, amelynek során a kéz, valamint a láb artériái szűkülnek, ami megakadályozza a vér normál keringését. Hideg hőmérséklet, esetleg stressz váltja ki, de az okát nem ismerik teljesen.

A B12-vitamin hiánya neurológiai tüneteket okozhat, ideértve a hideg kezek és lábak érzését, zsibbadást vagy bizsergést. Természetesen megtalálható a húsban és a tejtermékekben, és fontos az egészséges vörösvértestek fenntartásában.

Egy 2016-os tanulmány szoros kapcsolatot mutat a krónikus emésztési zavarok és a hideg végagok között.

Az idősebb emberek elveszítik a testhőmérséklet megfelelő szabályozásának képességét. Az anyagcserék az életkorral lelassul, és ez szintén hozzájárulhat a hideg lábhoz. A krónikus állapotok és a gyógyszerek szedése miatt, fokozott a hideg végtag kockázata.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bár az időnkénti hideg lábak normálisak, vannak esetek, amikor szükséges a szakember felkeresésére.   A szívelégtelenségben szenvedő emberek gyakran észlelik, hogy karjaik, kezük és lábaik hidegek. A szívbetegség eredményeként a végtagokhoz kevesebb vér jut el, és meleg vér nélkül a test ezen lehűlhetnek. Ezek a tünetek általában csak krónikus, súlyos szívelégtelenségben szenvedő embereknél fordulnak elő.

Orvoshoz kell fordulni, ha a hideg lábakat más tünetek kísérik, beleértve:

 • fáradtság
 • fogyás
 • láz
 • jelentős ízületi fájdalom
 • sebek az ujjakon, lábujjakon, amelyek gyógyulása hosszú ideig tart
 • bőrelváltozások, például kiütés, megvastagodott bőr

Ha a lábunkat belül érezzük hidegnek, az idegkárosodás vagy más idegrendszeri állapotra utalhat.

Hogyan diagnosztizálják az okát?

Orvosa fizikai vizsgálatot végez, és trauma vagy az idegkárosodás jeleit keresi. Valószínűleg elrendeli a laborvizsgálatot, amely ellenőrizheti olyan állapotokat, mint vérszegénység, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés. Végezhet elektrokardiogramot, ha azt gyanítja, hogy a jelenség szívbetegség, továbbá rossz vérkeringés következtében jött létre. Lehet, hogy megméri a vérnyomást a különféle végtagokban.

Ha úgy találja, hogy a jelenséget perifériás artériás betegség okozhatja, ultrahangot rendel el, hogy megvizsgálja az artériák véráramlását.

Kezelési módok

A kezelések nagymértékben függenek az alapproblémától. Legtöbbször az orvos rendszeres testmozgást javasol a vérkeringés javítása érdekében. A testmozgás segíthet más állapotok, beleértve a szívbetegségeket kezelésében és megelőzésében. Ha hideg lábak oka pajzsmirigy-alulműködés és vérszegénység, az gyógyszerekkel orvosolható. A szakorvos felírhat kalcium-blokkolókat, amelyek tágítják az ereket olyan kórképek esetében, mint a Raynaud-szindróma és bizonyos szívbetegségek.

Zokni és lábfürdő

A meleg  zokni szintén fontos a hideg lábú emberek számára. Beltérben is segíthet a jól szigetelt papucs viselése, különösen, ha az otthonunkban nincs szőnyegpadló és padlófűtés. Az egyik leggyorsabb módszer a hideg lábak enyhítésére a meleg lábfürdő, 10-15 perces vízben áztatás elegendő. Ez különösen a lefekvés előtt hasznos, mivel enyhíti a feszültséget, és ellazítja az izmokat. A diabéteszes idegkárosodásban szenvedő embereknek kerülniük kell a forró vizet a láb felmelegítéséhez, mivel a betegségük következtében nem érzik, ha a víz túl forró. Azok számára, akik a hideg lábak fennállásakor nehezen tudnak aludni, ajánlott a melegvizes palack elhelyezése az ágyban. A melegítő párnák szintén hasznosak lehetnek a fájó izmok megnyugtatásában egy hosszú nap után.

A Venoflavin szintén hozzájárul az erek egészségéhez, és a hideg lábak megszüntetéséhez, ha annak eredete a vénák keringési elégtelensége. Akkor is érdemes megfontolni a szedését, ha lábainkon seprűvénák vannak, lábdagadással küzdünk, időnként nehézláb-érzést tapasztalunk. A természetes gyógymódok sok esetben segíthetnek. Ezekről adott estben kérdezze meg kezelőorvosát.

 • -20% lymph aktív 2.0

  Lymph Aktív 2.0

 • nattokináz

  NSK-SD ® Nattokináz kapszula 2000 FU

 • venoflavin

  Venoflavin