• Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Hajhullásra vitamin is jelentheti a megoldást.

Hajhullásra vitamin – Ezek a legjobbak

Hajhullásra vitamin – Ezek a legjobbak

Hajhullásra vitamin – Ezek a legjobbak 1024 680 SuperGreens®

A nők és a férfiak sok dologban különböznek egymástól, ami jól áll egy nőnek, az esetenként borzalmasan néz ki egy férfin. Egy dolog viszont mindkettejük külsején nagyot tud dobni, ez pedig az ápolt egészséges, élettel teli dús haj. A hajhullás mindkét nem számára ugyanolyan kellemetlen probléma. A kopaszodásra általában tipikusan férfi problémaként gondolunk, azonban a hajhullás a nőket is ugyanúgy érinti.

A férfiak talán annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy számukra a teljesen kopasz fejbőr is lehet esztétikus, jó megjelenést kölcsönző alternatíva. A megoldások terén ma már a hajbeültetés is egyre elterjedtebb, azonban nem biztos, hogy rögtön ehhez kellene folyamodni. Az egészséges hajnövekedés ugyanis nagyban függ a táplálkozástól, így első körben itt érdemes változtatásokat eszközölni.

Érdemes kiemelni, hogy a hajhullás mint olyan, teljesen normális dolog. Ahogyan a bőrünk is folyamatosan megújul, úgy a hajunk is cserélődik. A bajok ott kezdődnek, amikor több hajszálat veszítünk, mint amennyi visszanő.

A hajhullásra vitamin is jelenthet megoldást, ezért összeszedtük a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat melyek szerepet játszanak a haj és a fejbőr egészségének megőrzésében.

Hajvitamin?

Fontos leszögezni, hogy nincs konkrét „hajvitamin”. A „Melyik vitamintól/ásványi anyagtól/ételtől fog nőni a hajam?” kérdés alapjában véve problémás. Ugyanolyan mint azt kérdezni melyik fűszer tesz finommá egy ételt, melyik alkatrésztől lesz gyors egy autó, vagy melyik akkordtól lesz szép egy zene. Mindegyik esetben az összetevők egészre gyakorolt hatásának összessége az amiben a titok rejlik. Ahogy az ételeknél az egyes fűszerek ízének harmóniája, az autónál az erős motor, könnyű kasztni, jó váltó stb. és a zenénél a hangok és harmóniák egymáshoz való viszonya, úgy a haj esetében is inkább az általános egészség, a szervezet megfelelő működése lesz az, ami aztán a hajnövekedésre is pozitív hatást fog gyakorolni.

Valóban vannak vitaminok amik különösen fontosak a haj szempontjából, azonban mint sok más problémánál, úgy itt is egy holisztikusabb, átfogóbb szemlélet a követendő. Ha a szervezet általános értelemben egészséges, úgy jó eséllyel a haj növekedése is megfelelő lesz. Megfordítva a dolgot, a hajhullás is intő jel lehet, hogy a szervezet nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat.

Vitaminok a haj egészségéért

Biotin és egyéb B vitaminok

Hajhullás kapcsán az egyik leggyakrabban emlegetett vitamin a biotin, vagyis a B7 vitamin. Az egészséges haj az egészséges fejbőrnél kezdődik, a biotin pedig ehhez járul hozzá. Segít a vörösvérsejtek termelésében, melyek tápanyagokat és oxigént szállítanak egyebek mellett a fejbőrnek is. Ezáltal a hajhagymák egészsége is megfelelő lesz és a haj is rendesen fog növekedni. A biotin leginkább olyan ételekben található, mint a tojás, tejtermékek, halak, vagy a mandula. A biotin a keratin előállításában is fontos szerepet játszik, amely a hajszálak, a köröm vagy a szemen található szaruhártya alapanyaga.

A biotin mellett más B vitaminok is fontos szerepet játszanak a haj egészségének megőrzésében. A B vitaminok emellett az idegrendszer normál működéséért és a megfelelő emésztésért is felelősek, így mindenképpen érdemes figyelni rá, hogy a szervezet elegendő mennyiségben jusson hozzájuk.

Cink

A cink egy igen sokrétű nyomelem, mely az egészség szempontjából elengedhetetlen. Részt vesz a DNS szintézisében, az immunrendszer működtetésében és a sebek gyógyulásában. Ezek mellett a haj növekedésében is van szerepe, így a hajhullás hátterében a cinkhiány is állhat. Terhesség alatt, bizonyos emésztőrendszeri megbetegedéseknél vagy veseproblémák esetén csökkenhet a szervezetben található cink mennyisége, ezért a hajhullás is könnyebben kialakul. A cink magvakban, mogyorófélékben, babban, húsokban és kagylóban található nagyobb mennyiségben.

Vas

A vas egy másik elem amely igencsak lényeges a haj szempontjából. A fentebb említett biotin azért volt fontos, hogy az oxigént szállító vörösvérsejtek a megfelelő mennyiségben tudjanak képződni. Ezen sejtek számára ugyanakkor a vas is alapvető fontosságú, hiszen a bennük található hemoglobinhoz – amelynek segítségével az oxigént szállítják és ami a vér vörös színét is adja – szükség van vasra. Éppen ezért a vashiány egyik jele lehet a hajhullás. Vasat leginkább vörös húsokban, zöldségekben és hüvelyesekben találunk.

C vitamin

Ehetünk vasat tartalmazó ételeket amennyit csak akarunk, de mit sem ér ha egyszer a bennük található vas nem szívódik fel rendesen és így hasznosulni sem tud. Ebben segít a C vitamin. A C vitamin ugyanis immunerősítő hatásai mellett a vas felszívódását is segíti, így az hasznosulni is fog a szervezetünkben.

D vitamin

A D vitamin a csontok egészsége, az immunrendszer valamint a hangulat befolyásolása mellett a haj növekedésében is szerepet játszik. A D vitamin hiány összefüggésben áll a hajhullással, így erre a vitaminra is érdemes odafigyelni. Nyáron ez viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen a napfény hatására képződik a szervezetben, télen azonban más forrásból kell hozzájutnunk. A halak és a tejterméket jó választások ha D vitaminról van szó, ugyanakkor fontos tudni, hogy hasonlóan a C-vitamin és a vas viszonyához, a D vitamin felszívódása és hasznosulása nagyban függ a szervezetben található elegendő mennyiségű magnéziumtól. Ezért amennyiben gyanús, hogy D vitamin hiánnyal küzdünk, úgy a magnéziumbevitelre is érdemes ügyelni.

Szelén

Végül egy másik fontos nyomelem mely hozzájárul a haj növekedéséhez a szelén. Az eddigiekkel ellentétben azonban a szelén és a haj viszonya kicsit bonyolultabb. A szelén egy nyomelem mely az immunműködés szempontjából kulcsfontosságú. Jó antioxidáns mely néhány enzim működésében is elengedhetetlen szerepet játszik. Ezek az enzimek segítenek megtisztítani a szervezetet az ún. szabadgyököktől melyek többek között a haj és a bőr egészségére is káros hatást gyakorolnak. A szelén ezért fontos szerepet játszik a haj egészsége szempontjából, azonban túlzásba sem szabad vinni.

Ha ezek az egyébként szükséges és hasznos enzimek ugyanis túl nagy mennyiségben aktiválódnak – a túl sok szelén miatt – akkor szervezet a saját sejtjeit fogja megtámadni ami hajhullást okoz majd. A túl sok szelén egyik jele lehet a szájban érzett fémes íz és a rossz lehelet.

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266123/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324949#outlook